-
JulkaisijaArtikkelit
-
Mitä mieltä ollaan nykyisestä tasoitussysteemistä? Oman kokemukseni mukaan se antaa aivan liian hyvän tasurin, jos tarkoitus on kertoa, mikä on pelaajan todellinen taso. Olen pitänyt kuusi vuotta kirjaa jokaisesta harjoituskierroksestani ja laskenut sen mukaan tasurin, jos olisin palauttanut ihan jokaisen kortin. Tulos on ollut, että hcp:ni olisi nyt 2-3 lyöntiä parempi kuin mikä muuten nyt on. Nykyinen tasurini 16,4 on tulosten mukaan tasan oikea, koska pystyn siihen pelaamaan normaalilla pelilläni (eli tasoni mukaisella pelillä). Joskus tietysti menee keskimääräistä paremmin ja joskus huonommin. Mutta kun tuo yksittäinen keskimääräistä parempi sattumakierros alentaisi taas hcp:täni kohtuuttomasti, niin vasta kymmenen huonoa sen saisi sen taas nousemaan oikeaan suuntaan. Tämä kuuden vuoden aikana ei korttini hcp ole ollut kertaakaan 1,5 lyöntiä lähempänä tuota ’todellista’. Näillä perusteilla väitän, että nykyinen tasurin laskentasysteemi ei ainakaan kerro pelaajan todellista tasoa. Tietysti se antaa kaikille yhtälaisesti ’väärän’=liian alhaisen tasurin ja sikäli pelaajien suhteet pysyvät samoina, mutta todellisen pelitason kanssa sillä ei ole tekemistä. Ainakin itselleni on huomattavasti miellyttävämpää pelata, kun pitää hcp:n oikeana ja kun normaalipäivänä pelaa händäriinsä, kuin että pääsisi siihen vain todella hyvällä pelillä. Selvennykseksi kerron niille, jotka epäilevät händäripinnauksesta ja palkintojen ruhmuamisesta kisoissa väärällä hcp:llä, että kilpailen vain itseäni vastaan, enkä osallistu kilpailuihin lainkaan. Onko muita jotka ovat seuranneet tuloksiaan pidemmältä ajalta vastaavasti?
Olen ymmärtänyt että hcp kertoo tason jonne hyvällä kierroksella yltää. Joka kierroshan ei läheskään aina ole hyvä 🙂
Minulla on kaikki pelaamani kierrokset tallessa vuodelta 1999 ja ohjelma kertoo seuraavaa:
Kortissa hcp: 13,6
Jos kaikki kortit olisi jätetty niin: 13,9
10 Viimeisintä kierrosta : +21
Amerikkalainen tapa (10 parasta / 20): +14,5
Ehkä mikään tapa ei kuvaa todellista tasoa meikäläisille aloittelijoille koska hajontaa tuloksissa on aika paljon?
Olen samaa mieltä. Tasoitukseni oli kauden alussa 19.0. Olen pelannut tällä kaudella n. 15-kierrosta. Kierrokseni kauden aikana ovat olleet keskimäärin 98 ja 105 -lyönnin välissä (ei paljon juhlita). Pelasin kuitenkin Wiurilassa yhden kierroksen 87. Se tiputti HCP:n 17.7.
Kun en ehdi usein kilpailuihin ja aina harjoituskierrokselta ei tule korttia palautettua. Tasoitus on palautunut vasta 17.8:aan. Onko siis tasoitukseni oikein, jos kerran kesässä pelaan tähän tasoituksen alle? Viitteenä voisi sanoa, että edellisenä kesänä en palannut kertaakaan tasoitukseen 🙁
Asiaa sen kummenmin pohtimatta, pitäisin parempana esim. jonkin asteista 10-kierroksen painotettua keskiarvoa (paremmat kierrokset saisivat paremman painon).
NimetönItse olen pitänyt tapana jättää kortin vieraspelikierroksilta joka toinen kerta, kun pelaan alle tasoitukseni. Nostanut en ole kertaakaan.
Kotikentällä tasoituskierrokset pitää ilmoittaa etukäteen, joten ei tätä arpomista tarvitse tehdä. Viikko- ja muissa kisoissa käyn aina kun ehdin, silloin tasoituskierros luonnollisesti kirjataan automaattisesti.
Tällä tavoin yleensä pelaan bufferiin – vaihtelu on ollut 27-38 pisteen välillä viimeisen kuukauden (reilut 10 kierrosta) aikana.
Onhan tätä nyt jo jauhettu täällä ties kuinka paljon.
Ei tämän EGA:n tasoitussysteemin ole tarkoituskaan kuvata pelaajan keskimääräistä tasoa, vaan se kuvaa enemmänkin pelaajan maksimisuoritusta. Silloin kun tasoitus on ’vakiintunut’ pitäisi noin 1/20 kierroksista olla händärissä tai laskevia, jolloin loput on sitten bufferissa tai nostavia.
Jos haettaisiin sitä, että tasoitus seuraa tiukasti keskimääräistä kierrostulosta, ei buffer-zoneja olisi, ja sekä laskevat että nostavat kierrokset vaikuttaisivat samalla kertoimella (esim +-0.2/bogipiste). Pitkän ajan keskimääräinen hcp olisi ihan sama tai itseasiassa huonompikin kuin USGA:n 10 parasta 20:stä -systeemillä. Ja niin meillä kuin USA:ssakin händäriin voi vaikuttaa jättämällä palauttamatta ne kortit, jotka vaikuttavat väärään suuntaa, mikä se ikinä onkaan.
Ja jos händärisysteemin epäkohdat risovat noin paljon, laske sitten vain scratchitulosta. Jos tiedät että pelaat keskimäärin esim +18, on siihen helppo verrata.
NimetönIhan sama mikä laskukaava, kunhan kaikki noudattaisivat sitä, jolloin hcp olisi VERTAILUKELPOINEN.
Sitä ei ole haluttu kuvaamaan päivän pelikuntoa ja se nykyisellä kaavalla oikein pidettynä painottuu keskimäärin arviolta 3-4 lyöntiä alle pelaajan kierroskeskiarvon. Matemaatikot ehkä osaavat sanoa tarkemmin.
Jos tulosissa pelaajalla on iso hajonta, ero hcp:n ja kierroskeskiarvon välillä kasvaa.
Hcp systeemin hienona tavoitteena lienee eritasoisten pelaajien keskinäisen kilpailun tasoitus mahdollisimman hyvin.
Muuten olen sitä mieltä, että en ko systeemiä kaipaa. Omat pelini pelaan kentän paria vastaan, mutta tarvittaessa on pelikaverin kanssa vetoihin saatava tasoitus, muuten jää vedot pelaamatta.
NimetönOmasta mielestäni meidän tasoitussysteemi toimii aivan hyvin. Tietenkään se ei silloin voi pitää paikkaansa, kun pelaajan taso kehittyy kovalla vauhdilla alkuvuosina tai vastavuoroisesti harjoittelun jäädessä vähemmälle/ ikääntymisen myötä saattaa tasoitus ’luvata’ liikoja pelisuoritukselta.
Eller hur?
Toistelen vanhoja kommentteja tasoitusasiaan, mutta pelaajan kannattaa vertailla tasoitustaan vain ainoastaan muihin oman seuran pelaajiin. Kaikkien kenttien slopet eivät ole kohdillaan , vai mistä johtuu että joillain vieraskentillä pystyy jatkuvasti pelaamaan tasoitukseensa tai paremmin, kun kotikentällä hyvä jos pääsee bufferille. Slouppaushan perustuu vain jonkun ’herran’ näkemykseen kentän vaikeudesta/helppoudesta.
NimetönPelaaja A pelaa keskimäärin joka toisen kierroksen kentän pariin, mutta muut kierrokset vaihdellen niin, että kierroskeskiarvo on 90.
Pelaaja B joka kolmannen pariin samalla ka:lla
Ja pelaaja C pelaa tasaiseti välillä 85-95, pelaaja D
joka kierroksen tasan 90 lyöntiä.
Pack ja muut: Mikä hcp-luku kuvaa kunkin pelaajan ’TODELLISTA’ tasoa parhaiten?
Aloitan vastaamisen ehdottamalla D:lle hcp 18
Ko kentän par-luku on siis 72.
Mitä merkitystä tasoituksella loppujen lopuksi on. HCP kilpailuissa pärjääminen? Oman egon korotus?
Yleisesti ottaen tasoitusjärjestelmän idea on hyvä – pyritään saamaan eri tasoisten pelaajien pelaamat tulokset yhteismitallisiksi. Tämä on kuitenkin aika mahdotonta täydellisesti koska HCPt kuvaavat eri ihmisillä aivan erilaisia ’tuloksia’ (joillakin ultra ultra hyvää kierrosta joillakin keskiarvokierrosta ja joillakin ihan mitä sattuu). Itse en piittaa HCP kilipailuista koska vain scratch kisat ovat todellisia pelitaidon mittareita ja HCP kisat harrastelijoiden puuhastelua. (Oma HCP sen verran korkea etten pärjää scratch kisoissa mutta mitä sitten?)
Päivän pähkinän ratkaisussa lähden siitä että HCP tulisi kuvata sellaista kierrosta jolloin 10% kerroista pelaa alle tasoituksensa. Näillä tiedoilla pelaajien A, B ja D tasoituksen määrittäminen on kovin vaikeaa. Pelaajalle C tasoitus on selvä 10% säännön perusteella eli 14.
Tapaus A: Tasoitus 0, koska ilmeisesti rajusti huonommat tulokset tehty humalassa edellistä voittoa seuranneen juhlinnan vaikutuksesta.
Tapaus B: Sama kuin A:lla (juhlii vain vähän pidempään)
Tapaus C: Tyypillinen uusioraitis klubituuppari, jonka händäri on naulittu 13,6:teen.
Tapaus D: hcp >20, huijaa sen verran ettei tulos nouse yli 90:n ja kukaan ei allekirjoita hänen kortteja.
A on aika ihmemies, jos joka toinen kierros on parissa ja joka toinen 36 yli!
Pähkinäsi ei oikein ole realistinen. Todellisessa elämässä tulosten vaihteluväli pienenee tasoitusten pienentyessä. Eli D:kin on ’mahdottomuus’; kyllä kai se puttikin joskus uppoaa?
36 yli? Ilmankos boscon esimerkki tuntuu sinusta mahdottomalta. Kyllä muuten singelit kykenee hyvinkin 9 kymppisiin. Tässä on ihan lähipiirissä yksi esimerkki, hcp 8 ja useampi yli 90 kierros tänä kesänä.
Ensinnäkin koko slope-järjestelmä on typerä ja työläs. Se on amerikkalaista insinöörikuvitelmaa siitä, että kaikki on mitattavíssa. Onneksi esim. brittein saarilla ei tiedetä mitään koko kauhistuksesta. Vanha terveen järjen SSS toimii paremmin.
Nykyinen tasoitusjärjestelmähän pyrkii estämään tasoitushuijaukset ylöspäin ja siinä toimiikin. Se ei kuitenkaan toimi toisinpäin: tiedän monta kaveria jotka ovat (esim. punaisilta) pelanneet itselleen ylihyvän tasoituksen jolla voivat rehvastella (singeleitä jotka tuskin pystyvät pelaaman alle 90).
Tasoitushan nousee hyvin hitaasti. Tässä amerikkalainen järjestelmä on paljon parempi, tasoitus elää enemmän pelitason mukaisesti.
Itse viime syksyn lopulla aloittaneena ja tämän kauden aikana 54 –> 16 tasoituksen tiputtaneena voin kertoa että nykyinen tasoitukseni ei kyllä kerro tämänhetkistä pelitaitoani. 5:llä viime kierroksella lyöntejä on mennyt melkein sata/kierros ja kaiken huippuna viimeisin kierros jossa niitä kertyi vaatimattomat 116.
En tiedä onko tasoitussysteemi hyvä vai huono mutta itselläni ei näköjään ole pää kestänyt tuota nopeaa pudotusta sillä ennen jokaista lyöntiä jännittää niin pirusti ja on pakko onnistua sillä kyllähän 16:sta tasoituksella pelaavan pitää jo osata pelata. 🙂 Nyt on vähintään viikon tauko menossa kun ei uskalla enää lähteä kentälle kun taidot hävisi tasoituksen laskun myötä. 🙂
Tasoitussysteemi on ainoastaan suuntaa-antava, ainoa mihin kannattaa verrata tasoitustaan on oman klubin jäsenet.
Tämä lähinnä sen takia että kentät on sloupattu pitkälti pituuden mukaan.Jos jollekin alhainen händäri on tärkeä, eihän sitä tarvitse kuin mennä esim. Ringsideen tiputtamaan tasoitusta.Joku voi tästä hirnahtaa, mutta eihän se tee kentästä huonoa vaan helpon pelattavan.
Eli mielestäni tasoitukseen vaikuttaa eniten kenttä jossa se on hankittu.Usealle on varmasti tuttu tilanne kun ’peltokenttämestari’ vajoaa maan rakoon metsärännikentällä.Golf on kuitenkin tarkkuus-, ei pituuslaji.
Todellakin, paljon pohdintaa aiheesta, jolla ei ole pohtijalle mitään merkitystä.
Nykyinen tasoitusjärjestelmä on mielestäni aika hyvä.
Jos pärjään kilpailuissa niin olen myös mielestäni pelannut hyvin omiin taitoihini nähden ja toisinpäin jos pelaan todellakin hyvin niin saatan pärjätäkin kilpailuissa.
Jos kilpailuissa pärjäisi myös itselle huonolla kierroksella niin ei oikein maistuisi makealta.
Sama juttu jos lyö PW:lä topin ja pallo jää 30 cm lipusta, ei se oikein lämmitä. Mutta kunnon lyönnillä parin metrinkin päähän niin silloin kyllä fiilis nousee.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)