-
JulkaisijaArtikkelit
-
Eilen pelikaverini käveli griinillä surutta toisten puttilinjoilla ja siitä ystävällisesti huomautettuani sain kommentin että pro kertoi vuosi sitten sääntöjen muuttuneen siten että linjalle saa nykyisin astua. Rohkenin epäillä asiaa ja v 2004 sääntökirjan 16-1 e mukaisesti väittäisin olevani oikeassa. Muistelin myös että taannoinen sääntömuutos ei koskenut tätä asiaa. Toinen juttu on sitten, jos tavat muuttuvat ja sehän ei ole sitten sääntöasia. Olisiko kenelläkään parempaa tietoa asiasta? Aion kyllä joka tapauksessa jatkaa puttilinjojen kunnioittamista mutta esim. kilpailuja varten olisi hyvä tietää asian oikean laita.
Mulle on kyllä henk. koht. aivan sama jos joku astuu mun puttilinjalle… usein ilmoitankin tästä pelitovereille ekalla griinillä. Kyllä minä ymmärtäisin että puttilinjalle astuminen nakertaa jos a) pelattaisiin ’herkkyydeltään’ tourin kaltaisilla griineillä b) pelaajat käyttäisivät teräspiikkejä c) tulos vaikuttaa ansaittavaan rahasummaan
Ei ole sääntöasia, ei vain kuulu tapoihin tepastella toisen puttilinjoilla. Pitäisi kyllä ymmärtää olla kävelemättä linjoilla, jos asiasta vielä huomautetaan. Itse varon astumasta toisten linjoille, mutta omaa puttaamistani ei häiritse muiden astelu. Vaikea kuvitella, että linjalle astuminen oikeasti mitenkään kernin pintaan vaikuttaisi, varsinkin kun kymmenen minuuttia aiemmin on edellinen ryhmä steppaillut paikalla. Enemmän henkimaailman asioita, joilla tosin on merkitystä niilläkin.
Sääntö 16-1 e koskee ainoastaan pelaajan omaa puttilinjaa.
Sekä omaa että muiden pelaajien palloja ja puttilinjoja koskee sääntö 1-2, pallon asemaan tai pelilinjaan vaikuttaminen. Sen mukaan pelaaja ei saa tehdä mitään, mikä vaikuttaisi pallon asemaan tai pelilinjaan muuta kuin sääntöjen puitteissa.Mikäli pelaaja tahallaan astuu toisen puttilinjalle joko sitä parantaakseen tai huonontaakseen, hän saa kahden lyönnin rangaistuksen. Mikäli rike on vakava, pelaaja voidaan diskata.
Aina voi tietysti väittää, että linjalle astuminen ja pelilinjan muuttuminen ei ollut tahallista. Normaalisti näin onkin, mutta mikäli pelaaja jatkuvasti astuu toisten puttilinjoille ja lopulta jotain (hyvää tai pahaa) sattuu, pelaaja on osoittanut niin suurta välinpitämättömyyttä toisia kohtaan, että hänen pitää vastata seurauksesta, vaikka se olisikin jotain, mitä hän ei juuri sillä kerralla nimenomaan tarkoittanut tapahtuvaksi. Venäläisessä ruletissakin panos osuu ennemmin tai myöhemmin kohdalle, jos temppua toistaa tarpeeksi usein..
Myös puhtaista etikettirikkeistä voidaan rangaista. Etikettimääräysten mukaan pelaajat eivät saisi seistä toistensa puttilinjoilla tai antaa varjonsa osua niille toisten putatessa. Vaikka mitään ei konkreettisesti tapahtuisikaan, toistuvista ja/tai vakavista etikettirikkeistä voidaan rangaista esim. kilpailu- tai pelikiellolla tai diskauksella.
Rikkeen tahallisuus tai tahattomuus ei yleensä vaikuta penaltiin. Jos parannat pelilinjojasi ’vahingossa’ tai tahallaan, on rangaistus sama. Pelkkä puttilinjalle astuminen ei kyllä ole rangaistava teko, vaikka sen tekisi kuinka tahallaankin.
On aivan totta että tahallisuus tai tahattomuus ei usein vaikuta rangaistavuuteen, mutta poikkeuksiakin on. Esim. vesiesteen pohjaa tai vettä ei saa koskettaa kädellä tai mailalla, paitsi jos se tapahtuu kompastumisen yhteydessä tai sen välttämiseksi.
Seuraavat kaksi tapausta selventävät, jos selventävät:
1-2/1 Line of Putt Altered Purposely by Opponent or Fellow-Competitor by Stepping on It
Q. An opponent or a fellow-competitor purposely steps on the player’s line of putt with the intention either of improving the line (e.g., by pressing down a raised tuft of grass) or of damaging it (e.g., by making spike marks). What is the ruling?
A. In either case, the opponent or the fellow-competitor was in breach of Rule 1-2. The penalty is loss of hole in match play or two strokes in stroke play, unless the Committee decides to impose a penalty of disqualification — see Note under Rule 1-2.
In stroke play if the line of putt has been damaged, the player, in equity (Rule 1-4), may restore the line of putt to its previous condition. A player is entitled to the lie and line of putt he had when his ball came to rest. The line of putt may be restored by anyone.16-1a/13 Line of Putt Damaged Accidentally by Opponent, Fellow-Competitor or Their Caddies
Q. An opponent, fellow-competitor or one of their caddies accidentally steps on and damages the player’s line of putt. What is the ruling?
A. There is no penalty. Rule 1-2 is not applicable.
In equity (Rule 1-4), the player may have the line of putt restored to its original condition.
The player is entitled to the lie and line of putt he had when his ball came to rest. The line of putt may be restored by anyone.
If it is not possible to restore the line of putt, the player would be justified in requesting the Committee to grant relief. If the damage is severe enough, the Committee may declare the area to be ground under repair, in which case the competitor may take relief under Rule 25-1b(iii).On kaksi eri asiaa parantaa omaa pelilinjaansa tai jonkun muun linjaa.
Koska säännöt ja etiketti on tunnettava, kaikkien pitää tietää, että etiketti kieltää toisen linjoille astumisen. jos harrastaa sellaista mikä ei ehkä suoranaisesti ole rangaistavaa mutta ei oikein hyväksyttävääkään, raja tulee jossain vaiheessa vastaan, tavalla tai toisella.
Vaikka linjoille astuminen ehkä kivaa onkin, kivaa on myös se, että joku katsoo avaustesi perään ja lähtee niitä kanssasi metsästä etsimään, pitää sinulle lippua greenillä, poimii unohtuneen mailasi greenin kupeesta tai huomauttaa pikku varastamisesta tiillä jo ennen lyöntiä eikä vasta sen jälkeen.
Naurettavan tarkkoja tuntuvat jotkut olevan puttilinjoistaan. Sen ymmärrän, että ei tahallaan vaikeuteta toisten peliä, mutta turha nipotus on syvältä. Itse yritän toki olla astumatta toisten linjoille, mutta en todellakaan kehtaisi marista, jos joku vahingossa astuu linjalleni.
Itselleni ei ainakaan ole haittaa, vaikka joku pommisi tasajalkaa linjallani ennen puttia ja varjo olisi putatessani vaikka missä ja vaikka jodlaisi vieläkin, sillä olosuhteet pitää pystyä ottamaan huomioon.
Harri72 kirjoitti: (1.8.2006 1:11:35)
Naurettavan tarkkoja tuntuvat jotkut olevan puttilinjoistaan. Sen ymmärrän, että ei tahallaan vaikeuteta toisten peliä, mutta turha nipotus on syvältä. Itse yritän toki olla astumatta toisten linjoille, mutta en todellakaan kehtaisi marista, jos joku vahingossa astuu linjalleni.Itselleni ei ainakaan ole haittaa, vaikka joku pommisi tasajalkaa linjallani ennen puttia ja varjo olisi putatessani vaikka missä ja vaikka jodlaisi vieläkin, sillä olosuhteet pitää pystyä ottamaan huomioon.
Olisko näin että mitä alhaisempi tasoitus sitä enemmän voi toisen puttilinjalla kävely haitata puttin menemistä kuppiin? Sillä ainakin illalla huomaa miten kengistä jää painauma joka sopivasti sijoitettuna muuttaa putin suuntaa. Tämä jälki tietenkin ’palautuu’ kotvasen kuluttua. Tosin ne puttikernit on muutenkin aika epätasaiset iltaisin että se pallo luikertelee kuin käärme. Ja saattaahan se olla myös että sen jäljen johdosta pallo meneekin kuppiin.
Mutta itse ainakaan en kävele toisen puttilinjalla ja samaa toivon ettei minun puttilinjalla kävellä, nih :).
Muutenkin kentällä alkaa olemaan niin ihme porukkaa käytökseltään. Toisen rauhaa ei kunnioiteta kun tämä on lyömässä vaan kärryjä vedellään, puhutaan isoon ääneen ja kilisytellään kolikoita….noh, mutta tämä nyt ei taida kuulua tähän topiikkiin.Puttilinjoilla nyt vaan ei kuulu steppailla, se on vähintäänkin huonoa käytöstä pelikaveria kohtaan. Toki siinä saattaa jäädä myös jotain merkkejäkin greenin pintaan. Ilmeisesti kentille on tullut uutta väkeä, joille tällaiset ’pikkuseikat’ ei mene jakeluun.
Golfiin liittyy kymmenittäin pikkuasioita, joiden osaaminen tai osaamattomuus kertoo muille pelaajille minkälainen pelaaja/ihminen olet pohjimmiltasi. Ystävällinen ja muita ihmisiä kunnioittava henkilö ei häiritse tai provosoi pelikumppanin suorituksia millään tavoin.
Jylan kirjoitti: (1.8.2006 10:42:27)
Puttilinjoilla nyt vaan ei kuulu steppailla, se on vähintäänkin huonoa käytöstä pelikaveria kohtaan. Toki siinä saattaa jäädä myös jotain merkkejäkin greenin pintaan. Ilmeisesti kentille on tullut uutta väkeä, joille tällaiset ’pikkuseikat’ ei mene jakeluun.Golfiin liittyy kymmenittäin pikkuasioita, joiden osaaminen tai osaamattomuus kertoo muille pelaajille minkälainen pelaaja/ihminen olet pohjimmiltasi. Ystävällinen ja muita ihmisiä kunnioittava henkilö ei häiritse tai provosoi pelikumppanin suorituksia millään tavoin.
ASIAA!!
Ei sitä golfkierrosta – oletteko huomanneet – jossa ei joku jossakin vaiheessa ilmoita reteästi: – Astu vaan reilusti siihen mun linjalle.Omalla kohdallani on tähän vakiovastaus, joka kuuluu: ’En astu toisten enkä omalle puttilinjalle ikinä, on tullut sellainen piintynyt tapa, josta en pääse eroon.
Näin sopu peliporukassa säilyy ja katso, linjoilla hyppiminenkin loppuu yleensä siihen.Iltaryhmissä pelatessa jokaisella linjalla reiän ympärillä on jo päivänmittaan tepastellut komppania porukkaa. Kuinka monta jalan-/piikinjälkeä olette koskaan linjallanne koskaan nähneet?
Onhan se kiva pistellä viimeisiä senttejä sisään kummallisista asennoista ja näyttää kaikille kuinka fiksu ja huomioonottava on, opeteltua teatteria se silti on.
Jos tätä opittua tapaa ei olisi olemassa, koko Suomessa uppoaisi noin kymmene puttia enemmän / kesä. Tai ehkä enemmän?
Siis kymmenen vähemmän tai ehkä kymmenen enemmän. kuka tietää?
’Iltaryhmissä pelatessa jokaisella linjalla reiän ympärillä on jo päivänmittaan tepastellut komppania porukkaa. Kuinka monta jalan-/piikinjälkeä olette koskaan linjallanne koskaan nähneet?
Onhan se kiva pistellä viimeisiä senttejä sisään kummallisista asennoista ja näyttää kaikille kuinka fiksu ja huomioonottava on, opeteltua teatteria se silti on.Jos tätä opittua tapaa ei olisi olemassa, koko Suomessa uppoaisi noin kymmene puttia enemmän / kesä. Tai ehkä enemmän?’
Oletko miettinyt, että ehkä nämä muut jäljet ovat jo tasoittuneet, mutta tuore kengänjälki pehmeällä greenillä jättää jälkiä/painaumia, jotka haittaavat puttaamista.
Eihän sillä ole väliä perustuupparin osalta, kun putti ei kuitenkaan uppoa, mutta pienellä tasoituksella pelaaville noilla on merkitystä! Jos ei kiinnosta ’taiteilla’ ihmeasennoissa, niin pallon voi merkitä, ja jatkaa sitten vähän ajan päästä uudestaan, kun muut ovat putannneet.NimetönKyllä tämä puttilinjoille astuminen on joillekkin ihan vain henkisesti raskasta. Hyvän tuloksen voi pilata niin monella muullakin tavalla. Eihän tenniksessäkään kenttä ole enää yhden lyönnin jälkeen samanlainen kuin ennen lyömistä, mutta eivät tennispelaajat siitä inise.
Katselkaapa ensi kierroksella griiniä askeltenne jälkiä ’sillä silmällä’. Paljonko/kauanko näkyy. Huonoilla ja pitkäkarvaisilla voi joitain jälkiä näkyä hetken aikaa, mutta niillä pallo kulkee miten sattuu mutkille joka tapauksessa. Liukkailla tasaisilla griineilla (joilla pallo kulkee suoraan) askeleesta ei jää mitään jälkeä.
Toki kohtelias pitää olla ja ottaa pelikaverit huomioon, mutta insinöörinä haluaisin kohteliaisuuteni perustuvan johonkin konkreettiseen hyötyyn kohteliaisuuteni kohteelle.Tämä on vähän sama juttu kuin on hyvä tapa päästää naiset aina ovista ensin. Oikeasti tapa periytyy salamurhien kultakaudelta keskiajalta, jolloin ritarit linnojen pimeillä käytävillä laittoivat palvelusneidot kulkemaan edellään ’syötiksi’. Herrasmiehiä nääs.
Haittapuolena tästä linja-baletista pidän ainakin pelin hidastumista griineillä. Yli-innokkaat linjojensuojelijat kiertelelevät pitkin griinin reunoja ja merkkailevat lyhyetkin puttinsa. Kaikki tämä on aivan turhaa. Paljon kohteliaampaa koko kenttää kohtaan olisi huolehtia siitä että peli rullaa eikä griineillä pyöritä ja kyykitä koko päivää.
Toinen juttu, joka huvittaa tapahtuu joskus kun olen zoomailemassa pitkää kaartuvaa puttia ja joku haluaa ylittää linjan (3-4m:n päässä reiästä): Ensin tulee pari sipsuttavaa vaihtoaskelta hieman ennen suoraa linjaa pallon ja reiän välillä, kunnon venytys pitkään askeleeseen (bägi selässä) ja sitten kantapää pläjähtää kenttään 100kg:n moukarin tavoin. Ainoa keino millä oikeasti saa griinin pintaan kunnon vekin. Ja yleensä juuri sille linjalle, josta kautta palloa yrittää kierrättää reikää kohti 🙂
Jos tämä innokas yksilö olisi ylittänyt linja normaalisti kävellen, sille ei olisi ollut linjaan mitään vaikutusta, astui sitten mihin kohtaan tahansa.Savolaisin terveisin,
Ymmärrän että joidenkin on vaikeaa ottaa huomioon muita pelaajia griineillä ja kentillä tallatessaan. Joskus se askel voi tehdä puttilinjalle oikeasti haittaa, joten miksi on pakko astua sen linjan päälle kun varmasti voi väistääkin?!
Toinen ja melkeinpä suurempi vaurio griineillä aiheutuu siitä, kun lipputanko päästetään kädestä ja jysäytetään maahan. Kohtuu ikävät jäljet jää griinille ja puttaaminen noiden urien yli vaikuttaa pallon kulkuun.
Esim. Vanajanlinnassa näytti maanantaina olevan kohtuu painavat lipputangot ja muutamilla griineillä näkyi syvät jäljet kohdissa johon tanko oli (liian korkealta) laskettu (ts. päästetty irti). Jos on heikko selkä, niin mailaa onneksi suurin osa osaa käyttää apunaan laskiessaan tangon maahan. Tämä oli aika peruskauraa ammoin muinoin golf-etikettiä opetettaessa.
Parti kirjoitti: (3.8.2006 16:02:20)
Toki kohtelias pitää olla ja ottaa pelikaverit huomioon, mutta insinöörinä haluaisin kohteliaisuuteni perustuvan johonkin konkreettiseen hyötyyn kohteliaisuuteni kohteelle.
Niin, johan insinöörioppilaatkin (teekkareista puhumattakaan) tietävät, että naiselle nostetaan hattua vain potentiaalisen hyödyn toivossa;-)
Ensi kerralla läiskitään tassua toisten puttilinjoilla niin että divotit lentävät ja sanotaan puolustukseksi, että ’ethän sä saisi sitä puttia kuitenkaan sisään!’…..
Puttilinjalle astuminen on kuin äänekäs pieru viheriöllä: ei se haittaa toisten pelisuoritusta, mutta niin ei ole tapana tehdä kuin tutussa seurassa, joten jos sitten menee niin tekemään niin herkkäsieluisempi pelikumppani voi rakentaa sitiä itselleen trauman, joka sitten vaikuttaa jo pelaamiseenkin.
Joissakin ääriolosuhteissa (pierun tapauksessa: tyyni ilma ja tekijällä takanaan hetki huonoa elämää; puttilinjalle astumisen tapauksessa: hyvin pehmeä griini, tallaajan paino 100 kg) toiminta voi aiheuttaa objektiivis-fysikaalisestikin tarkastellen häiriötä kanssapelaajille, joten sitten on omaksuttu tässä kulttuurissa tämä tapa, ettei näin tehdä.
Linjalle astumista suurempi synti on minun mielestäni astua alle 20cm reiästä (missä suunnassa tahansa), koska tämä voi kyllä aiheuttaa maan pientä muokkautumista reiän ympärillä, erityisesti niin, että kupin reuna nousee.
Tämä siis sanottuna tällaisena insinööritieteiden harjoittajana, joka on vuosien varrella oppinut huomaamaan, että koska kaikki eivät ole insinöörejä (edes Espoossa! vain 90%), niin elämä on helpompaa kun antaa myöden joillekin epärationaalisuuden ilmenemismuodoille ja tyytyy itsekseen hihittelemään, miten muilla ei logiikka pelaa.
Oli miten oli (saatana) niin en astu toisen puttilinjalle piste
Sama koskee myös kaikkea muita etikettisääntöjä pisteNimetönKL kirjoitti: (3.8.2006 16:53:00)
Ensi kerralla läiskitään tassua toisten puttilinjoilla niin että divotit lentävät ja sanotaan puolustukseksi, että ’ethän sä saisi sitä puttia kuitenkaan sisään!’…..
Hei taas kaikki tietävä kuuma kalle
Mistä tiedät että n.10. min aiemmin esim minä en ole ’tallannut´’ linjaasi, saati sitten olen tallatessani tasannut linjasi? !!
Lakatkaa narina moisesta harkkarundeilla, kilpailu on eriasia.
En millään jaksa uskoa jos urputat kavereillesi linjoista, että se parantaa sinun tai kavereittesi puttisuorituksia. PIKKUKAAPO -4,0, askeleet ei haittaa, vaikka ovat välillä aikahupaisia pelikavereilla…………….KL kirjoitti: (3.8.2006 16:53:00)
Parti kirjoitti: (3.8.2006 16:02:20)
Toki kohtelias pitää olla ja ottaa pelikaverit huomioon, mutta insinöörinä haluaisin kohteliaisuuteni perustuvan johonkin konkreettiseen hyötyyn kohteliaisuuteni kohteelle.
Niin, johan insinöörioppilaatkin (teekkareista puhumattakaan) tietävät, että naiselle nostetaan hattua vain potentiaalisen hyödyn toivossa;-)
Ensi kerralla läiskitään tassua toisten puttilinjoilla niin että divotit lentävät ja sanotaan puolustukseksi, että ’ethän sä saisi sitä puttia kuitenkaan sisään!’…..
Tähän linjalla läiskimiseen kun vielä lisätään uudet ruusupiikit tai ikipiikit, ja pyöräytetään tukijalkaa neljännes kierrosta niin luulis puttaajan olevan tästä kohteliaisuudesta tosi mielissään.
Putti linjat kunniaan!Puttilinjalla astumisessa ei liene kysymys insinöörin laskutikulla mitattavasta suureesta. Vaikka steppailusta voi ihan oikeasti aiheutua aistein ja mittalaittein havaittavia jälkiä puttilinjalle. Itse näen tämän yhtä paljon kohteliaisuutena ryhmän muita pelaajia kohtaan.
Samanlaisia kirjoittamattomia virheitä/etikettisääntöjä ovat esimerkiksi:
– puhua pälpättäminen pelikaverin puttaamisen/lyönnin aikana.
– asettuminen aivan reiän taakse kuikuilemaan puttilinjaa vasten (sama sääntö on muuten biljardissakin)
– seisominen liian lähellä, välittömästi puttaajan takana, tai kuljeskella greenillä toisen puttisuorituksen aikana.
– oman varjon liikuttelu kaverin puttilinjan tai reiän päällä, puttaamisen aikana
– lippun jättäminen heti reiän taakse, siten että hieman pitkäksi tai sivulle karannut putti on vaarassa osua tankoon.
– huomioidaan ettei mahd. merkkaukset häiritse kaverin puttilinjalla, jo ennen kuin puttiin valmistautuva siihen kehoittaa.
– seurataan greenillä kaikkien putit loppuun asti
– ettei lipun takaisin asettamista ei jätetä viimeisen puttaajan tehtäväksi
ym. ym.Mikään näistä em. asioista ei suoranaisesti häiritse puttaamista sen enempää kuin puttilinjan päällä käveleminenkään. Tämän kaltaisten ’pikkuasioiden’ huomioiminen kuitenkin osoittaa että arvostat muita ryhmäsi pelaajia. Toisaalta jos et osaa huomioida näitä jutskia, niin se kertoo kyseisen pelaajan luonteesta enemmän kuin tuhat sanaa. Kyseessä ei välttämättä tarvitse olla korkeasti koulutettu tekniikan tohtori, insinööristä puhumattakaan. Mutta törppö mikä törppö.
Työnnetääs tuo sisäinen savolainen vähän syvemmälle ennenkuin jollekulle iskee rytmihäirikkö.
No enhän minä oikeasti kehoita ketään tallustelemaan toisten linjoilla, kun nykyisen käytännön on oppinut niin eihän siitä eroon pääse millään. Rationaalista tai ei.
Silti mielestäni pitää muistaa säilyttää kohtuus kaikessa, pelin sujuvuus mielessä ja rytminen baletti hyvän maun rajoissa.Sen verran asiaa tosissanikin funtsailin, että mielestäni järkevintä olisi kun rauhoitettaisiin linjat vain reiän ympäristöstä 2m:n säteellä ja, niinkuin mainittiinkin, reiän lähiympäristö kaikista suunnista. Lisäksi painotettaisiin koko griinin rauhoittamista laahustamiselta, loikkimisilta yms. typeryyksiltä.
-
JulkaisijaArtikkelit