Aihe: Pituus vai tarkkuus? - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Pituus vai tarkkuus?

Etusivu Foorumit Yleistä Pituus vai tarkkuus?

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #190350 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mielenkiintoista on seurata näitä keskusteluja. Monelle tuntuu olevan tärkeintä, miten pitkälle draivaa. -Ja uskomattomia pituuksia sitä tunnutaankin lyövän! Mailoistakin halutaan vain tietää, mikä uusi draiveri nyt sitten vie kauemmaksi kuin aikaisemmat. Score kuitenkin tehdään greenillä tai sen lähellä. Koska näemme mielipiteitä wedgeistä? -Putterit nyt ovat makuasia, pitkä tai lyhyt. – Driwing is for show, putting for dough!

    #518486 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kyllähän täällä on vannottu tarkkuudenkin nimeen, taitaa tuo nuoriso lähinnä pullistella noilla pituuksilla?

    Niin – olisiko viisainta lisätä bägiin mieluummin lähipelimailoja kuin esim. pitkiä rautoja? Toivottavasti kokeneemmat pelaajat innostuisivat kertomaan omia kokemuksia hyödyllisimmistä mailoista perussetin lisäksi! Minun vedget ovat PW_49, S_54 L_60 jaolla – pidättekö liian harvana?

    #518487 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    minä käytän myös kolmea wedgeä, mutta tiheämmällä välillä. Eli pw 48, gw 52 ja sw 56. Lobin siis olen hyllyttänyt, koska koen sen tarpeettomaksi pelityylilleni.

    Yleensä raudoissa on kaiketi neljän asteen ero siirryttäessä suuntaan tai toiseen. Joten juuri sen takia mielestäni on hyvä, että wedgetkin menisivät sen mukaan. Tosin tämä on kuitenkin ns. tuntuma-asia.

    #518488 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tottahan se on, että moni, ehkä jopa minä, pelaisi paremmin jos jättäisi draiverin kotiin tai kauppaan. Mun mielestä draiveri vaan on bägin kivoin maila. Mukavampaa tunnetta ei ole kuin pitkän, suoran ja oikeaan suuntaan lähteneen draivin jälkeinen wow-tunne. Onhan puttienkin upottaminen kivaa, mutta draiveri on silti mailojen kunkku.

    Wedgetkin on toki kivoja, mutta niiden vertailu on draiverien vertailua vaikeampaa, koska tarkkuutta on huomattavasti vaikeampi arvostella kuin pituutta. Hyvä wedgelyönti voi tilanteesta riippuen olla joko korkea tai matalampi voimakkaasti spinnaava. Yksi syy, miksi wedgejä ei pahemmin vertaillapelaajien keskuudessa on se, että harvalla pelaajalla on kokemusta muista kuin omista wedgeistä. Minulta ei ainakaan kukaan ole koskaan kysynyt saako testata wedgeäni.

    Mun Wedget on 56 ast SW, 53 ast GW ja 49 ast PW. GW ja SW on Cleveland 588 GM wedgejä True Temper teräsvarsilla, PW Spaldingin settiin kuuluva graffavartinen. Clevelandit on PW:en verrattuna paljon paremmat, joten PW on käytössä vain 110m paikkeilta. GW tuli settiin mukaan vasta viime kesän puolivälissä ja täytti mukavasti 25m aukon. Jossain Golf Digestissä luki jotain tähän suuntaan: Three wedges may sound a lot, but two isn’t enough.

    #518489 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minusta on luonnollista, että draivereista puhutaan enemmän kuin wedgeistä. Draivissa mailan osuus on paljon suurempi ja siinä lyödään enemmän tai vähemmän samaa svingiä aina uudestaan.

    Samalla wedgellä lyödään sen sijaan monelta etäisyydeltä, monenlaisesta makuusta korkeaa ja matalaa jne. Silloin korostuu pelaajan tatsi ja tekniikka. Minulle wedge on hyvin samanlainen maila kuin putteri: Tunne ratkaisee.

    Kun wedgen kanssa on viettänyt useita tunteja erilaisissa harjoituksissa (95% vajaata matkaa) niin ei tulisi mieleenkään ostaa uutta vaikka uusi lennättäisikin todistetusti pidempään ja suorempaan. Lähestymislyönnissä wedgellä ei ongelmana ole pituus tai suoruus vaan tarkkuus. Maila (hyvä tai huono) lennättää pallon aina samanlaisella osumalla yhtä pitkälle ja samaan suuntaan. Wedge-lyönnissä onnistumisen ratkaisee pelaajan arvion oikeellisuus ja kyky toteuttaa se. Kumpaakaan ei voi ostaa mailakaupasta.

    #518490 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kuten edelliset ovat kertoneet, on wedgen valinta ja sen toimivuus hyvin pitkälti fiiliskysymys. Käytännössä draiverissa erilaiset tekniset ominaisuudet vaikuttavat enemmän kuin wedgessä.

    Tottahan wedgeissä on eroja. Paljonkin, jos verrataan esimerkiksi johonkin settiin kuuluvaa kehäpainoitteista wedgeä johonkin mb-wedgeen. Jos otetaan ’riviin’ hyviksi tunnetuista wedgeistä niiden huippumallit (esim. Titu, Cleve, Cally, Mizuno, Zodia jne.), niin erot ovat tuntuman osalta loppujen lopuksi aika pieniä (mutta havaittavia), verrattuna esimerkiksi 10:een eniten myydyn draiverin eroihin.

    Ammattilaisten käyttämien wedgejen (kuten myös muiden mailojen) osalta on huomattava, että niitä wedgejä ei saa kaupasta. Eroja on kunkin pelaajan mieltymysten mukaan painossa ja sen jakautumisessa, koossa, bounseissa, eritoten urissa jne. Lisäksi pelaajat mielellään vielä ’pelaavat’ lyijyteipin kanssa varsinkin suurimpiloftisen wedgen kanssa.

    Ns. tour-groovit voi teettää Matti Meikäläisen wedgeen myös jälkikäteen, tähän erikoistuneilla pajoilla. Urat ovat hiukan syvemmät ja leveämmät, kuin vakiot ja purevat siten paremmin.

    Jos hankkii edellä mainitsemastani listasta merkin ’huippumalin’, voi olla varma, että maila on hyvin tehty ja teknisesti huipputasoa. Toinen asia on, sopiiko se kulmiltaan, painotukseltaan jne. omaan lyöntiin ja kenttäolosuhteisiin, joilla useimmin pelaa. Tämän takia mm. lavan puhjaltaan erilaisia wedgejä on hyvin paljon.

    #518491 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Nämä tour-groovit olivat ihan uusi juttu meikäläiselle. Kiinnostaa niiden vaikutus. Jos normaali lyönti Cleven wedgellä jää suunnilleen paikalleen +- puoli metriä, tuleeko näillä pro-urilla silminnähtävä lisäys spinniin?

    #518492 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tulee lisää spinniä. Kierroslukuja ei ole tiedossa, mutta jotkut ovat vaihtaneet takaisin pienempiin uriin, koska backspinniä tulee heille liikaa. Vaikutus on myös toisaalla. Raffista jne. lyötäessä urat eivät mene niin helposti tukkoon, jolloin spinni ja rulli on hiukan paremmin arvioitavissa ja hallittavissa, eikä flyeri siten tule niin helposti.

    Urien koko ja muoto on säännelty säännöissä ja ns. tour groovit on hyvin lähellä rajoja. Älä kysy, mitkä rajat ovat, koska en niitä tiedä :))

    #518493 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kiitoksia Hörhö. Harkitsen asiaa. En tiedä, onko siitä backspinnistä aina niin paljon hyötyä mutta se näyttää aika miehekkäältä 🙂

    #518494 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Juu on se tosi miehekästä ja kääntää katseita!!

    Tuloksen kannalta kuitenkin huono asia. Korkeat lähestymisethän tulisi pysähtyä siihen, mihin pallo putoaa. Rullit suuntaan tai toiseen voi aiheuttaa harmeja. Mitä pidemmät rullit, sitä helpommin pallo vierii ulos greeniltä raffiin, bunkkeriin jne. Hyvä tai ihanteellinen alastulokohta griinillä pienenee (tai häviää kokonaan) sitä enemmän, mitä enemmän on rullia, eli lyönti siis vaikeutuu.

    Tietty jotkut voi lyödä kunnon backspinnillä, jos lippu on aivan esteen takana ja greenin edessä, mutta kohtuullisen harva henkilö maailmassa tähän toistuvasti pystyy.

    #518495 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Niinhän se on 🙁

    Valitettavasti golfissa näyttävyys ja tuloksen tekeminen kulkevat harvoin yhdessä…

    #518496 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Yleinen luulo on, että putteri on bägin tärkein maila. ’Totuus’ *) on kuitenkin, että driveri on selkeästi mailojen kuningas.

    Jos jaetaan mailojen myötävaikutus (contribution) tulokseen, niin tulokset olivat seuraavat:

    Driver 40%, putteri 30%, raudat 15%, wedget (lähipeli) 10% ja väyläpuut 5%.

    *) Lähde: GolfDigest May 2001 page 58

    #518497 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hyvä että laitoit totuuden lainausmerkkeihin.Itse tykkään kyllä draiverista, mutta tämä artikkeli lienee taas täyttä ameriikan pekonia.’Mailojen myötävaikutus’ on tosi hyödyllinen tieto jos kentällä pääsee draivaamaan esim. 4 krt/kierros.

    Mutta tuo 40% varmasti pitää paikkansa siinä mielessä että tulos romahtaa helposti sen verran verrattuna esim. pitkään rautaan…No en mene väittämään enempää lukematta artikkelia, vaikuttaa prosentit kuitenkin olevan irti asiayhteydestä.

    Vaikka putteria käytetään varmasti eniten, en luokittelisi itse välinettä tärkeäksi koska kuppiin tökkää tarvittaessa vaikka haravalla.Mielestäni raudat ovat tällaisessa luokittelussa tärkein työkalu.

    Jotta en eksy liikaa itse aiheesta, mainitsen tässä lopuksi sanan ’wedge’.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: Pituus vai tarkkuus?

Etusivu Foorumit Yleistä Pituus vai tarkkuus?