Aihe: Sääntöjen kunnioittaminen - Golfpiste.com

31.12.–6.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista

Sääntöjen kunnioittaminen

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntöjen kunnioittaminen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 30)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Kuinkas paljon te sääntöjä kunnioitatte? Olen pannut merkille, että kaikki ei merkkaa (kunhan kukaan ei huomaa) rankkua pienestä pallon liikautuksesta, mailalla bunkkeriin tai vesiesteen pohjaan kosketuksesta tai esim. jos harjoitussvingillä tippuu pikku risu puusta. Itse merkautan rankut, vaikkei kukaan näe. Varsinkin kisoissa kaikki pienet virheet pitäisi merkkautaa. Minua ei se haittaa, jos joku suffelikisoissa ei merkauta pikku virheitä. Sääntönipottajan siedän myös peliryhmääni oli kyseessä kisa tai harjoituskierros.

    Kyllä pyrkimyksenä on kertoa mielummin suurempi kuin pienempi luku, mitä merkkari ehdottaa/varmistaa. Käytännössä merkkari ei voi olla joka lyöntiä vieressä vahtimassa. Kaksoiskosketukset ja pallon liikahtaminen irrallisia haittatekijöitä poisettaessa ovat omalle kohdalle useimmin sattuvia rankun aiheuttajia. samoin pöpelikössä sankarigolfia yrittäessä hudit tai 30 cm:n tössyt.

    Sarkasmivaihde päälle:

    No, eipä tuo Suomessa tunnu niin tiukkaa olevan… Lähes joka kierroksella joku droppaa polulta, kääntelee palloa ilman merkkiä tms. Liittokin katsoo rikkeitä läpi sormien (skandaaleilta välttyäkseen?), voitettiinhan jopa viime vuoden SM ymärtääkseni sääntöjen vastaisilla välineillä (Golflehdessä taannoin Ari Savolainen kertoi ’salaiseksi aseekseen’ ylimääräiset kierrokset grippiteippiä, mutta vain oikean käden alla). Tasoitusmääräyksiäkään (varsinkaan ennakkorekisteröitymisen osalta) ei juuri noudateta. Turha näistä on pulttia ottaa, rentoutumistahan ja peliä tämä vain on, eikös vaan? Ei nipoteta ’turhista’.

    Golfin pelaamiseen voi suhtautua kahdella tavalla: pelaamalla tiukasti sääntöjä noudattaen tai harrastamalla suuripiirteistä ulkoliikuntaa. Jos osallistuu kilpailuihin, jättää tuloskortteja ja tavoittelee hyvää tasoitusta, muuta vaihtoehtoa ei ole kuin tiukka sääntöjen noudattaminen. Jos sen sijaan käy golfkentällä harrastamassa vain ulkoliikuntaa ilman mitään tulostavoitteita, ei se pienten liikautusten tai mailalla kosketusten merkitys ole niin suuri. Olen huomannut, että jälkimmäisen tyyppinen golfulkoilu on hyvin tyypillistä Amerikassa: palloa siirrellään suruttomasti vähän parempaan paikkaan raffissakin jne. Amerikkalainen harrastelijagolf lienee juuri tällaista aina presidenttitasoa myöten, jos on uskomista esim. Bill Clintonin pelikavereiden tarinoihin.

    En tiedä mitä Juku ennkkorekisteröitymisellä tarkoitti, toivottavasti ei sentään cädärille ilmoittamista? Omasta mielestäni riittää klubituupparikategorioissa ilmoitus merkkarille ja sen jälkeen eletään kyllä tiukasti sääntöjen mukaan.

    Tuohon pallon kääntelyyn olen kiinnittänyt huomiota ja minusta jotkut jättävät merkitsemättä pallonsa selvästi juuri siksi, että palloa voi käännellä tai nostaa ’tunnistaakseen’ sen.

    Ei sinänsä ole väliä miten asioiden sinun mielestäsi pitäisi olla – ainoastaan säännöt ratkaisevat, ja tässä kohden ne nimenomaan edellyttävät tasoituskierroksen etukäteisrekisteröintiä cädärille.

    Suora lainaus Golfliiton tasoitusmääräyksistä:

    -clip-

    Tasoitusryhmissä 2-6 on tasoitukseen vaikuttava harjoituskierros rekisteröitävä etukäteen ennen pelikierrosta

    -clip

    En oikein ymmärrä sitä kahtiajakoa mitä tässäkin ketjussa on tullut esille – joko pelataan tiukkapipoisena kisaa tai sitten ollaan vain ulkoilemassa.

    Miksi sääntöjä ei voi noudattaa vaikka onkin pelaamassa vain ’sunnuntaigolfia’ ja ulkoilemassa?

    Jos kerran pelataan vain rennosti, niin onko sillä sitten väliä oliko tulos lyönti enemmän tai vähemmän?

    Se nyt on sanomatta selvää, että kisassa pelataan aina sääntöjen mukaan. Olisi sitten kyseessä ns ’suffelikisa’ tai mestaruuskisa.

    Miten minusta tulee sääntönipottaja sen takia että noudatan sääntöjä? Onko myös kaikki asiakkaat esim ruokakaupassa jotka eivät varasta pikkutavaroita tiukkapipoisia nipottaja-asiakkaita?

    ts

    clip-

    Tasoitusryhmissä 2-6 on tasoitukseen vaikuttava harjoituskierros rekisteröitävä etukäteen ennen pelikierrosta

    -clip

    Ei missään sanota mihin se pitää ilmoittaa, eli älkää esittäkö omia tulkintojanne faktoina.

    Näissä sääntöjutuissa kiertää jo riittävästi legendoja maailmalla, että eiköhän jätetä uusien virheiden levittäminen.

    Olisi mukavaa myös jos ei keksitä uusia sääntöjä vaan jätetään ne R&A:n huoleksi. Teipin lisääminen vain oikean käden kohdalle ei ole tietääkseni missään kiellettyä.

    Niin, siinä sanotaan selvästi että ’rekisteröitävä’, mutta ei mihin tai kenelle? Eikö merkkarille ilmoittaminen ole ’rekisteröinti’?

    Joskus takavuosina pyysin vieraskentillä leimaa tai vastaavaa korttiin ja se herätti lähinnä hämmennystä. Luulisin cädäreillä olevan töhdellisempääkin tehtävää kuin, otta vastaan jotain rekisteröintejä tasoituskierroksista.

    -clip-

    Tasoitusryhmissä 2-6 on tasoitukseen vaikuttava harjoituskierros rekisteröitävä etukäteen ennen pelikierrosta

    -clip

    Ei missään sanota mihin se pitää ilmoittaa, eli älkää esittäkö omia tulkintojanne faktoina.

    -clip-

    Olet ihan oikessa siinä että omia tulkintoja ei pidä esittää faktoina; tämä nyt kuitenkin on Golfliiton tulkinta, joka vuonna 2001 tuotiin liiton kiertokirjeellä myös kaikkien jäsenseurojen tietoon. Eli voitaneen pitää aika faktana? Että se siitä ja hyviä pelejä sullekin. 😉

    ts

    Tuota nuin. Kun meidän seuroihin ei ole tuota tulkintaa liitolta saatu, vaikka sitä on kysyttykin, eikä siihen ole suostunu kantaa sieltä kukaan ottmaan, niin sillä vaan kyselin.

    Nimenomaan on kerrottu asian olevan seuran päätettävissä, miten tuo käytäntö hoidetaan, eli monessa paikassa ilmoitus merkkarille riittää.

    Jos on nyt IHan viime aikoina tullut uudet ohjeet, niin eivät ole minua vielä tavoittaneet.

    Oisko sulla tieto myös siitä, mitä tapahtuu jos ei jätä neljää korttia vuodessa. Liittohan on kertonut, että ne pitää jättää, mutta ei sitä, miten edetään jos ei jätä.

    Juu ja tosiaan hyviä pelejä kaikille

    Eilen pelaisin harkkarundia pinessä kohmelossa ihan muuten vaan ja yhdellä väylällä löin pallon vesiesteesen. Löysin pallon mutta heitin sen takaisin kentälle ja ihan väärään paikaan sääntöjen mukaan. Tässä sanoin pelikavereilleni tekeväni näin koska ei huvita lähteä kävelemään oikealle droppipaikalle taaksepäin n. 50 m. Jos siinä olis ollut joku sääntönipottaja nipottamassa, olisin todennäköisesti ’dropannut’ pallon nipottajan suuvärkkiin ja lujaa :-).

    Pikkasen kärjistin mutta kuitenkin. Harkkakierroksella mun puolesta saa kaveri vaikka viedä pallon taskussaan kuppiin ja iloita holariaan mutta kisat ovat sitten erikseen missä sääntöjä olisi hyvä toteuttaa. Eikös tämä ole aikas selvä juttu? Mitäpä tästä turisemaan, häh?

    Itseasissa säännöt kieltävät sen teipin lisäämisen vain alemman käden kohdalle! Säännöissä (Liite II, kohta 3) määritellään minkä muotoinen grippi saa olla, ja siinä ei saa olla kohoumaa (bulge) tai syvennystä (waist). Jos teippiä on enemmän alemman käden kohdalla niin grippi ei enää ole sääntöjen mukainen, koska se grippi on ohuempi sen teipatun kohdan yläpuolella…

    Ja sitten puolittain takaisin maja:n alkuperäiseen viestiin: Missä menee raja tuon risun katkaisemisen kohdalla? Sääntöjen mukaanhan jos oksa katkeaa harjoitusswingillä (tai keskeytetyn lyönnin aikana) niin siitä tulee rankku, mutta entäs jos siitä koivusta tippuu yksi lehti? Itselläni kävi tuossa viikko takaperin siten, että lyönnissä osuin sellaiseen sentin paksuiseen oksaan, ja keskeytin lyönnin, mutta samalla siitä männystä tipahti sellainen kymmenen sentin mittainen neulasterttu sen oksan päästä. Oksa itsessään ei katkennut eikä taipunut… Annoin siitä itselleni rankun, mutta kun tuossa tapauksessa ei oksa kuitenkaan katkennut eikä siitä neulasten putoamisesta ollut mitään hyötyä seuraavaan lyöntiin. Eli missä raja?

    ts

    Hihii. Faldolta lähtee major voitot sääntöjenvastaisten mailojen vuoksi, ja monelta muulta ja rahat varmaan palautetaan mun tilille.

    IHan oikeesti, aikuisten oikeesti.

    Grippi ei saa olla muotoiltu !!

    Sen alle saa kuitenkin laittaa teippiä ja siten sen eri kohtien paksuutta saa säätää. Eli gripistä saa tehdä enemmän lieriön muotoisen teipillä (vrt. kartio)

    Vielä tasoituskierroksen etukäteen ilmoittamisesta.

    Aikaisempi clip-clip oli vähän vikakohdasta. Mitenkä menisi perille tämä:

    SGL:n TASOITUSMÄÄRÄYKSET 2004-2007

    clip

    18.5

    Harjoituskierroksen tulos hyväksytään tasoitustulokseksi vain, jos pelaaja ENNEN kierrosta on KIRJAUTUNUT harjoituskierroksen tekijäksi. Ilmoittautumisessa on oltava vähintään seuraavat tiedot:

    a. päivämäärä

    b. pelaajan nimi ja jäsennumero

    c. merkitsijän nimi

    d. pelaajan tarkka tasoitus

    e. pelaajan pelitasoitus

    clip

    Kaikille pitäisi olla itsestään selvää, että yllä oleva kirjautuminen tapahtuu kätevimmin cm:n toimistossa olevaan kansioon!

    Siinä se säännön kirjain on, mutta mitenköhän lienee käytännön toteutus ja henki? Suoraan sanottuna lähin assosiaatio on EU-byrokratia kurkku- yms. direktiiveineen.

    Onkohan liiton kommandot jo tehneet valvontaiskuja toimistoihin ja tasoitustoimikuntiin?

    Jäinpä mietiskelemään, millaiset rikkomukset ja hyödyt ovat synnyttäneet näin massiivisen rakennelman. Byrokraattisuus taitaa helpottaa paheksuttua händärijhuijausta, kun ihmiset tuskin viitsivät kirjata kierrostaan tasoituskelpoiseksi.

    Ylemmissä tasoitusryhmissä on siten koko kesä hyvää aikaa treeenata ja osallistua loppusyksystä mukavista asemista neljään viimeiseen kisaan.

    -clip-

    Oisko sulla tieto myös siitä, mitä tapahtuu jos ei jätä neljää korttia vuodessa. Liittohan on kertonut, että ne pitää jättää, mutta ei sitä, miten edetään jos ei jätä.

    -clip-

    Onhan mulla tietoa ja niin olisi kaikilla muillakin jos vaan viitsisitte lukea meitä kaikkia koskevat säännöt ja määräykset:

    -clip-

    25 Vuositarkistus

     

    25.1

    Mahdollisimman pian pelikauden jälkeen tehdään tasoitusten vuositarkistus. Vuositarkistus on pakollinen ja se on tehtävä kaikille pelaajille. Tasoitustoimikunta vahvistaa tasoitukset tai muuttaa niitä vuositarkastuksessa kohdan 24 määräysten mukaisesti. Vuositarkastuksen perusteena ovat pelaajan   palauttamat neljä tasoitustulosta. Golfliiton ohjeet tasoitustoimikunnille vuositarkastuksen suorittamisesta tilanteessa, jossa pelaaja ei ole palauttanut neljää korttia.

    1. Mikäli pelaajalla ei ole hyvin painavia syitä menettelyyn, on seurauksena kirjallinen huomautus.

    2. Mikäli pelaajalla ei ole toimittanut toisenakaan vuotena neljää tasoitustulosta, poistetaan hänet tasoitusluettelosta, kunnes hän on palauttanut vaaditut neljä tasoitustulosta.

    -clip-

    Tämäkin löytyy liiton tasoitusmääräyksistä. Se, miten tätä ohjetta/määräystä seuroissa noudatetaan, on taas ihan eri ooppera! 😉

    Lue lisää: EGA:n tasoitusmääräykset

    Itse pyrin kyllä pelaamaan tarkasti sääntöjen mukaisesti, mutta ilon kautta :o)! Rankut lasken IHan vain siksi tarkkaan, jotta itse tiedän missä mennään – tavoitteet on nimittäin aika korkealla ja ne haluan saavuttaa rehellisin keinoin.

    Suuni pidän kyllä yleensä kiinni, mutta oikeasti on aika epämiellyttävää pelata kahden tyyppisten ihmisten kanssa

    a) ne, jotka yrittävät huijata mennen tullen ja kehuskelevat kierroksen jälkeen, että tulipa hyvä tulos – heidät jätän omaan arvoonsa, sillä mielestäni se aika lapsellista. ’Huijarit’ huijatkoon, kyllä se jossain vaiheessa kostautuu, jos tasoitus on tippunut kepulikonsteilla :o)

    b) ne, jotka kaivavat sääntökirjan esiin vähintään kerran joka väylällä ja ’vahtivat’ toisten peliä. ’Pilkunviilaajan’ kanssa en ehkä IHan heti lähde toiselle kierrokselle:o).

    ts

    Juu ei vieläkään mitään uutta, tuokin pykälä oli jo tiedossa.

    Kysymys kuuluukin: mitä sitten ?

    Eli lähes puolet seuran jäsenistä poistetaan tasoitusluettelosta eivätkä he voi osallistua mihinkään tapahtuma-muotoiseen kisaan (esim everybody, joka on ollut ainoita heidän vuosittain pelaamiaan kisoja), koska niissäkin tulee olla voimassa oleva tasoitus. Voidaanko näille pelaajille antaa tasoituskortti ? Kun ei ole tasoitusta, ei voida antaa siitä todistukseksi tasoituskorttiakaan. Nämä pelaajat eivät siis voi mennä myöskään vieraskentille, kun tasoituskorttia (eikä tasoitusta) ole.

    Eli nämä säännökset ovat totaalinen tripla nykymuodossaan, kun ne on asetettu koskemaan klubipelaajia. Säädösten alkuperäinen tarkoitushan lienee ollut kohdistaa tarkempaa valvontaa amatöörikilpagofiin. EGA:ssa tuskin ketään kiinnostaa kuinka 24 HCP pelaaja on etukäteen ilmoittanut harjoituskierroksestaan.

    Koko järjestelmä vaatisikin remonttia, jossa esim virallisen tasoituksen yläraja olisi vaikkapa 18 ja siitä alaspäin sovellettaisiin tämän tyyppisiä säännöksiä, eli siihen rajaan varmasti kaikki isompiin kilpailuihin pyrkivät mahtuisivat mukaan.

    Suuremmilla tasoituksilla pelaavat saisivat jäsenkortin ja heille pidettäisiin yllä loivemmin säännöin määriteltyä ns. seuratasoitusta.

    ’Golfin henki’ on yksi asia, johon ihastuin aikoja sitten tätä lajia aloittaessa. Se, että golfissa ei ole mitään ylempää tahoa (tuomaria) valvomassa golfin sääntöjen noudattamista, on urheiluhenkeä parhaimmillaan. Ihanne siis on, että golf on rehellistä peliä!

    Mitä tähän keskusteluun tulee, niin minusta siinä ei ole mitään väärää, että ryhmässä sovitaan tietyistä pelitavoista (rangaistuksista, dropeista yleensä, jne.). Siinä vaiheessa homma karahtaa kuitenkin puihin, kun tällaisten kierrosten jälkeen kanssapelaajat tulevat ruinaamaan nimmaria korttiin, kun se laskisi tasoitusta! Enpä ole yhteenkään korttiin nimeäni kirjoittanut, jos olen huomannut pienenkin sääntörikkeen… Sanoma on siis se, että jos pelataan ’sovelletuin säännöin’, niin muistetaan sitten se, että ko. kierros ei ole tasoitus-/tuloskelpoinen!

    Pakko vielä kommentoida muutama asia. En ole missään vaiheessa ymmärtänyt niitä ihmisiä, jotka ensin aloittavat golfin pelaamisen ja sen jälkeen rupeavat meuhkaamaan esim. pukeutumisesta ja typeristä säännöistä! Eli moni aloittaa golfaamisen vääristä syistä (trendikkyys), ja tämän takia ei siis ole ymmärretty sitä, mistä tässä hienossa lajissa on kysymys!

    Nyt mennäänkin sitten ihan eri asiaan, eli siihen onko nykyinen tasoitusjärjestelmä järkevä vai ei. Mutta esittämääsi kysymykseen sait äsken vastauksen. Sillä tällä hetkellä voimassa olevat säännöt ja määräykset ovat sangen yksiselitteiset. Ihan eri juttu on jos niitä muutetaan. Mutta toistaiseksi meidän on kuitenkin elettävä niiden kanssa, tuntuu se sitten ikävälle tai ei. On mustakin ikävää ajella motarilla vain sataakahtakymppiä vaikka auto kulkisi turvallisesti kovempaakin – rajoitus nyt vaan sattuu olemaa tuo hunttikakskymmentä ja sillä siisti, kovempi nopeus ei ole sääntöjen mukaista.

    Tuosta tasoitusjärjestelmän muuttamisesta sen verran, että itse kannatan meilläkin siirtymistä monissa euroopan maissa käytettävään systeemiin missä VAIN KILPAILUTULOKSET vaikutavat tasoitukseen, tasoitusryhmästä riippumatta. Tasoituksella kikkailu ja harkkakierrosten tasoituskelpoisuuden pohtiminen vähenisi olennaisesti.

    Mutta niin kauan kun meidän tasoitusjärjestelmä on tällainen, elän sen mukaisesti. Ja jotta kaikki olisimme samalla viivalla sitten kisoissa ykkösboxissa, olisi kaikkien muidenkin syytä tehdä näin.

    Tuolla naapurin puolella ’Kysymyksiä ja vastauksia! -osastolla EK Leppävuori kehottaa käyttämään tervettä järkeä ja joustavuutta koskien nimenomaan tasoituskierrosten rekisteröintiä. EKL näkyy pitävän ohjeistuksen pikkutarkkaa noudattamista byrokratiaa lisäävänä.

    Seurojen käytännöt vaihtelevat kuulemma paljon.

    Nimetön

    Tutkimusten mukaan vain noin 20 prosenttia pelaajista kilpailee.Minun mielestäni jokainen saa pelata niin kuin huvittaa.Saa tupsuttaa niin paljon kuin haluttaa.Siirrellä palloaan raffista vaikka vaikka viiden rankun verran,mikäli ei pyydä korttiin kenenkään nimeä ja muuta sillä tasoitustaa.On tuhottoman paljon pelaajia,jotka harrastavat golfia vain liikunnan tai mielenterveytensä takia,eivät edes laske lyöntejään.Sallittakoon se heille.Ei häiritse minua,koska eivät edes yritä tehdä tätä salaa.

    …näköjään mulla ei sitten olekaan tasoitusta, kun en ole koskaan ilmoittanut sellaista kierrosta pelaavani, ja vaikka olisinkin, niistä olisi puolet diskattava jatkuvien sääntörikkomusten takia…

    On tää maailma kummallinen paikka – tähän asti olen kuvitellut olevani tiukahkosti sääntöjen piirissä pelaava, ja nyt huomaan kauhukseni olevani lähes tankojuopon veroinen epähenkilö – tuleekohan joku hakemaan palkintonikin pois ? 😮

    Oletteko kuulleet joskus sanonnan ’kuin piru raamattua..’, ja miettineet mitä se tarkoittaa ?

    Arvelisin että golf on herrasmiesten laji – se minkä tasoisesta herrasmiehestä on kyse näkyy tietysti hänen golfkäytöksestään ja sääntöjen tulkinnoistaan.

    Itse en kilpaile aktiivisesti – ehkä siksi suhtaudunkin hiukan eri tavalla sääntöihin. Ei sikäli että sallisin mitä vain, päinvastoin – mutta pääpaino on pelaajan omalla tulkinnalla.

    Omia näkemyksiäni:

    -Jos pallo heilahtaa (=ei liiku) risua poistettaessa, so not ?

    – Hiekkaan ei maila osu ennen lyöntiä. Jos joku haluaa kokeilla mailallaan vettä vesiesteessä niin ei haittaa.

    – Joku aikanaan väitti että jos pallo on ojassa, sitä etsittäessä ei saa käännellä mailalla kasveja sivuun (=maapohjan ja kasvillisuuden koskettaminen, 2 rankkua), sellaiselle sanon hui hai

    – Moniko jää toisen putatessa seisomaan näkökenttään ?

    – Pallon potkijat, luovat droppaajat ja tiin käyttäjät väylältä jätän omaan arvoonsa – heilläkin on varmaan syynsä tehdä niin. Jos he haluavat parantaa omanarvontuntoaan tällä keinoin, avustan heitä siinä kaikin tavoin. He ovat minun näkökulmastani silloin vain erilaisia herrasmiehiä.

    Kilpailut ovat tietysti eri asia: kilpailuissahan ei ole herrasmiehiä, on vain voittaja – ja häviäjät 😉

    Siellpä lukee, hiljaiset perivät maan.

    Golfin henki?

    Herrasmiehet?

    Ikävät naapurit?

    Tässä ketjussa?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 30)
Vastaa aiheeseen: Sääntöjen kunnioittaminen

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntöjen kunnioittaminen