Otto Vanhatalo allekirjoitti college-golf-sopimuksen - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Yliopistogolf

Otto Vanhatalo allekirjoitti college-golf-sopimuksen

Otto Vanhatalo (ensimmäinen vasemmalla) yhden golfuransa ikimuistoisimman hetken äärellä San Diegossa.

Onneksi olkoon, Otto Vanhatalo, olet allekirjoittanut sopimuksen San Diego State –yliopiston golfjoukkueen kanssa. Kuinka monta eri vaihtoehtoa sinulla oli mielessäsi, ja miksi valinta kohdistui juuri San Diegoon? Millainen oli ensikontakti?

Kiitos paljon. Käyn lukiota (high school) San Diegossa, ja college-valmentajat saavat ottaa yhteyttä silloin kun pelaaja on high schoolin kolmannella luokalla, tarkalleen ottaen 1.10. jälkeen. High school on täällä nelivuotinen. Sain yhteydenottoja useista collegeista ja vierailin neljässä. Päädyin sitten San Diego State Universityyn, koska uskon sen olevan minulle paras paikka. En myöskään halunnut muuttaa San Diegosta muualle, koska viihdyn täällä hyvin.

Millainen prosessi sopivan joukkueen ja opinahjon löytyminen oli?

Valinta meni siten, että college-valmentajat ottivat yhteyttä ja kutsuivat vierailulle. Vierailun yhteydessä he kertovat minkälaista sopimusta he tarjoavat, eli kuinka paljon he kustantavat opiskelusta. Urheilu ei luonnollisesti maksa mitään. Tarjous voi olla stipendin muodossa 10-100 prosenttia/vuosi, osan tai koko opiskeluajan. Tarjous on sitova, ja pelaaja voi odotella muita tarjouksia. Itse sain hyvän sopimuksen, ja halusin tehdä sopimuksen ajoissa, niin ei ole tarvinnut miettiä sitä sen jälkeen.

Sopimusta pohdin paljon golfin, mutta hieman myös akateemiselta kannalta. Kaikki tapahtui nopeasti ja helposti, koska valmentajat ottavat kyllä selvää pelaajista jotka heitä kiinnostavat. Heille sopimus on kuin sijoitus, eli he satsaavat pelaajaan ja yrittävät saada parhaat pelaajat omaan joukkueeseen.

Koska opinnot alkavat, ja milloin liityt SDSU:n joukkueeseen?

Opinnot alkavat ensi syksynä. Elokuun lopulla taitaa olla kirjautuminen yliopistoon. Ensimmäiset pari vuotta ovat yleisopintoja, joten vasta sen jälkeen valitsen pääaineen. Ainakin tässä vaiheessa uskon sen liittyvän markkinointiin. Joukkueeseen liityn samaan aikaan kun menen kouluun eli ensi syksynä.

Mitä tiedät ennestään joukkueesta? Onko joukkueessa muita ulkomaalaisia pelaajia?

Tunnen joukkueen molemmat valmentajat hyvin ja olen tavannut myös joukkueen pelaajat muutamissa harjoituksissa. Rosterissa on noin kymmenen pelaajaa, joista suurin on osa jenkkejä, mutta joukkueessa on myös yksi espanjalainen ja yksi italialainen pelaaja. Muutama jenkki on alkuperältään muualta kuin USA:sta.

Otto Vanhatalo käy huippukentistään kuuluisan Torrey Pinesin lukiota.

Otto Vanhatalo käy huippukentistään kuuluisan Torrey Pinesin lukiota.

Miten joukkue on menestynyt aiemmin college-golfissa?

SDSU on 1-divarin eli korkeimman tason joukkue, ja se on menestynyt hyvin. Uskon sen vielä parantuvan lähitulevaisuudessa, ja sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.

Mitkä ovat tavoitteesi college-golfissa ja opinnoissa?

Haluan pelata hyvää golfia collegessa, ja voittaa NCAA:n mestaruuden. Toivon, että tutkinto tulee siinä sivussa.

Miten päädyit aikoinaan Kaliforniaan ja San Diegoon? Kerro hieman high schoolistasi.

Olin ollut täällä aikaisemmin, ja pidän tästä paikasta: aurinko paistaa, ruoho on vihreää ja tytöt ovat kauniita. Nykyinen kouluni on Torrey Pines High School, ja siellä on erittäin hyvä golfjoukkue. Halusin pelata high school -golfia hyvässä joukkueessa, ja ehkä sekin oli yksi syy, miksi päädyin Torrey Pinesiin. Hyvät pelit high school -golfissa ovat täällä paras tapa saada college-sopimus.

Aiotko rakentaa uran USA:ssa vai tavoitteletko ammattilaisuutta Euroopan kentillä?

Haluan pelata golfia kovimmalla mahdollisella tasolla ja uskon sen tapahtuvan täällä USA:ssa. Olemalla tarpeeksi hyvä voi pelata hieman siellä ja täällä.

Millaista on pelata, kilpailla ja valmentautua golfissa USA:ssa verrattuna Suomeen?

Pallo ja reikä ovat samankokoisia molemmissa maissa, olosuhteissa on suurin ero. USA:ssa karsintasysteemi kisoihin on selkeä ja kaikilla samat mahdollisuudet. Sekä täällä että Suomessa pitää pelata hyvin, kun siihen tulee tilaisuus.

San Diegossa Vanhataloa valmentavat Glen Dougherty ja Derek Uyeda. Valmennuksessa korostuvat tekniikan hiomisen sijaan pelaaminen ja lähipeli.

San Diegossa Vanhataloa valmentavat Glen Dougherty ja Derek Uyeda. Valmennuksessa korostuvat tekniikan hiomisen sijaan pelaaminen ja lähipeli.

Palannet ensi kesäksi Suomeen. Mitä kisoja mahdollisesti pelaat kotimaassa kaudella 2015? Kuka on valmentajasi ja kuka sinua valmentaa Suomessa?

Ensi kesä on auki vielä monessa mielessä. Tulen kyllä Suomeen, ja pelaan muutaman kansainvälisen kisan ja varmasti SM-kisat. Minulla ei ole suomalaista valmentajaa. Täällä minua valmentaa Glen Dougherty, puttivalmentajani on Derek Uyeda.

Mitä Suomessa pitäisi golfin suhteen mahdollisesti tehdä toisin sen näkökulman mukaan, joka sinulle on muotoutunut USA:ssa ollessasi?

Golfin pitää olla hauskaa ja lajiin pitää saada paljon junnuja mukaan. Mitä enemmän junnuja sitä suurempi mahdollisuus on tulla lisää Mikko Ilosen tasoisia pelureita.

Minkä neuvon antaisit college-golfuraa suunnittelevalle suomalaiselle pelaajalle?

Pitää pelata hyvin ja olla itse aktiivinen. USA:ssa on tuhansia collegeja, ja monessa niistä voi pelata college-golfia. Viestejä ja filkkoja vain valmentajille, niin kyllä paikka löytyy. Kaikki on kyllä itsestä kiinni.

Otto saa kunnon sparrausta ystävältään Charley Hoffmanilta (WR 69:s). Kuva: Getty Images

Otto saa kunnon sparrausta ystävältään Charley Hoffmanilta (WR 69:s). Kuva: Getty Images

Sinulla on vankka voimistelutausta. Vieläkö ehdit harrastaa myös sitä?

Voimistelu on superlaji, mutta tietyssä vaiheessa liikkeet ja liikesarjat tulevat vaativiksi ja loukkaantumisriski kasvaa. Itse tulin hieman huonosti alas nojapuilta SM-kisoissa kolme vuotta sitten ja mursin viisi luuta jalastani. Sen jälkeen en ole voimistellut kilpailumielessä. Edelleen teen voimistelun perusharjoituksia parantaakseni golfissa tarvittavaa voimaa ja liikkuvuutta.

Voimistelu on antanut minulle paljon, mm. hyvän fysiikan ja hyviä kavereita. Aina välillä kaipaan magnanpölyistä salia, ja kovia treenejä kavereiden kanssa.

Olen kuullut, että viime sunnuntaina PGA Tourin kisan Meksikossa voittanut Charley Hoffman on sinulle hyvin tuttu pelaaja. Kuinka olette tutustuneet?

Meidän kerholla, Grand Del Marissa, on paljon hyviä ammattilaisia ja amatöörejä. Häneen olen tutustunut kerholla. Kaikki treenaavat omia juttujaan, ja käydään kimpassa pelaamassa silloin tällöin. Charley on mukava kaveri, meillä on hyviä vetopelejä hänen ja muiden pelaajien kanssa. Kerhon henki on superhyvä ja kaikki kannustaa toisiaan – tai ainakin haluaa voittaa toisten rahat.

Yksi kavereistani, Gunn Yang, joka pelaa ja treenaa meidän kerholla, on myös SDSU:n pelaaja, mutta hänellä oli viime vuonna ”red shirt” eli hän ei juuri pelannut tai päässyt pelaavaan joukkueeseen. Gunnin ”lamppu” syttyi kuitenkin viime kesänä, ja hän voitti US Amateur Championshipin. Nyt Gunn on ottanut vuoden vapaata SDSU:sta, koska hän pääsee pelaamaan ensi vuonna niin monta majoria ja PGA Tourin kisaa. Golf on ihmeellinen laji.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)