Kolme holaria kolmeen varttiin! – tarjoilusta vastasi sama reikä - Golfpiste.com

10.9.–17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[24][26]
KilpailuaSuomalaista

10.9.–17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[24][26]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Nordic League

Kolme holaria kolmeen varttiin! – tarjoilusta vastasi sama reikä

Tyko Tuohimaa osui Alastarossa ja kantoi paikalla olijoille kuohuvaa pöytään.

Nordic Leaguen kilpailussa päästiin todistamaan huippuharvinaista tilannetta.

Timberwise Finnish Openin toinen päivä oli valjennut vasta aamupäivän tunneille, kun kentältä kuului kummia. Tarkemmin sanottuna Alastaro Golfin 15. reikä huusi pelaajille putiikin olevan auki. Kolme suomalaista tarttui tähän täkyyn täysin siemauksin.

Toisella kierroksella kentän kymmenenneltä tiiltä tietä lähti auraamaan ryhmä, jossa yhtenä pelaajana oli Tyko Tuohimaa. Porukka oli siten koko päivän ensimmäinen, joka saapui 15. reiälle.

”Lipunpaikka näytti tiiboksiin helpolta. Löin rautaseiskan siihen. Pallo lähti alaraidasta ja kaikki golfarithan tietää, että silloin on hyvää tulossa. Etugriiniin se tuli alas, jonka jälkeen pallo katosi näkyvistä. Pelikaverit sanoivat heti, että reikään meni. En ihan uskonut siihen ja kävin katsomassa griinin takana ennen kuin menin vilkaisemaan kupista”, Tuohimaa sanaili.

Puoli tuntia Tuohimaan jälkeen samaiselle väylälle asteli Jesse Saareks. Hänen mailavalintanaan oli rautakahdeksan. Pallo löytyi tuon napautuksen jälkeen jälleen reiästä.

Kuten vanha sanonta kuuluu, niin vauhtiin päästyään kannattaa antaa vain mennä. Saareksen jälkeen seuraavassa ryhmässä pelannut golfkonkari Joachim Altonen kaivoi bägistään rautakuutosen ja tälläsi pallon kertalaakista mukiin. Heidän onnistumiset tulivat peräkkäisillä lyönneillä, sillä Saareks oli oman ryhmänsä viimeinen ja Altonen ensimmäinen lyöjä.

Alastaro Golfin 15. reikä.

Näin ollen samalle reiälle tehtiin kolme hole in onea 45 minuutin aikana. Vastaavaa tapahtumaa kilpailun tuomari J-P Salakari ei ollut koskaan aiemmin pitkän uransa aikana todistanut.

”No ei ole kyllä tullut vastaan. Ei tämä nyt ihan come to mama -lipunpaikka ole, mutta voin ottaa vastuun tästä paikasta”, kentän merkannut Salakari naureskeli.

Holareihin liittyy usein sivujuonia, niin tälläkin kertaa. Tuohimaa oli mitannut tiiboksista etäisyyden lippuun 174 metriksi. Altonen sanoi kierroksen jälkeen matkan olleen ”muistaakseni 169 metriä”. Saareksen saama etäisyys oli 170 metriä.

Lippukartan mukaan etäisyys on 173 metriä, olettaen tiimerkkien olevan kohdassa, josta väylän pituus on mitattu. Oli etäisyys lopulta metrilleen mikä hyvänsä, ainakin edellä mainitut kolme pelaajaa saivat riittävän tarkan mitan omiin lyönteihin suhteutettuna.

Minkälainen reikä on kyseessä?

Nordic Leaguen kilpailu pelataan Alastaro Golfin takimmaiselta tiiltä. Viidestoista reikä on siten 175 metriä pitkä. Viheriö on keskikokoinen ja 45 asteen suunnassa lyöntisuuntaan nähden. Kaksitasoisen griinin helpoimmat lipunpaikat löytyvät etuosasta. Tänään reikä oli laitettu etuoikealle, joka näyttää verrattain helpohkolta tiiboksista katsottuna.

Viheriön edessä on kaksi bunkkeria, jotka eivät ole aivan kiinni griinissä, joten varsinkin ammattipelaajilla avauslyönnin täytyy jäädä reilusti vajaaksi, jos pallo päätyy bunkkeriin. Griinin vasemmalla puolella oleva bunkkeri ei ole ammattilaisilla pelissä lipun sijaitessa lähellä viheriön oikeaa reunaa.

Vaikka holariautomaatiksi osoittautunut reikä näyttää lähtökohtaisesti helpolta, tulokset osoittavat muuta. Kolmen täysonnistumisen lisäksi sille tehtiin vain neljä birdieä, kun puolet pelaajista oli kyseisen reiän pelannut. Tuloskeskiarvo oli tasan kolme.

Päätöspäivänä lipunpaikka tulee olemaan viheriön takaosassa, mikä vaatii pelaajilta erinomaista lyöntipituuden hallintaa, jos mielii päästä birdiepaikoille. Kolme holaria sille paikalle olisi joulu, juhannus ja kaikki muut juhlapyhät samassa paketissa.

Kilpailun ajankohtaan halutaan muutoksia

Timberwise Finnish Open on järjestetty Alastaro Golfissa seitsemän kertaa. Kentän toimitusjohtaja Markku Mäkitalo on ollut järjestelyissä mukana kisan ensihetkistä lähtien.

”Silloin ensimmäisellä kerralla oltiin vähän noviiseja tämän asian kanssa, vaikka toki tiedettiin, miten ammattilaiskilpailu olisi hyvä järjestää. Sanoin silloin, että kolme vuotta olen valmis kisaa tekemään. Kolmantena vuonna toivotin kaikki tervetulleiksi trilogian päätösnäytelmään, mutta tässähän sitä vielä ollaan”, hyväntuulinen Mäkitalo kertoo.

Suuria muutoksia kisaan ei ole vuosien varrella tullut. Merkittävin muutos, jonka Mäkitalo haluaisi, liittyy kilpailun ajankohtaan.

”Viikko sitten pelattiin Challenge Touria Vierumäellä ja nyt CT:n kisa on menossa Ruotsissa. Viime vuonna oli samanlainen homma. Haluaisin, että meidän kisa on viikkoa ennen Vierumäen kilpailua. Silloin pelaajat voisivat tulla tänne pelaamaan kovan kilpailun ennen CT-koitosta.”

Alastaron kenttä sopii mainiosti ammattilaiskilpailuihin. Siinäkin mielessä se palvelisi Vierumäelle suuntaavia ammattilaisia.

”Tänne voi hyvin tulla laittamaan draivia suoraksi, mikä on meidän kentällä menestymisen yksi elinehdoista”, Mäkitalo heittää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje