-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kuuntelin eilen kisan jälkeen saunalla mielenkiintoista läppää aiheesta montako rankkua voi saada yhdellä lyönnillä. Parhaaksi mahdolliseksi kohellukseksi taisi jäädä 8 rankkua seuraavalla tavalla: 1. Lyö avauksen tiimerkkien etupuolelta – 2 rankkua 2. Tuplakosketus – 1 rankku 3. Osuu samalla itseensä – 2 rankkua 4. Pallo osuu myös omaan bägiin – 2 rankkua 5. Pallo päätyy outtiin – 1 rankku Yhteensä: 8 rankkua. — a) Keksitkö pahempaa? b) Pahin tietämäsi livenä tapahtunut?
’If a competitor, when starting a hole, plays a ball from outside the teeing ground, he shall incur a penalty of two strokes and shall then play a ball from within the teeing ground.
The stroke from outside the teeing ground and any subsequent strokes by the competitor on the hole prior to his correction of the mistake do not count in his score.’
eli tiimerkkien etupuolelta lyödessä saa maksimissaan 2 rankkua, kolmas täytyy lyödä tiiauspaikalta…
bagiin ja itseensä osumista tulee yhteensä vain 2 rankkua.
eli mainitsemassasi tapauksessa kolmas lähtisi tiiltä (kaksi rankkua, lyöntiä ei lasketa).
jos pallo olisi pelattu tiiauspaikalta, lähtisi ilmeisesti kuudes tiiltä, eli 4 rankkua.
Kävisikö tälläinen, putatessa:
Siirtänyt merkkiä putterin lavan verran sivuun ja unohtaa siirtää merkkiä eli pelaa väärästä paikasta (2 rankkua), tuplakosketus (1 Rankku), omaan jalkaan (2 Rankkua) sieltä bägin kautta (2 rankkua, kantobägi greenillä), lipputankoon (2 rankkua) ja lopuksi vastustajan palloon (2 rankkua) eli yhteensä mojovat 11 rankkua.
Ja jos haluaa vielä lisätä pallo out:n 1 rankku, out kylläkin aika epärealistinen.
Tähän puttiesimerkkiin vielä se, että juuri ennen puttia tuuli liikuttaa palloa – liikkuvaa palloa lyöminen, pari rankkaria lisää. Ja jos vaikka sitä puttia varten lainaa kaverin putteria (15.maila) tai käyttäisi jotain laitonta mailaa, taas pari lisää.
En ottaisi laskuihin mukaan jos tuuli liikuttaa palloa, koska todennäköisesti pelaaja ei löisi palloa vaan siirtäisi sen takaisin paikoilleen. Jos pelaaja on aloittanut jo lyönnin tai taaksepäin heilahduksen lyöntiä varten, hän ei saa rangaistusta. Mutta toi mailan lainaus on hyvä lisä tohon.
Mutta tähän voisi lisätä väärällä pallolla pelaamisen, nostamisen yhteydessä pallo laitettu taskuun ja vahingossa otettu taskusta väärä pallo peliin eli 2 rankkua lisää.
Ja vielä lisää, että vaihtaa sen pallon, mutta ei huomaa sitä, vaan puttaa em. surkeuksineen sillä, siirtyy seuraavalla tiille ja lyö pallon outtiin, huomaa vasta sitten, kun ottaa varapallon taskustaan, että saakeli, tää onkin se, millä piti putata edellinen putti kuppiin.
eli tässä tapauksessa taitaapi tulla dq.
Jos taas huomaa tiiatessaan, että pahus, väärä pallo tikulla, paluu takaisin, rankkarit, ja pallo ohi reiän. Enää tuskin osuu kaveriin, kun on jo odottamassa tiillä, mutta paljon voi saada aikaan periaatteessa yhdellä lyönnillä.
Alkoihan siellä variaatioita löytyä 🙂
Tuo tiimerkkien etupuolelta pelausjuttu ei sitten toiminutkaan. Höh. Ehkä näitä sääntöjä oppii myös näin 🙂
Sääntöpalstalta/Arto Teittinen poimittu urbaani legenda:
Kysymys:
Eräässä keskisuomalaisessa klubikilpailuissa Herra X löi ykköstiiltä (PAR 3) hole in onen.Hänen tuloksekseen kirjattiin tältä reiältä kuitenkin (ainakin) 20. Mitä oli tapahtunut?
Vastaus:
Kyseessä lienee n.s. urbaani golflegenda Jyväskylän suunnalta. Tarina kertoo erään innokkaan (mutta ilmeisen säännöistä tietämättömän) jyväskyläläisgolfarin lyöneen kilpailun avauslyöntinsä reikään, mutta tuloskorttiin tosiaankin merkittiin pitkällisen sääntökirjan selaamisen ja kilpailutoimikunnan kokouksen jälkeen 22 lyöntiä. Mitä siis oli tapahtunut?
Pelaaja oli saapunut sateisena päivänä kilpailupaikalle hyvissä ajoin ja kävi merkitsemässä ykkösväylälle (Par-3) tähtäysmerkin itselleen, sillä viheriö ei näkynyt hyvin tiiauspaikalle. Tähän meni kuitenkin niin paljon aikaa, että hän myöhästyi kolme minuuttia lähtöajastaan. Tiiauspaikalle saavuttuaan hän katkoi muutamia swingiä haittaavia oksia takaansa. Sadekelistä johtuen multainen tiiauspaikka oli hyvin liejuinen eikä pelaaja halunnut liata uusia valkoisia golfkenkiäänhän. Niinpä hän asetti mukanansa tuoman paksun maton jälkojensa alle. Samoin pyysi kanssakilpailijaansa pitämään sateenvarjoa suojana hänen lyödessään, koska ei ollut ehtinyt laittaa vielä sadeasua päällensä. Mailapojan hän oli komentanut itsevarmuutta uhkuen huoltamaan lipputankoa. Entisenä jääkiekkoilijana hän ei kokenut paikallaan olevan pallon lyömistä kovinkaan haasteellisena ja niinpä hän ’riplasi’ palloa edestakaisin ennen ns. lyöntiään. (Käytän ilmaisua ns. lyönti, koska hän itseasiassa lirppasi pallonsa matkaan.) Tämä lirppaus osui pahaksi onneksi kahdesti mailaan, josta se suuntasi matkansa pelaajan 15 mailaa sisältäneen bägin kautta jälkeen kohti viheriötä. Viheriöllä lippua huoltava mailapoika tuli täysin yllätetyksi ja pallo osui hänen jalkaansa, josta se kimposi reikään. Pelaajan riemuitessa Hole-in-one:aan, hänen pikkutarkka merkitsijänsä huomautti, ettei kaikki mennyt ihan golfin sääntöjen mukaisesti, mutta kehui toki hienoa suoritusta. Peliä jatkettiin seuraavalta tiiauspaikalta lievää suuremman epätietoisuuden vallitessa pelaajan reikätuloksesta. Lopulta tuloskorttiin merkittiin 22 lyöntiä. Perustelut:
– pelaaja myöhästyi lähtöajastaan (sääntö 6-3a + Huom) => 2 rankkua; pelaaja asetti pelilinjalleen merkin, eikä poistanut sitä ennen lyöntiä (sääntö 8-2a) => 2 rankkua; pelaajalla oli liikaa mailoja bägissään (sääntö 4-4a) => 2 rankkua; pelaaja paransi aiotun lyönnin vaatimaa aluetta (sääntö 13-1) => 2 rankkua; pelaaja paransi keinotekoisesti lyöntiasentoaan (sääntö 13-2) => 2 rankkua; pelaaja vastaanotti ulkopuolista apua luonnon olosuhteita vastaan (sääntö 14-2) => 2 rankkua; pelaaja ei lyönyt palloa kunnolla (sääntö 14-1) => 2 rankkua; pelaaja osui palloonsa useammin kuin kerran (sääntö 14-4) => 1 rankku; pelaaja löi liikkuvaa palloa (sääntö 14-5) => 2 rankkua; pallo osui pelaajan bägiin (sääntö 18-2) => 2 rankkua; pallo osui lipputangon huoltajaan (sääntö 17-3) => 2 rankkua
Edellämainittujen rangaistuslyöntien lisäksi pelaajan lyönti laskettiin ja yhteistulokseksi saatiin siis 22 lyöntiä.
Tarinan todenperäisyyttä on syytä epäillä. Juttuun lienee lisätty joitakin ylimääräisiä rangaistuksia. Mutta jos mahdoton on tapahtunut, niin ei muuta kuin yrittämään samaa perässä. Yhdellä lyönnillä 22 lyöntiä. Onnea yritykselle.
Jos reikä vielä on numeroltaan >4 ja pelaaja avaa tilanteessa, jossa huomataan, että hänellä on >14 mailaa seuraa 4 lisärankkua.
Tarkkaanottaen 4 rankkua tulee täyteen jo väylälle 3, koska pelaaja saa 2 penaltya/pelattu reikä, jossa hänellä on ollut yli 14 mailaa. Kuitenkin niin, että maksimissaan penttejä tulee 4. Eli 2 väylälle 1 ja 2 väylälle 2
Ylimääräiset mailat eivät liity itse lyöntiin eikä niitä pitäisi laskea mukaan tähän.
Mutta tässä pari rankkua lisää.
Tähdätessä palloa painaa maata pallon edestä 2 rankkua ja seisoo puttauslinjalla tai molemmin puolin linjaa 2 rankkua.
Tässä samanlainen kysymys esitettynä Arto Teittiselle ja Arton vastaus.
*************************
Jonglöörille kierrostulokseksi 36? Heikki Honkakos… 10.12.2001
Kysymys:
Kaksoiskosketuksesta tulee yksi rankku, ja jos samalla lyönnillä tulee vielä toinen kosketus, rankkumäärä ei kasva (käytännössä chipit ja bunkkerilyönnit). Olisikohan tuo oikein?
Entäpä seuraava: taitava kaverini veti lobby-wedgellä avaukseksi tosi lyhyen metrin korkuisen lyönnin, kiiruhti putoavan pallon alle ja siitä edelleen pomputellen 380-metrisen par-4:n reikään saakka.
’Voi jummi, olisi ollut holari, mutta tuli rankku kaksoiskosketuksesta’, hän sanoi.
En tietystikään hyväksynyt asiaa, mutta parempaakaan perustelua kuin ’ei noin saa tehdä’ en keksinyt, kun hän osoitti, että kaikki tapahtui yhden lyöntiliikkeen aikana (totta tosiaan, hänen swinginsä liikkui vain eteenpäin, hirmuisen hitaasti tosin, mutta silti…)
Yritin ehdotella liikkuvaan palloon lyömistä…
Miten on, mikä se lyönti on ja mihin se päättyy? Siitä kai tässä on kysymys.
Vastaus:
Ensimmäiseen kysymykseen vastaan kyllä eli säännön 14-4 mukaan pelaajan mailan osuessa lyönnin aikana palloon useammin kuin kerran lasketaan lyönti sekä yksi rangaistuslyönti riippumatta siitä, kuinka monta kertaa pallo mailaan osuu.
Toinen kysymys onkin hieman kimurantimpi. Taitaapa juontaa juurensa johonkin klubin glögi-iltaan, jossa on pohdittu pelin helpottamiskeinoja oikein porukalla. Otetaanpa ensin muutama määritelmä ja sääntökohta.
1) Lyönnin määritelmä kertoo lyönniksi mailan liikkeen eteenpäin, kun lyöjän aikomuksena on osua kunnolla palloon ja liikuttaa sitä. 2) Sääntö 14-1 kertoo, että palloa pitää lyödä kunnolla mailan lavalla. 3) Sääntö 14-5 kieltää liikkuvan pallon pelaamisen 4) Sääntö 1-2 ilmoittaa, että pelaaja saa vaikuttaa pallon sijaintiin tai liikkeeseen ainoastaan sääntöjen mukaisesti. Käsiteltävässä tapauksessa ei mielestäni lyönnin määritelmä toteudu, koska vaikka pelaaja itse liikkuukin eteenpäin (ja samalla mailakin) mailan lyömissuunta on ylöspäin eli silloin rikotaan sääntöä 14-1 (rangaistus kaksi lyöntiä). Ja koska kyseessä on liikkeessä oleva pallo, rikotaan myös sääntöä 14-5 (rangaistus kaksi lyöntiä). Lisäksi koska tässä tapauksessa rike toistuu useita kertoja tahallisesti, niin säännön 1-2 Huomautuksen nojalla on toimikunnan (ainoana oikeana) mahdollisuutena sulkea kyseinen pelaaja kilpailusta.
Siis jääkiekkomaisesti kuvattuna rangaistukset 2 + 2 + DQ. Hauskaa joulua kaikille. T:Arto
Hehheh, taitaa olla menossa vähän överiksi.
Nipan kertomasta urbaanilegendasta ehkä saisi aika paljon mukaan, mutta jos puhutaan vain yhdestä lyönnistä/putista, rajana lienee 2 rankkua, sillä esim. outin jälkeen tunnetusti pallo TULEE pelata samasta paikasta uudelleen ja rankkuja tulee 1 (+1 lyönti) – riippumatta siitä, moneenko bägiin pallo osui vai oliko tuplakosketuksia.
Samoin vaikkapa greenillä: pallonhan saa aina pelata uudelleen samasta paikasta kuin edellinen lyönti yhdellä rankulla (+ ketuille mennyt lyönti).
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)