Koepka kertoi hiljattain haastattelussa, kuinka vaikeaa hänen on olla osa joukkuetta.
Joukkuehenki. Siitähän joukkueurheilussa usein puhutaan. Joukkuehengen avulla altavastaaja on onnistunut kaatamaan ennakkosuosikin ja joukkuehengen puutteesta kärsivät mestarisuosikit ovat kontanneet, kuten Ranska jalkapallon EM-viheriöllä.
Joukkuelajien urheilijoille joukkuehengen luominen ja ylläpitäminen ovat itsesäänselvyys, sillä se on menestymisen edellytys. Yksilölajeissa urheilijat ajattelevat ennen kaikkea itseään ja omaa parastaan. Se ei välttämättä ole kaunista, humaania tai kunniaksi ihmisyydelle, mutta yhtä lailla se on menestymisen edellytys.
Mutta mitä käy, kun yksilöurheilijoista tehdään hetkeksi joukkuepelaajia?
Jos tavoite on tarpeeksi suuri, käy useimmiten hyvin. Egot siirretään syrjään ja luonneviat lakaistaan hetkeksi maton alle. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Yhdysvaltojen Ryder Cup -joukkueesta puhuttaessa joukkuehenki, tai sen puute, on aina iso keskustelun aihe ja kysymysmerkki.
Osaltaan kyse voi olla siitä, että amerikkalainen kulttuuri korostaa yksilökeskeisyyttä. Kansakunnan suuri hallusinaatio on ”American dream”, yksilön nousu ryysyistä rikkauksiin oman kovan työn ja uskon avulla. Aina parempi, jos usko on konkreettista kristinuskoa. Kääntöpuolena tulevat terävät kyynärpäät ja minä, minä, minä -ajattelu. Se näkyy paitsi monissa yksilöurheilijoissa myös joukkuelajien edustajissa, kuten koripalloilijoissa.
Nurinkurista kyllä, joskus kovimmat yksilöt sytyttävät koko joukkueen. Kuten Patrick Reed, ”Captain America” Ryder Cupissa on tehnyt. Niin voi käydä hetkeksi, kolmen päivän mittaisen kilpailun ajaksi, mutta sen jälkeen egot näyttävät taas ajautuvan törmäyskurssille.
Ja pahimmillaan isoimmat egot pitää hiljentää. Reedin kohdalla se tarkoittaa, ettei häntä Ryder Cupissa tänä vuonna nähdä lainkaan.
Olemme yksilöurheilijoita koko ajan, mutta sitten meidän pitää olla joukkueurheilijoita viikon ajan.
– Brooks Koepka
USA lähtee Ryder Cupiin oudosta asetelmasta, sillä useiden maailmanhuippuihin lukeutuvien pelaajien välit näyttävät olevan aidosti tulehtuneet. Teatteriakin mukana on, etenkin Brooks Koepkan ja Bryson DeChambeaun välisessä torailussa, mutta kuinka paljon?
Nykyhuiput kun näyttävät olevan niin omapäisiä ja omanarvontuntoisia, etteivät he laita egoaan syrjään edes joukkueensa edun nimissä. Vanhan liiton miehet, kuten huippuvalmentaja Butch Harmon, pistäisi miehet aisoihin iskemällä heidät pariksi Ryder Cupin ensimmäiseen otteluun, kuten hän GolfDigestin haastattelussa suoraan sanoi. Se voisi olla toimiva resepti.
Ennen sitä joukkueen jäsenten pitäisi kuitenkin vähintäänkin pitäytyä heikentämästä joukkuehenkeä Ryder Cupin alla. Siihen Brooks Koepka ei ole pystynyt. Joukkueen etu ei ole estänyt häntä laukomasta erikoisia kommentteja Golf Digestin haastattelussa pari päivää sitten.
”Se on erilaista. Kiireistä. Vähän outoa, ollakseni rehellinen. En halua sanoa, että se on huono viikko. Olemme vain niin yksilöitä, ja kaikilla on omat rutiininsa ja erilaiset tapansa, ja nyt meidän pitää mennä kokouksiin tiettynä aikana tai tehdä sitä ja tehdä tätä. Se on täysi vastakohta sille, mitä tapahtuu major-viikolla”, Koepka sanoi GolfDigestin haastattelussa Ryder Cupiin viitaten.
”Se on vaikeaa. Joskus tuntuu, että hei, voitin matsini. Tein hommani. Mitä muuta haluat minulta? Kannan vastuun lyönneistäni. Kun joku muu sitten lyö huonon lyönnin ja jättää minut vaikeaan paikkaan, tiedän, että tämä reikä on hävitty. Se on uutta ja omaa ajattelutapaa pitää muuttaa. Olemme yksilöurheilijoita koko ajan, mutta sitten meidän pitää olla joukkueurheilijoita viikon ajan. Se vain on todella kaukana omista rutiineistani”, hän jatkoi.
Olemuksesta huokuu solidaarisuus. He auttavat toisiaan saadakseen kaikista parhaan osaamisen irti.
– Phil Mickelson
Kommentit nostattivat heti vastalauseiden ryöpyn. Yhdysvaltojen entinen Ryder Cup -kapteeni Paul Azinger ei säästellyt sanojaan sanoessaan, että Koepkan, joka ei taida aidosti rakastaa Ryder Cupia, pitäisi luovuttaa paikkansa jollekin, joka rakastaa.
“Ja jos soppaan heitetään Brysonin dynamiikka, päätös voi olla helpompi tehdä. Brooks on todella rehellinen ja suorapuheinen. Jos hän huomaa, ettei aidosti halua olla mukana, hänen pitäisi sanoa se ääneen”, Azinger laukoi.
Koepka ei tiettävästi ole osallistunut USA:n joukkueen tapaamisiin toistaiseksi. Syynä on ainakin virallisesti terveydentila. Oli miten oli, hänen käytöksensä ei takuulla lisää kanssapelaajien luottamusta häneen. Ja juuri siitä on Ryder Cupissa kysymys.
”Näen, miten he tukevat toisiaan, ja näen miten vahva on se perusta, jonka avulla he auttavat toisiaan onnistumaan. Näen, kuinka he kävelevät rinnakkain väylillä ja olemuksesta huokuu solidaarisuus. He auttavat toisiaan saadakseen kaikista parhaan osaamisen irti”, 12 Ryder Cupissa pelannut Phil Mickelson sanoi hiljattain 5 Clubs -podcastissa puhuessaan Euroopan joukkueesta.
Kuvaus on jotain, mitä ei voi yhdistää USA:n joukkueeseen. Niin hyvä pelaaja kuin Koepka onkin, näyttää väistämättömältä, että hänen läsnäolonsa tuskin parantaa USA:n joukkueen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja joukkuehenkeä. Siksi uskaliaimmat jo sanovat ääneen toivovansa, ettei Koepka ole mukana.
Mutta kyllä Koepka on. Hän ilmoitti torstaina, että aikoo kantaa oman kortensa kekoon. Nähtäväksi jää, millainen se korsi on.
Juttua on päivitetty pe klo 8.45: Koepka ilmoitti osallistuvansa Ryder Cupiin.
Koepkan valinta kertoo kuinka huono Stricker on tohon tehtävään. Koepka on pissimäisin pelaaja mitä tourilta löytyy. Ei kukaan halua katsoa ja seurata hänenlaistaan kukkopoikaa. Niitä on nähty liikaa. Parasta Ryder Cupin arvolle olisi kun Stricker vaihtaisi Koepkan pois.
Strickerhän ei Koepkaa valinnut vaan hän tuli joukkueen jäseneksi karsinnan kautta, pyytämättä. Noinkohan kapteeni voisi edes syrjäyttää Koepkaa ? Se on eri asia jos itse ilmoittaa jäävänsä pois joukkueesta. Se, mihin kapteeni voi vaikuttaa, on peluutus eli jospa Koepkalle olisi tarjollla vain sunnuntain singeli.
Ehkä pitäisi tarkistaa faktat, Bryson, ennen kuin lähtee kirjoittamaan pelkkää … jotain
PGA omistaa kaikki oikeudet USA:ssa pelattavissa Ryder Cupeissa
ja PGA määrittää kuinka monta pickiä kapteenilla on käytössä
Brooks Koepka tuli joukkueeseen omalla pelaamisellaan, eikä millään kapteenin valinnalla.
Se että Phil Mickelson on varakapteenina, johtuu ainoastaan PGA:n paineesta, eikä ole Strickerin valinta.
Niillä taidoilla. jotka Pili-poika omaa, hänen pitäisi pelata paljon paremmin Ryder Cupissa, mutta hän pelaa ainoastaan itselleen ei joukkueelleen, ja se on luultavasti Koepkan pointti, amerikkalaiset golffarit eivät ole joukkuepelaajia.
pistekeskiarvot Ryder Cupissa
Tiger Woods 0,39
Phil Mickelson 0,46
Dustin Johnson 0,44
Ian James Poulter 0,68
Sergio García 0,61
Henrik Stenson 0,58
USA Ryder Cup team 2021
Collin Morikawa Automatic qualifier
Dustin Johnson Automatic qualifier
Bryson DeChambeau Automatic qualifier
Brooks Koepka Automatic qualifier
Justin Thomas Automatic qualifier
Patrick Cantlay Automatic qualifier
Daniel Berger Captain pick
Harris English Captain pick
Tony Finau Captain pick
Xander Schauffele Captain pick
Scottie Scheffler Captain pick
Jordan Spieth Captain pick