-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kentät talvehti poikkeuksellisen hyvin ja kenttämestari toisensa jälkeen röyhisteli rintaansa tulevalla poikkeuksellisen loistavan kuntoisilla golfkentillä. Ja näin on minun noin 10 eri kentän kokemuksella tapahtunutkin. Vain Vierumäeltä olen kuullut ongelmista.
Oma kenttäni on myös erinomaisessa kunnossa, mutta nyt kun kausi on huipussaan ja reilun puolentoista kuukauden jälkeen osa kentistä alkaa jo valmistautumaan talveen, kaikki kentäthän ovat nyt huippuvireessä! Vai ovatko? Oma kenttäni ei tosiaan ainakaan ole.
Mitä arvioit oman kenttäsi stimp olevan tällä hetkellä?
Oma kenttä (Suur-Helsinki, en kehtaa sanoa nimeä) 2,1 – 2,3
Tällä hetkellä en tiedä, kun eilen oli griinit muuttuneet ruudullisiksi. Mutta 20.6. väitetään mitatuksi 3,0.
edit. siis Kytäjä.
3,0 respect!
Kavereilta myös Facebookissa kyselin. Pieni otanta:
Talma 3,0
Lohja (ajettu vähän huilaamaan) 2,6 – 2,8
EGS 3,0
Porkkala tänään iltapäivällä noin 11, aamulla lienee olleet siis noin 12. Vanha Peura vähän hitaampi noin 9-10 johtuen eri ruoholaadusta. Nämä siis jaloissa mitattu/arvioitu kokemuksen perusteella, kuten kait yleensä pitäisi. Vähän yllätti Porkkalan liukkaus alussa ja turhia bogeja siitä syystä, kun vaan rullas ja rullas. Olisi kyllä toisaalta asiakakspalvelua, jos stimpit mitattaisiin ja ilmoitettaisiin kotisivuilla. Mun kokemuksen mukaan joskus harvoin ilmoitetut stimpit ei edes vältämättä pidä paikkaanasa. Tai sitten van joku ilmoittaa greenit liian liukkaiksi.
Rauski: Porkkala tänään iltapäivällä noin 11, aamulla lienee olleet siis noin 12. Vanha Peura vähän hitaampi noin 9-10 johtuen eri ruoholaadusta. Nämä siis jaloissa
Oliskohan ollut hieman ”lapinlisää” noissa luvuissa. Jos vaan pysyttäisiin metreissä, varsinkin näin Brexit-äänestyksen jälkeen. 12 jalkaa = 3,6 m eli tuskimpa vaan, ellei sitten ole ruohotonta.
Kytäjää on monesti pidetty hyvänä referenssinä nopeista griineistä. Kytäjä ilmoittoittaa kotisivuillaan, että molempien kenttien nopeus on 3,0 m (joka on siis 9.85 jalkaa).
Onko jollain tietoa, miten noita griininopeuksia saadaan käytännössä aikaiseksi (tietenkin riippuen ruoholaadusta), mutta mieleeni tulee 3 tapaa, joita käytetään rinnan:
– leikkaus
– jyräys
– hiekotus… ja tuohon ”aamulla lienee 12” kommenttiin liittyen, miten hyvin em. tavoilla käsitellyt griininopeudet muuttuvat päivän aikana.
Onpa muuten superperseestä tää keskustelujen muokkaus 😀
Putti-Posulle. Porkkalan greeniruohon laatu on jotain muuta lajiketta kuin aika yleensä käytetty. Siellä on todella nopeat griinit ja ne saadaan halutessa todella nopeiksi. On ihan unelma griinit jossa oikeasti voi ymmärtää miksi puttaaminen on niin vaikeaa. Vauhdin säätäminen ja breikkien lukeminen on nopeilla greeneillä aivan omaa luokkaa vaikeutensa takia. Esim. ekalla se nopeus yllätti täysin kun muutaman metrin tosi hiljainen putti, menikin saman verran yli tasaisella, se vaan rullaa. Sentään satoja kierroksia kokemusta noista greeneistä, niin kävi muillekin jopa + händärillä pelaaville vaikka tiesivät muiden puteista että pluikasta on. Eihän niistä hitailla greeneillä pelaavat paljoa tykkää, kun saa tykittää putteja huolettomasti ja ne jarruttaa todella tehokkaasti lähelle kuppia, mutta sitten kun pelataan kunnollislla greeneillä niin maailma muuttuu aika erilaiseksi, sekä chippien että puttien suhteen.
Noh tässä nyt sitten vähän sinnepäin olevaa faktatietoa (vaihtelee kenttä-kohtaisesti): Jyrääminen (väärä termi eli pitäisi puhua lähinnä silittämisestä) lisää viheriön nopeutta 15-60 cm stimpmeterillä mitattuna, täysi vaikutus n. 12 tuntia. Vaikutuksesta on kuitenkin vielä puolet jäljellä seuraavana päivänä. Doublecutting eli ns. ristiinleikkuulla on samanlainen vaikutus kuin jyräämisellä viheriöiden nopeuteen.
Säännölliset pienet hiekoitukset pitävät viheriöiden pinnat tasaisina (hitto kun jengi viitsisi/osaisi paikata alastulojäljet?)
Rauskille tiedoksi, että ajattelet juurikin väärinpäin eli aamulla viheriöt ovat todellakin hitaampia johtuen kosteudesta ja viheriöt nopeutuu iltapäivää kohden, koska pinnat kuivuvat.
Stimpmeter välineenä on todella petollinen väärissä käsissä ja minusta tuntuu, ettei sen käyttöä osa kentistä vieläkään osaa tai sitten vain markkinointimielessä huijataan lukemat korkeammiksi kuin oikeasti on.
Keinoja viheriöiden nopeuttamiseksi on siis paljon muitakin kuin leikkuukorkeuden lasku. Itseasiassa leikkuukorkeuden lasku on huonoin tapa nostaa viheriöiden nopeutta, koska silloin vähennetään yhteyttävää lehtipinta-alaa, joka taasen vaikuttaa fotosynteesiin!
Hyvää viikonloppua! T: Yx kenttämestaajaEiköhän nuo Rauskin ilmoittamat olleet muutenkin hatusta vedettyjä ja sopivasti liioiteltuja. Mä olen päässyt pari kertaa puttaamaan 12 stimpin griineillä ja Peuramaa on kaukana siitä…. mutta asiasta kolmanteen ja noihin alastulojälkiin..
Voin vakuuttaa korjaavani enemmän kuin yhden joka griinillä, lisäksi osaan myös tehdä sen ohjeiden mukaan ja paremminkin. Niin osaa suurin osa muistakin. Todellinen ongelma on se griinin pinnan ”räjähtäminen” eli painauman sijaan tulee musta kuoppa ja korjaat miten tahansa, jäljellä on musta läntti, koska ruohoa ei sille alalle riitä ja muutenkin tuo irtonainen hiekka-multaseos vaan murenee. Tuo on suurin syy siihen miksi joillain kentillä näyttää siltä että ei osata korjata ja toisilla sitä ongelmaa ei ole.
Mä sanoisin vaivaisella 200 kentän kokemuksella, että jos korjaaminen onnistuu vaivattomasti, on jotain pielessä ja myös muita ongelmia tulossa
Eiköhän nuo Rauskin ilmoittamat olleet muutenkin hatusta vedettyjä ja sopivasti liioiteltuja. Mä olen päässyt pari kertaa puttaamaan 12 stimpin griineillä ja Peuramaa on kaukana siitä…. mutta asiasta kolmanteen ja noihin alastulojälkiin..
Voin vakuuttaa korjaavani enemmän kuin yhden joka griinillä, lisäksi osaan myös tehdä sen ohjeiden mukaan ja paremminkin. Niin osaa suurin osa muistakin. Todellinen ongelma on se griinin pinnan ”räjähtäminen” eli painauman sijaan tulee musta kuoppa ja korjaat miten tahansa, jäljellä on musta läntti, koska ruohoa ei sille alalle riitä ja muutenkin tuo irtonainen hiekka-multaseos vaan murenee. Tuo on suurin syy siihen miksi joillain kentillä näyttää siltä että ei osata korjata ja toisilla sitä ongelmaa ei ole.
Mä sanoisin vaivaisella 200 kentän kokemuksella, että jos korjaaminen onnistuu vaivattomasti, on jotain pielessä ja myös muita ongelmia tulossa.
Stimpmeter välineenä on todella petollinen väärissä käsissä ja minusta tuntuu, ettei sen käyttöä osa kentistä vieläkään osaa tai sitten vain markkinointimielessä huijataan lukemat korkeammiksi kuin oikeasti on.
Niinpä. On jossain määrin turhauttavaa lukea noita kotisivujen stimppejä tietäen niiden olevan täysin pielessä. Asian voi itselleen havainnollistaa käymällä kahdella eri kentällä, jotka kummatkin mainostavat nopeuden olevan 3,0 metriä. Jostain kumman syystä toisella pallo liikkuu HUOMATTAVASTI pidemmälle…
EDIT: Tuli tuosta Peuriksesta mieleen, kun toissa vuonna kävin ennen kisaa pelaamassa Vanhan Peuran ja kysyin kenttämestarilta mikä on nopeus, koska griinit vaikuttivat varsin nopeilta ja eräällä paljon pelaamallani kentällä oli ilmoitettu 3,0 tai yli (en tarkkaan muista, mutta väh. 3,0). Vastasi hän, ettei ole mitannut, mutta lähtee heti mittaamaan ja ottaa minut ryhmineni kiinni. Noh, tuli siihen parkolkille taukokiskan vieraan mittaamaan ja pikainen tulos oli noin 2,85 metriä. Nuo griinit olivat kuitenkin PALJON nopeammat kuin tuon toisen kentän, jonka ’lukema’ oli korkeampi…
Mä sanoisin vaivaisella 200 kentän kokemuksella, että jos korjaaminen onnistuu vaivattomasti, on jotain pielessä ja myös muita ongelmia tulossa.
Mitä sanoo tähän PennG6? Millaisia ongelmia on tulossa? Entä miten ne voitaisiin välttää?
Mikä oli Talman Laakson lukema eilen ja mikä oli tänään? Pikkuisen ihmettelen nettisivuilla olevaa lukemaa mutta jos greenit tänään leikattu ja ehkä jotain muuta niin ehkäpä……?
Eilenhän ne oli kuin kelpo raffit….. ja perhanan epätasaiset !Mikä oli Talman Laakson lukema eilen ja mikä oli tänään? Pikkuisen ihmettelen nettisivuilla olevaa lukemaa mutta jos greenit tänään leikattu ja ehkä jotain muuta niin ehkäpä……?
Eilenhän ne oli kuin kelpo raffit….. ja perhanan epätasaiset !Netistähän nuo lukemat näkee, siis jos niihin haluaa uskoa…
Laaksoa en ole pelannut yli viikkoon, mutta Masterilla griinit olivat tällä viikolla mielestäni varsin tasaiset ja pelattavat.
Kyllä mun silti täytyy ihmetellä menoa Suomessa. Osalla kentistä leikkuut alhaalla ja muutenkin hoito onnistunut ja stmpit siellä (ilman Rauskilisää) 9-10ft välillä eli nopeat suomalaiset. Sitten toisilla kentillä ei ikinä, joista tuo Talma tuntuu kuullun perusteella olevan yksi ja Vierumäki kaikkein pahin.
Ymmärtäisi jos joinain vuosina jotain, mutta jos 10v taotaan päätä seinään, puuttuu joko ymmärrys tavoitteesta tai sitten osaaminen siihen pääsemiseksi.
KL odottaa tuota PennG6 vastausta, mutta annan oman versioni. Jos kaikki liikkuu irrallaan tuossa pinnassa, ei sinne juuraston ”verkkoa” ja pitkää kortta maan sisään ole juuri päässyt kasvamaan. Se ei vielä koskaan ole antanut hyvää pitkän aikavälin ennustetta kun kasvupiste on liki juuressa
Ei ole ollut mitään lisää, tänään olivat huomattavasti hitaammat kuin toissapäivänä. tuossa 9+. Näkee hyvin esim siitä kuinka pallo pysähtyy, silloin kun ollaan siellä 11-12 niin hidastuminen on todella vähäistä, tänään ne jopa selvästi jarrutti enemmän loppuvaiheessa.
No ihan oikeesti Rauski, jos ne nousee 8>10 niin varmaan tuntuu nopeilta. 12 ei vaan ole todellista ja kaikki jotka ovat päässeet sen aidosti kokemaan ymmärtävät eron. Sä et vaan ikinä ole edes 11 stimpin griineillä putannut
Aika hiton monta kertaa 12 stimpeillä Porkkalassa, mutta sähän tiedät varsin hyvin etten ole. Ne on mitattu ihan oikeasti ja taiten. Et ole Porkkalassa tainnut edes koskaan käydä pelaamassa, ainakaan pari vuotta sitten, en tiedä oletko sen jälkeen. Tässäkin tapauksessa on luotettava lisäksi joihinkin maailmaa kiertäviin ammattilaisiin jotka ovat ihmetelleet miten Suomessa voi saada greenit noin nopeiksi, kun ei edes maailmalla ole sellaisiin törmännyt kuin vain hyvin harvoin. Sentään vain muutaman sadan kierroksen kokemus Porkkalan greeneistä, joista sulla on ehkä korkeintaan yksi, mulla lisäksi ihan niistä mitatuista oikeista stimplukemista ja mitä ne on ja joihin voi hyvin verrata.
Voisitko siis lopettaa puheet, jotka osoittavat hyvin ohutta ja kokematonta kuvittelua ja vääriä johtopäätöksiä, joka ei ole sinänsä mitään uutta. Hyvin paljon kiitos jo etukäteen, älä enempää nolaa itseäsi.
En usko että ts on tässä nyt se joka nolaa itseään..
Mutta, enivei. Ei tarvii enää kinata. Asiaa hetken mietittyäni ymmärsin miten Rauski-Stimp lasketaan oikein:
Muu maailmahan käyttää jalan arvona lukemaa 30,5 cm, mutta Rauskin jalka on kengänumeroa 41, eli vain 25,4 cm. Tämä erotus siis tekee sen, että kun muu maailma mittaa stimpin 30,5 cm arvolla lukemaksi nopea 10 jalkaa (3,05 m) Rauskin kengännumerolla 41 mitattuna siitä tulee 12,007874 Rauski-Stimppiä, eli noin 3,3 m.
Eli siis kymmenen jalan matkaan ihan oikeasti menee kaksitoista Rauskin jalkaa, ei Rauski ole valehdellut.
Voi voi Rauski… kyllä Peurkiksen griinit ovat todellakin nopeat, ei siinä mitään. Samaa tasoa tai jopa hieman nopeammat kuin Linnassa tai Kytäjällä parhaimillaan. Noilla kummallakaan ei juuri voida mennä yli 10,5 todellista lukua, koska pallo ei enää pysyisi paikallaan. Ongelma on siinä, että et ymmärrä mitä tuo luku 12 oikesti tarkoittaa ja miten tolkuttoman iso ero on 10,5 ja 12 välillä.
Stimp 12 siis tarkoittaisi suurimmalla osalla Porkkalan griineistä sitä, että pallo ei pysyisi enää viheriön pinnalla. Siis oikean 12, ei sen mitä on jotenkin mitattuna saatu. Se oikea ero pitää ymmärtää.
Niin ja siitä kokemuksesta.. en ole vieläkään tuolla pelannut. Olen tosin ollut katsomassa miten pallo kulkee ja millaiseen kallistukseen se pysähtyy ja missä valuu takaisin alas. Aidon 12 nähnyt ja kokenut tajuaa silloin heti että tuolla sitä ei ole eikä voida edes siihen pyrkiä.
PennG6 vastasi sinua jo heiman opastaen tuosta päivän aikana tapahtuvasta muutoksesta, joka kertoo osaltaan taas siitä kenellä sitä ohutta tietoa on. Esim isoissa kisoissa griinit nopeutuvat iltaa kohti ja viikonlopulle, kulutuksen, kuivumisen ja ”nälkiintymisen” seurauksena, kun niille ei vettä eikä muuta anneta. Silloin päästään tuonne 12 lukuihin, kuten nyt Nationalissa pyrkivät, mutta sielläkään ei voida yleensä kauaa pysyä, koska ruoho kärsisi jo liikaa.
-Hippo-
En usko että ts on tässä nyt se joka nolaa itseään..Mutta, enivei. Ei tarvii enää kinata. Asiaa hetken mietittyäni ymmärsin miten Rauski-Stimp lasketaan oikein:
Muu maailmahan käyttää jalan arvona lukemaa 30,5 cm, mutta Rauskin jalka on kengänumeroa 41, eli vain 25,4 cm. Tämä erotus siis tekee sen, että kun muu maailma mittaa stimpin 30,5 cm arvolla lukemaksi nopea 10 jalkaa (3,05 m) Rauskin kengännumerolla 41 mitattuna siitä tulee 12,007874 Rauski-Stimppiä, eli noin 3,3 m.
Mä löysin kyllä toisenkin tavan saada sama tulos kun katsoin viestin kirjoittamisen kellonaikaa. 8ft x 1,5 _____ (täytä itse) on juurikin tasan 12ft
Mistähän muuten löytyis 10ft (3m) stimppinopeuksiset viheriöt jos innostuis huomenna pelaamaan?
Minun mielestä tärkeintä griinien nopeudessa on että ne ovat kentän kaikilla griineillä samat. On se sitten hidas tai nopea niin kunhan on johdonmukainen.
Vierumäellä on joskus sattunut niin samanlainen putti tasaisella kuljetti palloa yhdellä viheriöllä 2m ja toisella 5m. Jäi kuva että olivat kokeilleet sitä sun tätä toimenpidettä eri paikoissa samaan aikaan.Brockwell
Minun mielestä tärkeintä griinien nopeudessa on että ne ovat kentän kaikilla griineillä samat. On se sitten hidas tai nopea niin kunhan on johdonmukainen.
Vierumäellä on joskus sattunut niin samanlainen putti tasaisella kuljetti palloa yhdellä viheriöllä 2m ja toisella 5m.Toihan on tuttu ilmiö maailmalla, joskaan ei kovin paljon tavattu Suomessa. Yhdistelmä grainia, tuulta ja pientä tuskin näkyvää kallistusta tekee helposti tuon eron. Asia jota ei esim ihan viikossa parissa opi Eteläisillä alueilla tai Aasiassa pelatessa
Pyydä Rauski Jannea mittaamaan pari griiniä Porkkalassa, sillähän se selviää. Janne on perin pätevä sälli ja luotan hänen mittauksiinsa paljon enemmän kuin… sanotaan vaikka että monen muun 😉
-
JulkaisijaArtikkelit