Yhdysvaltojen ja Muun maailman joukkueiden (pois lukien Eurooppa) välillä pelattava President’s Cup mitellään tänä vuonna Etelä-Korean Incheonissa Jack Nicklaus Golf Club Korea -kentällä.
Vuonna 1994 päivän valon nähneen, kahden vuoden välein pelattavan kilpailun historiassa tapahtuma on vasta ensimmäinen Aasian maaperällä.
Eräs rajapyykki on siis ylitetty, ja kun mukana vielä on neljä aasialaista pelaajaa, Etelä-Korean Sangmoon Bae, Intian Anirban Lahiri, Thaimaan Thongchai Jaidee ja Japanin Hideki Matsuyama, ovat aasialaiset syystäkin innoissaan.
”On hyvä merkki nähdä näin monta aasialaista pelaajaa mukana parrasvaloissa. Korealaisena näkisin tulevaisuudessa mielelläni useampia korealaisia isoissa kilpailuissa. Ei pelkästään naispelaajia, vaan myös miehiä. Toivon, että tämä on kulminaatiopiste siinä mielessä”, Bae sanoo.
Aasialaisen golfin esiinmarssi on ollut vahvaa. Tällä kaudella Anirban Lahiri on voittanut European Tourilla kahdesti, Thongchai Jaidee kerran. Molemmat mahtuvat myös 10 parhaan joukkoon Race to Dubai -listalla.
PGA Tourilla pääosin pelaavat Hideki Matsuyama ja Sangmoon Bae eivät pystyneet voittoihin, mutta FedEx Cupissa he pokkasivat sijat 16 ja 26.
Kotimantereensa maaperällä aasialaispelaajat puhkuvat näyttöhaluja, joten yllätyksiin kannattaa varautua.
Aasialaisten panosta ei kannata vähätellä, mutta Muun maailman joukkueen menestys perustunee etenkin Jason Dayn, mutta myös Louis Oosthuizenin, Adam Scottin ja Charl Schwartzelin päivän kunnon varaan. Kahden jälkimmäisen kausi on ollut alavireinen, mutta onnistuessaan molemmat ovat pistelinkoja.
Dayn ja Scottin lisäksi Australiasta joukkueessa pelaavat Marc Leishman ja Steven Bowditch. Joukkueen kolmas eteläafrikkalainen on Branden Grace ja ryhmän täydentää Uuden-Seelannin ja eteläkorealaissyntyinen Danny Lee.
Korealaisyleisö näkisikin varmasti mielellään Baen ja Leen pelaavan samassa parissa. Bae suhtautuu ajatukseen innolla.
”Tapasin Dannyn 2007 ja siitä lähtien olemme pelanneet yhdessä. Juttelemme paljon ja meillä on paljon yhteistä. Asumme lähekkäin ja siksi myös pelaamme paljon yhdessä”, Bae sanoo.
Yhdysvaltojen ylivoimaa?
Ennakkoon moni uskoo, että kilpailusta on tulossa Yhdysvaltojen juhla. Kymmenestä aikaisemmasta kohtaamisesta Yhdysvallat on vienyt nimiinsä kahdeksan. Kerran ottelu on päättynyt tasan ja Muun maailman ainoa voitto on vuodelta 1998.
Historiaa olennaisempaa on tietenkin tämä hetki ja jalkeille saatu joukkue, joka on todella vahva: Jordan Spieth, Bubba Watson, Jimmy Walker, Zach Johnson, Rickie Fowler, Dustin Johnson, Patrick Reed, Matt Kuchar, Phil Mickelson, Bill Haas, J.B. Holmes ja Chris Kirk.
Edellisessä Ryder Cupissa Jordan Spieth muodosti yhdessä Patrick Reedin kanssa tehokkaan duon, joka toi 2,5 pistettä kolmesta ottelustaan. On erittäin todennäköistä, että he pelaavat yhdessä myös President’s Cupissa.
Vaikka vaaka on ennakolta kallellaan Yhdysvaltojen suuntaan, ei Phil Mickelson sorru aliarvioimaan vastustajia – ja Mickelson tietää mistä puhuu, hän on ollut mukana jokaisessa President’s Cupissa.
”Tästä tullee erittäin tasainen ja vaikea ottelu, joka ratkeaa yhden tai kahden pisteen erolla”, hän sanoi.
”Kaksi ensimmäistä päivää tulevat olemaan äärimmäisen tärkeitä. Uskon todella niin. Ne 10 pistettä tulevat määrittämään pelin hengen.”
Kilpailu alkaa aikaisin torstaina Suomen aikaa.
Sami Sarpakunnas
Hienoa että jutussa lueteltiin kaikki muun maailman pelaat ja he kaikki ovat pistelinkoja. Sitten sanotaan että Jenkit voittavat ylivoimaisesti…
Jokainen lause on luettava kahteen kertaan, jotta pääsee jyvälle mitä yrität sanoa ja silti asiat voisi ymmärtää vähintään kahdella tavalla? Ei kannata muodostaa niin vaikeita sanamuunnoksia ettei oikein tahdon muuttua ymmärrettäväksi. Vai miten se menikään?