-
JulkaisijaArtikkelit
-
Lueskelin eilen teoriaa swingweightistä ja muutama asia jäi epäselväksi. Voiko joku viisaampi kertoa mikä on 14′ fulcrum scale ja kummasta päästä se mitataan? Mikä on se swingipaino jos asetan mailani tälle fulcrum scalelle ja maila on vaakasuorassa tasapainossa niin ettei kumpikaan pää osu maahan. Onko niin, että jos vaihdan vanhoihin nuppeihin uudet grafiittivarret ja gripin paino pysyy samana niin swingipaino automaattisesti kasvaa. Eli jos vaihdan 122 g painavat teräsvarret uusiin 90 g painaviin grafiitti varsiin ( ja jos vielä noudatan ohjetta että grafiittivarret ovat 1/2 tuuma pidemmät) niin vanhasta nupista tulee aivan toisenlaisen tuntuman omaava uusi maila. Omien laskujeni mukaan olen muuttanut mailani swingipainoa 6 pykälää painavammaksi. Kuinka huomattava muutos tämä on lyöntituntumaan? Entäs jos lisään tunnottoman oloisen puukolmosen nuppiin 4 g lyijyteippiä, niin muuttuuko lyöntituntuma oleellisesti ja paraneeko kenties itse lyönti (lentääkö pallo suorempaan ja pidemmälle)? Olenko myös ymmärtänyt oikein, että rautasetin swingipaino muuttuu painavammaksi mitä pienempään mailaan mennään niin että se on alhaisimmillaan rauta kolmosessa ja painavimmillaan PW:ssä. Pystynkö kotikonstein kaupassa ollessani halutessani vertailla settejä päättelemään swingipainot (kevyen oloinen /painavanoloinen) tasapainottamalla mailaa esim etusormen päällä – eli tasapainopiste lähempänä hoselia niin sillloin painavampi jne.
Mitataan yläpäästä ja se on se kohta, jonka alapuolinen painon suhde yläpuoliseen määrittää svingipainon arvon.
Mailasi svingipaino tulee olemaan kaavan mukaan noin 0.5 vähemmän. Pituuden lisäyksestä tulee 3 lisää ja varren painon alentumisesta lähtee pois noin 3,5. Tuntuman muutoksen ratkaisee materiaaliero ja varsien muut erot.
4g lyijyteipin lisääminen nostaa svingipainoa 2 pykälää ja tuntunee jo lyöntituntumassa (riippuu tietysti lyöjästä). Painon sijoituspaikalla nuppiin on jonkun verran vaikutusta pallon lentorataan. Teipin lisääminen ei sinänsä merkitse suorempia ja pidempiä lyöntejä. Fysiikan mukaan MOI (moment of Inertia) kuitenkin kasvaa ja luo edellytykset pidemmälle lyönnille, mutta painon kasvu voi hidastaa mailanpäännopeutta, joka taas kompensoi. Hyvä tunne ja hyvä kompromissi kuitenkin ratkaisee.
Rautasetin svingipaino on yleensä sama läpi koko setin. Tavallisesti D2. Wedgeissä on usein kuitenkin suurempi svingipaino. Yleensä D3-D5.
Sormella tasapainotellessa et pysty kunnolla toteamaan svingipainoa. Pane myyjä tekemään töitä ja esitä paljon kysymyksiä 🙂
Vielä lisäyksenä Hörhön ansiokkaaseen vastaukseen…
Swingipaino todellakin pysyy samana läpi koko rautasetin ja se saadaan aikaan sillä että mailan lavan paino kasvaa samalla kun varsi lyhenee.
Itse siirryin tänä kesänä mailoihin joiden swingweight on D2, entiset oli C7. Olen huomannut lyöntien pitenevän vain hieman, ja sekin näkyy vain pitkillä raudoilla. Lyöntien hajonta on mielestäni kuitenkin parantunut.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)