-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kun kilpailussa pelataan PB:a, eikös kaikilla ole yhtä hyvä mahdollisuus pärjätä? Siis jos tasoitus on realistisella tasolla. Ymmärrän sen, että joku yksittäinen nousujohteisessa huumassa pelaava mid-händäri saattaa pelata 40 pinnaa, mutta kyllähän kaikilla on samat mahdollisuudet. Kovat pelimiehet aina valittavat, mutta miksi? Eikö tasoitus vastaakaan todellista pelitasoa?
Tietenkin tasoituksellinen peli sorsii singeleitä, koska pienellä tasoituksella pelaavan on vaikeampi pelata alle tasoituksensa kuin korkeammalla tasoituksella pelaavan. Ainakin keskimäärin.
Yleensä tasoituksella 10-54 pelaavat kehittyvät suhteessa paljon nopeammin kuin singel palaajat. Ja aina kisassa on joku tällainen kehittyvä pelaaja mukana, joka korjaa koko potin. Harvemmin singel mies pelaa esim 5-10 alle tasoituksen, jollaisilla luvuilla kisoja yleensä voitetaan.
Yleensä kun se hcp on alle 5 niin siinä ei enää niitä 45:n pisteen kierroksia paljoa heitetä kun taas 36-54hcp:n pelaajat saattavat pelata kovinkin horjuvia kierroksia. Eli kun sattuu tulemaan se ns. ’hyvä päivä’ niin sit tuleekin bogey-tahtia koko kierros ja tulee se 45-50pb:tä. Samaan pistemäärään tämä hyvä singeli pelaaja joutuu pelaamaan birdie tahtia ja se nyt ei kovin realistista ole 🙂
Vaikken single olekaan (hcp12.0), vastaan kysymykseen:
Siksi, että 36:n slopella pelaavan on kentän helpoimmilla rei’illä helpompi tehdä par, josta saa 4 pistettä, kuin singlepelaajan eagle, josta saisi vastaavat 4 pistettä.
Mutta ei sillä sen suurempaa väliä ole, tasoitukselliset kisat on vaan leikkimistä, ja niitä varten systeemi toimi ihan riittävän hyvin.
NimetönEi sorsi,jos kisoihin laitetaan 2 – 3 eri tasoitusryhmää.
Kyllähän se sorsii, koska aina on mukana pelaajia, jotka ovat voimakkaasti kehitymässä eikä tasoitus välttämättä pysy mukana. Ja joillekin ’oikea’ tasoitus tuntuu olevan se, että huonollakin pelillä pääsee bufferiin…
Pelasin itse juuri eilen 41 pistettä tasoituskierroksella, tosin harjoitus- sellaisella. Tasoitusta oli 18,1 nyt 16,6. Enpä usko, että singelipelaajalle kovin usein osuu viisi alle tasoituksen meneviä tuloksia, vaan vaihtelu hyvän ja huonon kierroksen välillä on pienempi. Itselläni alkukauden tulokset ovat olleet 90-112 lyöntiä ja usein olen palloa nostanut taskuunkin. Nyt sitten napsahti 84. Joskus on vastaavalla tavalla (siis pisteiden valossa) onnistanut leikkimielisessä kisassakin.
Milloin jätit viimeksi kortin -kysymys lienee tulossa, joten vastaan siihen valmiiksi. Olen jättänyt jokaisen tasoitusta pudottavan kortin tähän mennessä, en yhtään nostavaa. Ja tiedän, ettei sitä ihan näin kuulu hoitaa, mutta eipä tarvitse kuunnella tasoitushuijari -jupinaa.
Noinhan se juuri kuuluisi kaikkien hoitaa! Golfliitonkin pitäsisi ohjeistaa tuollaiseen händäri politiikkaan.
Tuolla tavalla jokaisen pelaajan händäri on mahdollisimman lähellä sitä tasoa, johon pelaaja parhaimmillaan pystyy. Silloin tasoituskilpailut ovat mahdollisimman tasaväkisiä, eikä niitä voiteta järjettömän korkeilla PB tuloksilla. Voittaakseen kisan on silloin oikeasti pelattava omaan tasoonsa nähden hyvin, eikä mitään rutiinikierrosta. Tällöin mm. singelimiesten mahdollisuudet tasoituskisoissa paranevat…
missään muussa lajissa ei niin surkeat urheilijat osallistu kilpailuihin kuin golfissa ja suunnistuksessa
tämän mahdollistaa golfissa pistebogey, mikä on tietenkin hyvä juttu, suunnistuksessa ei taida tasoitusjärjestelmää olla, mutta iltarastit on ehkä enemmän vain suunnistustapahtuma kuin kilpailu.
singelit pelaavat varmemmin 34-38p kuin heikompitasoituksiset, joilla tulos voi olla mitä tahansa 15-45 pisteen välillä päivästä riippuen eikä tuohonkaan haarukkaan välttämättä mahduta. Ääriesimerkkinä eräs pesäpalloilija, joka veti Atrian kisoissa muistaakseni 75 pogeypistettä. (82? hcp:llä 54). Kaverillani on tasoitus 4 ja hän pelaa lähes poikkeuksetta 38-34p. Itselläni on 8 paikkeilla ja haarukka ollut viime aikoina 32-40p. Meillä seurassa on yleensä kaksi sarjaa 0-17 ja 18-36. Yleensä alemman sarjan voittaa ’tuleva singeli’, tuloksella jotain yli 40. Sen jälkeen tulee yleensä paremmat pelaajat alle 40 pisteillä.
Eli singelillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä, mutta HARVOIN VOITTOON asti.
Tuntuu typerälle kun osa jengistä nykyään laskee vain pisteitä. Sitten kun joltain sellaiselta kysyy että paljon löit, niin sitä ei edes tiedetä. Mielestäni golf on lyöntipeliä (ja reikäpeliä).
Tietäjä / Happy G. … Sorry jos provosoin.
Tätä juuri ajoin takaa. Eli jos kortteja jätettäisi aktiivisesti ja huolehdittaisiin siitä, että tasuri on realistinen, olisi PB kisoissä kaikilla mahdollisuus pärjätä.
Miksi aloitteleva, mutta pelitaidot omaava yleensä tulee pelaamaan kisoihin tasurilla 54? Yksi harjoitus tasoituskierros pohjalle ainakin.
Kovat pelimiehet ovat siksi kovia, että heille voiton meneminen muille pännittää enemmän ja siksi pitää enemmän urputtaa. Eipä näytä ammattilaisillakaan +-6 -haarukka olevan mikään harvinaisuus. Eli tuon puolesta ei ainakaan ole perusteita. Toisaalta sellaiset kilpailut ovat järjettömiä, joissa sallitaan pelissäkin klubitasoitukset. Silloin voi tulla päättömän korkeitakin pointseja. Periaattessa korkein tarkka pelitasoitus saisi olla 36.
CR/Slope-systeemi on rakennettu siten, että huomioidaan scratch-pelaajan ja bogey-pelaajan taso. Monella suomalaisella kentällä on slope aika korkea 120-130 (normi on 113). Jos kenttä on vielä lyhyehkö suosii bogipelajalle mitattu slopekerroin liikaa tuplabogipelaajia. Ison slopen kentillä voisi pistää esim. kaksi sarjaa hcp 24 yli ja alle. Sen sijaan voiton varmistaminen oikeaan osoitteseen PB-kisassa 2/3 tasoituksin on perusteetonta sikailua, vaikka joskus tuotakin näkee esim. erialisissa firmakisoissa.
NimetönKäsittääkseni useimmilla kentillä on vieraspelaajille tasoitusraja monesti 33-36. Se rajaa ulkopuoliset korkean
tasoituksen pelaajat pois, mutta samalla pitää tasapuolisuuden nimissä rajoittaa kisaan myös oman seuran
korkeat tasoitukset. Vai mitä?
Ja jos omasta mielestä Pb kisat ei ole tasaväkisiä mikä pakko niihin on osallistua? Singel-heput aina vaan niihin scr-sarjoihin niin ei tarvii arvailla ketä sorsitaan 🙂 Ehkä joskus kilpailussa joku todella pelaa paremmin kuin oma tasonsa(jos moinen mahdollista), sillon ollaa puukko kaulavaltimolla tivaamassa viimestä tasotuskierrosta ymym… Järkikäteen ja uikutus pois
Pistebogeyn tarkoituksena on vähentää yksittäisellä väylällä tapahtuvien katastrofien (esim. tuplapar jne.) merkistystä lopputulokseen. Kun alhaisella tasoituksella pelaaville näitä katastrofeja ei juuri tule (lukuunottamatta allekirjoittanutta), eivät he hyödy tästä pelimuodosta mitään.
Tämä on helppo todeta lyöntipelikilpailujen tulosliuskoista, missä alhaisella hädärillä pelanneen lyöntipelitulos ja pb:ksi muutettu tasoitusmuutos vastaavat toisiaan. Kun tasoitus alkaa huidella 30:n korvilla, niin pb tulokset ovat yleensä 1-3 lyöntiä lyöntipelitulosta parempia.
Itselläni on aika selvä asia miksi kilpailuissa tulee välillä koviakin tuloksia.
Harjoitus kierroksilla minä todella (yritän oppia) harjoittelen, muutan swingissä asioita joita sitten ajattelen lyönnin aikana, tällöin kierros tulos voi olla jopa lannistavan huono.
Sitten taas kun uudet jujut alkavat kolahtaa (pystyy kiertämään kierroksen pufferiin) alkaa olla kilpailuiden aika ja siellä ei mietitä vaan pelataan.
Sitten kun itse swingi on kunnossa ja tasoitus sen mukainen tuskin niitä kovia PB tuloksia sen jälkeen tuleekaan.
Mielummin joskus single kuin ikuisesti kova PB-mies.
Kuten monesta kommentista jo ilmenee, kyllä pb ’sorsii’ alhaisella tasoituksella pelaavia. Mutta eikös tässä keskustella hiukan väärästä asiasta? Eihän pistebogi sinänsä mikään ******* ole, mutta miksi kaikkien pitäisi pelata sitä? Jos pelaajia tosiaan kannustetaan kehittymään ja pitämään tasoituksensa todellisia taitoja kuvaavalla tasolla, tulisi pienitasoituksellisilla peluuttaa kilpailuissa tavanomaista lyöntipeliä. Tasoituksellisessa lyöntipelissä tietysti sarjan tasoitusrajat tulee asettaa järkevästi, muutenhan seurauksena on vastaava polemiikki, mitä tässäkin käydään… Tärkeintä olisi, että näillekin pelaajille olisi kannuste kilpailla.
Lisäksi on pakko mainita, että monissa seuroissa (ainakin maakunnissa) scratch on unohdettu lähes kokonaan. Perusajatuksena kuitenkin on pelata 18 reikää mahdollisimman vähin lyönnein. Scratch-pelaamiseen kannustaminen olisi toivottavaa esim. nuoria kehittyviä pelaajia silmällä pitäen. Tämä toisi myös mielekkyyttä niille pelaajille, jotka eivät välttämättä ikinä tule esiintymään esim. liittotason kisoissa, mutta joilla riittää mielenkiintoa taitojen kehittämiseen ja ylläpitoon.
Kukaan ei muuten ole tainnut vielä ehdottaa, että tasoitus määräisikin vain pelaajan sarjan. Samassa sarjassa pelaavat kilpailisivat sitten toisiaan vastaan bruttotuloksin.
Nimetön’Tuntuu typerälle kun osa jengistä nykyään laskee vain pisteitä. Sitten kun joltain sellaiselta kysyy että paljon löit, niin sitä ei edes tiedetä. Mielestäni golf on lyöntipeliä (ja reikäpeliä).’
Toisaalla valitetaan, että typerät tuupparit hidastavat kaikkien peliä, eivätkä tajua nostaa palloa kymmenennenkään lyönnin jälkeen.
EnoAntsaa mukaillen, on sama miten pelaat, aina joku valittaa.
Mielestäni hyvä tapa on joidenkin firmojen asiakaskilpailuissaan käyttämä tapa: alle 18 pelataan lyöntipeliä (siis scorena) ja yli 18 pistebogia (joka tietysti sekin on lyöntipeli). Lisäksi paras scratch palkitaan. Näin kaikki ovat tyytyväisiä.
Esimerkki eilisestä TPS-kilpailusta AG:ssä :
Mukana n. 120 pelaajaa.
Voittajan netto 56 ! Kakkonen 59 ! Kolmonen 61 ! Kympin sakissa yli puolet nuoria junnuja (hcp 36 tasoa), jotka todistettavasti ovat pantanneet korttejaan koko alkukesän, kun kortteja ei muka ole ’viitsitty’ palauttaa.
Hyvää kilpakesää kaikille!
Seuran tasoitustoimikunnalla on oikeus pudottaa panttaajien tasoitusta ilman kortin jättämistäkin, jos havaitaan, että tasoitus on liian suuri.
Toisaalta pelaajan velvollisuus on itse pitää huolta siitä, että tasoitus on kohdallaan. Singelin mainitsemassa tapauksessa voisi siis syyttää pelaajia sääntöjen vastaisesta pelaamisesta liian korkealla tasoituksella.
En osaa sanoa miten panttamisen todistaisi tai miten singelin pitäisi toimia mutta olisipa kiva kuulla tähän asiaan kannanotto esim. noiden nuorten oman seuran tasoitustoimikunnalta.
NimetönKilpailukalenterin mukaan tuolla oli kaksi sarjaa, 0-16 ja 17-36…singlellä ei taida junnujen tasureista joutua kuitenkaan kärsimään.
NimetönJos juokset 100m aikaa 20 sek, joku toinen juoksee sen
13 sek. Kumman on helpompi pudottaa ajastaan 5 sek?
Siksi pistebogipelissä pitäisi olla tasoitusryhmät.
Asia voi olla toisin lyntipelissä, jolloin yksikin katastroofiväylä voi tasoittaa peliä
Mielestäni singelit valittavat ihan aiheesta.Kyllä se on niin että lyöntipeli kunniaan.
Nämä pistebogey-räiskijät ovat turhaa kansaa, peittelevät osaamattomuuttaan.
Jos joku nyt on eri mieltä asiasta, voi samalla perustella miksi Majoreita ei pelata piste-bogeyna.
Tasoitusta annetaan ainoastaan vaimolle makkarissa (foreplay) ;D
Nimetön’Jos joku nyt on eri mieltä asiasta, voi samalla perustella miksi Majoreita ei pelata piste-bogeyna.’
Ei luulisi olevan noin vaikea tajuta, miksi tasoituksellisia kilpailuja pelataan pistebogeyna: siksi, että voitaisiin antaa jokaiselle (myös aloittelijoille) mahdollisuus osallistua, mutta kuitenkin saada kilpailu suht. nopeasti pelattua, kun pallon voi nostaakin välillä. Pistebogeyssahan on järkeä ainoastaan suhteessa tasoitukseen, siksi Majoreita ei pelata pistebogeyna. Ymmärsitkö?
ei pistebogissa mitään vikaa ole, ongelman ydin on siinä, että korkein tunnettu tasoitus pitäisi olla enintään 18, mieluummin vielä alhaisempi. Vasta tällä tasolla voidaan puhua golfinpeluusta. Jos joku ei tälle tasolle koskaan pääse, olkoon kilpailematta. Ei ole mitään syytä, miksi tuupparisarjaa ei voisi voittaa vaikka tuloksella 98 netto.
-
JulkaisijaArtikkelit