Annika Sörenstam kovan paikan edessä – 6 pointtia Solheim Cupista - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Solheim Cup

Annika Sörenstam kovan paikan edessä – 6 pointtia Solheim Cupista

Euroopan joukkue lähtee altavastaajana ja siipirikkona otteluun USA:ta vastaan Suzann Pettersenin jouduttua jäämään pois selkävamman takia.

Maailman kaikkien aikojen paras naispelaaja Annika Sörenstam marssittaa järjestyksessään 15:nteen Solheim Cupiin menestysten osalta vaatimattoman ja nimilistan osalta tuntemattoman tusinan pelaajia.

Perjantaina käynnistyvä kolmipäiväiväinen ottelu käydään Iowan osavaltiossa Des Moines Golf and Country Clubillla.

Seuraavassa 6 nostoa kilpailusta:

1. USA on suosikki

USA on voittanut neljästätoista aiemmasta ottelusarjasta yhdeksän. Kotiotteluissa saldo on murskaava 6–1. Vuonna 2013 Eurooppa järjesti superyllätyksen murskaamalla vastustajansa luvuin 18–10.

Muut kuusi ottelua USA on vienyt yhteispistein 87,5–60,5.

USA:n joukkueen ykköspelaaja Lexi Thompson on sairastellut kisan alla. 22-vuotias Thompson pelaa Solheim Cupissa kolmatta kertaa. Kuva Getty Images.

USA:n joukkue on tälläkin kertaa kokeneempi ja menestyksekkäämpi. World Rankingilla mitattuna emäntäjoukkueen pelaajien keskimääräinen sijoitus on 37:s, Euroopalla 55:s.

Vertailun vuoksi, naisgolfin ykkösmaa Korea jyrää tässä vertailussa omassa luokassaan. Sen 12 ensimmäistä pelaajaa ovat maailmanlistalla keskimäärin sijalla 12,75!

2. Tunnelatausta edellisestä ottelusta

Solheim Cupin historian dramaattisin sääntöriita henkilöityi vuoden 2015 ottelussa Suzann Petterseniin.

Pettersen ja Charley Hull kohtasivat nelipallo-ottelussa USA:n Alison Leen ja BrittanyLincicomen.

 

Suzann Pettersen (vas.) hämmensi edellisessä ottelussa tavalla, joka jää Solheim Cupin historiaan ikuisiksi ajoiksi. Melissa Reed (oik.) on mukana pelaajana kolmatta kertaa. Kuva Getty Images.

Ottelun oltua tasan ja eurooppalaisten missattua birdieputtinsa 17:nnellä, Alison Leellä oli mahdollisuus viedä USA johtoon upottamalla oma birdieputtinsa. Lee kuitenkin missasi putin, pallo päätyi reilun 50 sentin päähän reiästä.

Euroopan pelaajista Hull oli tässä vaiheessa jo kävelemässä kohden viimeistä lyöntipaikkaa. Myös Pettersen kääntyi Leen missattua pois tilanteesta.

Ensimmmäistä Solheim Cupiaan pelannut Lee otaksui eurooppalaisten antaneen par-putin, näin hän nosti pallonsa ylös.

Pettersen viittoili tämän jälkeen ottelun tuomarin Dan Masellin paikalle ja kertoi, että Euroopan joukkue ei ollut antanut Leen puttia.

Maselli tuomitsi tilanteen Euroopan hyväksi ja USA:n hävinneeksi reiän.

Viimeisellä väylällä Euroopan kapteeni Carin Koch kävi selvittämässä tilannetta tuomarin kanssa kysyen, onko jotain tehtävissä asian eteen.

Maselli kertoi, että edellisen reiän päätös pysyy, mutta muistutti, että eurooppalaiset voivat halutessaan luovuttaa viimeisen reiän, jolloin ottelu olisi päättynyt tasan.

Koch ei tätä ehdotusta vienyt pelaajiensa harkintaan. Pettersen ja Hull voittivat viimeisen reiän ja koko ottelun 2/0.

”Meidän on pelattava sääntöjen mukaan. Sääntökokouksessa ennen ottelusarjaa muistutettiin kaikki siitä, että mikäli putit annetaan, siitä täytyy ilmoittaa erittäin selvästi”, Koch painotti ottelun päätyttyä.

Kättelyjen jälkeen jälkipelit käynnistyivät varsin moninaisina. Voittaneen parivaljakon Charley Hull ja USA:n Alison Lee purskahtivat itkuun, jenkkien kapteeni Juli Inkster kävi kuumana kuin hellankoukku.

”En ole koskaan nähnyt mitään tällaista koko urani aikana. Se oli epäkunnoittavaa käytöstä kanssapelaajaa kohtaan. Jos tämä on se tapa, jolla Eurooppa haluaa meidät kukistaa, olemme valmiita taistelemaan,” hän vakuutti.

Inksterin johtama tiimi sai tilanteesta valtavan energialisän. USA voitti kaksinpelit 8,5–3,5 ja nousi toivottoman tuntuisesta 6–10 tilanteesta 14,5–13,5 voittoon.

3. Pettersen ja Alison Nicholas vaihtoivat paikkoja

Kahdeksan kertaa Solheim Cupissa pelannut Pettersen loukkasi viikonloppuna aiemminkin oikutelleen selkänsä kotimaassaan Norjassa. Hän joutui luopumaan paikasta joukkueessa. Tilalle tulee varakapteeniksi nimetty konkari Alison Nicholas.

Pettersen puolestaan siirtyi hänen paikalleen yhdeksi kolmesta Annika Sörenstamin apulaisesta.

4. Julie Inkster rakensi tiimejä joukkueen sisään

57-vuotias USA:n kapteeni luotsaa joukkkuettaan jo kolmatta perättäistä kertaa. Hän on tehnyt piiruntarkkaa työtä etenkin joukkuehengen rakentamiseksi sekä sopivien nelinpeli- ja nelipalloparien löytämiseksi.

Kippari Julie Inksteria pidetään joukkueen vahvimpana lenkkinä. Kuva: Getty Images

12 pelaajaa on jaettu kolmeen neljän pelaajan tiimiin, jotka työskentelevät kisaviikon aikana tiiviisti yhdessä. Ryhmien sisältä rakennetaan myös kuhunkin tilanteeseen sopivat parit peleihin,

Inksterin arvostus ja karisma jättävät Annika Sörenstamin varjoonsa.

Hänellä on Solheim Cupissa ennätys kaksinpelien voittojen määrässä (7). Myös Sörenstam oli Inksteriä vastaan Solheim cupissa pelaamissaan otteluissa vastaanottavana osapuolena kaksinpeleissä.

5. Sörenstam pistää kaiken peliin

Ruotsalaislegenda lopetti peliuransa kauteen 2008. Kymmenen major-voiton lisäksi hän on edelleen dollareilla ja voittojen määrillä ylivoimainen ykkönen LPGA Tourilla, kun ajanlasku aloitetaan 1970-luvulta.

Solheim Cupissa kokonaissaldo on komea: 22 voittoa, neljä tasapeliä ja 11 tappiota.

Julie Inkster ja Annika Sörenstam ovat kohdanneet Solheim Cupeissa kahden vuoden välein paria poikkeusta lukuunottamatta pelaajina ja kapteeneina jo vuodesta 1994. Kuva Getty Images

Peliuran jälkeen Sörenstam on ollut kolmasti apulaiskapteenina. Hänellä olisi ollut kipparin paikka tarjottimella kaikilla aiemmillakin kerroilla, mutta muihin kiireisiinsä vedoten hän jättäytyi pienempään rooliin.

Viikonloppu on Sörenstamille todellinen näytönpaikka. Voitto suosikkina kisaan lähtevästä USA:sta vaatisi kipparilta joukkueen sytyttämistä, tavalla tai toisella. Maltillinen ja luonteeltaan vetäytyvän oloinen Annika Sörenstam aikoo hoitaa pestin omalla tavallaan.

”Olen valmistautunut tähän haasteeseen samalla tavalla kuten elämään yleensäkin. Tuon joukkueeseen oman kokemukseni ja näkemykseni. Aion olla oma itseni ja painottaa itselleni sekä joukkueelle, että tärkeä asia on pitää hauskaa”, Sörenstam kiteytti huoneentaulunsa keskiviikkona.

6. Ruotsalaisilla vahva rooli Solheim Cupissa

Solheim Cupia on pelattu vuodesta 1990. Euroopan maista Ruotsi on ykkönen, kun lasketaan pelaajien edustuskertoja joukkueessa.

Tämänkertainen ottelu mukaan lukien ruotsalaiset ovat edustaneet Eurooppaa 55 kertaa 12 pelaajan voimin. Käytännössä he ovat vallanneet kolmasosan (55/172) paikoista joukkueessa.

Kapteenin rooli on langennut ruotsalaisille seitsemän kertaa 15:stä. Ruotsi on emännöinyt kahteen otteeseen Solheim Cupia ja onnistunut saamaan ennätykselliset väkimäärät katsomoihin.

Annika Sörenstam, Helen Alfredsson ja Sophie Gustafsson ovat kukin pelanneet kahdeksan kertaa Solheim Cupissa.

Madelene Sagströmin esitykset ensimmäisen LPGA Tour kauden aikana vakuuttivat kapteeni Annika Sörenstamin, joka antoi maannaisellleen villin kortin. Kuva Getty Images.

Iowassa Sörenstamin lisäksi ruotsalaisväriä joukkueeseen tuovat apulaiskapteeni Maria McBride sekä Anna Nordqvist ja ensimmäistä kertaa mukana oleva Madelene Sagström.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)