Näkökulma: Onko Vierumäen CT-kisa täysin turhaa rahanmenoa vai kilpagolfimme elämänlanka? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Näkökulma

Näkökulma: Onko Vierumäen CT-kisa täysin turhaa rahanmenoa vai kilpagolfimme elämänlanka?

Lauri Ruuska sai päälleen sampanjasuihkun vuoden 2023 Vierumäki Finnish Challengen voiton ratkettua. Kuva: Tomi Natri.

Yksi heikko vuosi ei tee tyhjäksi sitä, miten tärkeää Suomessa on pelata CT-kisa.

Ihmisen muisti on lyhyt. Samoin perspektiivi. Vierumäen Challenge Tour -kisa pelattiin päätökseensä reilu viikko sitten ja suomalaisittain heikot tulokset saivat aikaan heti katsomovalmentajien aktivoitumisen.

Golfpisteen Forumillakin pohdittu, miksi kisa ylipäänsä pelataan, kun suomalaiset eivät pärjänneet. Ihan turhaa rahanmenoa, moni on valmis julistamaan.

Paitsi ettei ole.

Kannattaa muistaa, että vasta viime vuonna Vierumäellä juhlittiin suomalaisvoittoa, eikä Kim Koivunkaan voitosta kauaa ole. Mikä on sen parempaa lajimarkkinointia kuin pelaajiemme menestyminen kotiyleisön edessä? Niin Ruuskalle kuin Koivullekin voitto Vierumäellä toimi viimeisenä ponnahduslautana kohti pääkiertuetta. Kisan merkitys oli suuri.

Yhtä suuri sen merkitys on niille ammattilaisille kuin ammattilaiseksi tähtääville amatööreillekin, jotka pääsevät kotikentällä aistimaan CT-kisan tunnelmaa ja mittaamaan tasoaan kiertueen vakiokasvoja vastaan. Kokemus on elintärkeä askel matkalla kohti ammattilaisuuden haasteita, vaikka se ei päättyisikään menestykseen.

Ja sitten on ne villit kortit. Kisajärjestäjän saamat paikat Vierumäen kisaan, joita muiden järjestäjien kanssa vaihtamalla pystytään avaamaan suomalaislupauksille pelimahdollisuuksia Challenge Tour -kisoihin. Ne ovat olleet käänteentekeviä mahdollisuuksia muun muassa Tapio Pulkkasen ja Kalle Samoojan tiellä kohti pääkiertuetta. Ja ne voivat olla sitä yhä.

Siinä katsomovalmentajakaarti on oikeassa, että tämänvuotinen kisa oli menestyksellä mitattuna suomalaisilta paha mahalasku. Kolmen pelaajan selviäminen jatkokierroksille lähes kaksikymmenpäisestä joukosta oli pahaa alisuorittamista. Se ei kuitenkaan tee millään mittarilla tyhjäksi sitä, miten merkittävä Suomen CT-kisa on kilpagolfillemme.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

    David Da Silva says:

    Most CT events across Europe and beyond are largely supported/sponsored by the Federations. CT is not commercially viable in its entirely, some Federation and promoter partnerships work such as Vierumaki. Even smaller European golfing countries like Poland, Portugal, Czech, etc understand the importance of this event for amateur and young professional player development. Even Estonian golf understands this and working to have CT in near future to continue their men’s elite team development. Without CT it’s no point to have most elite golf budget!
    Bad results are a different issue and mostly due to – lack of medium to long term development strategy, poor elite coach development and competences, outdated Federation programs, lack of national technical/competence centres, weak junior golf development programs. etc, etc – those current problems with this Federation’s programs and no competent solutions in sight, will show up in CT results, elite amateur and elite junior competition!

    Being involved as a coach to the last 2 CT Finnish wins – coached Koivu and Ruuska for 5 yrs before their CT wins – its important to understand that it takes years of work, structured training and development. This part of the process has collapsed in Finland = No new young male or female professionals coming through the last couple of years and as the level of international elite golf goes up we fall further and further behind!

    Range says:

    Ja miksi touhu on kuten Da Silva kirjoittaa, niin eikös se johdu golfliitosta? Tänä kesänä golfliittoa on moitittu poikkeuksellisesti jopa ammattipelaajien (ja klubituupparit säestää) puolelta -> ainakin valmentaja valinnat ja olympiagolf valmistautuminen. Onko tuolla mitään merkitystä, ei sillä samat henkilöt saavat jatkaa tehtävissä ensi vuonnakin.

    Vähän kuin olympiakomitea…. jos ei ole tulosvastuuta, niin ei ole pokkaa vaihtaa henkilöitä. Tai no, golfliitossa vielä vaikeampaa, kun kaikki ovat tuttuja keskenään…

    indiavenster says:

    Miksi Suomessa ei haluta uskoa lupaavien junnujen akatemiavalmennukseen? Ns Tanskan mallia tarkoitan tässä, joka olisi Golfliiton kilpailumenestykseen tähtäävän tekemisen ainoa toimintamalli (CT kisan lisäksi). Sinne parhaat swingi-, mental- ja fyssavalmentajat. Pelaajille taataan huippuolosuhteet, mutta vaaditaan myös sitoutumista ammattimaiseen harjoitteluun ja jollain aikataululla myös tuloksiin. Tekemisen tasolla tulee kyllä mieleen Davidin Season Golf Academy. Onko Davidin vaatima rima asetettu liian korkealle ”liiton” mielestä? Vai kävelevätkö he riman ali ilman että edes rimaa huomaavat?

    indiavenster says:

    Akatemian rahoitus? Golfliitto kyllä osittaiin. Lisäksi yrityksiä, on riskittömämpää sijoittaa joukkoon lupaavia pelaajia kuin yhteen. Joukosta nousee vähintään uusi ruuska ja nuutinen, toivottavasti myös ilonen tai valimaki. Myös pelaajilla voisi olla rahoitusosuus jollakin mieluummin takapainotteisella mallilla. Sitoutumista tässäkin haetaan, skin in the game.

    Takatii1 says:

    Akatemioista ei ole paljon hyötyä, jos ei ole talentteja, joita kehittää. Meillä jääkiekko imee kaupunkien ja pesäpallo maaseudun urheilulliset pojat ja tytöt. Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa riittää kehityskykyisiä nuoria golfiinkin. Ja taitaa kohta Islantikin mennä Suomen ohi. Toki junnutoiminta kuuluu seuroille, mutta lajin yleisen houkuttelevuuden rakentaminen on mielestäni liiton tehtävä.

    Uno says:

    Media näkyvyys on minusta erittäin vaatimaton ja olisin siitä huolissani.

    David Da Silva says:

    Interesting comments all round! CT is a critical investment and the top level of the FGU’s elite golf development model, CT Vierumaki is a well run, competitive tournament – but the no.1 problem is that the FGU is blind to the total failure of their development structures below this.
    Of course this brings the question to mind of many FGU member golfers…Is the CT investment worthwhile? It generates +\- 50 wild card invites per season to CT events outside Finland – over the past 5 years and 250 international playing opportunities, what are the results; have the players that obtained these CT playing opportunities progressed in their pro careers; how does the FGU award or distribute these playing spots? Does the FGU continue to “sell” these opportunities to players that when under the gun in CT events produce embarrassingly bad results? Is there any proper FGU criteria?
    In my opinion any player receiving CT playing opportunities would have to meet pre-determined training/practice conditions off a clear program and process; compete full-time on a recognized lower level pro tour obtaining a minimum stroke average relative to par; be subjected to periodical analysis, etc.
    But the huge issue as a coach is that all of the above are difficult to achieve for CT success when below that the current junior, youth and amateur elite programs are basically useless when it comes to player development! Seems like in the future the only structured developing Finnish young players will come from US college programs – FGU and its programs have close to zero competence in that field looking at results the past couple of years. That is also clear on analyzing the development and Top 5 current WAGR ranked amateurs – 4 out of the Top 5 are now US college based players!
    Looks like a Finnish player that does not attend college and has to use the FGU and nationally based development models has much less chance of success at elite levels.
    Let’s hope these issues are worked on, resolved over time and that the CT continues for many years – it’s super important!

    oka says:

    CT on ehdottomasti tärkeä, Suomi on pieni maa ja täällä on vähän isoja yrityksiä, jotka lähtevät sponsoroimaan. Siksi liiton mukanaolo olisi tärkeää.

    Suomi on pudonnut kauas muiden Pohjoismaiden tasosta, niin amatööreissä kuin myös ammattilaisissa. Mielenkiintoista myös nähdä montako vähintään DP tason pelaajaa meillä kolmen vuoden päästä.

    Golfvalmennus on muihin pohjoismaihin verrattuna huonoa, muutamia hyviä yksittäisiä valmentajia on, mutta ketjussakin puhutut kokonaisvaltaiset akatemiat puuttuvat kokonaan.
    Tälläisiä löytyy muualta, osa liittojen pitämänä, osa yksityisinä. On selvää, että eroa rupeaa tulemaan kun valmennuksen taso ja määrä on aivan eri tasolla. mm Espanjassa, Saksassa ja Englannissa toimivat akatemiat ovat ns sisäoppilaitoksia, jossa opiskellaan ja treenataan joka päivä ammattilaisten opastuksella.

    Vaikea kuvitella mitään muuta lajia, varsinkaan näin isoa jossa ohjattu valmennus on niin vähäistä kun puhutaan kilpaurheilusta. On selvää että kun muualla tämä ammattimaistuu kokoajan lisää ja tulee parempia amatöörejä, jaamme lisää.