Re: Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäKentänhoito jyrkkenevässä mutkassaRe: Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa

#434630 Ilmoita asiaton viesti

Golfkentät ovat kokonsa ja ympäristövaikutustensa puolesta harrastuspaikoista omassa luokassaan. Hiihtokeskuksia on lukumäärällisesti suunnilleen puolet golfkenttien määrästä joten maankäytöllisesti ne ovat samassa suuruusluokassa. Moottoriurheilu?

Golfkenttien ja nimenomaan golfareiden etu on, että asiat pysyvät järjestyksessä viranomaisten ja ympäristöjen sekä suuren yleisön suuntaan. Viralliset ympäristöjärjestelmät ja auditoinnit ovat arkipäivää lähes alalla kuin alalla. Mikä yhtään suurempi ala toimii ilman edunvalvontajärjestöä joka pyrkii keskitetysti hoitamaan sektorinsa etuja yleisellä tasolla?

Mikä taho olisi sopivin antamaan lausuntoja eduskunnalle, ministeriöille, Suomen ympäristökeskukselle, ELY- keskukselle, kuntien ympäristökeskuksille ja kaavoittajille, ympäristöjärjestöille, medialle ja muille alan ympäristö- ja maankäytöllisistä vaikutuksista kiinnostuneille tahoille lausuntoja golfkenttien toiminnasta ja käytännöistä. Kenellä löytyy paukkuja puhua koko alan puolesta? Kaikkien näiden tahojen kanssa on käyty lukuisia keskusteluja, palavereja, annettu lausuntoja, oltu tupailloissa kertomassa golfkenttien hoidosta ja todellisista vaikutuksista.

Tuolla taholla joka asiasta ottaa vastatakseen, olisi syytä olla myös jonkinlainen mandaatti. Mielestäni tämä edellyttää vuorovaikutusta ja jatkuvaa kontaktia, molemminpuolista mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, tarvittaessa myös jollakin tavoin ohjata eksyneitä lampaita takaisin sallitulle laitumelle. Suomen Golfliitolla ei ole varsinaista valtaa seuroihin saati yhtiöihin. Tuo vuorovaikutus ympäristöasioissa on rakennettu 18 vuoden aikana – arvatkaapa millä? Jalkatyöllä. Konsultit ovat vahvasti myötävaikuttaneet siihen, että kaikilla golfyhteistöillä on ympäristöjärjestelmä, jota myös monet toteuttavat ja ylläpitävät. Näin ei välttämättä olisi eikä ole loputtomiin, jos tuo työ ei ole jatkuvaa.

Toiselta kantilta tarkasteltuna on kohtuutonta vaatia yksittäistä golfkenttää, ylläpiti sitä sitten seura tai osakeyhtiö, ottamaan vastuu koko alan julkisuuskuvasta tai suhteesta lakia säätäviin elimiin tai valvoviin viranomaisiin. Näin tapahtuu, jos mikään taho ei keskitetysti asiaa hoida. Toimintaa arvostellaan heikoimman lenkin perusteella.

Olemme toistaiseksi hyvässä maineessa, mutta kuten keskustelunavauksessa totesin, jatkuvan tarkkailun alla. Tämä koko alaa merkittävästi hyödyttävä, voisinko sanoa meidän olosuhteissamme välttämätön, toiminta ollaan ajamassa alas rahapulan vuoksi. Liiton muihin toimintoihin tai niiden tarpeellisuuteen en ota kantaa mutta jo työnikin vuoksi pidän kenttää melko keskeisenä harrastuksen, tai joidenkin golfareiden ammatin kannalta.

Haastan täällä kirjoittavat nimimerkit kertomaan vaihtoehtoja toiminnalle tai esittämään arvauksensa siitä, missä tilanteessa olemme vaikkapa 5 -10 vuoden kuluttua jos nämä asiat laiminlyödään.