-
JulkaisijaArtikkelit
-
Tarkoitus olisi päivittää 10-vuotta sitten käytettynä ostettu puolikas wilson rautasetti uuteen, mutta tarjontaa tuntuu olevan niin että päässä vilisee. Mikä olisi järkevä ja kohtuuhintainen hantinta amatööripelaajalle? Tullut harrastettua vuosien varrella tiheällä par-3 kiertämisellä ja rangella, muutama tasoituskierroskin on tullut harvakseltaan pelattua. Jotenkin on tunne että teräsvartiset pitäisi olla, mutta onko jotain muuta huomioitavaa? Jotenkin miellyttää nuo wilsonin mailat, ja useammat näyttävät olevan ’keskihintaa’ Olisko tuollainen järkevä Wilson Staff Di7 hankinta hinta/laatusuhteeltaan, ja käyttöön sopiva? http://www.onlinegolf.co.uk/golf-clubs/irons/320scog/1175pog.asp Tai miten sitten eroavat nämä Wilson Prostaff muuten kuin hinnaltaan: http://www.golfonline.co.uk/wilson-prostaff-4sw-irons-steel-shaft-p-2626.html Entäs sitten esim. nämä verrattuna noihin wilsonin mailoihin: http://www.onlinegolf.co.uk/mens/golf-clubs/set-of-irons/186scog/3538pog.asp Tarkoitus kuitenkin ostaa vähän pidempiaikainen setti joka ei heti ’jää vanhaksi’, kun taidot toivottavasti karttuvat. Kiitos vinkeistä jo etukäteen!
Nuo kaikki setit ovat sopivia harrastajalle. Mulla oli aikoinaan vanhempi versio tuosta Prostaffista. Mailoilla kyllä löi palloa mutta tuntuma oli jotenkin kova eikä niillä viitsinyt paria kesää pidempään pelata. Seuraavan setin vaihtoehdot olivat Wilsonin Di6 ja Kobran 3100 mikä lienee samaa tavaraa kuin tuo uusi malli. Molemmat mallit olivat keskenään lähes samantuntuiset eli hyvät ja lopullinen valinta tapahtui muista kuin järkisyistä. Valitsin Kobrat koska aikaisemmin oli Wilsonit. Wilsonit olisivat olleet paremman näköiset silmään mutta silloin en osannut sitä arvostaa. Nyt jos valitsisin mailoja niin valitsisin Wilsonit, ihan ulkonäön vuoksi. Kobra näyttää paksummalta ja kömpelömmältä, on tunnoton osumahetkellä ja itse olen ainakin kyllästynyt niihin.
Kun olet pelannut jo noinkin paljon suosittelen että et hommaa mitää kovin isokokoisia lapioita. Kaikenlaiset muotoilukikat ja materiaaliedistykset ovat ennemminkin sananhelinää ja parhaimmillaankin ’tradeoffeja’. Eniten muotoiluseikoista lyöntiä raudoilla ’helpottaa’ alapainoisuus lavassa. Se onko raudan lapa kovasti kehäpainoinen vai ei vaikuttaa yllättävän vähän ja kyse on enemmänkin siitä että CB-raudat on monesti isolapaisia mikä tietysti helpottaa jonkinlaisen osuman aikaansaamista.
Eli suosittelen normaalikokoisia-midsize lapoja joissa painopiste on alhaalla ja siihen sitten sopiva varsi (teräsvarsi lienee paikallaan muuta en osaa suositella). Ja kokeile huolella ennen ostopäätöstä.
Minunkin ääneni Wilsonin Di7 puolesta. Itse olin samanlaisen mietinnän ja kokeilun edessä. Hankin mailat sinunkin mainitsemalta englantilaiselta nettikauppiaalta oikein edulliseen hintaan, toimitus, palvelu ja kokonaiskokemus oli aivan loistava…suosittelen lämpimästi!!!!
Itse kävin kokeilee Mizunon Mx-100, Wilsonin Ci6 ja Di7 niin ainakin omalle swingilleni Di7 sopivat parhaiten (suht rauhallinen…lue hidas swingi;) Pelitausta samanlainen kuin sinulla. Itse en ole uskonut että pelivehkeillä olisi niin isoa merkitystä peliin, mutta en tiedä mistä johtuen sain tiputettua tasoitustani heti keväään ensimmäisellä kierroksella 54->42 ja nyt kunhan saa putit kulkee niin näyttäis tippuvan vieläkin enemmän
Oikeesti?
Suosittelet noita rautoja tolla kokemuksella…
No en nyt dissaa enempää, kyllähän silti näkemyksensä saa esittää eikä noissa suosittelemissasi mailoissa varmaan mitään vikaa ole.
Itse näkisin kuitenkin että sitten kun tasoitus on bogirajan alla alkaa vasta erottamaan rautamailoissa muutakin kuin mainosmiesten lanseeraamia ’ominaisuuksia’. Ja niitä on aika vähän. Hyvä esimerkki on vuokramailoilla pelaaminen ulkomailla. Itselläni on muutama kokemus ja tutuillani muutamia lisää ja yhteinen sävel tuntuu olevan että yllättävän nopeesti kuokka kuin kuokka käteen asettuu.
Sanoisin vaan vielä että kun kysyjä halusi mailat jotka kestävät vähän kauemmin niin suosittelisin kuitenkin sellaisia mailoja joiden ominaisuudet eivät painotu tuohon anteeksiantavuuden maksimointiin. Mailat joilla saadaan tasuri putoamaan tonne 20-30 sektoriin ovat yleensä nimenomaan anteeksiantavuuden maksimoivia.
Minulla on Di7 Wilsonista ja voin kyllä suositella lämpimästi. Lapan muoto melkein pakota lapan pallon alle ja fat shaftin avulla lapa ei käntty auki vaikka lyö vahan kärkeen puolisen lyönti, anteeksiantavuus on aivan oma luokaa. Aino miinus puoli on mailojen vahvat loftit. Eli tarvitset osta ainakin yksi wedge kun Di7 PW on vaan 43 asteineen. Itse hankin 48 asteisen ja 52 asteisen että saa lähipelin kuntoon.
Miksi anteeksiantavuuden katsotaan raudoissa olevan ’huono’ asia – siis kun tasuri alkaa olla yksinumeroinen? Mutta draivereissa se on silti lähes aina toivottu asia. Onko todella niin, että esim. 8:n tasurilla pelaava tekee aina puhtaan osuman raudoillaan ja tasurin ’heikkous’ johtuu täysin muista kuin lyöntiteknisistä asioista?
Lisäys edellisin viestin esim Clevland Wedget http://www.onlinegolf.co.uk/mens/golf-clubs/wedges/188scog/2500pog.asp
Ottaisin vaikka 46 ja 50 sopivat mainiosta Wilsonin 43 PW ja 55 SW valin
Taapero kirjoitti: (6.5.2009 10:39:52)
Itse näkisin kuitenkin että sitten kun tasoitus on bogirajan alla alkaa vasta erottamaan rautamailoissa muutakin kuin mainosmiesten lanseeraamia ’ominaisuuksia’. Ja niitä on aika vähän. Hyvä esimerkki on vuokramailoilla pelaaminen ulkomailla. Itselläni on muutama kokemus ja tutuillani muutamia lisää ja yhteinen sävel tuntuu olevan että yllättävän nopeesti kuokka kuin kuokka käteen asettuu.
Sanoisin vaan vielä että kun kysyjä halusi mailat jotka kestävät vähän kauemmin niin suosittelisin kuitenkin sellaisia mailoja joiden ominaisuudet eivät painotu tuohon anteeksiantavuuden maksimointiin. Mailat joilla saadaan tasuri putoamaan tonne 20-30 sektoriin ovat yleensä nimenomaan anteeksiantavuuden maksimoivia.
Onko nyt oikeasti niin, vaitan että tunnen selkeä ero eri tasoisten ratojen valilla. Otettan esimerkiksi Wilsonit koska olen koko skaala kokeillut.
HCP on päälle 30 ja eron kyllä tunnen Di7 lähes kaikki lyönnit mene helposti ja pitkän ja hajonta on pieni, Ci6 ja Ci7 ollen kokeilut ja erona Di7 on että tuntumaa on parempi mutta tarkempaan mailan mukana tule myös ongelmana että hajonta kasva aika paljon vaikka vielä pystyn kohutulisesti pelaa. Pi5 oli sitten kunnon haaste tuntuma erinomaista mutta maila alkaa olla niin tarkka että hyvät lyönnit alkaa olla vaikea savutta omalla tasolla, en kyllä pelaisin niilla kovin hyvin. Bladeit uskomattoman kauniit tuntuma aivan oma luokka mutta vaan noin 1 lyönti 10sta onnistu voin sanoa suoran että en pystyisin pelaa blaidella.
Eli pointi on että jokainen kannatta ottaa raudat omien taidossa mukana jos olet HCP 20 Ci:t olisi varma hauska valinta jos olet alle HCP 10 Pi:t alka olla jo kunnon työkaluja ja jos olet scratch pelaaja joka etsit lisä hasteita elämän bladeit varma siitä antaa. Mutta jos olet HCP +20 miksi tekisit elämäsi hankalaksi? ottaa anteeksiantavuus ja nauti pelaamista.itsesanoisin että midsize + kehäpainotteinen on turhin yhdistelmä mitä golfmailoista löytyy, siinä yhdistyy mukavalla tavalla tunnottomuus ja anteeksiantamattomuus.
taottu mb on ihan kiva maila pelaamiseen jos kuuluu tasoitusryhmä ykköseen, sekä puhtaan osuman harjoitteluun rangella.
pelaamiseen yli kympin händärillä kannattaa hankkia ne oversize kehäpainotteiset ja säästää about 5 lyöntiä / kierros verrattuna midzize lapoihin.
Itse samoilla linjoilla eli ei ne helpot raudat vaikeuta pelaamista vaikka tasoitus joskus tippuisikin. Kyllä se on aina se viimeinen 50 metriä missä katsotaan että tuleeko par, bogi vai tripla. Ja tietty avauslyönti ratkaisee sen onko mitään mahdollisuuksia em. tuloksiin. harrastelijan kannattaa jokatapauksessa ostaa ne mainosmiesten markkinoimat ’helpot ja anteeksiantavat’ raudat.
tommyt kirjoitti: (6.5.2009 12:32:58)
…Kyllä se on aina se viimeinen 50 metriä missä katsotaan että tuleeko par, bogi vai tripla…Juurikin näin. Ja ainakin itselleni oversize-lapa järkyttävällä offsetilla on myrkkyä silloin kun pelataan palloa lähellä reikää (<120m). Ottakaapa joskus ennakkoluulottomasti joku 'vaikea' pelurimiehen maila käpäliin ja käykää treenaamassa chippejä ja pikkupitsejä. Uskoisin, että jos ei ole aikaisempi kokemuksia sirommasta lavasta, niin saattaa jopa yllättyä.
Ennen kuin ostat mitään mailoja, niin lukaisepas Gof Digestin 3/2009 sivulta 71 alkaen artikkeli aloittelijan mailaseteistä. Antaa aika kivasti näkökulmaa asiaan.
Wilson on ihan hyvä ja kivannäköinen maila, mutta itseäni hiukan kismittää niiden loftit.
Jos itse olisin hankkimassa mailoja, niin aika varteenotettava vaihtoehto olisi tilata komponenteista kasattavat mailat, vaikkapa mailapajasta. Saat Sinulle mitoitetut mailat ja just niin monta kuin haluat/tarvitset. Voit ottaa lyhempään päähän sirommat, jotka on todellakin paljon tunnokkaammat pelata lähipeliä ja pitkiin voit valita anteeksiantavampaa/helpompaa tavaraa. Ja hinnat on halvemmat kuin näillä suurella markkinontibudejeteilla myytävillä valmistajilla. Itseasiassa olen aivan varma, että päätyisin itse ko. ratkaisuun jos mailojen hankinta olisi ajankohtainen.
Sen verran vielä, että itselläni on aika sirot taotut, suht pienikokoiset mailat ja hankin ne kun tasoitus oli 36. Viime kesäni kokeilin myös sellaisia oversize lapoja, ja vaikka olivatkin helpot lyödä niin en kyllä ikinä sellaisia hankkisi, tunto ei ole siellä päinkään.
Ihmettelijä kirjoitti: (6.5.2009 10:46:41)
Miksi anteeksiantavuuden katsotaan raudoissa olevan ’huono’ asia – siis kun tasuri alkaa olla yksinumeroinen? Mutta draivereissa se on silti lähes aina toivottu asia. Onko todella niin, että esim. 8:n tasurilla pelaava tekee aina puhtaan osuman raudoillaan ja tasurin ’heikkous’ johtuu täysin muista kuin lyöntiteknisistä asioista?Hyvä kysymys johon vastaus:
Anteeksiantavuus lapaa suurentamalla ei haittaa kovin paljoa driverissa kun sillä lyödään tiin nokasta jolloin maanpinnan epätasaisuus ei haittaa ja ruoho ei ota vastaan. Suuntaus drivereissakin on pro pelaajilla kuulemani mukaan pikkuisen pienempään otsapintaan koska ilmanvastus kasvaa jo merkittäväksi nykytankeilla.
Siis raudan pitää toimia muuallakin kuin keskellä väylää kun alusta on tasainen. Ja lapa on saatava aina tarkasti pallon alle. Kuitenkin oversize rautamailojen lavat eivät ole niin kovin paljoa suuremmat että se anteeksiantavuutta kovin paljoa kasvattaisi ja RAUDOISSA EPÄONNISTUMINEN ON USEIMMIN TOPPI/DUFFI jossa lavan koko vain haittaa. Jos sweetspotti on ison koon takia vielä hiukankin korkeammalla se vain litistää sitä hyvän lähestymiskulman kohtaa.
Siis väitteeni on vaan että jos on kohtuuhyvä pelaaja tai semmoiseksi aikoo, on tärkeämpi saada kunnon palaute lavasta ja pystyä lyömään raffista/lyöntijäljestä kuin olla huonolla lyönnilla 9m sivussa 10m:n sijaan.
anssijokunen kirjoitti: (6.5.2009 13:23:12)
… Sen verran vielä, että itselläni on aika sirot taotut, suht pienikokoiset mailat ja hankin ne kun tasoitus oli 36. …Asiaa. Toiset tykkää ulkonäöstä tasoituksesta riippumatta. Ja viittavat ns. asiantuntijoiden kommentteja kintaalla.
Viikinki kirjoitti: (6.5.2009 11:17:44)
Taapero kirjoitti: (6.5.2009 10:39:52)
Itse näkisin …
Onko nyt oikeasti niin, vaitan että tunnen selkeä ero eri tasoisten ratojen valilla. Otettan esimerkiksi Wilsonit koska olen koko skaala kokeillut.
HCP on päälle 30 ja eron kyllä tunnen Di7 lähes kaikki lyönnit mene helposti ja pitkän ja hajonta on pieni, Ci6 ja Ci7 ollen kokeilut ja erona Di7 on että tuntumaa on parempi mutta tarkempaan mailan mukana tule myös ongelmana että hajonta kasva aika paljon vaikka vielä pystyn kohutulisesti pelaa. Pi5 oli sitten kunnon haaste tuntuma erinomaista mutta maila alkaa olla niin tarkka että hyvät lyönnit alkaa olla vaikea savutta omalla tasolla, en kyllä pelaisin niilla kovin hyvin. Bladeit uskomattoman kauniit tuntuma aivan oma luokka mutta vaan noin 1 lyönti 10sta onnistu voin sanoa suoran että en pystyisin pelaa blaidella.
Eli pointi on että jokainen kannatta ottaa raudat omien taidossa mukana jos olet HCP 20 Ci:t olisi varma hauska valinta jos olet alle HCP 10 Pi:t alka olla jo kunnon työkaluja ja jos olet scratch pelaaja joka etsit lisä hasteita elämän bladeit varma siitä antaa. Mutta jos olet HCP +20 miksi tekisit elämäsi hankalaksi? ottaa anteeksiantavuus ja nauti pelaamista.
Okei varmaan tunnet eroja mailoissa mutta en vaan allekirjoita sitä että se oversize on jotenkin parempi kaikille paitsi pro:ille. Se on erilainen ja sillä on eri vahvuudet. Väitän että liian moni pelaaja tarttuu noihin isompiin lapoihin ihan turhaan ja että ne vahvuudet on todella nopeasti kulutettu loppuun ja sen jälkeen ne haittaavat kehittymistä. Varsinkin kun otetaan henkinen puoli huomioon. Kun vaihdoin taotuista midsizeista joissa oli cb normikokoisiin blade-pieniCB settiin niin tunne rangella oli että onpas osumat makeita mutta selvästi vaikeamman tuntuisia saavuttaa ihan niinkuin kuvitella saattaa. Mutta kenttäpeli kertoi jotain ihan muuta. Kenttäpelin hajonta pieneni ja syyksi arvelen että tuo lapa ei ole niin arka rafiille ja epätasaisuuksille ja lisäksi ’rappaamaan’ ei passaa ruveta. Lyöntipituus ei silti kärsinyt. Ja parempi bite (voi johtua kyllä vanhan setin kuluneemmista uristakin). Mutta osuma tuntuu useammin ’clean’iltä.
Onkohan ketään singelin tasurilla pelaavaa, jonka mielestä isot CB:t ovat parempia kuin pikkiriikkiset taotut bladet?
Niitä löytyy ainakin PGA tourilla muutama joka käytä muuta kun bladeit
Mutta Taaperon kysymyksin ei ole tarkoituskaan pelaa anteeksiantavimmilla mailoilla koko elämäsi aikana. Mutta mielestään jokaiselle tasoille pidä ottaa sopivat vaalinet, sinä olet esimerkki pelaajasta jossa taidot ovat sitä luokka että tuntuma alkaa olla tärkeämpi ominaisuus kun anteeksiantavus ja hyvä niin.
anssijokusen kanssa olen sama mieltä että kun vaihdan mailat käyn ainakin mittauksessa ja todennäköisesti otan rakennetut mailat. Meilla on tällä Suomessa muutama hyviä mailapajoja.Ihmettelijä kirjoitti: (6.5.2009 14:02:22)
Onkohan ketään singelin tasurilla pelaavaa, jonka mielestä isot CB:t ovat parempia kuin pikkiriikkiset taotut bladet?En osaa sanoa amatöörien puolesta, mutta tässä pari ammattilaista: Immelmann, Montgomerie, Cabrera, Choi, Westwood, Sörenstram, Ogilvie, Weir, Sabbatini, jne, jne.
Itse vaihdoin kuokkakerhosta taottuihin ’pelimiesten’ rautoihin tänä vuonna ja suurin ero tuli vajaiden lyöntien ja chippien helpottumisesta.
Kiitti vaan vinkeistä, ehkä päädyn noihin Di7:hin.
Edullisimmat taisi löytyä tuolta http://www.allgolf.se/?s=zoom&productId=332
Onko kukaan tilannut sieltä mitään, onko luotettava pulju? Mieleen hiipii, että jossain on koira haudattuna kun hinta on tuollainen (225e), kun suomessa puhutaan kuitenkin sh.549e setistä, tosin jossain näytti täälläkin olevan 299e
Voiko suomalainen pulju olla luotettava jos se pyytää 549e samasta minkä muualta saa 225e hintaan? Tilaa rohkeasti sieltä ruotsista vaan.
Budgetsportissa näytti olevan vielä Wilsonin Ci6 299€.
Mullakin on harkinnan alla Di7 tai Ci6. Onko Ci6 merkittävästi vaikeampi maila kuin Di7? Minua häiritsee nuo Di7:n loftit, mutta tiedä sitten onko niillä merkitystä kun niihin tottuu. Omasta mielestäni olisi järkevintä ottaa Di7 setti jossa mukana PW ja GW. Loftit tällöin 43 ja 49. Siihen päälle wedge 56 asteisena. Tällä hetkellä palaan prostaffeilla ja niiden suuret lavat ovat todella häiritsevät, vaikka mailat itsessään ovatkin kelvolliset pelaamiseen.
Ostin Englannista Niken CCI forgedit ja tyytyväinen olen ollut. Olen pelannut kaksi kautta ja tasoitus on 15 ja 10 välillä. Uusilla mailoilla tulee vähemmän slaissia ja saa jopa lyötyä drawta, jos sitä oikein yrittää. Chippaaminen parantunut huomattavasti, varmaankin pienemmän off-kulman ansiosta. Nyt kun on tottunut uusiin mailoihin, niin off-kulma tuntuu erittäin häiritsevältä.
Eikä mailat tavallaan tunnu edes vaikeammilta, jos vaan vähänkin ehtii harjoitella. Tunto on tosiaan parempi, mutta se saattaa myös johtua jäykemmistä varsista. Jos lyön huonon osuman, ei pallo kovin kauniisti lennä, mutta ei se olisi lentänyt vanhoillakaan. Suosittelen isoja lapoja, jos ei ole mitään hajua puhtaasta lyönnistä. Tavoitteena ei ole pelata golfia surkeilla osumilla (=paskoilla).
-
JulkaisijaArtikkelit