16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
hirg - Hirsala Golf

Hirsalan kenttämestari Lehto suoritti ensimmäisenä pohjoismaalaisena BIGGA Master Greenkeeper-tutkinnon

Hirsala Golfin kenttämestarina vuodesta 2017 työskennellyt Janne Lehto on suorittanut ensimmäisenä pohjoismaalaisena The British and International Golf Greenkeepers Associationin (BIGGA) Master Greenkeeper-tutkinnon.

Master Greenkeeper-tutkinto on ensimmäistä kertaa jaettu vuonna 1991, ja sen suorittamiseksi vaaditaan maailman korkeimpia standardeja kentänhoidon ja golfkenttien hallinnoinnin saralla. Vuodesta -91 sertifikaatin saavuttaneita oli vuoteen 2022 mennessä yhteensä 88 henkilöä, ja tällä listalla ensimmäisenä vuonna 2023 tutkinnon suorittaneena Lehto on järjestyksessään 89. Master Greenkeeper.

Tutkinto koostuu kolmesta osasta, joissa ensimmäisessä arvonimen saavuttaakseen tutkinnon suorittajan on työskenneltävä golfkentänhoitoalalla vähintään kymmenen vuotta, vähintään kolme vuotta kenttämestarin roolissa ja näistä samalla kentällä vähintään kaksi edellistä vuotta.

Toinen osa koostuu golfkentän tarkastuksesta ja arvioinnista, jonka tulevat suorittamaan kaksi jo Master Greenkeeper- tutkinnon suorittanutta kenttämestaria. Jannen tapauksessa kyseiset arvioijat olivat David Cole MG, arvostetun, yksityisen Loch Lomond Golf Clubin kenttämestari Skotlannista ja Andrew Kerr MG, Surbiton Golf Clubin kenttämestari Englannin golfmekasta, Lontoon Surreystä.

Toisen osan arviointi koostuu kahdeksasta kenttämestarin työn olennaisesta kokonaisuudesta; Henkilöstöjohtaminen ja työturvallisuus, taloushallinto, kirjanpito ja varastonhallinta, viestintä, kentän kehittämissuunnittelu, huoltotilojen hallinnointi ja lakisääteiset pykälät, kaluston ja kastelulaitteiston hallinnointi, sekä itse kenttäalue, sen visuaalinen ulkonäkö ja ympäristövastuullisuus.

Kolmas osa tutkintoa on kirjallinen, kaksipäiväinen koe. Kokeessa on tiukka kolmen tunnin aikaraja, jonka aikana on vastattava ensimmäisenä päivänä teknisiin kysymyksiin kentänhoidon eri osa-alueilta kuten kasviopista, kenttäarkkitehtuurista tai taloushallinnasta. Toisena päivänä koe koostuu ’’case study’’-tehtävästä ja on usein laajempaa kokonaisuutta käsittelevä tehtävä.

Janne liittyy suoritetun tutkintonsa myötä maailman ammattitaitoisimpien ja arvostetuimpien kenttämestareiden joukkoon.

 ’’Master Greenkeeper-tutkinto on ollut henkilökohtaisen kehitykseni yksi suurimmista tavoitteista viime vuodet. Covid-19 aiheutti tutkinnon suorittamiseen hankaluuksia ja hidasti prosessia vähintään vuodella, mutta olen erittäin tyytyväinen, että sain tutkinnon päätökseen. Prosessi on ollut erittäin vaativa ja tottakai se tuo onnistumisen tunteen itselle kun kovan työn takana olleen tavoitteen saa täytettyä", taustoittaa Lehto.

"Nautin erittäin paljon golfalan opiskelemisesta ja koen, että niin tässäkin, kuin toki muillakin aloilla, on pyrittävä pitämään jatkuvan kehittymisen periaatetta yllä. Taitaa olla Hirsalan perustajaosakkaan, Teemu Selänteen sanoja; ’’kehitys loppuu tyytyväisyyteen’’ ja omat ajatukseni suuntasinkin jo seuraavaa henkilökohtaista tavoitetta kohden, joka todennäköisesti tulisi olemaan Certified Golf Course Superintendent (CGCS), Yhdysvaltojen vastaava tutkinto kuin nyt saavutettu Master Greenkeeper. Koen, että tiukkojen tavoitteiden asettaminen ajaa kohden kehittymistä ja auttaa saavuttamaan omat rajani ja potentiaalini. Tämä ajattelutapa tulee pitkälti myös kotikasvatuksestani, jossa kilpailuhenkisyys on ollut läsnä jo pienestä pitäen’’, jatkaa Lehto.

Lehto on opiskellut ja työskennellyt aiemmin muun muassa Saksassa ja Australiassa sekä ollut mukana kentänhoitotiimissä useissa huippugolfin tapahtumissa kuten edellisessä Euroopassa järjestetyssä Ryder Cupissa.

"Olemme kaikki henkilöstöstämme erittäin iloisia ja onnellisia Jannen puolesta hänen tuoreimmasta huikeasta saavutuksesta. Jannen sitkeä, määrätietoinen ja tehokas toimintatapa sekä luonne luovat erinomaiset edellytykset tällaisille poikkeuksellisille saavutuksille, joiden myönteisistä seurauksista saavat nauttia kaikki Hirsalan huippukuntoista kenttää arvostavat pelaajat", hehkuttaa toimitusjohtaja Jussi Kuusela kenttämestari-Lehtoa.

Lisätietoa Master Greenkeeper tutkinnosta:

https://www.bigga.org.uk/education/master-greenkeeper-certificate.html

Lista aiemmin Master Greenkeeper arvonimen saavuttaneista:

https://www.bigga.org.uk/education/master-greenkeeper-certificate/list-of-master-greenkeepers.html