Aihe: Merkkarin tasoituksesta - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Merkkarin tasoituksesta

Etusivu Foorumit Yleistä Merkkarin tasoituksesta

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Sääntöjen mukaanhan tasoituskierroksen merkkarilla tulee olla green card, mutta seurojen päätettäväksi on jätetty se, vaaditanko HCP<=36 vai riittäkö HCP<=54. Mites tämä on yleensä seuroissa päätetty? Molemmat seurat, joihin olen lyhyen golfurani aikana kuulunut (PBG ja SHG) vaativat, että merkkarin tasoituksen tulee olla korkeintaan 36. Ongelmaksi asian omalta kannaltani tekee se (enhän minä siitä muuten kirjoittaisikaan...), että oma tasoitukseni on niukasti alle tuon 36:n, mutta vaimollani se on yli. Näin ollen voin itse toimia vaimoni merkkarina, mutta vaimoni ei voi toimia minun merkkarinani, mikä tietysti vaikeuttaa eli vähentää tasoituskierrosten pelaamista. Nyt, jos haluan tasoituskierroksen pelata, joudun caddie masterin avustuksella organisoimaan tilanteen, jossa minut lisätään ryhmään, josta löytyy vaatimukset täyttävä pelaaja,. Ryhmätasoitus taas käytännössä aiheuttaa sen, että vaimoni ei enää mukaan pääsekään. Lisävaikeutena asiassa on vielä se, että olen aina ollut sen verran ihmisarka, että täysin vieras seura, vaikka mukavia ihmisiä olisivatkin, lisää aina ylimääräistä jännitettä vatsanpohjaan - erityisesti kun kyseessä on tasoituskierros. Viime vuonna tilanne olikin se, että pelasin vain ja ainoastaan ne 4 vaadittua tasoituskierrosta. Sen sijaan, jos vaimoni voisi toimia merkkarinani, niin tasoituskierroksia tulisi pelattua varmaankin paljon enemmän ja tasoituskin näin ollen kuvaisi varmaankin paremmin oikeaa pelitasoa. En oikein tiedä, mistä tämä HCP<=36 -vaatimus oikein kumpuaa. Ilmeinen mieleentuleva asia on tietty se, että vähän/huonosti pelanneiden ei oleteta tuntevan sääntöjä riittävän hyvin, mikä ei tietenkään ainakaan kaikissa tapauksissa pidä paikkaansa. Onko siis taustalla jotain muita syitä? Eihän tämä(kään) asia nyt tietysti mikään mittava ongelma ole, mutta pieni epäkohta ainakin minusta - varsinkin kun en oikein ymmärrä sen syitä. Eihän siinä, että vaimoni olisi merkkarinani, ole tarkoitus huijata ketään. Kyllähän nytkin, jos huijata haluaisi, vaimoni tasoituksen voisi keplotella alemmaksi, jolloin ongelma ratkeaisi itsestään, mutta siihen emme tietenkään aio turvautua. Jos ja kun vaimoni tasoitus putoaa, niin se tapahtuu vain ja ainoastaan hänen pelillisillä ansioillaan.

    Tämä ei oikein vastaa kysymyksiisi, mutta kerronpahan sen kuitenkin. Omalle kohdalleni sattui muutama vuosi sitten: Olen nainen ja olin mieheni kädinä virallisissa kilapailuissa muutama vuosi sitten. Mieheni seurassa pelasivat kaksi muuta miestä. Oma tasoitukseni ei vielä silloin riittänyt kilpailun tasoitukseen 36. Joten sääntöjen oppimisen ja kaiken muun oppimisen kannalta olin kädinä. Yksi porukasta joi ison viskipullon 18 reiän aikana ja ei pystynyt enään peleemaan muutamaa viimeistä reikää. Samainen mies rehenteli minulle että hän kyllä kirjoittaa omalle vaimolleen sellaisen tasoituksen että pääsee kisaan mukaan . Totesin, että haluan ansaita itse kaiken sen minne taitoni riittävät. Mies totesi että eikös se miehesi kuitenkin voisi kirjoittaa se´llaisen tasoituksen sinullekin että pääset kärryjen vetämisestä. Totesin ettei käy !!!
    Hän ei ymmärtänyt sitä lainkaan.

    Että, näinkin voi käydä.

    Itse suosittelen vieraissa porukoissa pelaamista, niissä voi oppia yllättävän paljon erilaisia asioita ja yleensä seura on mitä mainiointa:-) Ei Kannata vierastaa 🙂

    Kiitoksia kokemuksista. Myönnän toki, että vieraassa seurassa pelaamisessa on varmasti omat hyötynsä. Olen kuitenkin valitettavasti sellainen jännittäjä, että tasoituskierrokselle lähtö tuiki tuntemattomassa seurassa pistää elimistön sekaisin jo pari päivää ennen avauslyöntiä. Ja koska olen ollut tällainen jo 30 vuotta, niin tuskin se siitä hetkessä miksikään muuttuu. Ja olisihan se mukava, ettei vaimonkaan tarvitsisi jäädä kotiin. Varsinkin se tuntuu hassulta, että vaimoni on pelannut ihan yhtä kauan kuin minäkin, osaa säännöt vähintään yhtä hyvin, on juuri läpikäynyt sääntö- ja etikettikurssin eikä silti kelpaa merkkariksi minulle vaikka minä kelpaan merkkariksi minulle.

    Iski sitten typo edellisen viestin loppuun. Tarkoitus oli toki sanoa, että

    … minä kelpaan merkkariksi hänelle.

    Jotta voi kirjoittaa kortin on oltava ’virallinen tasoitus’ <=36. Tasoitukset 37..54 ovat käytössä harvassa maassa ja niitä sanotaa 'klubitasoitukseksi'. Mielestäni on OK että vain kokeneempi pelaaja voi kirjoittaa kortin koska silloin todennäköisemmin on pelattu sääntöjen mukaan. Aika usein aloittelijat hieman oikovat sääntöjä vahingossakin.

    Jatkanpa vielä itse hiukan aiheesta. Jos tasoitusrajoituksen taustalla on vain ja ainoastaan pelko puutteellisesta sääntötuntemuksesta, niin en oikein usko, että tuo virallisen tasoituksen vaatiminen on se paras ratkaisu. Ja ainahan kinkkisen tilanteen kohdalla voi tarkistaa, mitä se sääntökirja sanoo, ei kaikkia pykäliä tarvitse ulkoa osata.
    Toki yhteiskunnassa joudutaan usein säätämään lakeja ja säädöksiä ’keskivertokansalaisia’ silmälläpitäen tai sitten vain, jotta se pahin kansanosa saadaan pidettyä kurissa, jolloin aina löytyy yksilöitä, joille käytäntö ei parhaalla mahdollisella tavalla sovi. Tässä tapauksessa pystyn kuitenkin keksimään niin paljon tilanteita, joissa tuo tasoitusraja ei korreloi sääntötietouden kanssa toivotulla tavalla, että mielestäni jokin toinen ratkaisu voisi olla toimivampi.
    Omassa esimerkkitapauksessani vaimoni ja minä olemme yhtä kokeneita pelaajia ja sääntötuntemuksessa taso (minusta ihan hyvä taso) on sama. Silti toinen voi toimia merkkarina, toinen ei. Joku lahjakas pelaaja voi pudottaa tasoituksensa helpostikin parissa kuukaudessa 54:stä vaikka 25:een, kokemusta ei kuitenkaan ole kertynyt kovin paljoa. Toisaalta joku on voinut pelata vuosia kausia, mutta harjoittelun vähyydestä, fyysisistä ominaisuuksista tai jostain muusta johtuen tasoitus voi sitkeästi pysytellä 36:n yläpuolella, kokemusta sen sijaan olisi runsaasti. Ja lopulta, mikä oikeastaan erottaa 37:n ja 36:n tasoitukset toisistaan – yksi ohimennyt putti.
    Vaatimus green cardin suorittamisesta on minusta selvä ja helposti ymmärrettävä vaatimus. Jokun tietyn tasoituksen vaatiminen on sitten jo aina hieman ongelmallisempi tilanne. Jos tilanne on tosiaankin se, että green cardin suorittaminen ei tarkoita sitä, että pelaaja olisi riittävästi perillä golfista ja sen säännöistä, niin sitten minusta olisi parasta kehittää korttivaatimukset sellaisiksi, että niitä ei voi läpäistä ilman riittävää tietämystä ja asiaa myöskin tulisi valvoa niin, että mikään seura ei lipeä näistä tasovaatimuksista. Tällöin green card olisi se luotettava mittari pelaajan perustiedoista ja -taidoista.
    Ja eihän golfin perusolemukseen rehellisten ihmisten lajina voi kuulua se, että pelaaja yrittää huijata sen minkä kerkiää ja merkkarin täytyy yrittää estää tämä. Periaatteessa rehellisyyteen luottaminenhan voisi mahdollistaa sen, että jokainen toimisi itsensä merkkarina. Eihän se tietenkään kaikkien kohdalla toimisi, mutta useimmissa tapauksissa varmaan ihan hyvin.
    Pyydän anteeksi kyllästyneiltä lukijoilta näitä ’vuodatuksiani’, mutta minusta asia on keskustelemisen arvoinen ja olen kyllä kiinnostunut kuulemaan, miten tämä asia on yleensä Suomessa hoidettu ja ajateltu.

    Glubikisat ovat oiva paikka harjoitella myös merkkarina olemista. Ei meillä ainakaan silloin ole tasoitusvaatimusta. Päinvastoin toivommekin, että aloittelevat golffarit ottaisivat osaa juuri glubikisoihin. Siellä on velvollisuus opastaa uusia pelaajia niillä jotka ovat jo pidemmälle ehtineet.
    Virallisissa kisoissa onkin sitten jo eri asia. Jos kaikki peljaajat olisivat niin rehellisiä kuin me yleisesti luullaan niin kyseitä ongelmaa ei olisi. Olen itsekkin joutunut sivusta seuraajaksi kilpailussa jossa pelaaja ilmoitti merkkarilleen lyöntimääränsä väärin. Tahattomasti tai tahallaan sitä en tiedä. Kyseinen merkkari tuli silmät pyöreänä kertomaan kesken kilpailun, että hänen mielestään toi kaveri huijaa. Tilanne on hankala. Kyseisestä tilanteesta kirjattiin tuloskorttiin oikea lyöntimäärä, mutta tilanne oli kiusallinen.

    En ole vielä koskaan kuulut, että merkkarin tasoitukseen joku klubilla kiinnittää huomiota.

    Merkkarihan allekirjoittaa korttisi. Tuskin ko. nimestä edes saa aina selvää kuka kortin on allekirjoittanut.

    Mielestäni korttien täyttämisen, allekirjoittamisen ja
    tasoituksen tulee perustua rehellisyydelle. Koko golfhan perustuu rehellisyydelle.

    Vaikka merkkarilla on tasoitus se ei takaa, että hän tuntee säännöt yhtään paremmin kuin kubitasoituksen omaava henkilö. Kukin tietenkin pelaa ja merkkaa rehellisesti sen mukaan minkä rehellisesti luulee olevan oikein sääntöjen mukaan.

    Luulen, että Suomessa tasoitusjärjestelmään suhtaudutaan kuten EU:n direktiiveihin, paavillisemmin kuin paavi itse.

    Merkkarilta joissain seuroissa edellytettyä alle 36:n händäriä ei ainakaan kansainvälisellä käytännöllä voi perustella. Käsittääkseni ainakin monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa jokainen jäsenmaksunsa seuraan suorittanut saa automaattisesti tasoituksekseen 36, osasi pelata tai ei. Espanjan ja Portugalin kentillä näkee monenlaista kuokkijaa, vaikka kenttien tasoitusraja on teoriassa 28 tai 24.

    Ymmärtääkseni tasoitusjärjestelmässä on kaksi perusprinsiippiä. Ensinnäkin sen tulee perustua rehellisyyteen. Toiseksi sen pitäisi mahdollisimman hyvin kuvata pelaajan todellista taitotasoa.

    Sellaista järjestelmää ei olekaan, jota huijarit eivät pystyisi huijaamaan. Siksi minusta on hassua, että joutavilla säännöksillä (merkkaajan tasoitusvaatimus, tasoituskierrosten ennakkoon ilmoittaminen jne.) haitataan näiden perusprinsiippien toteutumista.

    En minä ainakaan viitsi harjoituskierrokselle lähtiessäni erityisesti sanoa caddiemasterille, että nyt tässä tehdään virallista korttia. Ja jos peli menee hyvin, eikä händäri laske, niin sen kerran kun pelaa jossain skabassa, niin ihmiset katsoo nenänvartta pitkin, että siinä menee händärihuijari.

    Tällaiset säännöt voivat hyvin sopia kilpapelaajille, mutta omaksi ilokseen pelaavia klubipelaajia niiden ei tarvitsisi mielestäni koskea.

    Puhut paljon, mutta asiaa. Kaikki Green cardin omaavat vaan merkkaamaan. Mikäli Caddie master pelkää 37..54 tasoituksellisten tietämättömyydessään merkkaavan väärin niin kuinkahan hermona hän onkaan kun kerromme, että kentällä saataa olla alle 36 tasoituksellinen joka huijaa.

    Hyviä pelejä ja pieninumeroisia merkintöjä koko kesäksi.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Merkkarin tasoituksesta

Etusivu Foorumit Yleistä Merkkarin tasoituksesta