Re: regular vs. stiff -MR - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäregular vs. stiffRe: regular vs. stiff -MR

#519123 Ilmoita asiaton viesti

Osittain tilanne on, kuten Mailanrakentaja ilmoitti, mutta liian löysällä varrella on mielestäni yllättävän suuri merkitys osumatarkkuuden häviämiseen. Hyvin suuri merkitys varren ’yleisjäykkyydellä’ on lentoradan korkeuteen, kuten Mailanrakentaja kirjoitti.

Varren taipuminenhan voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: horisontaaliseen ja vertikaaliseen taipumiseen. ’Yleinen jäykkyysaste’ (tässä tapauksessa esim. R) määrittää vertikaalisen jäykkyyden ja kiertojäykkyys, eli torque määrittää horisontaalisen jäykkyyden.

Mikäli asia olisi sillä tavalla, kun Mailanrakentaja sanoo, eli varren jäykkyydellä on merkitystä vain lentoradan korkeuden kanssa, tulisi mailan liikeradan kulkea 90 asteen kulmassa maahan nähden. Tällöin vertikaalisella jäykkyydellä ei olisi merkitystä pallon lentoradan sivuttaissuunnan kanssa ja merkitystä olisi ainoastaan horisontaalisella jäykkyydellä. Vertikaalista löysyyttä voidaan kompensoida jonkun verran horisontaalisella jäykkyydellä, mutta vain jonkun verran, jotta varsi olisi muuten mielekäs lyödä. Tällaisena ääripään variaationa voisi olla vaikka senior-jäykkyinen hiilarivarsi 1,5 asteen torquella. Eipä näitä juuri ole. Varsiteollisuus on melko hyvin tutkinut asiaa ja tarjoaa markkinoille aivan riittävän määrän erilaisia ja toimivia variaatioita.

Koska tiedämme, että varren kulma spoonilla on hiukan alle 60 astetta (lie), vaikuttavat sekä horisontaalinen- että vertikaalinen taipuma pallon lentokaareen sivusuunnassa. Näiden oikea yhdistelmä saa aikaan suoran ja oikean korkuisen lyönnin. Liian pienen kiertojäykkyyden omaava tai vertikaalisesti liian löysä varsi saa aikaan lavan liiallisen sulkeutumisen osumahetkellä ja saa pallon lentämään vasemmalle. Tämä kaikki siis teoriassa.

Liian löysä varsi on muutenkin epästabiilimpi kuin jäykempi. Pituus- ja suuntakontrolli on vaikeampaa, jäykempi varsi antaa paremmin anteeksi epäpuhtaita osumia jne. Jäykemmällä varrella saatu kontrollietu on kuitenkin jostain pois, eli pituudesta. Liian löysällä varrella saa pidempiä lyöntejä kuin liian jäykällä. Liian löysällä varrella saa jopa pidempiä lyöntejä kuin ’oikean’ jäykkyisellä varrella. Liian löysällä varrella vaan on joka puolella kenttää.

Hyvä nyrkkisääntö on, että varren tulee olla niin löysä, että sen vielä pystyy helposti hallitsemaan.

Kaikki nämä ovat vain mielipiteitäni keskusteluun, eikä missään tapauksessa ole tarkoitettu Mailanrakentajan ansiokkaiden kirjoitusten torpeedoimiseksi.