Aihe: Mitä vaikuttaa grippien vaihdossa gripin paino - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Mitä vaikuttaa grippien vaihdossa gripin paino

Etusivu Foorumit Yleistä Mitä vaikuttaa grippien vaihdossa gripin paino

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Eli vaikuttaa ko gripin paino esim. swingweightiin ja jos vaikuttaa niin miten tietääkö kukaan. katselin tuolta netistä noita grippejä ja niiden painot vaihtelee 38 g melkein 70 g, eli mikä vaikutus tällä on mailaan. Tämä siitäkin syystä että haluaisin hieman enemmän ’painoa’ lapaan nyt d2 haluaisin d3 tai d4 en kuitenkaan haluisi laittaa lyijyteippiä(painotus ei myöskään onnistu varren sisään). eli voiko painotuksiin vaikuttaa gripin keveydellä.

    Kyllähän se gripin paino vaikuttaa myös svingipainoon siten, että n. 4g vaikuttaa yhden svingipainopisteen verran. Eli 4g:n vähennys gripin painossa kasvattaa SW:tä n. yhden pisteen verran (ja päinvastoin). Eli vaihtamalla mailoihin ns. lightweight-gripit (38g) kasvatat svingipainoa n. 3 pisteen verran (yleensä nuo vakiogripit painavat about 50g).

    Nyt pitää muistaa, että svingipaino on suhteellinen käsite (eli maila voi painaa vaikka 30kg ja svingipaino on D-2). Ja lopullinen tuntuma ratkaisee, sitäpaitsi tuollainen yhden/kahden SWP:n muutos on lähinnä henkinen. Eli väitän, että useimmat pro’tkaan eivät tunne yhden svingipainopisteen muutosta.

    Mutta kyllä 3 SWP:tä voi jo olla pieni muutos eli kokeile vaan lite-grippejä. Loppupeleissähän se kaikki on korvien välissä…

    Painon muutos gripissä siis vaikuttaa svingipainoon, mutta tuntumaan se vaikuttaa hyvin vähän, koska painon muutos on niin lähellä käsiä. S-painon muutos, joka aikeutuu muutoksesta varressa tai lavassa, muuttaa tosiasiallista tuntumaa paljon enemmän.

    Nimetön

    Mielenkiinnosta kysyn kommenttiisi viitaten, eikö se svingipaino liity voiman ja momentin fysikaaliseen käsitteeseen eli painonmuutoksen sijainti vaikuttaa svingipainoon kuten todettiin edellä, mutta svingipainonmuutoksen pitäisi tuntua suunnilleen samalta per yksikkö riippumatta siitä, missä kohdassa se muutos saadaan aikaan?

    Kysyn siis olematta lainkaan väline/tekniikka-asiantuntija.

    Gripin painon vaikuttaminen on hiukan ongelmallinen asia monessakin asiassa. Svingipaino on ns. staattinen mittausstandardi, jonka laskemismenetelmän ilmeisestikin tiedät. 14 tuuman mittauskohta tuo oman mausteensa asiaan. Tällä staattisella mittausmenetelmällä on omat ongelmansa, kun sitä yritetään suoraan soveltamaan/rinnastamaan käytännön golfsvingiin.

    Nimenomaan gripin tai aivan mailanpään yläosan painatuksella menetelmää voi hieman huijata tai sanotaanko paremmin, siinä voi tulla huijatuksi. Erityisesti varren jäykkyyden laskemisessa, jos siinä käytetään svingipainoa yhtenä suureena, aiheuttaa svingipainon ’sokea’ tuijottaminen laskuvirheitä. Jos ns. standardeista poiketaan, täytyy poikkeaman vaikutus (normaalia suurempi tai pienempi gripin paino) laskelmissa eliminoida, jotta saadaan oikea tulos.

    No mennään itse aiheeseen.

    En ole ingenjööri ja yritän selventää asiaa ihan maalaisjärjellä. Mainitsit voiman, momentin ja painomuutoksen sijainnin. Asia voitaisiin selittää yksinkertaisestikin, jos lyönnissä olisi sellainen tilanne, että vain maila liikkuisi tai siis heilahtaisi, kuten esim. kellon heiluri ja ’momentti’ mitattaisiin aivan mailan yläosasta. Golflyönnissä maila on kuitenkin vain yksi ’pieni’ osa heiluriliikettä, jonka toinen ääripää on tosiasiassa jaloissa ja toinen mailan lavassa. Viimeinen kohta, joka liikkuu (tai siis taipuu tai niveltyy) ennen lapaa on ranteet. Kämmenet ja sormet eivät enää liiku ja niiden pitäisi olla ’yhtä’ mailan kanssa. No olipahan lätinää…

    Otetaan esimerkki, joka saattaa valaista asiaa. Jos pelaisit esim. 12 g painavammalla hanskalla (jos sellainen vain olisi) kuin normaalisti (hanskahan on vipuvarressa suunnileen samalla kohdalla kuin grippi ja sormet ja kämmen ovat ’kiinteästi’ kiinni gripissä), niin sen vaikutus svingipainoon pitäisi olla suunnilleen sama kuin n. 12g painavammalla gripillä, eli 3 pykälää svingipainossa. Voin veikata, että lyöntituntumassa et huomaa, mitään eroa. Jos mailasi svingipainoa alennetetaan 3 pykälää poistamalla painoa lavasta, todennäköisesti huomaat eron. Vastaavaa voi ajatella esim. sormuksista. Toki gripin painosta osa on sormien alapuolella, jos gripistä otetaan normaali ote, mutta vain hyvin pieni osa.

    En kirjoituksessani tarkoittanut, etteikö gripin painon muutoksilla svingipainoon olisi mitään vaikutusta tuntumaan. On sillä, mutta se on pienempi kuin esim. lavan tai varren muutokset. Nyt tarkoitan siis svingipainoyksiköitä, enkä absoluuttisia grammoja.

    Tämä nyt oli tälläinen selittely-yritys, mutta jos asia kiinnostaa enemmän, niin kokeile. Kaikkea ei voi fysiikalla selittää, varsinkin, kun svingipainossa on kysymys nimenomaan tuntumasta, minkä maila pelaajalle antaa.

    Svingipainon osalta on hyvä muistaa, että se ilmoittaa ainoastaan mailan painon jakautumisen suhteen 14 tuuman mittapisteen kohdalla. Svingipainolla ei ole mitään tekemistä mailan kokonaispainon kanssa.

    Varmasti tässä asiassa on moniakin mielipiteitä. Itse olen lukenut useiden arvostettujen mailasuunnittelijoiden poikkeavia näkemyksiä asiassa. Onko sillä nyt sitten väliä, miten asia teoriassa on. Kysymys on kuitenkin tuntumasta ja käytännön toimivuudesta…

    Nimetön

    Kiitos hyvistä vastauksista, on totta että itsekkään en huomaa noita painotuksia kovinkaan hyvin mutta kun asiaa testattiin teipin kanssa, niin tulokset olivat jokseenkin kiistattomat d2, d4, d6 ja d9 kaikki antoivat erilaiset tulokset.

    Mutta vastauksistanne päätelle johtopäätöksenä voisiko siis sanoa, että tuolla gripillä on vaikutusta swingweightiin kun tarkastellaan mailojen absoluuttisia painotuksia. mutta onko kuitenkin niin, että varsinaisessa lyönti tilanteessa merkitys ei olisi niin suuri, koska paino keskittyy varren yläosaan, jolloin swingatessa sen merkitys ei heijastu lapaan asti niin voimakkaasti, toisin kuin jos lapaan olisi lisätty painoa??????

    Olet mielestäni oikeilla linjoilla. Svingipaino on kuitenkin vain alalle standardisoitunut melko vanha staattinen mittausmenetelmä, josta voidaan päätellä tiettyjä asioita dynaamisessa lyönnissä, eli miltä maila tuntuu (tai käyttäytyy).

    Nimenomaan gripin (tai varren aivan yläosan) painon poikkeamiset ’normaaleista’ painoista, saa aikaan muutoksia svingipainossa, jotka täytyy osittain eliminoida, jotta svingipainosta voidaan lyöntitilanteessa päätellä jotain. Laskelmissa siis osittain eliminoidaan poikkeamat, jolloin saadaan ’oikea’ svingipainon arvo, siis arvo miltä mailan pitäisi tuntua.

    Näihin asioihin ei kuitenkaan pidä juuttua, koska tärkeintä on se, että maila tuntuu hyvältä ja kukaan ulkopuolinen ei pysty sanomaan milloin näin on tai miten tähän päästään. Hyvin pitkälti pystytään kyllä kertomaan, mitä mikin muutos vaikuttaa tai miten sen pitäisi vaikuttaa, mutta vain mailan käyttäjä tietää, milloin maila tuntuu hyvältä.

    Kerrotko vielä, mikä estää painon lisäämisen varren sisään? Esim. painopinni tai jos ei halua irroittaa vartta, niin lyijyjauhoa tulpattuna tms.?

    Nimetön

    Mailoissani on sencicore varret, jonka sisällä on käsittääkseni jonkinlainen kierrevaippa, joka ulottuu varren alaosaan asti. Painon lisääminen lyijyjauheen avulla ei tästä syystä ymmärtääkseni onnistu. Myöskään painopinnin avulla ei ilmeisesti painoa pystytä lisään(jos tämä on jonkinlainen paino varren alaosaan, en kyllä ole ihan varma mikä tämä painopinni on? sori tyhmyyteni;)), vaippa kun ulottuu kiinnityskohtaan asti.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Mitä vaikuttaa grippien vaihdossa gripin paino

Etusivu Foorumit Yleistä Mitä vaikuttaa grippien vaihdossa gripin paino