-
JulkaisijaArtikkelit
-
Täällä käydään päivittäin kovaa keskustelua säännöistä ja niiden soveltamisesta – hyvä niin. Mutta onko mieleenne tullut, että joku sääntö on aivan typerä ja sen voisi poistaa? Mikä taas on pelin kannalta paras sääntökohta? Entäpä onko jokin asia, joka pitäisi lisätä sääntöihin?
Vaikea vastata, mutta yksi on aika varmaa eli eniten rikottu sääntö kilpailuissa: kilpailijan on sääntöjen mukaan tunnettava golfin säännöt.
En kuitenkaan muista, että kukaan olisi koskaan saanut tästä penaltteja vaikka olen pelannut kilpaa 15 vuotta.
Yksi sääntö on minua joskus harmittanut – sinivalkoinen repair. On sattunut tilanne, että pallo lepää kivasti ko. repairissa mutta aivan repairin takalaidalla, josta on ollut pakko dropata pahaan paikkaan.
Golfin perussääntöhän on, että pallo pelataan niin kuin se makaa. Lisäsäännöt ovat helpottamassa tilannetta, jotta peli ei olisi kohtuuttoman vaikeaa. Em. tilanteessa tuo sinivalkoinen repair vain vaikeutti peliäni.
Mielestäni, jos on kentänhoidollisesti pakko käyttää sinivalkoista repairia, tulisi siihen liittyä droppialue, joka ei olisi missään metsässä.
Jos lyöt pallon pöpelikköön ja lyöt varapallon loistavasti keskelle väylää, voit päättää olla etsimättä palloasi. Kuitenkin pelikumppanisi voi mennä pallon etsimään ja jos löytää sen ennen kuin pelaat omaa palloasi lähempää lippua kuin alkuperäinen pallo, varapallo ei ole enää pallo pelissä. Mielestäni säännön voisi muuttaa niin, että jos pelaaja LÖYTÄMÄTTÄ omaa palloaan julistaa varapallon pelissä olevaksi palloksi, varapallo muuttuu samalla hetkellä varsinaiseksi palloksi pelikumppanin toimista riippumatta.
Hieman epävarmempi olen sen suhteen, että jos on lyöty alkuperäinen metsään, sitten varapallo hyvään paikkaan väylälle, löydetty alkuperäinen, todettu sen olevan pelaamattomassa paikassa ja valittu vapautumiskeinoksi pelaaminen alkuperäisestä lyönnin paikasta, voitaisiin valita varapallo pelissä olevaksi sen sijaan, että marssitaan takaisin lyönnin lähtöpaikalle ja huitaistaan uusi. Varapallon valitseminen tekisi pelistä joutuisampaa. Tosin kieltämättä varapallon sijainti (jos saisi valita sen varapallon) voi vaikuttaa olennaisesti siihen, valitaanko vapautumiskeinoksi lyönti alkuperäiseltä lyöntipaikalta vaiko jommasta kummasta niistä kahdesta vapautumistavasta.
Nerokkainta golfissa on se, että kierrokseen kuuluu 18 reikää. Näin jokaiseen kierrokseen vielä varsin hyvälläkin tasolla mahtuu väkisinkin aina hyvää sekä huonoa. (Olen muuten sitä mieltä, että korkeahändäristen 9 reiän tasoituskortteja ei pitäisi hyväksyä – vain täydet kierrokset pb on tarpeeksi helpotusta). Tosin golfin säännöissä ei taideta määritellä mitään 18 reiän pakkoa – virallisimmillaan tämä tulee händäriohjeissa?
Jos metsään menneen pallon haluaa hylätä niin silloin tiiltä lähtee kolmas lyönti pelipallolla, ei varapallo. Pappa Tykin (ketunhäntä kainalossa tekemä?) ehdotus on hyvin inhimillinen, mutta ei noudata pelin henkeä.
Vielä selvyyden vuoksi: tarkoitin, että metsään menneen pallon voisi hylätä varapallon lyönnin jälkeen. Nyt voi vain päättää olla etsimättä ja yrittää kipittää varikselle ennen kuin pelikaveri löytää pöpelikköpallon. Musta tämä muutos ei sotisi pelin henkeä vastaan. Itse asiassa sanoisin, että pelin henkeä vastaan lyöntipelikisassa sotii se, että tulos voi riippua sattumanvaraisesti sinulle arvotun pelikumppanisi pahansuopeuden asteesta versus siitä kuinka nopeasti ehdit lyömään sitä varistasi.
Se toinen kuvaamani muutos (johon olin siis itsekin jo varauksellisempi) kieltämättä on jo vähän hengen vastaista.
Rankut napsahtaisi tietysti vanhaan tapaan.
Mulle kyllä kelpaa säännöt nykyisellään. Maden kysymys vain sai mut miettimään, mikä olisi ensimmäinen muutos joka tulisi mieleen.
Haluamasi menettely on pääsääntöisesti mahdollista nykysäännöilläkin. Metsälyönnin jälkeen tiiaat ja sanot: ’Kolmas lähtee’ niin asia on käytännössä sillä selvä.
Jos nyt sattuu niin huono tsägä, että seurueeseen sattuu se maailman ainoa täysin pimennyt pätemishaluinen niin siirrytään suunnitelmaan B: jätät bägin tiille ja menette haahuilemaan metsään viideksi minuutiksi. Jos pallo löytyy ennen ajan täyttymistä niin julistat sen pelaamattomaksi ja palaat tiille lyömään kolmatta.
Jos joudut turvautumaan suunitelmaan B niin voit henkisesti varautua loppukierroksen kuuntelemaan kuinka tärkeää peli hengen toteutumisen kannalta oli teidän viiden minuutin marjastusreissunne, joka pysäytti koko kentän rullaamisen. Ja tietysti sääntöpykälän numero, se on aina tärkein 😉
Ethän sää tosissas usko kun joku täällä väitti, että se pallo pitäis käydä tunnistamassa. Ei vieläkään tarvi meinaan nii.. Taisit vaan provoilla 🙂
OB sääntöön pitäisi lisätä mahdollisuus dropata sivuvesiestesäännön tapaan kahdella penaltilla.
Ajankohtainen keskustelu, sillä sääntöihinhän tulee muutoksia ensi vuoden alusta uuden book of decisionin myötä:
’The R&A and the United States Golf Association have announced these changes among 111 amendments to the book Decisions on the Rules of Golf. Published every two years, the new edition becomes effective for all golfers from January 1, 2006.’
Lue lisää: Distance devices allowed: wrong name on scorecard may be corrected
Boscon ehdotus on aika hyvä. Miksi muuten OB rankaisee enemmän kuin vesieste? Molemmathan ovat tavallaan rajoittamassa pelaajan ratkaisuja ja pallon alastulotilaa. Kummassakin tapauksessa pallo voi myös kadota. Itse melkeinpä muuttaisin OB:n sivuvesiesteeksi, kuitenkin ilman mahdollisuutta pelata palloa sieltä (eli 1 pentti eikä matkan menetystä). Nopeuttaisi ainakin peliä jonkin verran.
Lukaisin tuon dr:n linkin ja….
”Another New Decision (16-1e/2) helps the player who inadvertently makes a putting stroke with both feet square on to the hole, often to avoid taking a stance on another player’s line of putt. In this instance the player will not be penalised under Rule 16-1e, which was framed to prevent “croquet style” putting.”
Kuka suomentaisi minulle tuon ’with both feet SQUARE ON TO THE HOLE’ ?
Tarkoittaa reikää kohti osoittavia jalkateriä. Square tarkoittaa osapuilleen suoraa.
Juu. Sait kiinni itse teossa. Lupaan parantaa tapani.
Tuppaa vaan olemaan niin, että nämä jotka ’tietävät’ säännöt, ovat myös suhteellisen varmoja kannastaan. Harvoin riittää mielenkiinto kentällä alkaa vänkäämään.
Joskus olen joutunut tilanteeseen, jossa kierros menee aivan loppureilille ilman ’sääntörikkeitä’. Tällaisissa tilanteissa näkee tämän tietäjän selvästi kärsivän, kun pelaaminen meinaa mennä pelkästään pallonlyömiseksi eikä penttien jakamisesta ole puhettakaan. Silloin on laupiasta pelastaa tietäjän päivä ja sen voi onneksi tehdä pilaamatta omaa tulostaan. Jos satut viimeisellä väylällä lyömään bunkkeriin, ota harava mukaan mennessäsi bunkkeriin. Jos onnistut välttämään bunkkerin niin voit kuitenkin merkata griinillä nastalla pallon viereen. Aito tietäjä tarjoaa sinulle molemmissa tapauksessa penttiä ja hänen päivänsä on pelastettu. Näin pienillä teoilla voimme auttaa lähimmäisiämme tämän jalon lajin tiimoilla.
KL: Säänyö 16-1e näyttää kieltävän puttaamisen siten että seisoo oman puttilinjansa päällä tai jalat sen eri puolilla. Uusi pykälä 16-1e/2 antanee mahdollisuuden putata erikoisesta asemasta jos pelaaja siten pyrkii välttämään kaverin puttilinjalle astumisen.
Tuo both feet square on the hole tosiaan epäilemättä tarkoittaa molemmat jalat reikää kohti suunnattuna.
Onkosse edelleen niin että droppi pelaamattomasta paikasta= 1 mailanmitta mutta vesiesteestä 2 mailaa. Voisi olla sama mitta kaikissa dropeissa. En meinaa itsekään aina muistaa.
OB:sta senverran että sentyyppinen alue tarvitaan turvallisuussyistä (esim liian lähekkäin linjatut väylät). Sitä ei koskaan pitäisi laittaa kuin pakon edessä kentälle. Eli siis vain alueille joille ei ole lupa mennä ja turvallisuussyistä. Tarkoitus on nimenomaan tehdä pelaaja varovaiseksi jolloin yksi rankkari ja matkan menetys on paikallaan.
Pelaamattomasta paikasta vapautuessaan voi ottaa kaksi mailanmittaa.
Siksi tätä suomennosta kysyinkin, koska nykyinenkään sääntö / -tulkinta ei kiellä puttaamasta jalat kohti reikää, päinvastoin, hiljattainhan esiteltiin juuri tuohon puttiasentoon soveltuva putterikin. Jalkojen on vain oltava samalla puolella puttilinjaa eikä linjan jatkeella pallon takana, muu asento on aivan vapaa, vaikka takaperin seisoisi.
Kummastelen aidosti miksi R&A on tähän puuttunut. Normaalisti pallon paikka merkitään, jos ei pysty puttaamaan seisomatta kaverin puttilinjalla. Lisäksi tuo ’inadvertently’ sopisi vaikka kuinka moneen sääntökohtaan lievennykseksi, vaikkapa tuohon pallon liikuttamiseen vahingossa. Onko tässä taustalla alkeellinen yritys nopeuttaa peliä vai mikä? Kuka selittäisi?
OB-asiaan jatkopohdintana: Voisi ottaa käyttöön punavalkoisen paalun (vrt sinivalkoinen). Olisi yhtä kuin pakollinen droppi sivuvesiestesäännön mukaan. Se estäisi väärän väylän käytön myös ilman varapallojen tarvetta tai paluumarsseja yllätyksien sattuessa. Pallojen etsimisen outista voisi kieltää tapauskohtaisesti.
Hyvin epäselvästi on R&A:n poijjaat tuon kirjoittaneet. Se ei kai ole ’inadvertently'(=vahingossa/huomaamattaan) puttaamista jos kerran vartavasten pyrkii olla seisomatta toisen puttilinjalla. Ja tuohon ’square on to’ lausekkeeseen – sekään nyt ei oikein mennyt oikein nappiin. Tuo ’square on to’ viittaa siihen että jalkojen ja reijän väliin voitaiisiin ’piirtää’ suorakaide. Eli kaikki osat ovat suorassa toisiinsa nähden.
Tarkoitushan on ettei enää tule rankkua ’Kakkomaisesta’ puttaamisesta, ainoastaan R&A:n kielenkäyttö on hieman epäselvää ja kankeaa.
Jep, epäselvästi pojat on sen kirjoittanut. 🙂
Olen kuitenkin edelleen eri mieltä Sam Hoganin kanssa. Mun mielestä tuo lause ’inadvertently makes a putting stroke with both feet square on to the hole’ tarkoittaa että ’puttaa vahingossa (molemmat jalat reikää kohti)’, ei siis ’vahingossa puttaa’. Toisin sanoen puttilyönti itsessään ei ole vahinko vaan vahinko on se että jalat on väärässä asemassa.
Ja kyllä ’square on to’ tarkoittaa kohti jotakin, ei suorassa kulmassa jotain vastaan.
Vaadin uutta sääntöä pelaamisnopeuteen…..
Suomen oloissa kiellettävä hidas pelaaminen ja yletön säätäminen klo 15 jälkeen kierrokselle lähteviltä…..ilon kautta!
Itselläni on muistisääntö, että vapaa droppi on yhden mailanmitan päähän ja sakollinen kahden.
Ehkä joku täällä tietää poikkeuksen em. muistisääntöön.
Maden muistisääntöön voisi lisätä, että pallo saanee molemmissa tapauksissa vieriä vielä 2 mailanmittaa lisää. Eli 1 + 2 tai 2 + 2 mailanmittaa.
Kuka suomentaisi minulle tuon ’with both feet SQUARE ON TO THE HOLE’ ?
tuolla lausekkeella kielletään ’kroketti’ tyylinen putti, eli puttaaminen jalkojen välistä rintamasuunta kohti reikää. Tuo vanha sääntö puttilinjan molemminpuolisuudestahan säädettiin aikanaan kieltämään Sam Sneadin krokettityylillä puttaaminen
eli uudella säännöllä kai haetaan pelin nopeuttamista siten, että pelaajien ei tarvitse varoa penalttia välttäessään toisen puttilinjaa mutta samalla kieltää tuo krokettityyli.
-
JulkaisijaArtikkelit