PW, GW, AW, UW, SW ja LW ovat merkintöjä wedgen pohjasta, mutta mitä ne oikein tarkoittavat? - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

PW, GW, AW, UW, SW ja LW ovat merkintöjä wedgen pohjasta, mutta mitä ne oikein tarkoittavat?

Cameron Smith esitteli Adam Scottille wedgeään vuoden 2023 Mastersin harjoituspäivänä. Kuva: Getty Images

AW-merkintä löytyy myös vastikään lanseeratun Callawayn Apex Ai -sarjan rautojen wedgeistä.

Suurimmalla osalla golfareista on wedgejen lavan pohjassa jonkinlainen kirjain tai kirjainyhdistelmä. PW, SW, P ja S ovat näistä yleisimmät, mutta myös toisenlaisia merkintöjä esiintyy. Otimme selvää, mistä niissä kaikista on kysymys.

Wedgeihin erikoistuneet valmistajat käyttävät mailojen kaltevuutta kuvaavana merkintänä pääosin astelukua, mutta rautasetteihin automaattisesti kuuluvissa tai niihin erikseen tilattavissa olevissa wedgeissä kirjaimet ovat yleisimpiä.

Pitching wedge (PW/P) on tyypillisesti kaltevin yhtenäiseen rautasettiin kuuluva maila. Sen nostokulma vaihtelee tavallisimmin 44 ja 48 asteen välillä, riippuen minkä tyyppiselle pelaajakunnalle wedge on suunnattu. Englanninkielinen sana pitching tulee sanasta pitch, joka tarkoittaa suomeksi nousua tai kaltevuutta.

Sand (engl. hiekka) wedgessä (SW/S) nostokulmat ovat yleensä 54–58 asteen haarukassa. Niissä on myös leveämpi ja pyöreämpi pohja, jonka avulla lapa liukuu bunkkerihiekassa paremmin.

Vähemmän käytettyjä ja uudempia merkintöjä ovat GW/G (gap wedge), AW/A (approach wedge) sekä UW/U (utility wedge), jotka tarkoittavat käytännössä samaa asiaa. Jos bägissäsi esimerkiksi on vain 48-asteinen pitching wedge ja 56-asteinen sand wedge, jää näiden mailojen väliin helposti noin 25 metrin ”kuilu”. Sen voi täyttää nimensä mukaisesti vaikkapa 52-asteisella gap (engl. aukko) wedgellä. Tähän kategoriaan määritellään tyypillisesti myös 50-asteinen maila. Sanat approach (engl. lähestyminen) ja utility (engl. hyöty) kuvaavat osuvasti tämän wedge-tyypin käyttötarkoitusta.

Lob (engl. kaari) wedge eli LW/L on bägin kaltevin maila, kenellä sellainen sattuu olemaan. Tämän wedgen nostokulma vaihtelee normaalisti 58:n ja 62 asteen välillä, mutta myös 64-asteisia lob wedgejä valmistetaan. Ne toimivat parhaiten lyhyissä lähestymislyönneissä, esimerkiksi paikoissa, joissa pallo on saatava nopeasti ylös ja pysähtymään ilman mainittavaa rullia.

Wedgeihin erikoistuneet valmistajat tarjoavat etenkin sand wedgeihin ja lob wedgeihin lukuisia erilaisia pohjahionta- ja bounce-vaihtoehtoja, joiden sopivuus omaan pelitapaan selviää parhaiten custom fit -asiantuntijan avulla.

Uudet kirjainyhdistelmät määrittävät jo settejäkin. Callawayn tällä viikolla esitellyn Apex Ai -sarjan rautoihin on saatavana AW-merkinnällä varustettu wegde. Näiden mailojen asteluvut poikkeavat hieman ”väliwedgejen” tavanomaisesta kaavasta. Apex Ai 200 -sarjan rautojen AW-wedgessä on 48-asteen nostokulma ja Apex Ai 300 -sarjassa sama wedge on asteen verran jyrkempi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje