-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kuulin saman kerhon jäseniltä kaksi täysin erilaista tarinaa. Molemmat olivat pelanneet kierroksensa keltaisilta tiiauspaikalta vaikka tasoitus olisi edellyttänyt punaisilta pelaamista. Toisen pelaajan tapauksessa kierros hyväksyttiin ja tasoitusta laskettiin pelin seurauksena. Toisessa tapauksessa sanottiin, että olisi pitänyt pelata punaisilta ja kierrosta ei hyväksytty. Kumpi tapa on oikea? Estääkö keltaisilta pelaaminen tasoituksen laskemisen?
Käsittääkseni nykypäivänä kierros pitäisi hyväksyä mutta laskea slope punaisen tiin mukaan…
Nämä taitavat nykyään olla ihan seurakohtaisia käytäntöjä. On siis henkilöstä/toimikunnan linjauksesta kiinni miten toimitaan. En kyllä henkilökohtaisesti näe mitään syytä, miksi keltaisilta pelattua tasoituskierrosta ei pitäisi hyväksyä. Kyseessä on kuitenkin pelitason osoitus – tiiauspaikasta huolimatta.
Ehkä osittain ymmärrettävää voisi olla hyväksymättä tulos, jos joku on pelannut vaikkapa 54:n tasoituksella keltaisilta 38 bogipistettä tms. Silloin ollaan kyllä väärällä tiillä.
Minulta meni ohi molempien herrojen logiikka. Siis jos on pelannut vaikeammalta tiiauspaikasta tasoitusta laskevan kierroksen, pisteet pitäisi laskea helpomman tiiauspaikan arvojen mukaan. Vai olikos se niin, että 54:n tasurilla saa väristä riippumatta kolme eteen joa reiältä.?
Tämä koskettaa läheisesti työtäni, niin vastataan. Golfliiton tasoitussääntöjen mukaan tasoituksilla 37-54 ON PELATTAVA punaisilta. Olen töissä caddiemasterina ja käsittelen päivittäin viitisenkymmentä tuloskorttia. Seuramme käytäntö on noudattaa sääntöjä ja tämän vuoksi hylkäämme tuloskortit, jotka on pelattu ’väärältä tiiltä’. Poikkeuksena on ollut kilpailukortit. Mikäli seuratasoituksellinen pelaaja on ollut esim. kutsukilpailussa jossa kaikki pelaavat keltaisilta, on kortti tällöin hyväksytty. Aiheesta on tullut toimistoomme vihaisia/pettyneitä soittoja ja sähköposteja, jonka takia kysyimme liiton virallisen kannan asiaan. Vastausta palloteltiin jonkin aikaa, kunnes Osmo Saarinen lopulta otti asiaan kantaa, ja se oli oli täsmälleen sama kuin tasoitussäännöissä. Juuri kilpailukorteissa esitettiin kuitenkin poikkeusjärjestelyä ja tällä tavoin olemme toimineet.
Muiden seurojen käytännöistä en tiedä, joten niihin en osaa ottaa kantaa. Kuitenkin välillä ihmetyttää mm. golf.fi -sivuilla käytävä keskustelu, jossa valitetaan kuinka tasoitusta ei ole laskettu ja pelaaja kokee kärsineensä vääryyttä. Jos pelitaito vastaa tasoitusta 36, silloinhan tasoitusmuutokseen riittää yksi punaiselta tiiltä pelattu kortti. Myös EKML näkyy muuttaneen kantaansa ja siirtää vastuuta seuroille. Aiemmin hänkin oli sitä mieltä että sääntö on noudattamista varten. Jos tämä allaoleva sääntö jotakuta häiritsee, silloin oikea haukkumisen kohde ei mielestäni ole kotiseuran henkilökunta.
2.35 Seuratasoitus
Seuratasoitus on välillä 37-54. Pelaajan ensimmäinen tasoitus on golftaidon suorituksen – Green Cardin – jälkeen 54. Seuratasoitus voi muuttua vain alaspäin. Pelaajan saavutettua virallisen tasoituksen 36, ei pelaajan tasoitus voi muuttaa enää seuratasoitukseksi. Seuratasoitus on kokonaisluku. Seuratasoitukselliset pelaajat pelaavat punaiselta tiiltä. Seurat voivat edellyttää pelaajan suorittavan uuden sääntötestin ennen kuin pelaaja siirtyy seuratasoituksesta EGA:n viralliseen tasoitukseen.Meidän kentällä ei keltaisen slopet ole edes saatavissa kuin 36 asti. Myöskään the pistebogeylaskuri ei hyväksy yli 36-tasoituksen omaavan pelaamista keltaisilta. Vaikea pelata tasoituskierrosta keltaisilta jos ei ole slope-arvoa moiselle..
ritari kirjoitti: (3.7.2006 12:00:43)
Minulta meni ohi molempien herrojen logiikka.Oma logiikkani oli lähinnä se, että ihan golfuran alkuvaiheessa on ehdottomasti lähdettävä liikkeelle punaisilta. Kokemuksen karttuessa ja pitkien lyöntien toimiessa voi sitten siirtyä lyömään keltaisilta. Kyllähän tuo yleensä on niin, että hiemankin pelikokemusta omaavalla pelaajalla hyvät lyönnit ovat hyviä tiiauspaikasta riippumatta. Topit ja duffit yms. huonot osumat päätyvät tiin väristä välittämättä lähes samaan paikkaan – myös paremmillakin pelaajilla.
On myönnettävä että monilla kentillä punaisilta on selvästi helpompi selvittää erilaisia esteitä jne. Erityisesti par3:t ovat helpompia, kun matka on usein todella lyhyt.
Mutta kun kerran säännöt sanovat asian noin selvästi kuin pelastajajänö yllä toi ilmi, niin eipä tässä sitten mitään epäselvää edes ole.
Mää lähdin liikkeelle punaisilta koska olin lukenut tämän seuratasoitusohjeistuksen. Sitten vihtoin 6.9.2003 starttasin Aulankon huukolla ekan kerran klupitiiltä. Eipä se nyt järkyttävästi vaikiampaa ollu. No Aulanko vanha kenttä on muutenkin lyhkänen ja siellä naisetkin pelloo usein klupitiiltä.
Eikun niin juu. Tähän asiaan on ilmeisesti tartuttu tiukasti, mikä saattaa olla ihan ok. Toisaalta lahjakkaan pelaajan soisi aloittaa suoraan klupitiiltä, nin putuais nopiammin se häntäri sinne sinkeliin. No ehkä tälläisen tapauksen kohalla voisi proffa kirjoittaa korttiin suoraan tarkan tasoitukse. Mene ja tiedä. Minä en.
Ainakin golfpiste.comin laskurit 54:n tasoitukselle arvot kaikille tiipaikoille, esim. EGS:n laskuri antoi luvut 62-60-54-53.
Hiukan ihmetyttää tuo liiton tiukka kanta väriasiassa, mutta varmaan siihen on hyvät perustelut.
Oma toive on joskus kokeilla valkoisilta, punaisilta olen muutaman kerran kokeillut ja eipä värin vaihto tuloksia ole parantanut eikä huonontanut. Vaimo kokeili Espoossa keltasilta.
Kaltaselleni lyhytlyöntiselle punaiset voisivat olla järkevämpi tiiauspaikka, koska yli 350 metrisille parnelkuille ei pääse kuin alamäkeä ja hyvällä myötätuulella kahdella päälle.ritari kirjoitti: (3.7.2006 13:57:50)
Kaltaselleni lyhytlyöntiselle punaiset voisivat olla järkevämpi tiiauspaikka, koska yli 350 metrisille parnelkuille ei pääse kuin alamäkeä ja hyvällä myötätuulella kahdella päälle.
Jaa. Aulangon uudella kentällä on tasan kaksi yli 350m nelkkua. Kentän pituus kokonaisuudessaan 5825 mikä lienee keskitasoa. Harvemmin nuita yli 350m nelkkuja koko matkalla on. Kytäjä tietty erikseen. No mutta ainakaan Everstillä ei sun perustelusi tiipaikan vaihdosta tunnu järkevältä vaikka palloo hädin tuskin eteenpäin saan. Voin kyllä sun kanssas sen punasilta pelittää jos niin haluat 🙂
ritari kirjoitti: (3.7.2006 13:57:50)
Kaltaselleni lyhytlyöntiselle punaiset voisivat olla järkevämpi tiiauspaikka, koska yli 350 metrisille parnelkuille ei pääse kuin alamäkeä ja hyvällä myötätuulella kahdella päälle.
Ei missään sanota, että parnelkku pitäisi lyödä kahdella päälle. Ongelma tulee siinä vaiheessa kun yritetään väkisin parnelkkua kahdella päälle, vaikka toisenlainen pelistrategia tuottaisi paremman tuloksen ja ripeämmän pelinopeuden. Tuo par-käsitys hämärtää liikaa pelaajien mieltä siitä miten reikä missäkin olosuhteissa tulisi pelata – MAHDOLLISIMMAN VÄHIN LYÖNNEIN REIKÄÄN. Hyvätkään pelaajat eivät aina pyri kahdella päälle pitkällä parnelkulla esim. vastatuuleessa. ’Klubituuppari’ lyö vaikka kaksi draivia jotta ainakin mitta riittäisi, valitettavasti suuntatarkkuus ei tuolloin riitä, palloja katoaa ja aikaa kuluu.
Toisin sanoen, ongelma ei ole lyhytlyöntisyydessä, vaan siinä, että lyhytlyöntiset käyttävät pitkälyöntisen pelistrategiaa.
clap kirjoitti: (3.7.2006 16:06:49)
Toisin sanoen, ongelma ei ole lyhytlyöntisyydessä, vaan siinä, että lyhytlyöntiset käyttävät pitkälyöntisen pelistrategiaa.Mies puhuu vähän, mutta asiaa. Ehdotan ’kuukauden mietelause’-palkintoa.
Parti kirjoitti: (3.7.2006 22:36:02)
clap kirjoitti: (3.7.2006 16:06:49)
Toisin sanoen, ongelma ei ole lyhytlyöntisyydessä, vaan siinä, että lyhytlyöntiset käyttävät pitkälyöntisen pelistrategiaa.Mies puhuu vähän, mutta asiaa. Ehdotan ’kuukauden mietelause’-palkintoa.
Joo muuten ihan hyvä, mutta lyhytllyöntisyys on ongelma.
Parti kirjoitti: (3.7.2006 22:36:02)
clap kirjoitti: (3.7.2006 16:06:49)
Toisin sanoen, ongelma ei ole lyhytlyöntisyydessä, vaan siinä, että lyhytlyöntiset käyttävät pitkälyöntisen pelistrategiaa.Mies puhuu vähän, mutta asiaa. Ehdotan ’kuukauden mietelause’-palkintoa.
Puollan ehdotusta, ja lisäisin vielä tammenlehvät.
clap kirjoitti: (3.7.2006 16:06:49)
Ei missään sanota, että parnelkku pitäisi lyödä kahdella päälle. Ongelma tulee siinä vaiheessa kun yritetään väkisin parnelkkua kahdella päälle, vaikka toisenlainen pelistrategia tuottaisi paremman tuloksen ja ripeämmän pelinopeuden. Tuo par-käsitys hämärtää liikaa pelaajien mieltä siitä miten reikä missäkin olosuhteissa tulisi pelata – MAHDOLLISIMMAN VÄHIN LYÖNNEIN REIKÄÄN. Hyvätkään pelaajat eivät aina pyri kahdella päälle pitkällä parnelkulla esim. vastatuuleessa. ’Klubituuppari’ lyö vaikka kaksi draivia jotta ainakin mitta riittäisi, valitettavasti suuntatarkkuus ei tuolloin riitä, palloja katoaa ja aikaa kuluu.Toisin sanoen, ongelma ei ole lyhytlyöntisyydessä, vaan siinä, että lyhytlyöntiset käyttävät pitkälyöntisen pelistrategiaa.
Kiitos ystävällisestä paneutumisesta lyhytlyöntisten ongelmiin ja pelistrategiaan. Korjattakoon sen verran clapin käsityksiä omalta kohdaltani, että en suinkaan bogipelaajana yritä ’väkisten’ kahdella tai kolmella päälle. Joskus toki onnistuu.
Strategia on kaikessa yksikertaisuudessaan yrittää pysyä väylällä ja toivoa, että hyviä lyöntejä tulisi mahdollismman monta peräkkäin.
Omien tilastojeni mukaan varsinainen ongelma-alue on viimeiset kymmenet metrit, usein 4-5 lyöntiä. Eli ei väylälyöntien harjoittelua vaan puuttaamista ja chippaamista pitäisi harjoitella.
Puttikeskiarvo on reilusti kakkosen huonommalla puolella.
Golf on hauska ulkoilumuoto, mutta sen vuoksi en aio hiuksiani turhaan harmaannuttaa.ritari kirjoitti: (4.7.2006 8:44:29)
Golf on hauska ulkoilumuoto, mutta sen vuoksi en aio hiuksiani turhaan harmaannuttaa.
Tämäpä oli mielenkiintoinen näkökulma aiheeseen. Johtuisikohan varhainen, hallitsematon hiustenlähtöni juurikin tästä viheliäisestä pelistä? Saisikohan sitä tuuhean frisyyrin takaisin, jos myisi mailat? Onko kokemusta?
ritari kirjoitti: (4.7.2006 8:44:29)
Golf on hauska ulkoilumuoto, …
Ei. Golf on kuin elämä. Itseasiassa sitä suurempi.
Niin, tämähän on sanottu jalkapallosta mutta pätee kyllä todellakin myös golfiin:
’Someone has said that golf is a matter of life and death, but that’s not true. It’s much more important’
januz kirjoitti: (4.7.2006 11:03:57)
Niin, tämähän on sanottu jalkapallosta mutta pätee kyllä todellakin myös golfiin:’Someone has said that golf is a matter of life and death, but that’s not true. It’s much more important’
Bill Shankly kait vedätti toimittajia ja faneja noilla lohkaisuillaan. Itse olen kyllä pitkään hymähdellyt noille latteuksille, mutta jokainen saa suhtautua niihin miten haluaa.
’vaimon voi vaihtaa, mutta seuraa ei’, joopa joo!!
Jyrkkä Draw kirjoitti: (4.7.2006 9:21:38
Tämäpä oli mielenkiintoinen näkökulma aiheeseen. Johtuisikohan varhainen, hallitsematon hiustenlähtöni juurikin tästä viheliäisestä pelistä? Saisikohan sitä tuuhean frisyyrin takaisin, jos myisi mailat? Onko kokemusta?Mulle tuli toistakymmentä kiloa painoa lisää, enkä puhu nyt lihasmassasta, kun lopetin aikoinani tupakoinnin. Laihtuisinkohan, jos taas alkaisin röökata?
Mutta jos tosissasi meinaat kasvattaa samanlaisen pehkon kuin esim. Pekkarisen Maukalla on, niin olen valmis tekemään tarjouksen tseboistasi, joitten muistelen lennättävän palloa aika helvetin pitkälle..
Jäsen XXL kirjoitti: (4.7.2006 13:01:30)
Mutta jos tosissasi meinaat kasvattaa samanlaisen pehkon kuin esim. Pekkarisen Maukalla on, niin olen valmis tekemään tarjouksen tseboistasi, joitten muistelen lennättävän palloa aika helvetin pitkälle..
Kiitoksia vaan esitarjouksesta. Tarkemmin asiaa mietittyäni, Maukan pärstä verkkokalvoihin syöpyneenä, taidan sittenkin jatkaa hiusrajoitteista golfharrastusta ja kuokkia Toni Halmeelle sopivia vihreitä tupeita irti kamarasta.
Sikstoiseks kaikki me kaljupäiset miehet näytämme Bruce Willisiltä (omasta mielestämme; muiden ja varsinkin naisten mielestä tosin Tero Vaaralta).
BunnyTheLifeguard kirjoitti: (3.7.2006 12:07:56)
Tämä koskettaa läheisesti työtäni, niin vastataan. Golfliiton tasoitussääntöjen mukaan tasoituksilla 37-54 ON PELATTAVA punaisilta. jne…
Kiitoksia vastauksesta. Tämäkin selvittää paljon asiaa.
Ja kiitokset myös muillekin. -
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)
Esillä 22 viestiä, 1 - 22 (kaikkiaan 22)