-
JulkaisijaArtikkelit
-
En ole pitänyt omaa händärini (15,2) kovin tärkeänä, koska en ole kisaillut. Talven aikana käytyjä keskusteluja seuranneena näyttää kuitenkin siltä, että tällainen välinpitämätön asenne ei ole sovelias vaan minun pitää tehdä uusi linjanveto. Harjoituskierrokset ovat ongelma, milloin tehdä tuloskortti ja milloin ei? Pelaan kuitenkin sen verta paljon, että en viitsi joka kierrokselta korttia palauttaa. Jospa en ensi kesänä palauttaisikaan ainuttakaan harkkakierroskorttia? Pelaisin 5-15 kilpailua ja palauttaisin ainoastaan ne. Noudattaako tämä politiikka: a) sääntöjen kirjainta? b) sääntöjen henkeä? Kommentteja kiitos…
harkitsemasi politiikka noudattaa sekä tasoitusmääräysten kirjainta että henkeä.
Kyllähän tuo nuodattaa hyvin Golfliiton sääntöpolitiikkaa. Eli kilpailuissa etukäteen ilmoittaminen on luonnollista ja tuo min 4 korttia kaudessakin täyttyy hyvin. Siis ei mitään valittamista.
Nyt voi kuitenkin jälleen ottaa saman asian esille mistä tässä on jo hyvin moneen otteeseen keskusteltu. Eli kaveri pelaa harjoituskierroksia kokoajan esim. 37-46 pistettä mutta ei palauta kortteja koska on päättänyt paluttaa vain kilpailukupongit joita kertyy kaudessa ainakin 10. No kisoissa sitten ihan OK normaali kierros 42 pinnaa. Nyt händeri laskee kivasti mutta kaveri harjoittelee ja kehittyyy hyvin ja sama pistetahti ja kisamenestys jatkuu koko kesän.
No eihän siinä mitään väärää ole sehän ei riko mitään sääntöjä / politiikkaa… ??
Juuri näin sen pitää olla kun kisataan.
Jos taas pelaillaan muuten vaan, virallisesti händäri on useimmilla liian alhainen (itseni mukaanlukien).
En kuitenkaan koe tätä ongelmaksi koska pelaan ’halutessani’ bufferiin eli olen suurinpiirtein hcp-tasollani.Tällä tarkoitan sitä että jos alku menee käteen, on kaksi vaihtoehtoa:
-rundi on hyvää harjoitusta, voi kokeilla uusia/ihmeellisiä asioita (joka yleensä ei paranna tulosta)
-alan pelaamaan järkevää (mutta tylsää) golfia, jolloin bufferiin pääsy on aika todennäköistä
Tästä päästäänkin ’älähdys-aiheeseen’ eli mitäs jos kierros meneekin hyvin ja jätän kortin siitä etukäteen ilmoittamatta ?
Vastaan tähän rehellisesti: eipä mene sääntöjen mukaan mutta jätän kortin jos olen merkinnyt lyönnit sääntöjen mukaan.
Toimin näin koska tämä on yleinen käytäntö (olenko väärässä ?).
Jos jotain ärsyttää ko. toimintani, se on ymmärrettävää.Mutta hcp:ni on lähellä oikeaa enkä koe huonoa omaatuntoa.Tilanne olisi toinen jos pelaisin jatkuvasti huonommin kuin hcp antaa ymmärtää, ja tällöinkin tulee säännöt vastaan: kaudessa 2 lyönnin korotus hcp:hen on maksimi, eli ’totuutta’ olisi vaikea löytää.
Aiemmin händäri oli itseisarvo, nyt se ei ole sitä enää.En kailottele sitä kentällä/palstoilla, koska se ei ole enää itselleni tärkeä mittari.Muut tilastot ovat tärkeämpiä, hcp:stä ei opi mittään.Semmoinen pitää vain olla.
Kyllä sen kentällä aika nopeasti näkee millä tasolla pelaaja on, oli huono päivä tai ei.Tämä riittää minulle.
Olenko nähnyt unta vai oliko jossain viimeisimmistä golflehdistä jossain niistä monesta ’pääkirjoituksista’ puhetta, että pakollista (4) palautettavien korttien määräystä oltaisiin jättämässä pois?
Tähän muistaakseni oli perusteluna se, että on pelaajia jotka kiertävät kesässä vain 1-4 kierrosta ja näinollen tasoitus putoaisi joka kauden jälkeen 54. Itse kuulun siihen ryhmään joka viime kesänäkin sai juuri ja juuri palautettua nuo 4 korttia ja varmasti on monia muitakin minun lisäksi joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta kiertää kenttää kovinkaan tiuhaan tahtiin (henkkoht syyt, matkat kentälle jne.)
Siis tippuuko händeri suoraan 54:ään jos ei jättänyt esim. viime kaudella niitä neljää korttia…
Systeemi kusee pahasti jos näin on…
ainoa ja oikea tapa minun mielestäni on jättää kaikki kortit vaikka kierroksia olisi yli 100 !
No eikös se niin pitäisi mennä kaikkien pilkkujen mukaan, mutta monet seurat taitaa vähän soveltaa tuota sääntöä…
Olen kuitenkin samaa mieltä, että kaikki kortit pitää jättää olipa tulos mitä tahansa.. ja itse varsinkin kun kierrän vähemmän jätän kaikki kortit olipa tulos mitä hyvänsä…
Taidan tehdä samoin. Eka kortti lähtee ilmeisesti 16.5.
Tasoituskeskustelu näyttää olevan kivaa, koska siihen palataan varsin usein ja suhtaudutaan suurella intohimolla. Tälläkin hetkellä on taas parikin ketjua liikkeellä asian parissa. Itselleni asia ei ole varsinaisesti tärkeä, koska harrastan tuupparigolfia ilman tulos- ja kilpailutavoitteita. Mutta onhan se kai sosiaalista pyrkiä antamaan keskustelulle kuitenkin jotakin.
Aikaisemmin olen lähinnä kyseenalaistanut koko tasoitusjärjestelmän tarpeellisuuden, joten en palaa nyt siihen. Yritänpä olla tällä kertaa rakentava ja tehdä oman ehdotukseni:
Oletukset:
– Jos ei kilpaile ei tarvitse tasoitusta, koska omaa kehitystään voi aivan erinomaisesti seurata ilman tasoitusjärjestelmääkin.
– Kilpailussa on tarkoitus verrata kilpailijoiden suorituksia toisiinsa ja niiden perusteella palkita paras suoritus.
– Kilpailuun osallistumista motivoi mahdollisuus voittoon eikä pelkkä osallistuminen.
Ehdotus:
– Ne, jotka eivät kilpaile, eivät tarvitse tasoitusta. Green card sekä siihen liittyvät koulutus ja kokeet säilyvät nykyisellään osoittamassa, että pelitaidot sekä sääntöjen ja etiketin tuntemus ovat oikealla tasolla.
– Tasoitusjärjestelmää käytetään kilpagolfaajien luokittelemiseen sopiviin kilpailuluokkiin.
– Kilpailut ovat aina ilman tasoituksia.
– Kilpailut järjestetään kilpailuluokittain (esim. nykyiset tasoitusryhmät1-2 sellaisenaan, 3 ja 4 jaettuna kumpikin keskeltä kahtia sekä yli 26,5 aloitusluokkana).
– Kilpailijat voivat halutessaan ilmoittautua tasoitustaan vaativimpiin kilpailuluokkiin, mutta tietenkään eivät tasoitustaan helpompiin luokkiin.
– Tasoitusta ylläpidetään vain kilpailuissa.
Valitettavasti tällä poistuisi kuvasta koko asiaan kuuluva händäri- ja händärihuijauskeskustelu, joten tämä lienee mahdoton toteuttaa. Samalla tietenkin valitettavasti vähenisi cm:ltä paljon hauskaa rutiinityötä.
Jos erilaisissa hupiturnauksissa ja yrityshappeningeissä haluttaisiin ’kilpailla’, voitaisiin käyttää kunkin osallistujan oman tunnon mukaan ilmoittamaa ’tasoitusta’. Tällöin ainakaan ei pitäisi jäädä kenellekään epäselväksi tapahtuman hupiluonne. Jos suffelit ja sateenvarjot kiinnostavat niin paljon, että siinä huijaa, niin varmaan menevät tarpeeseen.
I rest my case.
Minun mielestäni 7kesän pelikokemuksella(hcp 7,4)
a)jos ei KOSKAAN käy kisoissa,niin on AIVAN sama milloin ja millasia kortteja jättää ja vaikka huijais niillä kierroksilla tai mitä hyvänsä
b)jos kilpailee 1-20 kertaa kaudessa,olisi sopiva tapa jättää KAIKKI kortit KAIKILTA kierroksilta,(paitsi jos jollain harj.kiekalla ei pelaa tosissaan,vaan pelaa monella pallolla tai vain muutamalla mailalla tms.)
c)jos pelaa YLI 20 kisakierrosta kaudessa,niin jättää vaan kisakortit.Tällöin kisoja on kumminkin niin usein,että hcp pysyy oikeissa lukemissa näillä pelkillä kisakorteillakin
Itse kuulun b)-ryhmään.Pelaan n.15kisakierrosta kesässä avoimia kilpailuja,palautan kaikki harkkakierroskortit myös
Eikö yksi tasoistusjärjestelmän ylläpidon tarkoitus ole pitää kenttää kiertävien ryhmien kokonaistasoitukset järkevissä rajoissa?
Miten caddiet pystyisivät ryhmittelemään pelaajat niin, että kenttä rullaisi sopuisan juohevasti, jos pelaajien ilmoittama taso olisi pelkästään oman ilmoituksen varassa?
Tuli mieleen OJJ:n sinänsä mielenkiintoisesta pohdiskelusta.
PeliManne puhuu asiaa. Itse kuulun PeliMannen ryhmään c) Kierrän ahkerasti seurani viikkokilapiluja ja muita avoima kisoja joten palautettavia kortteja tulee pelkistä kisoista reilusti yli 20 ja näin händeri pysyy ’oikealla’ tasolla vaikka en kaikkia harkkakierroksen kortteja palautakkaan.
Minäkään en täysin orjallisesti noudata tasoitus-sääntöjä, ne ovat mielestäni enemmän aloittelijoille tehtyjä.
Ilmoitan toki merkkarille ensimmäisen onnistuneen avauksen jälkeen ykkösellä, että kyseessä on tasoituskierros. Mutta vasta onnistuneen avauksen jälkeen, jos avaus menee pieleen, keskeytän kierroksen heti eka lyönnin jälkeen. Ja aloitan saman tien uuden kierroksen.
Jos pallo on liian syvässä bunkkerissa, tai kivikossa, vapautan itseni siitä yhdellä sakolla.
Pelin nopeuttamiseksi en etsi metsään menneitä palloja, vaan yhdellä sakolla vapautan itseni oletettuun katoamispaikkaan, kuitenkin pelattavalle kohdalle. Jos koko fligh etsisi 5 minuuttia, pallo löytyisi, ja yhdellä lyönnillä saisin sen joka tapauksessa avopaikkaan.
Alle metriset putit meillä on tapana antaa, joskus flightissa annamme toisillemme pitemmätkin, jos molemmat hyötyvät.
Muuten olemme sääntöjen suhteen varmasti tarkempia kuin muut pelaajat. Jos kyseessä on reikäpeli, luonnollisesti sääntöjen mukaan ei kyseessä ole tasoituskierros. Samoin jos olemme sopineet, että käytössämme ei ole koko mailasettiä.
Kiitos hyvästä kommentista, putteri. Tasoituksia käytetään kyllä mainitsemaasi tarkoitukseen, vaikka ei sitä tasoitusjärjestelmän tavoitteena mainitakaan ainakaan ohjeissa.
Itse uskon, että tuohon tarkoitukseen riittäisi aika paljon kevyempi ja karkeampi luokittelu, joka perustuisi ilmoittautuvien pelaajien ilmoittamaan normaaliin pelitasoonsa (esim. alle 80, alle 90, …). Kentän jouheva rullaaminen lienee kaikkien yhteisen edun mukaista, joten tuskin kenelläkään olisi mitään syytä tässä huijata.
vaikuttaa mielenkiintoiselta tuo peli jota kavereittesi kanssa harrastat, joko olette keksineet sille nimen?
Kiitos kysymästä.
Nimi on provo-golf.
Pääosin sääntöjä kuitenkin noudatetaan – kenelläkään ei esim ole trampoliini-driveria. Ja kaikilla on korkeintaan 14 mailaa. Pelataan golf-pallolla.
Itse täytän (+merkkarin allekirjoitus) ns. Gongu-korttia jokaisen täyden harjoitus- tai kilpailukierroksen jälkeen. Seuraavan kierrokseni pelaan aina Gongu-kortin näyttämän tasoituksen mukaan. Ennen kilpailuun osallistumistani käyn merkkauttamassa CM:lla sen hetkisen tasoitukseni.
Hei ! Aurinko paistaa !!!!!
Enpä olisi voinut tuota paremmin sanoa!
Muuten: älkää pelätkö, ei se händäri pääse vahingossa liian alas karkaamaan. Esim. viitosen händäriin täyty pelata tavallisen monta hyvää kierrosta. Jos pelaa lyönnin alle eli 37 pojoa ,pitää pelata vaikkapa 8:n händäristä alkaen 15 kertaa laskeva kortti. ja kerta lisää jokaista 2 nostavaa kierrosta kohti.
Kun sitten matkalla vielä slope tipahtaa pari kertaa, niin vaikeuskerrointa tulee lisää( Eli se yksi alle onkin 6-5-4 kentästä riippuen)
Golfkierros sisältää niin monta suoritusta, että sattuma eliminoituu aika hyvin.
Muuten: Tasoituksen pitäminen ja kortin jättäminen
ovat eri asiat! Se golfliiton vaatimus vähintään 4:stä jätetystä kortista on joks. outo, eikä voi liittyä händäriin sinänsä. on ilmeisesti ollut joku koukku etäjäsenyyttä vastaan??
Kyllähän golfliitto voi olla outo ja tehdä omituisuuksia, mutta toisin kuin suomalaiset pelaajat se ei keksi omia golf-sääntöjä, tasoitusmääräyksiä tai muita vastaavia.
Tasoituksessa se ja sen jäsenseurojen on pakko noudattaa kansainvälisiä tasoitusmääräyksiä, jotka ovat nähtävillä mm. osoitteessa http://www.golf.fi.
4 kortin sääntö/v tulee sieltä, samoin ilmoitus caddie-masterille jne.
Kopioin tähän vielä ko kohdan säännöistä:
1.3 Kansallisen liiton oikeudet ja velvollisuudet
Kansallisen liiton on saatava kirjallinen EGA Handicap System käyttölupa EGA:lta. Kansallinen liiton julkaisemat tasoitusmääräykset on oltava yhdenmukaiset EGA:n järjestelmän kanssa. Vain kansallinen liitto voi kääntää ja ottaa käyttöön EGA:n tasoitusjärjestelmän. Käännöksessä voidaan käyttää kansallisia termejä. Yhtenäisen eurooppalaisen käytännön saavuttamiseksi kansallinen liitto ei voi poiketa järjestelmän perusperiaatteista. Kansallisesta käännöksestä lähetetään kopio EGA:aan.
13.2
Jäsenseura on vastuussa näiden tasoitusmääräysten oikeasta soveltamisesta. Tasoitusmääräysten vastainen menettely saattaa viedä seuralta oikeuden myöntää tasoituksia tai aiheuttaa muita Golfliiton sopivaksi katsomia seuraamuksia.
13.3
Seurassa on oltava tasoitustoimikunta, joka vastaa tasoitusmääräysten kohtien 14, 22 ja 24 toteuttamisesta ja tasoitusmääräysten tinkimättömästä noudattamisesta.
15.9
Palaajan on palautettava vuodessa neljä (4) tasoitukseen vaikuttavaa tuloskorttia.
kiitokset taas osuvasta kommentista!
Ja tässä myös muille hyvä muistutus sen händärikeskustelun viralliseksi taustaksi.
Oma ’koukkuni ’ golfliiton suuntaan oli varmaankin puhdas huti, mutta tarkoitin lähinnä sitä, että moinen määräys ei tuntuisi oikein palvelevan mitään, ei ainakaan händärin ’oikeellisuutta’.
Kyllä kai ainoa ratkaiseva tekijä on oma toiminta niin sääntöjen, händärin, kuin tapojenkin suhteen.
Mielestani on kaksi aivan eri asiaa pelata harjoituskierrosta ja kilpailukierrosta, joten olen sita mielta, etta vain kilpailukierroksista jaavat kortit tulisi ottaa mukaan tasoitukseen. Nykyisin kentilla nakee juuri naita toopeja jotka pelaavat ns. tasoituskierroksiaan etsien pallojaan pusikoista kohtuuttoman pitkaan ja tarkastellen puttejaan joka suunnasta. Joten naiden tasoituskierrosten uskon vaikuttavan myos kasvaneisiin kierrosaikoihin. Eli juuri te tyypit jotka jatatte kaikki kierroksenne ja nain joudutte pelaan joka kierroksen taysin saantojen mukaan kuulutte tahan ryhmaan varmasti mukaan, relatkaa nyt vahan siella kentalla valilla. En tieda millainen ero mielestanne on kilpailukierroksella ja harkkakierroksella, mutta minulle ainakin aikas suuri, elikka kyllahan niita hyvia kierroksia tulee helpommin tutussa kaveriporukassa harkkakierroksilla. Mutta kun toi tasoitus on tarkoitettu vaan kilpailuihin, niin mielestani se tulisi myos maarittaa kilpailutulosten mukaan.
Naita tapauksia nakee klubilla koko ajan, etta tullaan kierrokselta ja ruvetaan rustaan hyvan tuloksen jalkeen heti tasoitus korttia, eli pelaajilla tuntuu olevan suunnaton tarve huijata/parantaa tasoitustaan. Itse en naihin kortteihin nimeani laita merkkariksi, ja se on muutaman kerran herattanyt hieman naraakin.
Aloittelevat pelaajat mielestani voivat alkuunsa jattaa naita harjoituskierros tuloksiaan, jotta loytavat ensin sen oman tasonsa, mutta jos peli vuosia jo useita takana, niin kannattaisi jo lopettaa itsensa kusettaminen.
Itse en ole jattanyt harkkakierroksista korttia kuin ihan ekana kesana, toista kymmenta vuotta sitten, ja sen johdosta olen varmasti parjannyt aina aika hyvin kilpailuissa. Parjaamisella tarkoitan, etta nettoni ei ole ollut yli 80 juuri koskaan, ja pelatessani hyvin olen paasyt usein pokkaamaan jotain naita hienoja golfpalkintojamme.
Olen edellisen kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla. Lyöntipelikilpailulla ja jollakin pistebogey-harj. kierroksella ei ole missään katsannossa tekemistä toistensa kanssa.
Tasoituskortit jätän vain kilpailuista, viime kesänä noin 40 kpl ja hcp pyöri koko ajan 10:n desimaalin sisällä.
Muistettakoon, että kilpailukortit on siis pakko toimittaa/ilmoittaa kotiseuraan vaikka aina ei niin mieli tekisikään.
Pikkuisen asian ulkopuolelta, mutta….
Mitä tapahtuu jos ei jätä neljää korttia vuodessa?
Onko tasoitus silloin seuraavan vuonna 54?
Sittenpähän voitetaan pistebogi kisoja huimilla tuloksilla. Eihän sitä pysty tasoitusta tiputtamaan oikealle tasolle (mulla HCP ~20) jos pelaa vain muutaman kerran kesässä.
Tälläistä todellista tapausta tuskin on tullut vielä missään vastaan.
Jos seurat noudattaisivat käytännössä tätä, luulen että monelta klubilta noin puolet pelaajista poistettaisiin tasoitusluettelosta. Ainakin ne, jotka pelaavat korkeintaan 3 rundia kaikki, ja suurin osa niistäkin, joilla vuodessa on noin 15 kierrosta.
Virallisiin (liiton tai klubin) kilpailuihinhan osallistuu ehkä 20 % golfareista. Erilaiset yritystapahtumat eivät välttämättä täytä tasoituskelpoisen kilpailun määritettä, eivät myöskään erilaiset klubitapahtumat kuten 2 mailan kisa, scramblet, eclecticit tai joukkuekisat. Harjoituskierroksilta jätetään yleensä vain laskevia kortteja, tasoitussääntöjen vastaisesti.
Nythän se tietysti huhtikuun lopulla nähdään, noudatetaanko tätä sääntöä, kun uudet jäsenkortit tulevat. Mutta jos jossain todella noudatetaan, niin mikähän parku siitä syntyykään…
Tulkintani on, että jos on poistettu liian pienen korttimäärän takia tasoitusluettelosta, sinne takaisin päästäkseen on saatettava tilanne sääntöjen mukaiseksi. Eli toimitettava puuttuvat kortit. Seuran tasoitustoimikunta sitten harkitsee, miten toimitaan, veikkaisin, että nostaa tasoitusta, jos ovat nostavia kortteja. Ei kuitenkaan korkeammaksi kuin 36.
-
JulkaisijaArtikkelit