Re: Lumien auraus ja muut kevättyöt - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäLumien auraus ja muut kevättyötRe: Lumien auraus ja muut kevättyöt

#418884 Ilmoita asiaton viesti

Lumien auraus väyliltä tai rangelta tehdään yleensä juuri siksi, että pyritään nopeuttamaan kauden alkua. Riippuen sääolosuhteista, nämä toimenpiteet voivat nopeuttaa avaamista yhdestä kolmeen viikkoon. Meri-Teijossa ja Vihdissä on tapana aurata laskettelurinteen lumikoneella myös karheikot. Pelkkä väylien hiekottaminen ei yleensä nopeuta kauden alkamista, vaan hiekalla pyritään hoitamaan sitä ’kuuluisaa’ kuitukerrosta ja parantamaan kasvuoloja kesän pelikaudelle.

Viheriöiden osalta tilanne on vähän eri, useimmiten viheriöiden lumien poistoon lähdetään siinä vaiheessa, kun pintaan on muodostunut talven aikana jäätä tai jos lunta on muuten paljon. Viimeaikoina on ollut havaittavissa, että väärin tehdystä lumien poisto voi olla haitallisempaa kevään käyntiin lähdölle kuin se, että lumet jätetään sulamaan omia aikojaan. Jos lumia ei työnnetä tarpeeksi kauas viheriöltä, niin sulamisvedet lähtevät valumaan jäisellä viheriön pinnalla, siinä vaiheessa kun sitten tulee ne kovat yö pakkaset niin soppa on valmis. Jäätyessään vesi voi rikkoa kasvin kasvupisteen, tästä ei ole paluuta vihreään ilman uusia kylvöjä. Varma merkki kasvupisteen hajoamisesta on, kun sulamisveden väri muuttuu vihreäksi. Toisin sanoen jos lumenpoistoon lähtee niin viheriön pinta pitää saada kuivaksi ja lumettomaksi mahdollisimman nopeasti. Kylänurmikkaa lukuunottamatta, muut heinät kestävät kyllä viidestä jopa kahteenkymmeneen astetta pakkasta.

Tälläisinä keväinä maltti on valttia. Tärkeää on myös tiedostaa tilanne kenttäkohtaisesti, yhden kentän sisälläkin voi olla kolme viheriötä teräsjään alla, kaksi ilman routaa ja lopuilla se metri lunta. Näin ollen lähtötilanteesta riippuen asioissa pitäisi edetä myös viheriökohtaisesti ja oikeassa aikataulussa. Hätäilemällä saa paljon enemmän vahinkoa tässä tapauksessa kuin kylmästi odottamalla. Kenttähenkilökunnan kannalta tilanne on tietysti vähän kinkkinen, kaikki talven työt alkaa olla tehty ja hinku ulkotöihin alkaa olla kova.

Tämä kevät on varmasti yksi haastavimmista mitä on aikoihin nähty, toivottavasti yöt lämpenisivät ja päästäisiin taas pistämään kernit tikkiin.