Aihe: Vasuriasiaa - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Vasuriasiaa

Etusivu Foorumit Yleistä Vasuriasiaa

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #190466 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tsekkasin erään toisen golfsivun vastauksia vasuri / oikea kysymykseen. Ihmettelin perustetta, minkä mukaan valitaan se, miltä puolen lyödään. Väite oli se, että alempi käsi tulee olla voimakkaampi, koska silloin voi tehdä joitain ohjausliikkeitä mailan päähän. Olen jotenkin havainnut sen, että kun swingi lähtee pyöriin, niin aika monet asiat tapahtuu automaattisesti. Miten sitä siinä sekuntien murto-osissa tällä alemmalla kädellä ohjataan mitään. Sitten kamppailin, kun löin oikealta puolelta, sen ongelman kanssa, että kädet menivät edellä ja painopiste ei siirtynyt. Yritin toimia ja miettiä sitä, että ranteet eivät saa aueta liian aikaisin jne… Kyllä vaikeaksi havaitsin. Erikoisiksi olen havainnut myös monet ohjeet muutoinkin. Usein pro tai neuvoja toteaa asian ja antaa neuvon, että tee niin ja niin, mutta älä tee tätä ja tätä. Ongelma vaan on se, että harva neuvoo konkreettisesti mitä pitää käytännössä tehdä. Esim. jos lyönti aukeaa normaalilla oikealta puolen lyövällä oikealle ja se on korkea ja lyhyt, niin neuvo kuuluu esim. painopiste ei siirry, ranteet aukeavat liian aikaisin. Mutta kuka vastaa siihen, että mitä pitää tehdä, että ranteet eivät aukea liian aikaisin. Täällä on puhuttu näistä harjoituksista, esim. pumppaamisesta. Ok, mutta kuinka monella on toiminut. Itse tässä havaitsin sen, että kun muutin kaikkein oppisuuntien vastaisesti vasuriksi, niin swingi lähti ihan luonnostaan. Ei tarvinnut miettiä ranteiden avautumista, eikä painopisteen siirtoa. Rautaseiskalla sain hädin tuskin 100 m oikealta puolen, nyt menee kun vaan napsauttaa siististi 160 m vasurilta. Lisäksi mailojen väliset erot ovat ok, eli ei ole kysymys siitä, että mailan lapa olisi esim. pienemmässä kulmassa. Nyt minua on askarruttanutkin se, että miksi useammat eivät lyö vasurilta. Itse olen ihan oikeakätinen. Olenkin ajatellut, että oleellista ei ole tuo vahvemman käden alhaalla olo. Oleellista on se, että kun lyöt ’vasurilta’, lyötkin itse asiassa oikeata puolta hyväksikäyttäen. Swingihän pyörähtää silloin oikeata jalkaa vasten ja veto tapahtuu oikealla kädellä. Lisäksi, ainakin minulla, vartalon kierto backswingissä vasurilla lyödessä menee jopa yli, kun normaalisti oikealta lyödessä se jää vajaaksi. Kiinnostaakin tietää olenko ihan hukassa joidenkin mielestä !

    #519908 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Samaa olen joskus itsekin pohtinut. Olen myös oikeakätinen, mutta pelaan vasurilta. Oikealla (vahvemmalla) kädellähän sitä mailaa viedään vasurilta.

    Pelaan myös seuraavat pelit ns. vasurilta: sähly, jääkiekko ja pesis. Vielä enemmän ihmetyttää ne jotka pelaa eri mailapelit eri puolilta. Mutta niitäkin löytyy paljon. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa………. 🙂

    Golfissahan oikean puoleinen lyönti taitaa olla kovastikin historia perusteinen. Välineitä on vieläkin huomattavasti hankalampi saada vasurille.

    #519909 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mietin myös sitä, että tämä meidän projärjestelmä taitaa painaa asioita yhteen muottiin.

    Olen kuullut kommenteja, että pro:t ’pakottaa’ lyömään oikealta.

    Liittyykö se itsekkäisiin pyrkimyksiin. Prohan ei varmaan osaa välttämättä yhtä hyvin molemmilta puolin ja kun itse lyö oikealta, niin haluaa säilyttää toisaalta kasvonsa ja toisaalta mahdollistaa jollain tavoin toimeentulonsa. Olisiko näin?

    Tuntuu jotenkin siltä, että tässä järjestelmässä tällä hekellä on oikeustermejä lainatakseni kysymys ’ylimuistoisesta nautinnasta’

    #519910 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Golfin parissa voi oikeakätinenkin saada aavistuksen siitä, mitä on olla vasenkätinen tavallisessa elämässä.

    Oikeakätisenä käytin ensimmäisen kesäni golfin parissa vakuuttelemalla eri ihmisiä siitä, kuinka paljon luonnollisemmalta vasemmalta lyöminen tuntui. Kokeilin molempia puolia sekä rangella että par-3:silla ja totesin, ettei ole mitään järkeä aloittaa harjoittelua siltä puolelta, joka tuntuu vaikeammalta. Useimmista oikeakätisistä poiketen löin esimerkiksi kouluaikana pesäpalloa aina vasemmalta, vaikka pelaankin muutkin mailapelit ’leftinä’. Swingihän on hyvin samankaltainen, se vain tapahtuu eri tasolla kuin golfissa. (ks. GolfDigestin sivuilta Mark McGwiren swingit) Tämä perustelu upposi jopa alkeiskurssin prohon. Totesi kuitenkin, että kehitys voi sitten tyssätä 36 händäriin ja ’väärä’ kätisyys näkyy lähipelituntumassa. Eipä tyssännyt.

    Perustelut oikealta lyömisen puolesta ovat kaikille tuttuja:

    1. Välineitä on saatavilla paremmin. (Täyttä totta, mutta kannattaako sen eteen uhrata luonnollisemman swingin tuoma pelinautinto.)

    2. Vahvempi käsi alhaalla on helpompi muokata lyöntejä. (Kuitenkin opettajat pyrkivät pääsääntöisesti korostamaan isojen lihasten käyttöä.)

    3. Pron on helpompi opettaa oikealta lyövää. (Jos swingin ymmärrys on kätisyydestä kiinni, vaihdan opettajaa. Vasuri voi hakea liikeratoja, tempoa ym. pron peilikuvana!)

    4. Kentät on suunniteltu oikeakätisille. (Okei, tiiauspaikalla peliseurue on helposti selän puolella, elleivät ole hereillä.)

    Lakkasin uskomasta näihin, kun luin jostain argumentteja sen puolesta, miksi vasenkätisenkin tulisi lyödä oikealta:

    Edellä mainittujen ohella todettiin, että swingissä on etua siitä, vahvempi käsi on yläkätenä eikä pyri liian aktiivisesti ohjaamaan mailanpäätä.

    Eikö tämän mukaan kaikkien oikeakätisten kannattaisi ryhtyä pelaamaan vasemmalta?

    Jos ikää on jo kertynyt sen verran, ettei ammattilaisuus ole tavoitteena ja vasemmalta aloittaminen tuntuu luonnolliselta, ei välttämättä kannata taipua varsinkaan pelkästään tuttujen antamien neuvojen perusteella.

    Vasurit, pitäkää PUOLENNE!

    #519911 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Happy Gilmore kirjoitti: ’Tämä perustelu upposi jopa alkeiskurssin prohon. Totesi kuitenkin, että kehitys voi sitten tyssätä 36 händäriin ja ’väärä’ kätisyys näkyy lähipelituntumassa. Eipä tyssännyt.’

    Pikkusen naurettava väite prolta.

    #519912 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olen myös jossain kuullut väitteen, että ’väärältä’ puolelta lyödessä aloittaminen voi olla helppoa, mutta tasoituksen paranemiselle tuonne 36:n alle vääräkätisyys voi olla este.

    Itselläni kehitys ei tyssännyt tuohon 36:een, tälläkin hetkellä tuntuu, että osaaminen on edennyt ihan kohtuullista vauhtia, syksyn viimeiset kierrokset ovat olleet parhaani koskaan – hcp taitaapi olla nyt 24.9 tai jotain sinne päin.

    Syitä oikeakätisyyteenkin varmasti löytyisi:

    1.

    prot, joiden on yleensä varmasti helpompi neuvoa oikeakätisesti lyövää. OGK:n Juha Kuiri ei kylläkään millään tavoin patistanut oikeakätisyyteen, oli sitä mieltä että kannattaa lyödä sieltä puolen, mistä se luonnolliselta tuntuu.

    2.

    välineet – vasturien keppivalikoima on ainakin vielä pieni. etsivä kuitenkin löytää.

    Oma palloilutaustani on vankasti vasuri, vaikka oikeakätinen ihan oikeasti olenkin. Lätkä & kaukalopallo kulkevat vasemmalta, pesäpallo kumma kyllä oikealta – pitäisi oikeastaan nyt parin vuoden tauon jälkeen kokeilla kumpi olisi parempi puoli tuohon. Yhden käden pelit (tennis, sulkapallo, pöytätennis) pelaan oikealla, mutta rystylyönti on merkittävästi tarkempi ja tunnokkaampi kuin kämmen, joten tuskin tuo golfin lähipelinkään oppiminen tai sen estyminen on kätisyydestä kiinni.

    #519913 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olen oikeakätinen, mutta pelaan golfia vasemmalta,

    pesäpalloa lyön oikealta ja lätkää pelaan leftiltä, futista potkin oikealla ja pituutta/korkeutta ponnistan vasemmalla.

    Vasurin kokeilumailoja oli rangeilla aika vähän ja välillä piti lyödä vastentahtoisesti oikealta. Tämä ehkä vaikutti harrastamisen aloittamiseenkin. Lisäksi jotkut peloittelivat, että älä hullu aloita vasemmalta, vaihdat kuitenkin lopulta oikealle. Tällainen tietenkin lisäsi epävarmuutta – kummalta puolelta? Tätä tuli mietittyä yön hiljaisina tunteina ja valitsin sitten vasemman, mutta ulkoisia paineita aloittaa oikealta oli.

    Kaikissa peleissä olen aina ollut vasuri. Pesis vasemmalta, fudis vasemmalla, pituus oikealla jalalla, lätkä raittina …

    Kun otin golfmailan ekaa kertaa käteeni se oli oikeakätinen mutta pro vaihtoi sen vasuriin kun kuuli aiemman liikuntahistorian.

    Kuitenkin fiksu alkeiskurssin pro antoi minun ensin hutkia palloa molemmilta puolilta ja päätti sitten että olen vasuri.

    En tiedä oliko se oikea ratkaisu sillä svingi tuntuu vuoden pelattuani edeleen jäykältä, keinotekoiselta ja tehottomalta. Ei yhtään samaa räväkkyyttä kuin lämärissä…tosin vanha ukkohan tässä jo ollaan ( s-54 )

    Talven aikana täytynee jonkun pron tutkia koko juttu uudelleen jottei tule investoitua vääräkätisiin mailoihin enempää jos vaihto tulee.

    ..lasse..

    Mielenkiintoisia juttuja… Tunnistin itseni monissa kohtaa kun luin viestit läpi. Olen täysin oikeakätinen, eli kirjoitan, pelaan mailapelejä (sulis, tennis) oikealla, potkaisen palloa oikealla jne. Ponnistava jalka on tosin vasen. Kaukalopalloa pelaan leftiltä, pesäpalloa silloin joskus koulussa molemmilta puolilta (olen muuten kerran kokeillut pesistä golfuran alkamisen jälkeen, siitä ei tullut yhtään mitään!). Tenniksessä kahden käden rysty on aina ollut paras aseeni, tarkka ja voimakas verrattuna kämmeneen, joka on aika onneton. joku taisi mainita saman asian…?

    Muistan kun ensimmäisen kerran kokeilin golfia joskus 80-luvun lopulla. Käteen iskettiin oikeakätisten maila ja minä tartuin siitä kiinni vasen käsi alla. Ensimmäisen kierroksenkin pelasin niin, tosin meninkin suoraan kentälle ikinä rangella käymättä, se oli sitä aikaa se…

    No, kädet vaihtuivat sitten oikeinpäin, mutta aina on vähän mietityttänyt olisiko vasuripuoli sittenkin ollut luonnollisempi? Eipä tullut silloin ikinä kokeiltua. Tasoituksen olen saanut parhaimmillaan jo käväisemään nollassa, nyt se on yksi, eli enää vaihto ei tulisi luonnollisesti kysymykseen.

    Joskus tulee tietysti vieläkin rangella kokeiltua vasurimailoja ja suurin ero minkä itse huomaan on se, että alkuasento ja grippi tulevat vasurilta todella helposti ilman normaaleja ’taisteluja’. Itse svingi tuntuu tietysti vaikeammalta, mutta ei kai se ole ihme kun on yli 10 vuotta toistepäin lyönyt. Jalkatyöskentely on myös luontevampaa vasurilta, ehkä siksi että vasen jalka on minulla vahvempi ja siinä parempi tasapainokin?

    Anyway, tarkoituksenani on rohkaista niitä jotka miettivät lyöntipuolta toimimaan vahvasti fiiliksen mukaan. Golf on fiilislaji, luota omiin fiiliksiin, älä anna jonkun sanoa että tee näin tai noin!

    Oli pakko ottaa lopulta itsekin kantaa. Olen itse myos taysin oikea katinen kaikissa toimissa, mutta latkan takia golf tuntui luonnollisemmalta aloittaa vasurina. Myohemmin on tullut tilanteita jolloin olen epaillyt paatostani (lahinna kun kehitys aina valilla pysahtelee) mutta luulen silti etta olen tehnyt oikean valinnan. Lahinna vasurina olo on vaikeata jos haluaisit joskus matkoilla pelata eika omia varusteita ole mukana. Useissa maissa/klubeilla on vaiketa saada vasuri vuokramailoja. Muuten en tunne olevani (kaverien kettuilusta huolimatta) mitenkaan poikkeava 🙂

    Kaikessa tassa oikeakatisen pitaa lyoda oikealta jutussa unohdetaan ne monet vasenkatiset jotka on ennen pakotettu aloittamaan pelaaminen oikealta koska vasuri valineita ei ollut nykypaivan tapaan saatavilla. Pari esimerkkia (jotka useimmat jo tietavat) on luonnollisesti kaikkien oikeakatisten vasurien esikuva Phil Mickelson ja vasenkatinen oikealta pelaava John Miller (vai onko se Johnny). Eli ei se katisyys pelaajaa huononna.

    Toisaalta kuten aikaisemmin mainittiin etta touchi on golffissa tarkea. Jean Hugo joka voitti Finnish Masterin joku vuosi sitten aloitti vasurina, mutta myohemmin vaihtoi puolta. Edelleen miehen wedget on vasureita. Eli ehka ’voimalyonneissa’ on helpompi saada vauhtia oikean kaden ranteella, mutta kun tunne ratkaisee on vasuri miehella toimivampi. Tieda hanta.

    Siis onko huipulla todellakin sellainen kaveri, joka pelaa pitkät ja keskipitkät kepit oikealta ja wedget vasemmalta? Tämä se vasta kuulostaakin oudolta 🙂 Mutta mikäpäs siinä jos toimii.

    Jean Hugo voitti kyllä Volvo Finnish Openin. Sitä en huomannut, että hänellä olisi ollut vasuriwedget. Massimo Scarpa, joka myös on Suomessa vieraillut, chippaa vasuripuolelta(vasurimailalla), mutta lyö muutoin oikealta puolelta.

    Eli miehen muistin vaarin, mutta kisan oikein… Ika ei tule yksin.

    Eilen radiossa sanottiin, että 10% suomalaisista on vasenkätisiä. Kuitenkin golffareista ymmärtääkseni pelaa vasemmalta vain n. 2%. Ilmeisesti moni vasuri pelaa oikealta, niin kuin minä ja monet tänne kirjoittaneet oikeakätiset pelaavat vasemmalta. Ilmeisesti ympäristön ja välinevalmistajien vaikutuksesta moni aloittaa pelaamisen ns. väärältä puolelta, eli oikealta 🙂

    On ollut kivasti keskustelua tästä vasuriasiasta.

    Jotenkin tuntuu siltä, että aika monet voisivat pelata vasurilta.

    Mikähän on muuten tasoitustilanne, jos lasketaan molemmat puolet.

    Monellakohan on tasoitus esim. alle 30 molemmilta puolin, tai alle 20 -onkohan niitä ? Voi olla, että jotkut prot pelaaavat aika hyvin molemmilta puolin !

    Oulussa kaveri (oululaiset varmaan tunnistaa, mutta en kehtaa nimeä mainita), joka pelasi ensin kympin pintaan vasurilta ja vaihtoi sitten oikealle ja pelaa nyt alle 2 händärillä.

    Lankomies vetää kympin pintaan molemmilta puolilta. Lieneekö jääpallotaustalla jotain tekemistä asian kanssa.

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: Vasuriasiaa

Etusivu Foorumit Yleistä Vasuriasiaa