-
JulkaisijaArtikkelit
-
Onkohan tämä enää ihan normaalia? Pelaan kolmatta vuotta, tasoitus tällä hetkellä 18.8, kierroksia vuosien aikana tosin takana yhteensä vain noin 50, mutta en ole urani aikana tehnyt ainoatakaan birkkua. Eilen tosin tein par nelosella eaglen, mutta ensimmäinen birkku antaa edelleen odottaa itseään. Ihmetyttää. Onko kohtalorovereita?
Toinen vuosi menossa, yhteensä kierroksia n. 45 ja vain yksi birkku tehtynä. Yritetty on kymmeniä kertoja. Tasoitus 23. Ei se birkkujen tekeminen ainakaan minulle ole helppoa – parhaalla kierroksella tuli 7 paria, mutta birkkuja ei.
Ei niitä ole tullut kovin useita tännekään päin, mutta kyllähän niitä alkaa tulla sitte joskus jos on tullakseen =)
Birkku vaatii taitoa ja onnea – taitoa sinulla pitäisi händärin mukaan ollakin, mutta… älä huoli, kyllä niitä alkaa ropsahdella. Mitä enemmän asiaa pohdit ja murehdit, sitä suurempi kynnys on pistää se ensimmäinen birkkuputti sisään. Ainakin minulla oli.
Minulla meni tuollaiset 60 kierrosta, ennen kuin ensimmäinen tipahti viime kesänä (OGK, Vaara, kai nykyinen kakkosreikä, se par 3). Ensimmäisen jälkeen birkkuputtaaminen helpottui henkisesti ja PALJON. Viime kesälle muita birkkuja ei kyllä tullut, mutta tämä kesä on ollut paljon parempi. Alkukesästä tuli birkku neljällä peräkkäisellä kierroksella, kaksi puttaamalla ja kaksi chippaamalla ja myöhemmin kesällä niitä on tullut kaksi lisää. HCP nyt 22.1.
Birkut on tiukassa täälläkin. Yleensä teen birkkuja joka kierroksella, nyt on takana useampia birkuttomia kierroksia. Ei tunnu menevän mistään sisään birkkuputti. Muutama kierros sitten tein eräänlaisen ennätykseni -kierros 2 yli par:n, mutta ei yhtään birkkua. Puttasin 7 kertaa alle 2:sta metristä birkkua, eikä mikään onnistunut.
Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että ei syytä huoleen, kun birkkuputki taas aukeaa, niin sille ei ole loppua.
Padraig Harringtonin birkkuvinkit:
(2001 griiniosumat 78%, 1,74 puttia/griini – noilla prosenteilla on jokunen täytynyt upotakin =)
?135m lipulle: gripi tuumaa alempaa, jolloin on helpompi lyödä kontrolloitu ja rytmikäs lyönti, jonka mitta (hänellä) on n. 5m normaalia lyhyempi. Eli lipun paikasta griinillä riippuen tarvittaessa isompaa mailaa.
?115m lipulle: 3/4-svingi tuo tarkkuuden, eli älkää lyökö täysiä pw/9:llä vaan ottakaa kasilla 3/4-svingi
?90m lipulle: kapeampi stanssi helpottaa kontrollia
puttaus: vastaote
Ja ei kun herkuttelemaan. Kyllä birdiet on tärkeitä varsinkin singelivaiheessa, sillä muuten ei juurikaan tulosta pääse tekemään. Korkealla hcp:lla pelaavien otollisimmat birdiepaikat ovat lyhyillä par-3:lla joten kokeilkaapa seuraavan kerran ottaa numeroa pitempi maila ja lyödä tuo 3/4-svingi – eli kunnollinen hartiakierto, mutta ei mailaa vaakatasoon vaan n. 45° riittää. Siitä lyönti kuitenkin normaalisti kiihdyttäen läpi. Annan 3 vuoden birdie-takuun.
Rautamailapelin tarkkuudesta se birkkujen tekeminen on kiinni. Kyllä niitä tulee, kun vaan muistat, ettei pörö-puttia saa jättää lyhyeksi. Älä siis ajattele, että jos ei mene niin pakko jäädä lähelle, että saa paarin.
Puttaa pörö-putti niinkuin puttaisit tuplabogia, niin kyllä se sieltä tulee…
Birkun teko alkaa vasta griinillä, siksi tärkeintä olisi lyödä mahdollisimman paljon G.I.R. osumia. Avaa järjellä draiverilla on helpointa tuhota birkku mahis.
Noi Paddy Harringtonin vinkit on loistavia just tohon G.I.R % parantamiseen.
Minulle oli tosi vaikeaa tehdä oman kenttämme ysi reiälle
birkkua kolmena ensimmäisenä pelivuotenani,mutta kun sen sille tein hiljakkoin, niin toinen tuli jo samana päivänä toisella kierroksella!!! eli opetus: korvien väli vaikuttaa enemmän suorituksiimme kuin tiin ja reiän väli.
Birkku pitää putata samalla sisulla kuin tuplabogikin…siis ei ’toivotaan toivotaan’ asenteella.
Hyviä vinkkejä Harringtonilla, tietysti tohon vois vielä lisätä sen, että ’muista viettää greenillä vähintään 10 minuuttia mittaillen ja valmistautuen, sitten jalat spagaatiin ja birkku on varma’…
Paljonko treenaat lähipeliä? 1/4 golfiin käytetystä ajasta olisi hyvä olla pelkkää lähipeliharjoittelua (tsippejä, putteja, bunkkeria, vajaita svingejä lyhyillä raudoilla). Voi olla että sinulla on nämä asiat kunnossa mutta yleisin syy birkkujen vähyyteen lienee lähipelin tökkiminen?????
Ed. kirjoittaja, CH-1 sanoi, että 1/4 olisi sopiva aikamäärä lähipelinharjoitteluun. Hangoittelisin vastaan: sen pitää olla 3/4:aa tai enemmän. Esim. kisaanlähtölämmitely a`la senior: 3 draivia (n. 1 min.), sitten 30 – 40 minuuttia pelkkiä putteja.
Kun tiedän, että kilpakumppanit ovat tehneet tasan päinvastoin, on aika kiva olo kun tullaan 1. greenille.
Viestit luettuani saanen siis olla onnellinen, että olen 30 kierrokseen tehnyt 5 birkkua. Aloittelijan tasoituksella 24,8 se näyttää olevan aivan kelvollinen luku. Yksikään birkuista ei mielestäni edes ole onnenkantamoinen, kun pisin sisään mennyt putti oli ehkä 2,5-metrinen.
Edellä kerrotun lähipelin harjoittelun tarpeen allekirjoitan. Olen päässyt chippaamaan eageliä yli 10 kertaa, mutta vain kahdesti olen saanut aikaan edes birkun. Kerran olen kyllä päässyt puttaamaankin eageliä, mutta valitettavasti kyseessä oli kakkospallo ja tuloksena oli vain kakkospallon birkku (tavallaan siis jo kuudes birkkuni).
Pörö tulee ylensä melkein joka rundi (tosi pyöreesti ilmaistu). Tossa jonkun aikaisempaan kommenttiin yhtyen> ujoksi jäänyt pörö kyllä hatuttaa! Lähipelipeli, pidän sitä itse alle satasen matkoja, ne kun toimii niin pääsee herkuttelemaan pöröillä! Hyvä putti onkin sitten luonnollinen jatke hyvälle lähestymiselle.
Unohtui tuossa asiapuolen lomassa kerskua omalla ennätyksellä birkkujen suhteen. Eli TG:n väylät 6, 7, 8 ja 9 yhteen putkeen peräkkäin (kilpailussa).
Kysyjälle, Jussille, sanoisin että aika on kohta kypsä – ja menen takuuseen, että se sieltä tulee, ellei ole jo tullut. ’Kolmas vuosi’ on kuitenkin ihmisen golfhistoriassa aika vähän, joten: älä jätä ainakaan lyhyeksi…
Suosittelen lämpimästi Dr. Bob Rotellan kirjan ’Putting Out of Your Mind’ lukemista- seitsemän birkkua samalla kierrokksella! (Tosin lopputulos oli 3 yli parin, joten vielä pitää lukea ’Golf is not a game of perfect’=)
joo no tohon en oikeen osaa sanoo muutaku etä tosi huonoo tuuria jos et oo yhtään böödiä pystyny tekeen.
mutta mulla oli yks kerta meri-teijossa ’huippu suoritusten’ kannalta aika unelma kierros:
alotin aika *******sti jotain paaria ja bogia mut sit 4. väylälle tein holarin ja 5 väylälle böödin. siinä vaiheessa rupes jo vähä jänniitää joten tuli tupla sen jälkee. mut sit taka-ysi meni näin paari ,birdie birdie ja sitte peli palautu taas ennalleen. mutta tuo oli viellä kisassa. eli yhteen kierrokseen 3 böröö ja yks holari.
Olen samoilla linjoilla seniorin kanssa vaikka sanoinkin 1/4 lähipelin harjoittelua. Tarkoitin siis kaikesta ajasta mitä golfiin pistää. Uskoakseni yli 1/2 on kuitenkin useimilla pelkkää pelaamista.
Alussa ne bördit on harvassa, kyllä ne siitä yleistyy. Selailin omia tilastoja vuosien varrelta. Ensimmäisenä vuonna bördi tuli joka 190. reiän välein, eli kerran kymmenessä kierroksessa. Toisen vuonna joka 90. reikä, kolmantena 55. reikä, neljäntenä 26. reikä, viidentenä 35. reikä ja tänä vuonna 28. reiän välein.
Montako greeniosumaa sinulla on per kierros? Kun greenille rupeat osumaan, niin eiköhän niitä birdejäkin ala tippumaan. Bördiputissa pitää hyökätä, eikä varmistellen lirutella par-tuntumaan.
Minulla on hakusessa se ensimmäinen eagle, mitenkäs se tehhään?
Huhuja oon kuullut, että iigeli tehtäs pitkillä lyönneillä… Lyhyillä sen voi jättää vain märäksi päiväuneksi.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)
Esillä 20 viestiä, 1 - 20 (kaikkiaan 20)