Aihe: Vilppejä ja valehtelua - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Vilppejä ja valehtelua

Etusivu Foorumit Yleistä Vilppejä ja valehtelua

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Ihan vaan yleiseksi keskusteluksi ja opetukseksi siitä, mitä kaikkea vilppiä olette kohdanneet kisoissa. Harrastuskierrokset ovat asia erikseen. Itse olen tormännyt usein siihen, että lyöntimäärää yritetään laskea alaspäin – eli siis unohdetaan yksi lyönti välistä. Joskus pallot ’löytyvät’ yllättävistä paikoista ja kumma kyllä että sama pelaaja löytää aina oman pallonsa pahoistakin paikoista mihin on draivannut. Rankutus tai rankutuksen yritys on hyvä keino yrittää sotkea toisen peli!

    Tämä nyt ei ole varsinaista vilppiä vaan pikemminkin päinvastaista.

    Olin kisassa erään miehen merkkarina. Erään par-nelosen jälkeen kaveri sanoi tehneensä parin. Rupesin laskemaan hänen lyöntejään ja sanoin että sehän oli birdie. Siihen mies että no niinpä olikin.

    Että välillä näinkin päin. Mutta yleensä kuitenkin tarkistuslaskennan jälkeen päädytään ainakin yhtä isompaan lukuun.

    Suurin osa golfareista ei ole lainkaan kiinnostunut säännöistä, eikä luultavasti ole pelannut koskaan kierrostakaan täysin sääntöjen mukaisesti.
    Tyypillisimmät vilpit ovat ehkä seuraavat:
    – pallon todetaan menneen vesiesteeseen tilanteissa, jossa pallo voisi olla myös pitkässä raffissa tai ulkona.
    – pallo dropataan väärään paikkaan siten, että seistään yhden tai kahden mailanmitan pudotusalueen ulkoreunalla ja pudotetaan pallo kauemmas kuin mitä säännöt sallivat
    – pallon asemaa parannellaan taputtelemalla maata pallon takana epätasaisuuksien tasoittamiseksi, heinikossa pallo ’tunnistetaan’ taivuttelemalla heinät sivuun, tai sitten ’asetutaan lyöntiasentoon’ metsässä astumalla lyöntiä haittaavien oksien tai pensaiden päälle
    – tilapäisestä vedestä tms. vapaudutaan väärälle puolelle, mieluummin väylälle kuin syvemmälle raffiin minne oikeastaan pitäisi
    Useimmiten kyseessä on tahallinen virhe, koska sitä ei suostuta korjaamaan, jos asiasta huomauttaa ennen lyöntiä, jolloin droppivirheen vielä voisi korjata rangaistuksetta.
    Olenkin ottanut tavaksi huomauttaa asiasta vain kilpailuissa ja vasta lyönnön jälkeen, jolloin muistin tueksi voi antaa kaksi rankkaria.

    Juu

    Kyllä aika monet tuntuvat unohtavan 1-2 lyöntiä per väylä, varsinkin jos ei ihan parin pinnassa liikuta. Droppeja todella otetaan vääriin paikkoihin (lue väylälle…tai semiraffiin).

    Uuden innovaation koin viikko sitten, kun pelikumppanini ehdottivat minulle(!) vapaata droppia kun olin onnistunut lyömään palloni (Nordcenterin Benzin 7. reikä) väylällä sijainneen ainoan puun juurelle. Ilmoitin heille, että en viitsi turhaan huijata itseäni… (ei ollut kisat). Mutta moisesta ehdotuksesta intoutuneena sain kuitenkin aikaiseksi kunnollisen pitchin tapaisen rauta seiskalla.

    Onko todella totta, että kilpailuissa merkkari katsoo vieressä kun toinen suorittaa dropin. Antaa hänen lyödä ja tämän jälkeen toteaa, että löit väärästä paikkaa: kahden lyönnin penalty. Ei voi olla totta ??

    Itselle ei tulisi mieleenkään moinen menettely. Kyllä kilpailuissa, joissa minä olen ollut mukana merkkari ja pelaaja yhdessä katsovat, että droppi on oikein suoritettu, saako vapaata droppia jne.

    Asia korjataan ennen lyöntiä.

    Eikö jälkimmäinen menettely edusta golfin tarkoitusta ja tee siitä nautinnollisemman sekä merkkarille että pelaajalle.

    Vasta vähän aikaa pelanneena vaoin sanoa, että kuvittelin golffia hieman rehellisemmäksi peliksi. Onhan golf kuitenki herrasmiespeli. Olen kiertänyt tänä kesänä (ensimmäinen kesä kun minulla on pelioikeus) n. 40-50 kierrosta, joista puolet 9:n reikäisiä kierroksia ja loput 18- reikäisiä. Olen myös ottanut osaa pariin kilpailuun. Kilpailuissa en ole sutkauksiin vielä törmännyt, mutta ihan harjoituskierroksella useasti, kun ihmiset yrittävät laskea tasoitustaan todellista tasoaan alemmaksi. Mitähän järkeä tasoituksen ’keinotekoisella’ tiputtamisella on? Eikö siinä petä vain itseään ja jos esim. päätät joskus mennä kisoihin niin menestymismahdollisuutesi tippuvat huomattavasti. Onhan se tietenkin mukava kertoa kavereille kysyttäessä, että mulla on tasoitus sitä ja tätä, kun kuitenkin itse tietää miten tasoitus on tippunut.

    olet oikeassa sikäli, että useimmat väärät dropit ovat merkkarin kanssa yhdessä katsottuja ja hyväksyttyjä. Sääntöjä ei vain tunneta, ja useimmat ovat joka tapauksessa liian laiskoja vaatiakseen oikeita droppeja ja sääntöjen noudattamista. On paljon helpompi katsoa rikkeitä läpi sormien ja antaa kaksi rankkaria kaikille muille kilpailijoille, jotka ei saa koskaan asiasta edes tietää, kuin sille, joka sääntörikkomukseen on syyllistynyt ja huutaa vieressä kuin palosireeni.

    Minusta nämä tahallaan rankuttajat ovat niitä ’arvonsa tuntevia’ mulperoita!

    Tapahtui näet näinkin: Reikäpeli ja chippi lipun viereen – kilpailija sanoi, että annettu putti ja ajattelematta pallo taskuun. Sen jälkeen kilpailija ilmoitti, ettei hänen sanomisillaan ole mitään painoarvoa ja hävisit reiän.

    Minkäköhän takia rankun saanut korottaa ääntään – juuri näiden pilkun****** takia.

    Kyllä tasoituksen keinotekoisella tiputtamisella pelaaja tekee hallaa vain itselleen ja omalle maineelleen. Klubilla alkaa kyllä helposti tarinat kiertämään, kun perheenjäsenten/tyttöystävien kanssa pelattujen harjoituskierrosten ja kilpailukierrosten ero on lähemmäs kymmenen lyöntiä. Sitten on vielä pokeria kertoa parin pintaan pelatuista kierroksista, kun oikeasti taso on lähempänä 85:n kierroksia..

    Suurin ongelma syntyy varmaan siitä, ettei sääntöjä tunneta ja harjoituskierroksia pelataaan ’noin ’ oikeillä säännöillä. Osaksi sääntöjen soveltamiseen houkuttaa kentillä huonosti hoidetut vesiesteet. Lyödään varapalloa mielummin ennekuin kävellään 200m eteenpäin, jotta pystyttäisiin toteamaan onko pallo mennyt esteeseen tai ei.

    Pelin nopeuttamisen vuoksi ’annetaan’ harjoituskierroksilla korkeahändäreisten dropata mihin sattuu ja niistä muodostuu ’vakiintunut’ oikeaksi luultu tapa.

    Jokaisessa dropissa piilee riski sääntöjen rikkomiseen, jonka vuoksi esim ammattilaiset kutsuvat lähes poikkeuksetta tuomarin paikalle droppitilanteissa.

    Yleisin virhe on hidas pelaaminen. Kun pelaaja on todennut pallon ’lain’ hänellä on 40 sekunttia aikaa suorittaa lyönti. Tuomarin ensimmäisen huomautuksen jälkeen on tuomarilla oikeus antaa hidastelusta rankkareita, mutta kuka on nähnyt ko asiaa tapahtuvan. Jos pallo on pikkasenkin hankalassa paikassa peli pysähtyy röökinmittaiseksi tauoksi. Kuka uskaltaa sanoa, ettei olisi syyllistynyt ko rikkomukseen?

    No sehän on selvä juttu, että semmoinen kaveri jännittää niin paljon vieraitten kanssa kilpailuissa pelatessa, että tulee huonoja kierroksia. Kun taas on tuttu porukka, niin olo rennompi.

    kateellisten panettelua tuommoiset :-).

    Kyllähän ne nuo aikaisemmin mainitut asiat ovat suurimpia syitä. Osaksi tietämättömyyttään ja osaksi käytetään merkkarin tietämättömyyttä hyväksi.

    Ja kun joutuu merkariski kaverille joka on aloittelija, niin ei siinä oikein tahdo itsekään pysyä laskuissa mukana montako kertaa lyönyt ja montako rankkua (siis vesiesteeseen tai outtiin) tullut. Pitäs siihen omaankin peliin keskittyä. Onneksi kisoissa bruukkaa olemaan samantasoisia kavereita samassa ryhmässä. Ellei nyt sitten satu joku lätkänpelaaja samaan porukkaa joka pelaa kesäisin muutamia pelejä ja on joskus saanut hilattua tasoituksen singeliin. Suattaapi kaveri lyödä sitä palloa monta monituista kertaa.

    Jos kerran match-cupia pelasitte, siis reikäpeliä, niin kyllä annettu putti on annettu, eikä sitä mitenkään voi peruuttaa kuvailemallasi tavalla. Tässäkin tapauksessa sinun olisi kannattanut osata säännöt, mutta kun kerran ei viitsitä ottaa asioista selvää, ja suostuit vapaaehtoisesti reiän häviämään, sait juuri sen mitä ansaitsit.

    No, tietysti on paljon helpompi käydä täällä valittamassa kuin opetella sääntöjen alkeet.

    Eksyin tanne gofpisteeseen ihan puolivahingossa ja aloin lueskella naita jorinoita taalla. Onko golf Suomessa tosiaankin tuollaista otsa kurtussa pilkuntarkasti saantoa seuraavaa tahkoamista kuten olen antanut itseni ymmartaa luettuani tata jorinasarjaa?

    USA:ssa me pelataan golfia lahinna virkistyksen ja hyvan ja mukavan harrastuksen puitteissa. Koskaan ei ole tarvinnut alkaa jostain saantotulkinnasta kinaamaan. Eikos se jannittyneisyys ole juuri se suurin surma hyvalle swingille???? 😉

    kyllä golfkentällä saa aikansa kulumaan olutta ryystäen, palloja raffista väylälle potkien ja kirjaamalla korttiin vain onnistuneet lyönnit. Se vaan ei ole golfia, eikä range-säännöillä tehtyjä tuloksia voi verrata sääntöjen mukaisesti tehtyihin. Mutta voitte minun puolesta ihan rauhassa huijata toisianne ja itseänne, jos siitä onnelliseksi tulette.

    No, amerikkalaiset nyt muutenkin pelkää elämää niin, että ruokakin pitää valmistaa niin, että mikään ei viittaa siihen, että hampurilaispihvi on joskus lehmänä laitumella käyskennellyt.

    Suosittelen kuitenkin, että tutustuisit joskus oikean golfin sääntöihin ja pelaisit vaikka vain yhden kierroksen niiden mukaisesti. Myös golf voi nimittäin olla ihan mukava eikä ollenkaan ryppyotsainen harrastus.

    Ai niin unohdin tämän viime viestistä: tämä oli mielestäni ihan paras. Olin kesäkuussa kisoissa St. Lawrencessa, ne olivat ryhmä kisat, pistebogey. Odottelimme seuraavalla tiillä lyöntivuoroa, kun takana tuleva ryhmä tuli edelliselle griinille.

    Ryhmässä olevan nainen löi pallon n. metrin päähän lipusta, mutta melkoisen kaltevan putin (taisi olla Kalkki-Petterin 13. reikä) päähän kuitenkin. Kysyi griinillä (aavistamatta, että minä kuulin) ryhmän miehiltä ’annattehan tuon putin, niin varmistamme pisteen…’ Oli siinä ihmettelemistä… Miesten vastausta en kuullut, mutta hetkeä myöhemmin nainen kävi noutamassa pallonsa suoraan taskuun. Kun he olivat putanneet odotimme edelleen lyöntivuoroamme….

    Kysyin naiselta, voiko hänen mielestään kilpailussa antaa putteja… puhumattakaan että samassa ryhmässä yhdessä kilpailevat antavat niitä toisilleen… Nainen menetti malttinsa totaalisesti ja alkoi väittämään, että ’kyllä tuollaisen 10 senttisen voi antaa….’. Hymyilin ja poistuin paikalta….

    Te voitte USAssa pelata kolopalloa ihan miten lystäätte. Olipa kerran Vierumäellä pariskunta jenkeistä jotka olivat pelailleet useamman vuoden paikallisilla ’kunnallisilla’ kentillä ilman greencardia ja ilman sen tarkempaa tietämystä säännöistä.

    Ja jos kaveri pitää ihan itsestään selvänä sitä , että aina kun pallo makaa huonosti sen saa jalalla vähän potkaisemalla asettaa parempaan paikkaan niin hoh hoijaa. No ehkä jenkeissä on talvisääntö voimassa ympärivuoden.

    Niin ja jos ei tiedä sääntöjä niin eihän niistä voi alkaa kinamaankaan.

    Kylläpä sinulle on uppoutunut jenkkistereotypiat päähän hyvin. Olet tainnut katsella liikaa elokuvia, kun kommenteistasi päätellen et ole jenkeissä käynyt tai muutenkaan paljoa kotipitäjäsi ulkopuolella matkustellut.

    Toisaalta Suomihan on Euroopan amerikkalaisin maa, joten täältä saa hyviä vinkkejä siitä kuinka osa amerikkalaisista elää.

    Itse vuoden rapakon takana viettäneenä uskallan sanoa jotain tuosta elämäntavasta oppineeni. Monissa asioissa jenkkien elämäntavasta (noin yleensä siis) voisi ottaa oppia, mutta toisaalta moni asia on myös Suomessa mielestäni hieman paremmin ’kohdallaan’. Matkailu todellakin avartaa tässä asiassa. Yleistykset harvemmin auttaa asiaa.

    Valitettavasti en tuolloin pelannut vielä golfia, joten golfkulttuurista en ryhdy laukomaan mitään lehtien sivuilta luettuja ’totuuksia’.

    Sitten säännöistä:

    Tulisi myös muistaa (ennen kuin ryhtyy kritisoimaan muita kirjoittajia), että meidän pelaajien joukossa on myös niitä, jotka eivät muista jokaista kahden viikon takaista tulosta ja saatuja rankkareita, vaan pelaavat golfia omaksi ilokseen puhtaasti seurapelinä. He pystyvät unohtamaan tuloksensa todennäköisesti sen jälkeen kun on katsottu, että kukas ne 19. reiän juomat joutui tarjoamaan.

    Toisaalta on muistettava, että silloin kun ryhdytään kilpailemaan niin sääntöjä pitää noudattaa pilkulleen ja ongelmatilanteet tulee ratkaista tuomarin avulla, jos jompikumpi osapuoli tuntee tulevansa huijatuksi sääntökysymyksissä, koska vain näin voidaan luoda tasavertainen kilpailutilanne kaikille.

    Hyviä harjoitus- ja kilpailukierroksia kaikille!

    toki amerikkalaisia on moneen junaan, vastaukseni oli kyllä tarkoitettu tälle tyypille, joka käy täällä pitämässä itseään ja omaa tapaansa ’pelata’ ’golfia’ muiden tapaa parempana, itse asiassa ainoana oikeana sillä perusteella, että ei ole koskaan mitään muuta kokeillut.

    Mikäköhän golfin säännöistä tekee niin vaikean asian hyväksyä ja ymmärtää?

    Kysymyksessä on ensisijaisesti PELI, jolloin siinä pitää olla jotkut säännöt. Pelataanhan esim tennistäkin, jollain säännöillä ja ei niitäkään kukaan kyseenalaista harrastelijakilpailuissa. Toki harjoituksissa palloa läiskitään välittämättä pomppujen määrästä tai rajoista piittaamatta.

    Itselleni on aivan sama millä ’säännöillä’ ajanvietteeksi tai harjoituskierroksilla pelataan, mutta olisi muita kohtaan reilua, kun pelataan kilpailukierrosta kaikki pysyisivät yhteisesti sovituissa PELIN säännöissä.

    Meidän Suomalaisen pitäisi pelata golfia nelipalloissa joukkuepelinä, niin siihen syntyisi luonnostaan rentoutta.

    Tuossa taaempana joku sanoi jotain varapallon lyömisestä kun ei olla varmoja siitä menikö pallo vesiesteeseen.

    Sääntö kuuluu käsittääkseni näin:

    Varapallon saa lyödä jos ei ole riittävää näyttöä siitä että pallo meni vesiesteeseen. Jos ensimmäinen pallo löytyy (vesiesteestä tai sen ulkopuolelta), varapallo unohdetaan ja peli jatkuu ensimmäisellä pallolla ihan normaalisti ja vesiesteestä voi vapautua droppaamalla. Jos taas ensimmäista palloa ei löydy, peli jatkuu varapallolla.

    Ei siis ole tarpeen kävellä 200m katsomaan menikö se pallo vesiesteeseen vai ei. Näissä tapauksissa varapallon lyönti vain nopeuttaa peliä.

    Mielestäni, jos ei ole riittäävää näyttöä siitä, että menikö pallo vesiesteeseen ja palloa ei löydy, on kyseessä hävinnyt pallo. Muutamilla kentillä on joillekkin väylille tehty paikallissääntö, joka oikeuttaa varapallon lyömisen.

    Voin tarkistaa ko asian viralliselta tuomarilta, jos mielipiteeni epäilyttää.

    EVOTille kommentoisin, että eikös silloin juuri pidä lyödä varapallo jos on epäselvyyttä löytyykö pallo.

    Jos 1. pallo löytyy esim. vesiesteestä tai jostain muualta saadaan sillä jatkaa. Jos palloa ei löydetä jatketaan varapallolla.

    Mielenkiintoista……

    Esim vesiesteen raja loppuu noin 200m päässä ja vesieste ei ole riittävän hyvin putsattu jolloin pallo voi löytyä vesiesteen puolelta, mutta täysin pelattavissa. Vesiesteen paalujen jälkeen on ryteikköä johon pallo häviää helposti.

    Jos pelaaja lyö varapallon, ei hänellä ole mahdollisuutta tuomita palloa menneeksi vesiesteen sen jälkeen kun epäselvä vesieste ja ryteikkö on tutkittu ja palloa ei ole löytynyt vaan varapallosta tulee pelipallo.

    Usein nähty virhe on, että todetaan ’kai se pallo meni vesiesteeseen kun sitä ei löydy’ vaikka pallo on vesiesteen sivussa tai takana olevassa ryteikössä. Sovelletaan vesiestesääntöä ja dropataan pallo ja jatketaan muinamiehinä peliä.

    Pikkalan parkin 8 väylä oli tyypillinen esimerkki ko tilanteesta ennenkuin vesieste siivottiin.

    Väylä houkutteli oikomaan vesiesteen yli jolloin ko par femmaa pääsi yrittämään kahdella päälle.

    ko väylällä yritettiin avausta yli ja jos ei palloa löytynyt, tuomittiin pallo menneeksi vesiesteeseen vaikka sen takana oli kaislikko ,joka ei ollut vesiestettä ja missä pallo saatoi yhtähyvin olla.

    Ko väylällä sovelletulla ’vesiestesäännöllä’ voittaa matkassa helposti 150 metriä.

    Tämän kaltaisia paikkoja on Suomessa vaikka kuinka paljon.

    Tämä on vaikea asia, jopa jotkut liittotuomarit ovat tehneet kentällä kirjavia ratkaisuja. Niinikään on tulkinnanvaraista mikä on se ’riittävä näyttö’ että pallo on jäänyt vesiesteeseen. Mutta yhtä kaikki, jos riittävää näyttöä ei ole, pallo pitää löytyä vesiesteen sisäpuolelta ennen kuin vesiestesääntöä voidaan käyttää. Ja varapallon saa lyödä jos riittävää näyttöä ei ole.

    http://www.usga.org/rules/index.html sisältää joitakin decisioneja tähän liittyen. Myös http://www.golf.fi:n sääntöpalstalla on käsitelty asiaa useaan otteeseen mutta pidän usga.org:n decisioneja luotettavampana lähteenä.

    Takaisin aiheeseen- riippumatta siitä pelataanko kilpailu- tai harjoituskierrosta, näitä kusettajia riittää.Oma kantani tähän on helppo: jos ei kisata, minun puolestani saa tehdä itselleen hallaa niin paljon kuin haluaa.Huijarin elvistely/hunöörin ottaminen vaatii tietenkin tipauttamisen maan pinnalle…

    Veikkaan että näiden ’Paavo Väyrysten’ on vaikea löytää itselleen peliseuraa, kuka jaksaa tällaisten kanssa vapaaehtoisesti pelata ?

    Kaveriporukkamme pelaa rehellistä golfia, siis ainakin niin hyvin kuin säännöt osaamme…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
Vastaa aiheeseen: Vilppejä ja valehtelua

Etusivu Foorumit Yleistä Vilppejä ja valehtelua