[24][26]

[24][26]
Kilpagolf - Masters

Masters lähti rytinällä käyntiin

Viktor Hovlandin avauskierros oli loistava. Takana näkyvän Tiger Woodsin kierros sen sijaan oli hanakala. Kuva: Getty Images

Masters Tournamentin avauskierros oli hurjaa tulosilottelua. 36 pelaajaa tykitti tuloksensa pakkaselle ja peräti 16 pelaajaa teki kuutosella alkavan tuloksen. Heistä terävämmin kisan aloittivat Viktor Hovland, Jon Rahm ja Brooks Koepka, jotka tekivät tuloksen 65 (-7).

Vaikka tulos ei ole Mastersin historian paras avauskierros, on se poikkeuksellisen kova. Vertailukohtana toimii se, että kahtena viime vuonna kisan voittotulos on ollut -10. Toisaalta vain kolme vuotta sitten Dustin Johnson voitti kisan tuloksella -20.

Augusta Nationalilla paljon on kiinni olosuhteista. Koko viikon on pelätty vesisateen sotkevan aikatauluja, mutta nyt se pikemminkin antoi pelaajille mahdollisuuden loistaa. Kenttä ei ollut kastunut niin pahoin kuin pelättiin, eikä se pelannut kammottavan pitkänä. Tulevina päivinä tilanne saattaa olla toinen, sillä sääennuste povaa etenkin perjantaille ja lauantaille vesisateita ja kylmää keliä.

Ennuste on perjantaiaamulle sen verran epävakainen, että kaikkia lähtöaikoja on siirretty 30 minuutilla eteenpäin.

Kisan alkutahdit määräsi torstaina Viktor Hovland. Neljännessä Mastersissaan pelannut norjalainen teki eaglen kentän toiselle reiälle, eikä hän sen jälkeen astunut jarrulle. Bogiton kierros oli upea aloitus, mutta kärkipaikkaa jakamaan rynnivät pian myös Jon Rahm ja hieman myöhemmin myös Brooks Koepka.

Jos sää menee hankalaksi, ei Hovland hätkähdä. Hän asuu Oklahomassa, jossa on viime viikot ollut varsin hyisevää.

”Olen pelannut viime viikot kolmen, neljän vaatekerroksen kanssa muutaman asteen lämpötilassa. Olen takuulla saanut tarpeeksi harjoitusta sellaisista olosuhteista, mutta en ole pelannut sellaisessa kelissä Augustassa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten se sujuu”, hymyilevä Hovland sanoi.

Jon Rahm ei lannistunut vaikeasta alusta. Kuva: Getty Images.

Jon Rahmin kierros oli erikoinen, sillä hän käynnisti kisansa tuplabogilla. Sen jälkeen miehen peli oli upeaa. Hän ei missannut avauksillaan yhtään väylää ja lähestymisistäkään vain yksi ei jäänyt viheriölle. Ironista sinänsä, että avausväylän tupla tuli neljän putin kautta.

”En odottanut lyöväni loistavaa puukolmosta, hyvää lähestymistä ja sen jälkeen puttaavani neljästi. Mutta siitä ylipääseminen ja seuraavien 17 reiän pelaaminen yhdeksän alle parin on jotain, josta voi olla ylpeä. Toivottavasti pystyn jatkamaan samalla tavalla”, espanjalainen sanoi.

Rahm on sijoittunut Augustassa kuudessa startissaan neljästi kärkikymmenikköön. Paras sijoitus on vuoden 2018 neljäs sija. Rahm on nytkin yksi kisan suosikeista, ja alku lupaa hyvää.

Suosikkeihin on nostettu myös Brooks Koepka, joka on ollut LIV-kiertueen puolella keväällä kovassa iskussa. Koepkan neljä major-voittoa on vuosilta 2017–2019, mutta joka kerta viivalla ollessaan mies on yhä yksi voittajasuosikeista.

Kahtena viime vuonna amatöörit eivät ole päässeet kisassa jatkokierroksille. Bennettillä on erinomainen mahdollisuus katkaista tämä sarja.

Koepkan kierros oli virheetön lukuun ottamatta reiän 13 avausta, joka painui syvälle puiden siimekseen ja maksoi lyönnin, jonka jälkeen reiän tulos oli bogey. Se oli kierroksen ainoa parin ylittävä tulos, jonka hän paikkasi tekemällä neljän viimeisen reiän aikana kolme birdieä.

Yksi päivän iloisimmista yllättäjistä oli amatööri Sam Bennett, joka teki tuloksen 68 (-4). Kahtena viime vuonna amatöörit eivät ole päässeet kisassa jatkokierroksille, mutta tänä vuonna Bennettillä on erinomainen mahdollisuus katkaista tämä sarja. Paljon on tänä vuonna hänen varassaan, sillä muut amatöörit jäivät cut-rajan alapuolelle.

”Aamu oli ahdistava. En oikein pystynyt istumaan aloillani… En ole pelannut hyvin collegessa, mutta kun paineet ovat kovat, minulla on taipumusta pelata aika hyvin”, hän kertoi.

Kisan alla on jälleen puhuttu paljon Rory McIlroyn mahdollisuuksista täydentää major-sarjansa ottamalla Mastersissa nimiinsä vihreä takki. Sen tavoittelu alkoi heikosti, kun pohjoisirlantilainen teki tuloksen 72 (par). Peliin on löydyttävä pian täysin toinen vaihde tai mestaruusjunasta ei näy enää edes takavaloja.

Tilanne on sama Tiger Woodsin kohdalla, jonka avauskierros vaati 74 lyöntiä (+2). Woods taistelee jatkopaikasta tosissaan, mutta voittokamppailuun hän tuskin enää nousee. Miehen ilme oli kierroksen aika tuskainen, eikä pelaaminen ollut helppoa.

Kevin Nan kisa jäi yhdeksän reiän mittaiseksi. LIV Golfilla leipäänsä ansaitseva viisinkertainen PGA Tour -voittaja käytti etuysiin 40 lyöntiä, joka ei sinänsä ole mikään katastrofi, mutta se riitti hänelle.

Sanomatta median edustajille sanakaan Na poistui kisasta ja saman tien myös koko kisapaikalta. Hänen kanssaan torstaina pelannut Mike Weir kertoi Nan aikaisemmin sanoneen, ettei hän tunne oloaan hyväksi. Keskeytyksen syyksi merkattiin sairaus, sitä sen kummemmin tarkentamatta.

Lue seuraavaksi: Kadonneen Masters-kutsun seikkailuista julkaistiin hauska minidokumentti