-
JulkaisijaArtikkelit
-
Ketjussa ’Pistebogey -kisan maksimipistemäärä ?’ menin lupaamaan, että avaan uuden ketjun varsinaisesta aiheesta. Joten täältä pesee. Mielestäni koko tasoitusjärjestelmä on tämän upean, mutta joiltakin osin hieman hupaisan (positiivinen kommentti), lajin omalaatuisia, turhamaisia piirteitä. Toki se työllistää paljon ihmisiä ja antaa meille asian harrastajille vallattomasti puheen aihetta, mutta mitään muuta varsinaista tarvetta en sille kyllä keksi. Itse ylläpidän tasoitusta kahdesta syystä: – golfliitto käskee – kentät käyttävät sitä rajana vieraspelaajille. Aikaisemmista kirjoitelmistani lienee känyt selville, että golf ei ole minulle tulos- tai kilpaurheilua. Olen kuitenkin aikaisemmin harrastanut kilpaurheilua jopa lähes vakavasti (eli hampaat irvessä ja polvet verillä), joten jonkinlainen käsitys minulla siitä on. Toki olen myös innokas penkkiurheilija. Siltä pohjalta: minun mielestäni kilpailun tuloslistan pitää muodostua ko. kilpailussa tehdyn suorituksen perusteella, kun sitä verrataan toisiin samassa kilpailussa mukana olleiden suorituksiin. Sillä, miten ko. kilpailija on sattunut aikaisemmin suoriutumaan kilpailuissa tai harjoituksissa, ei pitäisi olla vaikutusta tuloslistaan. Tuossa mainitsemassani toisessa ketjussa vieraspelaaja kommentoi seuraavasti: ’Tästä huolimatta tasoitusjärjestelmä toimii golfissa paremmin kuin useimmissa muissa lajeissa.’ Olen kai ihan samaa mieltä, kun käsittääkseni useimmissa muissa lajeissa se ei toimi ollenkaan. Raveissa, joita en voi väittää tuntevani lainkaan, se kai toimii ihan hyvin, koska siihen liittyy isoja rahojakin. Autourheilun puolella sellainen kai on ainakin ollut DTM:ssä, mutta myönnän, etten tiedä, miten hyvin se toimi tai toimii. Muita tapauksia en itse tunne. PS. Jos se ei käynyt edeltä selville, niin varmuuden vuoksi: Tarkoituksenani ei ole herättää keskustelua siitä, onko nykyinen tasoitusjärjestelmä hyvä tai huonompi kuin jokin muu tapa laskea tasoitus.
Tarpeellinen vai ei?
Ollako vai eikö olla?
Eihän tällaiseen kysymykseen voi olla yhtä oikeaa vastausta.
Olen hyvin tavoitehakuinen persoona. Minulla on vilpitön tavoite kehittyä golfaajana ja analysoin peliäni parhaan taitoni mukaan joka kierroksen jälkeen. Tarkoituksenani on löytää ne osa-alueet, jotka toimivat, joita pitäisi harjoitella lisää, muuttaa jne.
Ei PB tulos ole mikään absoluuttinen mittari, joka suoraan kertoo pelisi tason, mutta kyllä se melko hyvin näyttää suuntaa.
Vastauksena kysymykseesi:
Händäri toimii hyvin porkkanana aasin (golfarin) nenän edessä. Tavoite siirtyy koko ajan edessäsi kehityksesi mukaan ja sinulla on joka kierroksella ’pelikaveri’, jota vastaan voit pelata tiukkoja matseja.
Entä sitten händärin käyttäminen kilpailussa tasoittamaan pelaajia toisiinsa nähden? Täysin turha keksintö. Olen joskus pelannut skinejä tasoituksilla (pienempihändäristen) kaverien kanssa ja niissä reiän voittaminen annetulla lyönnillä tuntuu lähinnä nöyryyttävältä.
Tasoitusjärjetelmän ideana on tietysti se, että eritasoiset pelaajat voivat kilpailla keskenään samoista lähtökohdista, ts. sama mahdollisuus voittaa.
Kaikissa tietämissäni tasoitusjärjestelmissä on kaksi ongelmaa:
1) Pistebogey kisoissa tasoitusjärjestelmä ’suosii’ suuremman tasoituksen omaavia pelaajia koska näiden tulosten hajonta on suurempi kuin pienemmän tasoituksen omaavalla pelaajalla.
Eli jos suuri tasoituksisia pelaajia on huomattava määrä on todennäköistä, että joku näistä tekee todella hyvän tuloksen (tietysti joku myös todella huonon)
2) Lyöntipelissä tilanne kääntyy toisinpäin; kun tasoitukset perustuvat pistebogey tuloksiin niin suurempitasoituksellisella pelaajalla reikäkohtainen hajonta on tietysti suurempi eikä tasoitusjärjestelmä ota näitä ’megabogeja’ huomioon.
Reikäpelissä ongelmana suuremman tasoituksen omaavan pelaajan kannalta lisäksi se, ettei voi valita millä rei’illä tasoituslyönnin saa: jos vaikka voittaa reiän ilman tasoituslyöntiä ja saa tasoituslyönnin vielä tällaiselle reiälle niin hukkaan meni.
Ei siis ole mitenkään yllättävää että pienemmän händärin omaavat pelaavat mieluummin lyöntipeli kilpailuja ja suuremman händärin omaavat pistebogey kisoja.
Jään odottamaan täydellistä tasoitusjärjestelmää; olisihan se kiva!
Stableford on ihan hyvä järjestelmä tasoituksen määrittämiseen. Mielestäni sitä ei kuitenkaan tulisi käyttä kilpailuissa. Kuten aikaisemmat kirjoittajat ovatkin esittäneet, Pb ei ole tasapuolinen tulosta laskettaessa.
Näin ollen ehdoittaisinkin, että nykyistä järjestelmää käytettäisiin edelleenkin tasoituksen määrittämiseen, mutta kilpailut käytäisiin lyöntipelinä näillä tasoituksilla. tällöin nämä ’megabogitkin’ vaikuttaisivat tulokseen.
Ja perimmiltäänhän jalon lajimme ideana on pelata pallo reikään, eikä suinkaan poimia sitä taskuun 10 lyönnin jälkeen.
Kommentteja?
Tasoitusjärjestelmä on käsittääkseni kuulunut golfiin melko pitkän ajan, joten se voitaneen rinnastaa etikettiin ja sääntöihin. Minusta se on hyvä monestakin syystä:
1. Voi kilpailla tasapuolisesti eritasoisten kavereiden kanssa
2. Kuvaa pelaajan tasoa ja kehitystä
3. Kannustaa kehittymään
Golfissa on lukuisa määrä erilaisia kilpailumuotoja erilaisille golfareille. Eritasoisille harrastelijoille pistebogia, seuruepelaajille erilaisia joukkuekilpailumuotoja, rahastapelaajille skinejä, kilpapelaajille lyöntipelejä (ilman tasoitusta) , hauskanpitäjille scramble jne…
Ja ainahan voi pelata kavereiden kanssa ilman tasoitusta. Ei sitä ole missään kielletty. Samoin voi kilpailla tasoituksettomia lyöntipelikisoja. Ei pistebogiukot haittaa!!!
Minusta tasoitusjärjestelmä on rikkaus ei haitta. Jokaiselle löytyy siitä huolimatta varmasti itselle sopivia kilpailuja myös ilman tasoitusta, jos tasoitus hiertää. Ja pistebogikisojen sijaan lyöntipelikisoja, joita sentään lienee enemmistö kisoista.
Tasoitusjärjestelmä mahdollistaa eri tasoisten pelaajien kilpailemisen keskenään. Tästä ei liene epäselvyyttä, mutta kuten aiemminkin on kommentoitu, ei singelipelaaja vedä yli 40 pistettä yhtä usein kuin korkean händärin pelaaja, joten nykyinen händärisysteemi ei ole tasapuolinen vaan suosii korkeaa händäriä.
Itse aloittelin golfin UK:ssa, jossa händäri oli pelaajilla, jotka sitä tarvitsivat (=osallistuivat pistebogiskaboihin). Suomen kaltaista ’pakkohändäriä’ ja siihen liittyviä huvittavia lieveilmiöitä (mm. 4 korttia / vuosi palautettava muuten ei saa vieraspelaamiseen vaadittavaa tasoituskorttia) en ole muualla tavannut. Tosin en ole pelannut Vietnamissa tms. Suomen kaltaisessa golfin kehitysmaassa…
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)