-
JulkaisijaArtikkelit
-
Minkälainen kulttuuri eri klubeilla mahtaa olla suhtautumisessa vuokrapelaajiin, siis pelioikeutensa joltakulta vuokranneisiin? Tarkoitan nyt lähinna suur-Helsingin aluetta. Onko hyyryläinen pelikaveri kaverien joukossa, vai onko suhtautuminen enempi nenänvarsiosastoa? Olen muuttanut pohjoisemmasta, enkä ole vielä löytänyt sopivaa kotiseuraa. Pääseekö mukaan klubin viikkokisoihin yms. toimintaan? Entä, jos olen vielä jäsen vanhassa seurassani? Erityisesti kiinnostaa Keimola/Tuusula/Hyvinkää/Nurmijärvi/Luukki-Lakisto. Upeata pelikesää toivottelee B.
Terve,
Yksi kesä kannattaapi pelata eri kenttiä pelilipuilla ja katsoa minkälainen kenttä/klubi/poppoo miellyttää… meitä kun on niin moneksi.
Tosin näin Helsinkiläisenä voin sanoa ettei ole Pielis-Golfia (Nurmes) voittanutta klubihengessä, kierrosseurassa ja kilpailujen järjestämisessä!
Täällä etelässä, kun ollaan niin herroja niin herroja
Heippa boomerang!
Ainakaan Nurmijärvellä en ole havainnut nenänvarsiosastoa suhtautumisessa juurikaan mihinkään asiaan. Meillä vuokrapelaajat pelaavat sulassa sovussa osakkaiden kanssa. Mistä sen edes tietää kuka on vuokrapelaaja?
Ainoa huomioitava asia on että et pääse vuokrapelioikeudella kuin vuosijäseneksi (vuodeksi kerrallaan) jolloin jäsenmaksu on hieman kalliimpi. Seuran toimintaan, viikkokisoihin ja tapahtumiin saat osallistua täysivaltaisesti ihan kuten kaikki muutkin, eikä missään toitoteta että olet ’vain’ vuosijäsen.
Mielipiteeni voi olla toki subjektiivinen… mutta näin minä sen koen (osakkaana). Eli tervetuloa joukkoon vaan!
Samanlaisia kokemuksia itselläni, kuin TiinaS:llä. Pelasin ensimmäiset 15 kautta Pickalassa vuokraoikeuksilla, enkä koskaan kokenut itseäni ulkopuoliseksi.
Juu samaa mieltä Tiinan ja Paksupekan kanssa. Kyllä vuokrajäsen on aivan tasavertainen osakkaan kanssa, itse en ainakaan ole huomannut mitään eroa (lähettävät kutsuja jopa yhtiökokouksiin). Pickalassa taitaa itseasiassa vuosijäsenen jäsenmaksu olla pienempi kuin osakkaan.
Itse pelaan vuokrapelioikeudella ja se on mielestäni ainoa järkevä tapa pelata jos tykkää pelata enemmän kuin kerran viikossa, eikä sukanvarresta löydy varoja osakkeeseen.
Onko nyt sitten jossain kentällä pelaamisen osalta jotain erottelua osakkeen omistajien ja vuokrapelaajien välillä?
Myös sellainen on vuokrapelaaja, jonka firma omistaa osakkeen, firmahan ei pelaa, vaan on vuokrannut (kenties ilman vuokraa) osakkeen jonkun käyttöön. Tai pelaa isänsä omistamalla osakkeella, tai perikunnan/kuolinpesän, tai aviomiehen omistamalla osakkeella. Ei minun tietääkseni tälläistä erottelua ole missään. Yhtiökokoukseen ei tietysti saa kutsua, mutta klubin kokouksiin kyllä.
Ainakin Pickalassa, Nordcenterissä, Sarfvikissa on paljon jäseniä, jotka eivät yksityishenkilönä omista käyttämäänsä osaketta. Ja näissä suhtaudutaan samalla tavalla kaikkiin jäseniin.
Voi olla jäsenenä vaikka kuinka monessa seurassa, yksi seuroista on kotiseura, joka pitää yllä tasoitusta. Esim Talissa on paljon jäseniä, joille se on kotiseura, mutka jotka pääosin pelaavat muualla, esim Sarfvikissa. Ja toisin päin. Samoin Nordcenterissä on paljon jäseniä, joiden kotiseura on jokin muu.
Kilpagolfareista esim. Minni Blomqvist on vuoden alusta ollut Kulloon jäsen (kotiseura), mutta harjoittelee edelleen Sarfvikissa ja on edelleen myös sen jäsen. Tunnen ihmisiä, jotka ovat jäsenenä jopa 4 seurassa Suomessa, ja lisäksi Espanjassa tai Etelä-Ranskassa.
Nimetönjep. kuten edellisissä. Se käytännön klubielämä lähinnä keskittyy seuran toimintaan eli jos kotiseura on muualla, jää sitten nämä ’vuokrapelioikeusseuran ’ happeningit väliin (esim viikkokisat ym:t).
Muuten ei liene mitään eroa.
Pelioikeuden vuokraajahan on varaventtiili osakkaille, jotka esim tilapäisesti ovat estyneet pelaamasta ja samalla he pönkittävät osakkeiden arvoa. (muuten vastikkeellisen osakkeen ostaminen tuoton toivossa olisi kannattamatonta)
Laita lappu kaulaan, että olet vuokrapelaaja ja kerro kaikille kanssa pelaajille, että kohdelkaa minua tylysti, kun olen vuokrapelaaja. Jos he eivät sattuisi heittäytymään ikäviksi, pyydä heitä kertomaan edes klubin terassilla kamalasta kohtalostaan, kun joutuivat pelaamaan kanssasi.
No, toisaalta jos nyt olet aidosti huolissasi tilanteesta, katsopa ’peiliin’ ja vastaa kysymykseen ’haluaisinko pelata tuon tyypin kanssa?’ Muita ongelmia sinulla tuskin lienee.
Pelasin viime kesänä SHG:ssä enkä huomannut, että pelikaverit suhtautuisivat allekirjoittaneeseen vuokrapelioikeudella pelaajaan mitenkään poikkeavasti.
Sen sijaan SHG Oy:llä oli ainakin viime kesänä merkillinen tulkinta vuokratuista oikeuksista. Varsinaisen osakkaan vieraat maksavat alennettua green feetä, mutta vuokrapelioikeudella ei ollut tätä etua. Olisikohan se pitänyt erikseen kirjallisesti sopia osakkeen vuokralle antajan kanssa?
NimetönNämä ovat niitä golfmaailman kummallisuuksia.
Ilmiö on tunnettu, syy? Olisiko jotenkin kytkös toiseen kummallisuuteen: Pelioikeutensa vuokralle antanut ei sitten pääse kotikentälleen edes greenfeellä pelaamaan, korjatkaa jos olen väärässä
SHG:tä paremmin tuntevat (vai onko voimassa kaikilla kentillä??)
Jos edelliset väitteet pitävät paikkansa, niitä voi vähintäänkin nimittää kummallisuuksiksi. Järjettömyys ollee parempi ilmaisu.
Mitähän noihin sanoo kuluttajansuoja- tai yhdistyslaki.
Kyllä jokaiselle Suomen kentälle pääsee kuka tahansa ihminen esittämällä golfliiton jäsenkortin (ja tasoitus tarvittava) ja maksamalla greenfeen. Tuskinpa ketään ihmistä ajetaan kentältä sen takia että hän olisi osakkeenomistaja mutta vuokrannut osakkeen pois.
Se ettei osakkeen omistaja saa välttämättä jäsenyyttä kyseiseen seuraan, on sinänsä hyväksyttävää. Hieman sama kuin asunnon vuokranantajalla olisi tarpeen tullen oikeus tulla punkkaamaan omistamaansa asuntoon. Jos on vuokrannut niin on vuokrannut ja sillä siisti. Jos on varaa ostella osakkeita vuokrattavaksi asti, on varmasti myös varaa hankkia kaukojäsenyys.
NimetönEsimerkkisi asunnon vuokrauksesta ontuu sikäli, että ko golffarit eivät halua suinkaan jatkaa pelaamista ilmaiseksi, vaan asianmuk. GF:n maksettuaan.
Luulen tietäväni, että käytännössä seuran jäsenyys tasoituskortteineen säilyy osakkaan vuokratessa osakkeensa pois(?) Näin ainakin tiedän tapahtuneen. Pelaaminen muilla kentillä tuolloin ainakin on ongelmatonta.
Ja samoin luulen tietäväni, että ainakin on yritetty ottaa käytäntöön kertomaani menettelyä.
Myönnän, että kovaa faktaa puuttuu. Ehkä joku tietävä voisi ottaa luulot pois tai vahvistaa ne?
Eikös liiton tavoitteena ole, että pelaaja saa tasoituskortin vasta sitten, kun on hankkinut pelioikeuden kotiseurastaan? Tämän mukaan olisi loogista, että pelioikeuden pois vuokrannut ei saa tasoituskorttia. Hänellä ei ole pelioikeutta, joten hänelle ei pitäisi korttia antaa. Minun puolestani tasoituskortti voidaan antaa, vaikkei pelioikeutta olisikaan. Jos pelioikeus kuitenkin vaaditaan tasoituskorttiin, pitäisi se vaatia kaikilta.
On muitakin tapauksia, joissa käyttöoikeus on sidottu esimerkiksi osakkeen omistukseen. Jos oikeuden vuokraa, käyttöoikeus poistuu. Osakkeenomistaja luonnollisesti saa olla mukana yhtiön päätöksenteossa, vaikka olisi käyttöoikeuden vuokrannutkin pois.
Eli minun mielipiteeni lyhyesti:
Jos seuran säännöissä sanotaan, että tasoituskortin saa, jos ja vain jos henkilöllä on pelioikeus kentälle, ei pelioikeutensa pois vuokrannut saa korttia. Jos taas kortin saamisen ehtona on osakkeen omistus tai pelioikeus, kortti tulee antaa.Muistan lukeneeni perustelun sille, miksi pelioikeus pitäisi olla: Ilman pelioikeutta pelaaja ei voi pelata ja ylläpitää tasoitustaan. (En ole samaa mieltä tämän väittämän kanssa.)
SGL:n ohjeiden mukaan tasoituskortti annetaan, kun seuran jäsenmaksu + pelioikeus JOLLEKIN SGL:N kentälle on maksettu. Siis, jos vuokraan kotiseurani pelioikeuden pois ja vuokraan pelioikeuden joltain toiselta kentältä, saan tasoituskortin kotiseurastani. Tällaisia tapauksia on maa täynnä muutenkin kuin kaukojäsenien muodossa, esim. pelaajan opiskellessa tai ollessa töissä toisella paikkakunnalla, mutta haluaa pysyä seuransa jäsenenä.
Onpa sulla kuivia herneitä, kun noin helposti niitä nenääsi vetelet…. Kysyin mielestäni aivan nätisti ihan asiallista asiaa, asiallisten vastausten lomaan sain onneksi sinun sympaattisen kommenttisi. Aina löytyy se yksi, jolla on tabut lopussa…
Älkää sekoittako ry:n ja oy:n asioita. Osakas ostaa oy:ltä osakkeen ja on jäsen ry:ssä. Siis jos osakkeen omistaja vuokraa pelioikeutensa pois on hän edelleen ry:n jäsen ja voi pelata greenfeellä missä vain. Eihän kaukojäsenilläkään ole pelioikeutta vaikka on tasoituskortti. Että sillä lailla.
Kyllä viikkokilpailuihin ja muihin tapahtumiin osallistumiseen riittää, että on seuran jäsen, ei tarvitse olla kyseessä kotiseuran jäsenyys. Tuloslistassa sitten nimen perässä lukee kotiseura. Esim Sarfvikin viikkokisan voi voittaa jäsen, jonka kotiseura on Tali.
Tutkiskelin sitten SHG:n järjestelyjä, tällä olleiden kommenttien pohjalta. Se on selvää, ettei osakkeen omistus anna vielä siellä pelioikeutta ry:n sääntöjen ja yhtiöjärjestyksen mukaan, pelioikeus pitää olla omassa käytössä, jäsenmaksut maksettuna, jne. kuten muissakin seuroissa. SHG:n ry:n säännöissä näkyy kuitenkin olevan erikoinen pointti, eli että vuokra-osakkeella pääsee vain vuosijäseneksi. Miten tämä mahtaa toimia: jos ostan osakkeen esim Oy Yritys Ab:n nimiin, jonka yrityksen omistan, yritys tuskin pääsee jäseneksiä ja saa tasoituksen? Eli minut kai tulkittaisiin osakkeen vuokralaiseksi, ja saisin vain vuosijäsenyyden? Eli miksi samalla osakkeella voi joutua eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, kuka sitä käyttää? Harvassa taloyhtiössäkään on määräystä, että saunavuoroja saa varata eri lailla, omistaako asunnon, jossa asuu, vai asuuko siinä vuokralla. Vuokralle antajahan on vuokrannut osakkeen toiselle kaikilla siihen liittyvine oikeuksineen.
Tämän kaiken täytyy liittyä siihen, kun seurapohjainen kenttä muutettiin oy:ksi, ja seuralla oli ennestään ainaisjäseniä, joista osa ei suostunut ostamaan uuden oy:n osaketta. Muuta selitystä tähän erilaisiin jäsenyyksiin on vaikea keksiä. Mahtaako olla osakeyhtiölain mukainen järjestely?
On (valitettavasti) olemassa seuroja joissa oy:n osakas joka on saman kentän seuran jäsen ja vuokraa pelioikeutensa menettää mahdollisuutensa saada tasoituskorttinsa seuralta. Syy: kun ei ole pelioikeutta ei voi saada tasoituskorttia.
Kun huhupuheitten mukaan golf-liiton suositus puheiden tasolla mutta eivät tietenkään ole koskaan laittaneet siitä mustaa valkoisella.
Olen kerran kysynyt asiaa golf-liitolta ja vastaus oli että eivät suosittele tälläistä käytäntöä missään nimessä. Kuitenkin golf-seurat kertovat että heidän pitää menetellä näin koska golf-liitto sitä suosittelee.
Itselläni oli tilanne seuraavanlainen: Vaimo totesi että ei ehdi pelata kuin muutaman kierroksen kyseisenä vuonna niin hänen pelioikeutensa vuokrattiin ja tasoituskortti jäi saamatta. Vuokrasin omani hänelle ja teimme minulle valtakirjan niin sillä selvittiin se vuosi.
Osakkaat mutta ei ’kotiseuran’ jäseninä.
En ole huomannut mitenkään huonoa suhtautumista vuokraoikeudella pelaaviin.
Tietääkseni myös käytäntö on selvä: Jos vuokraat oman osaakeesi jollekin muulle niin et saa tasoituskorttia. Eli pelioikeus pitää Oulussa olla, että kortti irtoaa.
Poikkeuksena yritysosakkeet, joihin kuuluu yksi tasoituskortti, vaikka osake olisi myyty ko. kesälle pelilippuina vaikka 10 eri henkilölle. Vain yksi voidaan nimetä ’osakkeen’ käyttäjäksi ja saada tasoituskortti. Muut hommaa korttinsa muualta. Nimittäin niillä pelilipuilla ei muuten tee mitään.
Itse olen Oulun golfkerhon jäsen ja olen täksi kaudeksi vuokrannut pelioikeuden Hyvingään golfista. Pelikaverit joiden kanssa olen ehtinyt pelata jo, ovat suhtautuneet erittäin myönteisesti. Myös henkilökunta on suhtautunut kivasti.
NimetönAivan. Useamman golfseuran jäsen voi olla,ilmoitetaan vain liittoon kotiseura. Silloin tietysti voi osallistua jokaisen seuransa sisäisiin rientoihin.
Nyt olikin kyse tapauksesta, että vuokraa pelioikeuden kentältä, ILMAN, että on ko kentällä toimivan seuran jäsen. No pikku juttu.
SHG:n pelioikeuden vuokraajilta ainakin laskutetaan suurempi jäsenmaksu eli vaikka vuokraat 10 v peräkkäin osaketta, anot joka vuosi erikseen vuosijäsenyyden ja maksat sitten liittymismaksun aina uudelleen.
Kyllä on lajin harrastaminen tehty kummalliseksi, etten sanoisi byrokraattiseksi.
Tämä keskustelu kiertyy uhkaavasti taas sinne kaukojäsenyyskeskusteluun, jota useasti on käyty ja lopputulos on se, että pay and play kenttiä kunnallisella rahoituksella kaivataan.
Ilmeisesti se vaihtoehto, että liityt seuraan, suoritat greencardin ja alat pelata haluamallasi maksumuodolla on vain liian yksinkertainen tähän jaloon lajiin?
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)