Aihe: Rickie F swing - Golfpiste.com

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista

Rickie F swing

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Rickie F swing

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 97)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • B

    Rickie slo mo draivi Oikean kyynärpään liikkeen suhteen aika tyypillinen nykyhuippujen svingi, vai mitä. Onko tämä svingi RR,KR vai hybridi? Toiseksi uusimmassa Golfmagazinessa taisi olla stillkuvasarja suoraan takaa.

    B kirjoitti: (28.9.2015 18:38:01)
    Rickie slo mo draivi

    Onko tämä svingi RR,KR vai hybridi?

    Mun mielestä tämä on selkeesti KK-svingi.

    RF-svingiltä näyttää mun mielestä.

    B

    Tiger

    Dustin J

    Jordan

    Jason D

    Zack

    Bubba W.

    Hunter M
    (hidastukset n. 1:50 min jälkeen)

    JIM Furyk

    Katselin tuossa hidastuksia ja lähinnä alakäden kyynärpään suhdetta vartaloon dswn kuluessa.
    Jim on oma Furykinsä. Hunter lienee lähinnä RR ideaalia. Muut pärjäävät miten kuten.

    B

    Alakäden kyynärpään suhde vartaloon näyttää vaihtelevan huippupelaajilla samaan tapaan jatkumona kuin aksiaalisulunkin määrä.

    Sillä täytyy olla jonkinlainen ymmärrettävä suhde mailan rotaatioihin. Hoganin piirroskuva supinaatiosarjasta olisi ollut selkeä lähtökohta asian pohtimiselle, mutta näyttää siltä, että asiallinen keskustelu tällä palstalla ei nauti moderoinnin suosiota.

    Onks tää nyt sitä vastaavaa pelleilyä?

    B

    B kirjoitti: (6.10.2015 10:46:35)
    Alakäden kyynärpään suhde vartaloon näyttää vaihtelevan huippupelaajilla samaan tapaan jatkumona kuin aksiaalisulunkin määrä.

    Sillä täytyy olla jonkinlainen ymmärrettävä suhde mailan rotaatioihin. Hoganin piirroskuva supinaatiosarjasta olisi ollut selkeä lähtökohta asian pohtimiselle,

    Muistutan vapausasteen määritelmästä:

    Se on riippumattomien tapojen lukumäärä, joissa dynaaminen systeemi voi liikkua rikkomatta rajoituksia.

    Näinollen kyynärvarren aksiaalikierto (supinaatio) tai mailan aksiaalikierto (gamma-)
    eivät ole riippuvaisia muiden vapausasteiden liiketilasta.

    Toisisanoen, jos kuvissa on supinaatio, se ei ole riippuvainen kyynärvarren muista liikkeistä. Ei ole erikseen oikeaa supinaatiota ja leikkisupinaatiota.

    Jos kuvissa on supinaatiota, se ei ole riippuvaista kyynärvarren muista liikkeistä. Toisaalta koska muita liikkeitä ei kuvasta voi nähdä, ei myöskään supinaation määrää voi yksiselitteisesti tuosta arvioida. Ottaen huomioon kirjan tekstin, muut kuvat ja Hoganin tekniikan yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että arviosi supinaation määrästä on suuresti yliarvioitu. Hogan sanoo supinaation alkavan osumassa. Osumaan tullessa on yli puolet käden kierymästä tuossa kuvassa jo tapahtunut. Tämä siis Hoganin mukaan ilman supinaatiota. Onko teorioita?

    #198098 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Alakäden kyynärpään suhde vartaloon näyttää vaihtelevan huippupelaajilla samaan tapaan jatkumona kuin aksiaalisulunkin määrä.

    Sillä täytyy olla jonkinlainen ymmärrettävä suhde mailan rotaatioihin. Hoganin piirroskuva supinaatiosarjasta olisi ollut selkeä lähtökohta asian pohtimiselle, mutta näyttää siltä, että asiallinen keskustelu tällä palstalla ei nauti moderoinnin suosiota.

    Nyt ollaan mun mielestä asian ytimessä ja tullaan myös siihen, mikä on RR-swingi – tai siten kun minä sen Fukken sanomisista ja näytöistä olen ymmärtänyt. Kun vasenta olkavartta koko ajan kierretään myötäpäivään, niin vastaavasti oikea kyynärpää lähenee vartaloa, eli käsikolmio kiertyy auki. Ja käsikolmiolla ja vartalon rotaation määrällä (tai ajoituksella) taas varmasti on suhde tarvittavaan mailan pituusakselin ympäri tapahtuvan kierron määrään.

    Monella kombinaatiolla päästään haluttuun lopputulokseen, eikä selkeää (tilastollista) totuutta löydy jonkun tavan ylivertaisuudesta. Mun mielestä kuitenkin ajatus muuttujien vähentämisestä (eli käsimanipulaation minimointi) kuulostaa houkuttelevalta.

    Ja hämmästelen jälleen, miksi jotkut katsoaa asiakseen alapeukuttaa vain nimimerkin perusteella.

    #198099 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    Nyt ollaan mun mielestä asian ytimessä ja tullaan myös siihen, mikä on RR-swingi –

    Mielestäni palasit lähtökuoppiin. Kuvauksesi on tuttu palttiarallaa kymmenen vuoden ajalta.

    Jos mietitään, mitkä ’movet’ ovat kaikille pelimiesten ja -naisten svingeille (drive-) yhteisiä, mitä jää jäljelle?

    Kun ’ RR’:ään liitetyt tunnusmerkit ovat jatkuvia muuttujia, olsi mukava kuulla kuka esimerkiksi suomessa tai maailmalla edustaa kuvaamaasi svingityyliä. Jim? Hunter? joku muu? Anybody??

    Aksiaalisulusta on esitetty täällä mittaustietoa, minkä jälkeen se ei olekaan merkittävä kriteeri. On esitetty, että se tapahtuu väkisin, mutta sitä pitää yrittää estellä kaikin voimin.

    On olemassa tutkimustietoa, joka kertoo sen, minkä silmä huippujen draiveista myös näyttää. Pelaajat tuottavat aktiivisesti mailaa liikuttavia voimia ja vääntömomentteja koko dsw:n ajan.

    On esitetty, että osuman kahta puolta mailan rata muutetaan kaaresta suoraksi RR- svingissä. (flat spot)
    Näin ei tapahdu. Tavoite on myös täysin tarpeeton. Jos ette usko, ottakaa kynä käteen ja laskekaa svingikaarien ja niiden projektioiden suhde vastaaviin kaaren jänteisiin esim +/- 20cm:n matkalta osuman kahta puolta.

    Keskustelu on hankalalla tavalla polarisoitunut, mikä on valitettavaa.

    #198100 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En tiedä palasinko lähtökuoppiin, vai olenko jäänyt niihin. Mun nähdäkseni lapaa sulkee vartalon rotaatio, sekä kyynärvarsien ja ranteiden liike. Noista saa rajattoman määrän erilaisia kombinaatioita. Ja kuten esim noista videoita näkyy, niin erilaisia toteutuksia on maailman huipuillakin melko suuri määrä. Ehkä mun silmää miellyttää eniten swingit, joissa oikea käsi tulee kyynärpää edellä ja sisällä mahdollisimman pitkään ja body release on mahdollisimman vahva.

    Mun silmään Hunter on yksi eniten vartalonkiertoon tukeutuva pelaaja. Zach on toinen vastaava, vaikka gripistään johtuen swingit kovin erilaiislta näyttää. Furykin kyynärpään sijainti osumassa taas on mun nähdäkseni pitkälti seurausta ahtaasta alkuasennosta ja se olisi oikeastaan kaukana vartalosta, jos sillä ei olisi grippi alkuasennossa jalkojen välissä. Philillä taas kyynärpää lentää monesti aika korostetustikin ulos/ylös.

    Mä oon jo muutamaan otteeseen koittanut saada polarisoitunutta keskustelua raiteilleen. Se vaan ei onnistu ilman hyvää tahtoa kaikilta osapuolilta.

    #198101 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    . Mun nähdäkseni lapaa sulkee vartalon rotaatio, sekä kyynärvarsien ja ranteiden liike.

    Mä lähtisin ajattelemaan mailan rotaatioita (alfa, beta, gamma) suhteessa ranne/kyynärvarsi-rotaatioihin.

    Vartalon kierto voisi vastata svingin lineaarisista vapausasteista.

    #198102 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En tiedä voiko noita rotaatioita irrottaa toisistaan. Nyrkkien sijainti suhteessa vartaloon riippuun hartioiden ja lantion rotaatiosta. Ja tarvittava käsien käyttö on mun mielestä pitkälti kiinni vartalon asennosta osumassa. Mutta tämä nyt on tällaista amatöörin pohdintaa – voin olla ihan hakoteilläkin.

    #198103 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    En tiedä voiko noita rotaatioita irrottaa toisistaan. Nyrkkien sijainti suhteessa vartaloon riippuun hartioiden ja lantion rotaatiosta. Ja tarvittava käsien käyttö on mun mielestä pitkälti kiinni vartalon asennosta osumassa.

    Mielestäni analyysi kannattaa aloittaa osumasta taaksepäin.

    #198104 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minun mielestäni asian ydin selviää kaksivipuisella heilurilla.

    #198105 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jos laittaa mailan lavan pallon taakse ja vääntää kroppansa erilaisiin mahdollisiin osuma-asentoihin (pitäen lavan suorassa kohteeseen), niin kyynärpäitä joutuu liikuttamaan kropan liikkeiden mukaisesti. Mitä avoimempi vartalon asento, sen enemmän oikea kyynärpää tulee sisään ja alas. Ja vastaavasti mitä suljetumpana lantio ja hartiat ovat, sen enemmän kyynärpää on ulkona ja ylhäällä. Sen takia noita ei mun nähdäkseni voi tarkastella erilisinä.

    Mä olisin kuitenkin sitä mieltä, että kannattaa uhrata aikansa muiden asioiden tutkimiseen. Lantio on paljon kiinnostavampi tutkimuksen kohde. Miten saadaan ihmisen lonkat toimimaan kulmanivelen tapaan ja mahdollistetaan selkärangan pyöriminen halutussa kulmassa. Hogankin taisi olla kirjassaan sitä mieltä, ettei käsistä ja lavan suoristumisesta tarvitse huolehtia. Se toimii itsestään jos aikaisemmat osuudet on tehty oikein.

    #198106 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kun ’ RR’:ään liitetyt tunnusmerkit ovat jatkuvia muuttujia, olsi mukava kuulla kuka esimerkiksi suomessa tai maailmalla edustaa kuvaamaasi svingityyliä. Jim? Hunter? joku muu? Anybody??

    En malttanut olla palaamatta tähän asiaan. Mun mielestä puheet RR-swingistä lähtivät hakoteille jo vuosia sitten. Se mistä Fukke puhui ja mitä se mullekin joskus kädestä pitäen rangella näytti, oli vasemman olkavarren kiertäminen myötäpäivään mahdollisimman pitkään. Katsoin muutaman noista videoista läpi tutkien juuri tuota asiaa. Käytännössä kaikki huiput taitaa tulla osuman läpi siten, että olkavarsi on kierretty tappiin asti myötäpäivään. Osuman jälkeen olkavarsi kiertyy vastapäivään, mutta sillä ei ole enää merkitystä.

    Se olkavarren kierto tuntuu liikkeenä siltä, että lapaakin kierretään samalla auki, tai sen sulkeutumista vastustetaan. Siitä sitten syntyi uskomus, että lapa kiertyy auki osumassa. Mä en usko että sellaista tapahtuu, mutta en väitä tietäväni asiaa. Yleensäkin mä vieroksun sitä, jos joku väittää tietävänsä totuuden golf swingistä. Tour golf on miljardi bisnestä ja jos joku oikeasti tietäisi jotain, niin ovella oliis kilometrien jono maksavista asiakkaista. Me voidaan esittää omia näkemyksiämme (toivottavasti sivistyneesti keskustellen), mutta kukaan meistä ei oikeasti tiedä totuutta.

    Toteutin kuun vaihteessa pitkäaikaisen unelmani ja kävin katsomassa Dunhill kisan paikan päältä. Siellä näki ja kuuli livenä loistavaa pallon lyömistä. Jos mun pitäisi sanoa yksi asia, joka erottaa tuon tason pallonlyöjät meistä kuolevaisista, niin kyllä mä etsisin sitä asiaa selkärangan asennosta ja rotaatiosta. Koska se taas on kiinni lantion toiminnasta, niin mun kiinnostuksen kohde on se jalkatyö, joka mahdollistaa lantion toimimisen kulmanivelenä ja selkärangan rotaation oikeassa kulmassa.

    #198107 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Fuken oma swingi olisi hauska nähdä. Huippua olisi, jos jostain löytyisi juurikin parasta kisaswingiä nähtäväksi. Toisaalta miksei uudenpaakin katselisi. Joku liiton hemmo voisi myöskin aloittaa projektin, missä kerättäisiin talteen ihan kohta historiaksi muuttuvaa aineistoa kasaan kotimaisista pelaajista. Jos vaan nykyinen työtaakka antaisi sen verran periksi. Tai voihan olla, että näin jo tehdäänkin. Siinä tapauksessa voisi asiasta vähän infotakin.

    #198108 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    Sen takia noita ei mun nähdäkseni voi tarkastella erilisinä.

    Kaikki riippuu kaikesta, mutta analyysissä voidaan yrittää päätellä, mikä on enemmän syy ja mikä enemmän seuraus.

    Lavan ja pallon kontakti on selkeästi rajoittava tekijä. Mailan rotaatioiden järjestys ja ajoitus on halutusta ’osumayhtälöstä’ katsoen rajoitettu tiettyihin kombinaatioihin, joista osa on poissuljettuja.

    Mailanpään nopeuden merkitys ja geometria palautuu svingin tehontuottoon työ- ja energiaperiaatteen kautta.

    Mitään universaalia yhtälöä ei voine svingistä rakentaa. Yksinkertaistetuilla malleilla voidaan saada tiettyihin asioihin lisätietoa.

    Ajatukseni oli, että voisi olla hyvä tarkastella erilaisia svingin yksityiskohtia miettimällä mihin fysikaalisiin ja geometrisiin tekijöihin kyseinen move ensisijaisesti vaikuttaa.

    #198109 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    Katsoin muutaman noista videoista läpi tutkien juuri tuota asiaa. Käytännössä kaikki huiput taitaa tulla osuman läpi siten, että olkavarsi on kierretty tappiin asti myötäpäivään. Osuman jälkeen olkavarsi kiertyy vastapäivään, mutta sillä ei ole enää merkitystä.

    Tästä voisi keskustella lisää. Tuo keskimmäinen lause todennäköisesti ei voi kirjaimellisesti pitää paikkaansa

    Viimeinen lause mielestäni ei myöskään ole kaikilta osin totta.

    #198110 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    B kirjoitti: (18.10.2015 11:28:15)

    Katsoin muutaman noista videoista läpi tutkien juuri tuota asiaa. Käytännössä kaikki huiput taitaa tulla osuman läpi siten, että olkavarsi on kierretty tappiin asti myötäpäivään. Osuman jälkeen olkavarsi kiertyy vastapäivään, mutta sillä ei ole enää merkitystä.

    Tästä voisi keskustella lisää. Tuo keskimmäinen lause todennäköisesti ei voi kirjaimellisesti pitää paikkaansa

    Viimeinen lause mielestäni ei myöskään ole kaikilta osin totta.

    Kun kovasti tekee duunia vastapäivään niin osuman jälkeen kiertyy. Jos ei tee niin ei kierry. Mielestäni merkitystä ja paljon.

    #198111 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    B kirjoitti: (18.10.2015 11:28:15)
    Tästä voisi keskustella lisää. Tuo keskimmäinen lause todennäköisesti ei voi kirjaimellisesti pitää paikkaansa

    Nyt joudut hieman perustelemaan väitettäsi. Kun olkavartta kierretään myötäpäivään, niin vasemman käden huumekuoppa rupeaa osoittamaan kohteesta poispäin. Jos sitä kierretään vastapäivään, niin huumekuoppa alkaa osoittamaan kohti taivasta. Jos katsoo esim Roryn vasenta olkavartta, niin se on läpi osuman kierretty tuohon suuntaan.

    Olka- ja kyynärvarren liikuttaminen toisistaan riippumatta ei muuten läheskään kaikilta onnistu. Se voi hieman hämätä tässä keskustelussa. Olkavarren auki kierto ei tarkoita sitä, että kyynärvarsi (ja lapa) kiertyisi samalla auki.

    Rory

    #198112 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    B

    Vasen pakki kirjoitti: (18.10.2015 17:27:23)
    Kun olkavartta kierretään myötäpäivään, niin vasemman käden huumekuoppa rupeaa osoittamaan kohteesta poispäin. Jos sitä kierretään vastapäivään, niin huumekuoppa alkaa osoittamaan kohti taivasta.

    Samaa mieltä, jos näin sovitaan.

    Vasen pakki kirjoitti: (18.10.2015 17:27:23)
    Jos katsoo esim Roryn vasenta olkavartta, niin se on läpi osuman kierretty tuohon suuntaan.

    Tuohon suuntaan=myötäpäivään(?)

    Vasen pakki kirjoitti: (18.10.2015 17:27:23)
    Olka- ja kyynärvarren liikuttaminen toisistaan riippumatta ei muuten läheskään kaikilta onnistu. Se voi hieman hämätä tässä keskustelussa. Olkavarren auki kierto ei tarkoita sitä, että kyynärvarsi (ja lapa) kiertyisi samalla auki.

    Auki=vastapäivään eli huumekuoppa kohti taivasta?? Vasen käsi edelleen? Jos näin, halusitko sanoa, että lapa ei välttämättä kierry kiinni?

    Kyllä se olkavarren kiertely onnistuu ulkokiertoon (vastapäivään) helposti ja ulkokierrosta takaisin myös helposti.

    Ennenkuin jatketaan, kerrotko mikä merkitys tuolla olkavarren kiertelyllä on mailan rotaatioille. Jos ei mitään, mikä sen merkitys on.
    (Tom Bertrand on pitänyt sitä jkv sekavassa videossaan Hoganin ’siikretin’ osana.)

    #198113 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Sori – muutama lauseeni oli vähän tulkinnanvarainen.

    ’Tuohon suuntaan’ oli tosiaan myötäpäivään, eli mun silmään näyttää siltä, että huumekuoppa osoittaa vahvasti kohteesta pois päin.

    ’Auki kierto’ oli huonosti valittu termi. Käytin sitä synonyyminä myötäpäivään kierrolle, sillä myötäpäivään kiertäminen kääntää lapaa auki. Koska olkavarsi ja kyynärvarsi toimivat toisistaan riippumatta, niin lapa ei kierry auki. Kyynärvarren rotaatio ja ranteen bowing sulkevat lapaa.

    Olen useampaa golfaria pyytänyt tekemään seuraavan testin. Nosta vasen käsi suoraksi eteen, kämmensyrjä maata kohden ja peukalo kohti taivasta. Pidä peukalo koko ajan kohti taivasta ja kierrä olkavartta siten, että huumekuoppa osoittaa suoraan ylös ja sitten suoraan oikealle. Suurimmalla osalla se peukalo (eli kyynärvarsi) lähtee kiertymään mukana.

    En osaa sanoa mikä merkitys sillä olkavarren asennolla on. Koska käytännössä kaikki ammattilaiset sitä niin pitää, niin joku merkitys sillä lienee. Uskoisin että kaikki liikeratansa ääripisteessä tehdyt asiat tekevät liikkeestä toistettavamman. Jos esim ranteen bowing on aina maksimoitu, niin mailan loft on mahdollisimman standardi. Deloftaus itsessään ei liene tarpeellista (sama vaikutus saataisiin aikaan lavan lofita säätämällä), mutta kun ranteen asento on käännetty liikeratansa loppuun, niin se on sama lyönnistä toiseen. Voi toki olla, että tuolle on paljon parempikin selitys ja olen valmis vaihtamaan mielipidettäni jos sellaisen kuulen.

    #198114 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Vasen pakki kirjoitti: (19.10.2015 20:14:22)
    Sori – muutama lauseeni oli vähän tulkinnanvarainen.

    ’Tuohon suuntaan’ oli tosiaan myötäpäivään, eli mun silmään näyttää siltä, että huumekuoppa osoittaa vahvasti kohteesta pois päin.

    …Olen useampaa golfaria pyytänyt tekemään seuraavan testin. Nosta vasen käsi suoraksi eteen, kämmensyrjä maata kohden ja peukalo kohti taivasta. Pidä peukalo koko ajan kohti taivasta ja kierrä olkavartta siten, että huumekuoppa osoittaa suoraan ylös ja sitten suoraan oikealle. Suurimmalla osalla se peukalo (eli kyynärvarsi) lähtee kiertymään mukana….

    Ei se noin menekään. Anatomisesti siinä on se mahdollisuus mutta fysiologisesti ei. Ei siis ilman kädessä olevaa tukea taikka vastavoimaa. Silloin se onnistuu, uskoisin aika monelta.

    Muuten tää olla aika liki sitä samaa shaissea mitä jo kerran suljettiin tuol yhes toises ketjus, kiitos siitä.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 97)
Vastaa aiheeseen: Vastaus #198110 kohteessaRickie F swing

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Rickie F swing