-
JulkaisijaArtikkelit
-
Pannaanpas tämä viesti sieltä kilpagolfin puolelta tänne, jos vaikka joku vastaisi. Tuosta Aikenista Tyry kirjoitti, että kaverin amatööritasuri oli ammattilaiseksi siirtymisen aikoihin +6. EGA-järjestelmässä tuo vaatii aika lailla hyviä kierroksia ja paljon, mutta millä lailla tuo laskettaisiin USGA-järjestelmässä? Jos oikein muistan, niin siellä otetaan viimeisten 20 kierroksen 10 parasta ja hcp on niiden keskiarvo kertaa 0,85 (tai jokin alle yhden oleva kerroin). Onko tuo laskentakerroin sama, kun pelataan plustasurilla? Silloinhan hcp olisi huonompi kuin 10 parhaan kierroksen keskiarvo. Miten tuo plustasuri oikein lasketaan USGA:ssa?
Kaava on sama. Keskiarvo lasketaan erotuksesta: mukaan otettavien kierrosten tulos – Course Rating; tämä on tasoitus. Jos pelaa alle CR:n kierrostuloksen – keskimäärin – tämä erotus on negatiivinen. Ja tasoitus positiivinen.
Kierrostulosta vähän säädetään (Gross Score -> Adjusted Gross Score; nykytasoituksen yms. mukaan) ja erotustakin vähän säädetään (slope ratingilla) ja keskiarvoa säädetään vakiolla 0,94.
USGA:n tasoitus on yksinkertaistettuna keskiarvo siitä, kuinka hyvin on pelannut suhteessa kentän CR:iin. Aikenin +6 tasoitus tarkoittaa että hän on keskimäärin kentät pelannut kuusi alle (säädöillä).
Pikaisella USGA:n tasoituskäsikirjan luvulla.
k. kirjoitti: (17.12.2008 22:35:11)
Kierrostulosta vähän säädetään (Gross Score -> Adjusted Gross Score; nykytasoituksen yms. mukaan) ja erotustakin vähän säädetään (slope ratingilla) ja keskiarvoa säädetään vakiolla 0,94.
Tämäpä juurikin on se kysymykseni ydin. Annan esimerkin.
Klubituuppari Jack on pelannut hyvän kauden (mielestään) ja hänen 10 kierroksen ’keskiarvonsa’ on 85,3. Tästä lasketaan hänen tasoituksensa näin: 0,94 x (85,3-72) = 12,5. Tasoitus on siis tietenkin miinusmerkkinen, kuten meillä tuuppareilla yleensäkin. Jackin tasoitus on siis hieman alempi eli parempi kuin hänen 10 parhaan kierroksensa keskiarvo (+13,3).
Huippuamatööri Erwin on pelannut upean kauden ja hänen vastaavat lukunsa ovat 0,94 x (67,4-72) = -4,3. Tämä miinusmerkki tietenkin muutetaan plussaksi, eli hänen tasurinsa on nyt +4,3. Mutta kas kummaa, Erwinin tasoitus (tai sen itseisarvo) onkin korkeampi eli huonompi kuin hänen 10 parhaan kierroksensa keskiarvo (-4,6)! Where’s the logic??!?
Nämä kertolaskut eivät koskaan tällä tavalla toteutettuna toimi oikein. Sama pätee kilpailutasoitusten laskentaan joukkuekilpailuissa esim. greensomessa ja scramblessa.
Kertoimen vaikutus kutistuu nollaa kohden, mikä sinällään on ok. Nollassa ei tapahtu mitään. Sitten kun vaihdetaan etumerkkiä niin kerroin toimii lineaarisesti väärinpäin, vaikka pantaisiin miinus eteen.
Pelailen talvet USGAn mukaisella tasoituksella ja useimmiten eurooppalaiset ihmettelevät systeemiä. Onko meidän järjestelmämme parempi tai huonompi, se on makukysymys. Perimmäiset laskukaavat ovat kummassakin lähes samat, mutta USGAn händäri on enemmänkin kuntopuntari. Tässä negatiivisen tasoituksen kaava:
Minus Handicap Differential
When the adjusted gross score is lower than the USGA Course Rating, the Handicap Differential is a negative number. The following is an example for determining a Handicap Differential using an adjusted gross score of 69 made on a course with a USGA Course Rating of 71.5 and a Slope Rating of 125:
Adjusted Gross Score – USGA Course Rating: 69 – 71.5 = -2.5
Difference x Standard Slope Rating: -2.5 x 113 = -282.5
Result / Slope Rating: -282.5 / 125 = -2.26
Handicap Differential (rounded): -2.3
Sibbe kirjoitti: (18.12.2008 14:44:27)
Pelailen talvet USGAn mukaisella tasoituksella ja useimmiten eurooppalaiset ihmettelevät systeemiä. Onko meidän järjestelmämme parempi tai huonompi, se on makukysymys. Perimmäiset laskukaavat ovat kummassakin lähes samat, mutta USGAn händäri on enemmänkin kuntopuntari. Tässä negatiivisen tasoituksen kaava:Minus Handicap Differential
When the adjusted gross score is lower than the USGA Course Rating, the Handicap Differential is a negative number. The following is an example for determining a Handicap Differential using an adjusted gross score of 69 made on a course with a USGA Course Rating of 71.5 and a Slope Rating of 125:
Adjusted Gross Score – USGA Course Rating: 69 – 71.5 = -2.5
Difference x Standard Slope Rating: -2.5 x 113 = -282.5
Result / Slope Rating: -282.5 / 125 = -2.26
Handicap Differential (rounded): -2.3
Sen verran ensiksi semantiikkaa, että tuo sinun negatiivinen tasurisi on itse asiassa positiivinen. Tämä alkuviisastelu siksi, etteivät käsitteet jatkossa mene sekaisin.
Tämä koko ihmettelyni lähti liikkeelle siitä, että niin USGA:n kuin EGA:nkin tasoitusjärjestelmässä tuo pelaajan tasoitus on aina ’parempi’ kuin kierroskeskiarvo. Niin omassa kuin sinunkin esimerkissäsi tuo plusmerkkinen tasoitus onkin ’huonompi’ kuin kierroskeskiarvo.
Juttelin asiasta tänään erään asiaan jonkin verran perehtyneen hemmon kanssa ja hän arveli, että koska USGA tasoitus lasketaan kierrostasoitusten keskiarvona ja jo itse kierrostasoitus ’suosii’ plustasoituksen pelaajia, niin tuo kerroin jollain tavalla kompensoi saatua etua. Kenties näin, mutta jotenkin meikäläinen EGA systeemi tuntuu jollain tavalla loogisemmalta plustasoituksen laskemisen osalta.
Asia ei ole millään muotoa tärkeä, kunhan ihmettelin asiaa, tapani mukaan.
Sibbe, 20+ vuotta tasoituksia USGAn kaavan mukaan yllapidettyani voin ehka antaa USGAn tasoutuksen laskentakaavan.
Jokaisen kierroksen jalkeen tulokset (joissa on alennettu USGAn maaritelman mukaisesti kohtuuttoman korkeat vaylatulokset) raportoidaan tasoitusta varten, useimmiten suoraan kentalla olevan tietsikan ja netin kautta tasoituksen laskemista varten. Tasoitusta varten tarvitaan paivamaara, bruttotulos (alennettu jos tarpeellista) esim. 82, course ratinng(esim 69,4). Naiden tietojen perusteella lasketaan ’erotus’ brutto – rating esim 82 – 69,4 = 12,6.
Kerran kuukaudessa tulosten rekisterointi sille kuukaudelle katkaistaan ja seuraavan kuukauden tarkka tasotus lasketaan. Reportoiduista tuloksista valitaan 20 viimeisinta tulosta (Joskus 20 on vahemman kuin kuukauden aikana pelatut kierrokset). Naista 20 viimeisimmasta tuloksesta valitaan 10 tulosta joissa laskettu erotus on alin. Uusi tarkka tasoitus on naiden kymmenen ’parhaan’ tuloksen keskiarvo kerrottuna kulloinkin voimassa olevalla kertoimella (joka muistaakseni on 96%). Jos keskiarvo on pienempi kuin 0, tarkka tasoitus on pienempi kuin 0, eli negatiivinen numero.
Pelitasoitus lasketaa joka kentalle tarkan tasoituksen ja slope ratingings perusteella.
Tarkka tasoitus jaetaan 113:lla ja kerrotaan kentan pelatuille tiille lasketulla slope ratingilla. 113 on ns normaalin kentan slope rating, ts kentan, jolla kahden golfarin eron oletetaan olevan tasmalleen sama kuin tasoiusten ero. Slope ratingilla ei ole vaikutusta tarkan tasoituksen laskemiseeen.tervolalainen kirjoitti: (19.12.2008 4:31:25)
Sibbe, 20+ vuotta tasoituksia USGAn kaavan mukaan yllapidettyani voin ehka antaa USGAn tasoutuksen laskentakaavan.
…
Slope ratingilla ei ole vaikutusta tarkan tasoituksen laskemiseeen.USGA:n handicap manualista suoraan:
When the adjusted gross score is higher than the USGA Course Rating, the Handicap Differential is a positive number. The following is an example for determining a Handicap Differential using an adjusted gross score of 95 made on a course with a USGA Course Rating of 71.5 and a Slope Rating of 125:
Adjusted Gross Score – USGA Course Rating: 95 – 71.5 = 23.5
Difference x Standard Slope Rating: 23.5 x 113 = 2655.5
Result / Slope Rating: 2655.5 / 125 = 21.24
Handicap Differential (rounded): 21.2The Handicap Index formula is based on the best Handicap Differential(s) in a player’s scoring record.
Slope ratingilla on siis vaikutusta tuon kierroskohtaisen differentialin ja täten tarkan tasoituksen laskentaan.
Mika Hekkanen kirjoitti: (19.12.2008 8:01:07)
USGA:n handicap manualista suoraan:When the adjusted gross score is higher than the USGA Course Rating, the Handicap Differential is a positive number.
Tarkoittaako tuo sitä, että kaikkien muiden hauskojen eroavaisuuksien lisäksi EGA:n negatiivinen tasoitus on USGA:ssa positiivinen ja päin vastoin??? No voi per…n suti!
Samaa käsikirjaa näköjään Mika ja myös tervolalainen käyttävät. Kaivelin lisää yksityiskohtia USGAn händärimanukaalista vastaukseni liitteeksi, mutta tekstiä editoidessa sainkin koko roskan häviämään bittiavaruuteen…
Laskukaava tulostaa sekä kierroskohtaisen negatiivisen että positiivisen indeksin itseisarvoltaan täysin samoin. Ei etua kummallekaan. Kierroskohtaisten indeksien, minimi 5kpl, avulla määritellään pelaajan HCP indeksi, jolloin max. 10 parhaan kierroksen keskiarvoa korjataan luvulla 0,96. Edelleenkään ei etua kummallekaan kategorialle. Vasta Course HCP Table käsittelee negatiiviset positiivisina ja päinvastoin kuten KL aiemmassa viestissään noteerasi. Taulukon avulla määritellään pelitasoitus kullekin kentälle, ja silloin pelitasoituksia justeerataan eri arvoisesti indeksin perusteella.
Viestiketjun alussa annettu linkki USGAn manuaaliin antaa asiasta tarkan selvityksen. Lisäksi sieltä löytyy runsaslukuinen määrä reunaehtoja, joiden on oltava voimassa, jotta kierros tai kenttä on tasoituskelpoinen. Käsitykseni mukaan suurin harhaluulo USGAn tasoituksista syntyy heidän korjausmenettelystään. Esim. singelipelaajan reikäkohtainen tulos ei saa olla suurempi kui tuplabogi. Itse asiassa menettely vastaa suunnilleen meidän pistebogilaskentaamme, kun tasoitus lasketaan sen perusteella.
Mielenkiintoinen lisäpiirre on kilpailutulosten erillisseuranta. Mikäli kilpailutulokset ovat merkittävästi parempia kuinharjoituskierrosten tulokset, tasoitusta voidaan rukata alaspäin selvien laskentasääntöjen perusteella. Ongelmia händärihuijareille!
Jossain päin käytetään ns. Stableford 36 -menettelyä, jolloin kilpailukierroksen tasoitus määräytyy vasta kierroksen jälkeen em. menettelyn laskentasääntöjen mukaisesti Tällä tavoin esim. ilman virallista tasoitusta pelaava voi osallistua kisaan.Kuitenkin kaikitenkin, Hyvää Joulua kaikille mukaville golfareille!
KL kirjoitti: (18.12.2008 12:58:46)
k. kirjoitti: (17.12.2008 22:35:11)
Kierrostulosta vähän säädetään (Gross Score -> Adjusted Gross Score; nykytasoituksen yms. mukaan) ja erotustakin vähän säädetään (slope ratingilla) ja keskiarvoa säädetään vakiolla 0,94.
Tämäpä juurikin on se kysymykseni ydin. Annan esimerkin.
Klubituuppari Jack on pelannut hyvän kauden (mielestään) ja hänen 10 kierroksen ’keskiarvonsa’ on 85,3. Tästä lasketaan hänen tasoituksensa näin: 0,94 x (85,3-72) = 12,5. Tasoitus on siis tietenkin miinusmerkkinen, kuten meillä tuuppareilla yleensäkin. Jackin tasoitus on siis hieman alempi eli parempi kuin hänen 10 parhaan kierroksensa keskiarvo (+13,3).
Huippuamatööri Erwin on pelannut upean kauden ja hänen vastaavat lukunsa ovat 0,94 x (67,4-72) = -4,3. Tämä miinusmerkki tietenkin muutetaan plussaksi, eli hänen tasurinsa on nyt +4,3. Mutta kas kummaa, Erwinin tasoitus (tai sen itseisarvo) onkin korkeampi eli huonompi kuin hänen 10 parhaan kierroksensa keskiarvo (-4,6)! Where’s the logic??!?
Kyllä siinä on logiikka ja vieläpä lineaarinen. Mitä paremmin pelaat, sitä vähemmän sinun tarvitsee antaa tasoitusta.
Kun pelaat keskimäärin (sääd.) kuusi alle, sinun tasoitus onkin vain +5,4. Eli vähemmän tarvitsee sinun antaa tasoitusta; pelaat keskimäärin paremmin kuin tasoituksesi. Pelatessasi tasan (sääd. 0) saat tasan nollaa tasoitusta. Pelatessasi keskimäärin (sääd.) 6 yli, saatkin tasoitusta vain 5,4; pelaat keskimäärin huonommin kuin tasoituksesi. Pelatessasi keskimäärin (sääd.) 17 yli, saat tasoitusta vain 16. Pelaat keskimäärin vielä huonommin kuin tasoituksesi.
Matemaattisesti tämä on pässinlihaa. Tasoitus kertoo, kuinka paljon kilpakumppaniin tai kanssapelaajaan nähden saat tasoitusta, kun se on korkeampi tai kuinka paljon pitää antaa, kun se on alhaisempi.
Tasoitus myös kertoo, kuinka ’hyvä’ olet pelaajaana. Jossain määrin.
k. kirjoitti: (19.12.2008 19:13:39)
Tasoitus myös kertoo, kuinka ’hyvä’ olet pelaajaana. Jossain määrin.
Näinhän se jossain määrin tapahtuu meilläkin.
Kiitos paivityksesta Mika,
Ovat nakojaan muuttaneet lakentakaava viimeisen vuosikymmenen aikana. Onneksi ei enaa tarvitse kasipelilla tasoituksia laskea.Plus-tasuri synty on taysin matemaattinen. Nettotulokset kun lasketaa vahentamalla tasoitus bruttotuloksesta.
Brutto – tasoitus = netto
90 – 18 = 72, mutta 69 – (-3) = 69 + 3 = 72. Siksipa plussa tasoitus.Nyt en kyllä ymmärtänyt lainkaan.
k. kirjoitti: (19.12.2008 19:13:39)
Kyllä siinä on logiikka ja vieläpä lineaarinen. Mitä paremmin pelaat, sitä vähemmän sinun tarvitsee antaa tasoitusta.
Eikös se ole itse asiassa päinvastoin, mitä paremmin pelaat, sitä enemmän kenttä antaa sinulle tasoitusta, siis ollessasi plussalla? Ja tämä on täysin toisin kuin EGA:ssa, siitä tämä koko ketju on alkanut.
EGA:ssa tasoitus on aina, aina ja aina ’parempi’ kuin kierroskeskiarvo, vaikka laskisi vain viimeisten 10 kierroksen keskiarvon. USGA:ssa homma tuntuu olevan miljuuna kertaa mutkikkaampi.
No, eihän plussatasoituksella pelaaville ole tasoituksella mitään merkitystä, joten sen laskeminen voitaisiin tykkänään lopettaa.
tervolalainen kirjoitti: (19.12.2008 23:51:35)
Plus-tasuri synty on taysin matemaattinen. Nettotulokset kun lasketaa vahentamalla tasoitus bruttotuloksesta.
Brutto – tasoitus = netto
90 – 18 = 72, mutta 69 – (-3) = 69 + 3 = 72. Siksipa plussa tasoitus.Sinä et ole tainnut ymmärtää koko ketjua? Ei se mitään.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)