Aihe: regular vs. stiff - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

regular vs. stiff

Etusivu Foorumit Yleistä regular vs. stiff

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #190404 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oon ostamassa TM 200 steel spoonia grafiitti varrella ja keikun noitten kahden välillä kumpi niistä olis mulle sopivampi, regular vai stiff?.Hcp on 12 ja vanhalla puu-3 mailallani lyön n.215m.

    #519119 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ei noilla tiedoilla kukaan voi antaa mitään järjellistä vastausta.

    Kieliasu viittaa sinne 13 ikävuoden tienoille, joten kehittymisen varaa on sen puolesta.

    Sanoisin, jos asia pitää selvittää ilman svingianalyysiä, osta regular jos olet tulevaisuudessakin golfin harrastaja, jos tähtäät ammattilaiseksi, osta stiff. Hankit kasvaessasi ja tiukasti harjoitellessasi varmaan lisää voimaa runsaasti joka vuosi, mikä merkitsee suurempaa nopeutta mailallesi. Ehkä jo ensi kesänä se on paremman tuntuinen kuin nyt.

    Tietysti pituuskasvusikin on vielä kesken, joten joudut ehkä hankkimaan uuden varren jo vuoden päästä joka tapauksessa. Siten ei jäykkyyteenkään tarvi ottaa mitään ’kasvuvaraa’.

    #519120 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jos pallon ilmaan saaminen ei ole ongelma, niin stiff. Spooni on tarkkuusmaila ja liian löysä varsi ei tätä auta. Käy kokeilemassa, miltä molemmat tuntuu.

    #519121 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En tiedä kumpi on parempi. Ihmettelen kuitenkin miksi ostat uutta jos vanhalla lentää 215m. Meinaatko lyödä vielä pidemmälle? Sulla on varmasti hyvä syy. Itse olisin kuitenkin tyytyväinen noihin 215 metrin -jos vielä tarkoihin- lyönteihin. Kannattaa harkita mitä uudella mailalla saavuttaa ja onko se investoinnin arvoinen. Onnea kuitenkin mailan hankintaan ja toivottavasti löydät omasi.

    #519122 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hörhö vähän sekoittaa asioita. Mailan tarkkuus ei kärsi siitä jos jäykkyys on R, vaan kiertojäykkyys (torque) voi vaikuttaa tarkkuuteen.

    Jos varren jäykkyys on liian löysä, niin se aiheuttaa vain sen että pallo lähtee kohti taivaita (olettaen että varren torque on riittävä).

    Osittain tilanne on, kuten Mailanrakentaja ilmoitti, mutta liian löysällä varrella on mielestäni yllättävän suuri merkitys osumatarkkuuden häviämiseen. Hyvin suuri merkitys varren ’yleisjäykkyydellä’ on lentoradan korkeuteen, kuten Mailanrakentaja kirjoitti.

    Varren taipuminenhan voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: horisontaaliseen ja vertikaaliseen taipumiseen. ’Yleinen jäykkyysaste’ (tässä tapauksessa esim. R) määrittää vertikaalisen jäykkyyden ja kiertojäykkyys, eli torque määrittää horisontaalisen jäykkyyden.

    Mikäli asia olisi sillä tavalla, kun Mailanrakentaja sanoo, eli varren jäykkyydellä on merkitystä vain lentoradan korkeuden kanssa, tulisi mailan liikeradan kulkea 90 asteen kulmassa maahan nähden. Tällöin vertikaalisella jäykkyydellä ei olisi merkitystä pallon lentoradan sivuttaissuunnan kanssa ja merkitystä olisi ainoastaan horisontaalisella jäykkyydellä. Vertikaalista löysyyttä voidaan kompensoida jonkun verran horisontaalisella jäykkyydellä, mutta vain jonkun verran, jotta varsi olisi muuten mielekäs lyödä. Tällaisena ääripään variaationa voisi olla vaikka senior-jäykkyinen hiilarivarsi 1,5 asteen torquella. Eipä näitä juuri ole. Varsiteollisuus on melko hyvin tutkinut asiaa ja tarjoaa markkinoille aivan riittävän määrän erilaisia ja toimivia variaatioita.

    Koska tiedämme, että varren kulma spoonilla on hiukan alle 60 astetta (lie), vaikuttavat sekä horisontaalinen- että vertikaalinen taipuma pallon lentokaareen sivusuunnassa. Näiden oikea yhdistelmä saa aikaan suoran ja oikean korkuisen lyönnin. Liian pienen kiertojäykkyyden omaava tai vertikaalisesti liian löysä varsi saa aikaan lavan liiallisen sulkeutumisen osumahetkellä ja saa pallon lentämään vasemmalle. Tämä kaikki siis teoriassa.

    Liian löysä varsi on muutenkin epästabiilimpi kuin jäykempi. Pituus- ja suuntakontrolli on vaikeampaa, jäykempi varsi antaa paremmin anteeksi epäpuhtaita osumia jne. Jäykemmällä varrella saatu kontrollietu on kuitenkin jostain pois, eli pituudesta. Liian löysällä varrella saa pidempiä lyöntejä kuin liian jäykällä. Liian löysällä varrella saa jopa pidempiä lyöntejä kuin ’oikean’ jäykkyisellä varrella. Liian löysällä varrella vaan on joka puolella kenttää.

    Hyvä nyrkkisääntö on, että varren tulee olla niin löysä, että sen vielä pystyy helposti hallitsemaan.

    Kaikki nämä ovat vain mielipiteitäni keskusteluun, eikä missään tapauksessa ole tarkoitettu Mailanrakentajan ansiokkaiden kirjoitusten torpeedoimiseksi.

    Mietippä spoonin tilalle kyseisen sarjan 4:sta. Siitä vielä teräsvarsi, niin johan pelaa. Voit heittää bäkistä spoonin ja vitosen pois ja satsata tuonne wetsi puolelle.

    Tuskin kukaan pystyy kertomaan täällä mikä varsi sinulle sopii parhaiten. Kokeile ja/tai käy analyysissä – ilmeisesti lyöntisi on kuitenkin riittävästi vakiintunut jotta kannattaa analysoida enemmän vartta kuin lyöjää 🙂

    Mene johonkin golfkauppaan, niillä on siellä tutka jolla ne mittaa mailanpään nopeuden ja kertoo onko järkee ostaa stiffi. Mä vaihdatin driveriin varren kesällä jäykempään ni heti lähti slaissi veke ja tilalle lisää pituutta. Vikana oli, että vanha varsi oli totaalisen löysä, joka aiheutti lavan ’lagaamisen,’ eli lapa ei pysynyt käsien vauhdissa, aiheuttaen slaissin.

    #519127 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jännä juttu tuo mistä slaissi johtuu.

    En epäile sanojasi mutta minä vertailin kahta driveria kesällä (KZG CH-1 regular ja TM R320 Stiffi) minulla lähti tuolla Taylorilla useammin slaissin puolelle. KZG eli nykyinen driverini oli suorempi. Mistähän tämä voisi johtua? Olen muistaakseni lukenut että liian jäykkä varsi aiheuttaisikin todella slaissia vaikka se kummalta kuulostaakin?

    Tietääkö joku teoriaa / totuutta?

    #519128 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ei sekoiteta slaissia tähän asiaan. Puhutaan mieluummin fadesta. Liian löysä varsi aiheuttaa pääsääntöisesti pienemmän tai suuremman drawn tai jopa duck hookin, koska lapa on osumahetkellä jo varren toimesta sulkeutunut liikaa. Ilmiöön vaikuttaa sekä varren ’yleislöysyys’ (esim. R tai S) että korkea torque-luku.

    Liian jäykällä varrella taas lapa ei ole vielä ehtinyt suoristua, jolloin tuloksena on helposti fade.

    Nämä olettamukset pätevät siis silloin, kun lapa kulkee osumahetkellä siihen suuntaan, kun sen kunnon lyönnillä pitääkin. Jos vahva fade tai vahva draw aiheutuu kohtuullisen suuresta lyöntivirheestä, ei sitä juurikaan voi varrella korjata. Pientä säätöä voi tehdä, mutta megaslaissia, joka aiheutuu lyöntivirheestä, ei saa varren vaihdolla suoristumaan.

    On varsivalmistajia (esim. Harrison), joiden markkinointivaltteja on lag. Tämä perustuu hieman eri ’filosofiaan’ kun varret yleensä. Jos varsi on TODELLA PALJON liian löysä, niin se laggaa ja lapa jää auki ja ’taittuu alle’ ja aiheuttaa faden ja dynaamisen loftin pienenemisen.

    Löysällä varrella voi hyvin pelata, mutta edellytyksenä on, että lyönnin ajoitus ja rytmi on 100 %:sesti kunnossa. Muuten pallo lentelee vähän minne sattuu. Tämän johdosta kukaan ammattilainen ei pelaa löysällä varrella. Liian löysällä varrella lyönti on usein pidempi, kuin oikean jäykkyisellä, mutta osumatarkkuus on huono.

    Oikean jäykkyinen varsi antaa ’potkun’ oikeaan suuntaan osumahetkellä.

    #519129 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hörhö puhuu asiaa. Omat kokemukset ovat samanlaisia. TM r-80 varrella lyöntiini tulee voimakas draw, mutta kyllä sillä olen slaissiakin lyönnyt, silloin ajoitus ollut mitä sattuu (lyönti tuntunut lyödessä huonolta). Stiff taas liian jäykkä..? mitta kärsii hieman ja faden puolelle mennään. Sopivin varsi tähän kokeilluista on ollut Grafaloyn prolite 35 regular. Ilmeisesti hieman jäykempi / kiertojäykempi. Olisikohan jollain tietoa mistä saisin pelkän varren?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: regular vs. stiff

Etusivu Foorumit Yleistä regular vs. stiff