-
JulkaisijaArtikkelit
-
Nimetön
Avaampa tässä uuden aiheen.Mitä mieltä olet siitä,että bunkkerista pääsee pois yhdellä rankulla uusien sääntöjen mukaan.
Eikös sieltä bunkkerista ole aina päässyt pois yhdellä rankkarilla:
If the player deems his ball to be unplayable, he must, under penalty of one stroke:
a. Play a ball as nearly as possible at the spot from which the original ball was last played
Ainahan voi yhdellä rankulla lyödä edelliseltä lyöntipaikalta. Ei Taida tarkoittaa sitä tämä?
NimetönAina on ollut sääntö,että voi lyödä yhdellä rankulla uuden lyönnin edellisestä paikasta.Uuusien sääntöjen mukaan bunkkerista pääsee pois yhdellä rankulla siirtämällä palloa lipun suunnassa taaksepäin.Tämä ei vielä viime kaudella ollut mahdollista.
Mikä sääntökohta?
Nimetönsääntö 24-2 kiinteä haitta.Aiemminhiekkaesteestä olevasta kiinteästä haitasta ei voinut vapautua edesyhdellä rankulla esteen ulkopuolelle,vaan pallo oli pudotettava esteeseen.Sääntö24-2b.Uuteen sääntöön on lisättykohta24-2biib,jonka mukaan pelaaja saa pudottaa pallonsa myös hiekkaesteen ulkopuolelle yhdellä rankulla linjalle,joka muodostuu pelattavan reiän japallon alkuperäisen paikan mukaisesti.Huomattavaa on ,että USPGA.n sivuilla on jo uudet säännöt engelskaksi.
Mitä jää jäljelle St. Andrews:ta tämän uuden bunkkerisäännön jälkeen?
Kunka usein bunkkerissa on tullut vastaan kiiinteä haitta? Ei kai tässä käytännössä ole juuri mikään muuttunut?
Käytännössähän tuo uusi sääntö tarkoittaa sitä, että jos bunkkerissa on kiinteä haitta, siitä voi vapautua bunkkerin ulkopuolelle yhdellä rankkarilla. Tuollainen kiinteä haitta voi olla esim. bunkkerin pohjalle asennettu kangas, joka on tullut esiin tai salaojaputki, muut mahdollisuudet ovat aika vähissä. Eli ei ihan helposti pääse pois, ellei mene paikalle, josta bunkkeriin löi.
NimetönSitä minäkin olen miettinyt,miksi tällainen muutos yleensä on pitänyt sääntöihin tehdä.Mitenkähän suhtautuvat golfin mekassa tähän.Siellähän on paljonkin näitä hirsireunaisia bunkkereita,joista Boscokin edellä mainitsi.Ne lienee myös kiinteitä haittoja.
NimetönJoskus bunkkeri voi olla niin täynnä vettä ettei droppipaikkaa löydy. Siihen tämä uudistus on hyvä.
Siispä pienet tarkennukset ennen kuin syntyy lisää tulkintoja.
Bunkkerista pääsee pois yhdellä penaltilla kiinteän haitan tai esim veden takia lipun linjassa taakse päin ja kyseisistä tapauksista saa edelleen vapautua esteeseen ilman rankkuja. Eli normaalitasoinen pelaaja, jonka kuitenkin odotetaan pääsevän bunkkerista ylös yhdellä lyönnillä, ei käytännössä voita uudistuksella mitään, koska vapautuessaan rankulla joutuisi kuitenkin epäedullisempaan paikkaan kuin lyömällä.
Eli bunkkerista ei edelleenkään pääse pois normaalitilanteessa muuta kuin edellisen lyönnin lähtöpaikalle rangaistuksin tai lyömällä normaalisti.
Yleensä paalutukset bunkkereissa on julistettu kentän oleellisiksi osiksi, eivätkä siten ole kiinteitä haittoja vaan osa estettä.
Sääntö on tod.näk tarkoitettu pelastamaan mahdottomilta tilanteilta, jossa kiinteä haitta on paikassa, josta ei olisi mahdollista vapautua bunkkeriin pudottamalla, koska ainoa vapauttava paikka olisi lähempänä lippua. Tällöinhän vanhojen sääntöjen mukaan pelaaja olisi joutunut pelaamaan kiinteän haitan vaikutuksesta
NimetönNäinhän se tietysti on,kuten ts edellä sanoo.Ainoa oleellinen käytännön muutos on se,että kangasta löytyy bunkkerin takaosasta ja palloa ei voi dropata bunkkeriin .On kyllä hyvin harvinainen ja kuvitteellinen tapaus.Tämä ei kyllä ole mikään suuri muutos,kuten golflehdessä mainitaan.Turhahko muutos mielestäni.Tilapäisestä vedestähän bunkkerissa on aiemminkin saanut dropata rankulla joko 2 mailan mitan päähän tai lipun suunnssa taaksepäin.Golfin mekassahan seinämäiset bunkkerin reunat on varmastikin paikallissäännöissä mainittu kentän oleellisiksi osiksi.Näinhän on myös muistaakseni 18 väylän läpi kulkevan päällystetyn tien kanssa.Siellä noudatetaan ikivanhoja perinteitä,muutetaan sääntöjä sitten miten tahansa.
Eivätkös sääntöjen muuttamisesta päätä juuri ne, joita syytät vanhoillisuudesta ja ’vanhojen perinteiden mukaan pelaamisesta’ säännöistä piittaamatta?
Jos aikaisemmin lipun linjassa bunkkerista droppaaminen rankkarilla on ollut mahdollista tilapäisen veden takia, eikö ole luonnollista ja johdonmukaista sallia se myös muiden epätavallisten olosuhteiden, kuten kiinteän haitan tai korjauksenalaisen maan tapauksissa?
Toisekseen, St Andrewsin kuuluisimmat bunkkerit ovat juuri sellaisia syviä ja jyrkkäreunaisia kaivoja, joissa pallo ei voi pysähtyä muualle kuin aivan pohjalle, ellei jokin kiinteä haitta tai reunaa vasten nojalleen jätetty harava satu kohdalle. Suomessa tällaisia bunkkereita ei ole oikeastaan missään.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)