-
JulkaisijaArtikkelit
-
Muistaakseni Roope Kakko Urheilukanavan kommentaattorina sanoi, että jossain kisassa hän oli saanut väärästä putista (jalat puttilinjan eripuolilla) kaksi rankkua, mutta sanoi näkevänsä tätä melko usein eikä siihen viitsi itse puuttua. Toinen esimerkki viime kesältä. Pelasin kahden vieraan miehen kanssa, jotka pelasivat keskenään reikäpeliä. Toinen potki palloaan metsästä väylää kohti, löysi aina pallonsa vaikka ollisi ollut 100m metsässä, yms. ’Hauskinta’ oli se, että pelikaveri tiesi ja huomasi asian ja moneen kertaan minullekin sanoi: ’Oho, taas pallo löytyi hyvältä paikalta…’ Itse en asiaan puuttunut mitenkään. Kuinkas tarkkaa mielestäsi sääntöjen kanssa pitää olla? Onko eroa harjoituskierroksella, viikkokilpailussa tai mestaruuskisoissa? Mielestäni harjoituskierroksilta opitut asiat tulevat mukaan kaikille kierrokselle ja tämän vuoksi säännöistä olisi hyvä pitää aina kiinni. Loppupeleissä sääntöjä rikkovat huijaavat vain itseään.
Minä ainakin pelaan aina pilkulleen sääntöjen mukaan, oli sitten menossa oma harjoituskierros, viikkokisa tai seuran mestikset.
No okei okei… yksi tilanne kyllä tulee mieleen missä harjoituskierroksella tulee hiukan helpotettua omaa peliä. Silloin kun sattuu eteen tilanne ’lost ball’ enkä ole jostain kumman syystä lyönyt varapalloa, niin pelin nopeuttamiseksi en kyllä palaa takasin tiille vaan kahdella rankulla jatkan jostain siitä mistä sen ekan pallon piti löytyä.Muuten en näe mitään apua miksei aina voisi pelata pilkulleen sääntöjen mukaan. Varsinkin jos hiukankin pelaa kilpailuja niin rutiinit sääntöjen kanssa on tullut tutuiksi eikä niitä tarvitse sitten kisassa sen enempää miettiä.
En ole keksinyt toistaiseksi hyvää syytä huijata itseäni. Eli säännöistä pidettävä kiinni ja itseään kohtaan mielummin ankarampi kuin muita.
Etikettiin liittyvät asiat, honöörit ja puttausjärjestykset etc. taas joustan mielelläni, jos edistävät pelin kulkua. Niillä ei ole merkitystä harjoituskierroksilla, toki kisoissa noudatetaan.Säännöt on hieno asia. Me pelataan kavereiden kaa erittäin tarkoilla säännöillä. Itse en ota annettua puttia vastaan lyöntipelissä vaan puttaan loppuun asti.
Nimetönritari kirjoitti: (31.1.2006 9:47:59)
En ole keksinyt toistaiseksi hyvää syytä huijata itseäni. Eli säännöistä pidettävä kiinni ja itseään kohtaan mielummin ankarampi kuin muita.
Etikettiin liittyvät asiat, honöörit ja puttausjärjestykset etc. taas joustan mielelläni, jos edistävät pelin kulkua. Niillä ei ole merkitystä harjoituskierroksilla, toki kisoissa noudatetaan.Täysin samaa mieltä. Jos ei sääntöjä jaksa noudattaa harjoituskierroksella, niin miten ne sitten muka menee sinne selkäytimeen, että kilpatilanteessa ne muistaa?
Jos näen pelikaverini huijaavan esim. potkien palloa, niin huomautan. Olipa sitten harjoitus- tai kilpakierros. En kuitenkaan ala siitä saarnaamaan, vaan yksi huomautus ja se siitä. Jos sama toiminta jatkuu, niin tuskin enää samaan porukkaan lähtisin kiertämään.
En oikein ymmärrä alkuperäistä kysymystä ja siihen annettuja vastauksia. Itsestään selvää on, että TASOITUSkierroksilla ja erilaisissa kilpailuissa noudatetaan sääntöjä niin hyvin, kuin oma tuntemus sen mahdollistaa. Harjoituskierrokset ovat harjoittelua varten ja niillä voi aivan hyvin rikkoa sääntöjä.
Pelaan usein ja mielelläni yksin, monesti kahdella pallolla. Uusin silloin yleensä huonosti menneitä lyöntejä. Kerran jäin harjoittelemaan bunkkeriin, kun olin tyrinyt bunkkerilyönnin jne. Harjoittelun rajana on, että ei mitenkään hidasta muiden peliä kentällä. Joskus saatan uusia lyöntini myös muiden kanssa pelatessani, jos tilanne kentällä sen sallii ja saan pelikumppaneilta luvan.
Itseään ei kuitenkaan kannata pettää. Siihen kuuluu mm. pallon paikan parantaminen. Sen myötä harjoittelulta putoaa pohja pois.
NimetönPrboy kirjoitti: (31.1.2006 10:50:23)
En oikein ymmärrä alkuperäistä kysymystä ja siihen annettuja vastauksia. Itsestään selvää on, että TASOITUSkierroksilla ja erilaisissa kilpailuissa noudatetaan sääntöjä niin hyvin, kuin oma tuntemus sen mahdollistaa. Harjoituskierrokset ovat harjoittelua varten ja niillä voi aivan hyvin rikkoa sääntöjä.Pelaan usein ja mielelläni yksin, monesti kahdella pallolla….
Tuotapa en ajatellut ollenkaan, että miten toimisin itsekseen kiertäessä. Luultavasti ja varmaan toimisin ihan samoin eli harjoituslyöntejä löisin ja parilla pallolla menisin eteenpäin.
Itse kuitenkin kierrän (ainakin toistaiseksi) jokaisen kierroksen niin, että ilmoitan sen tasoituskierrokseksi, ihan vain ja ainoastaan siksi, että haluan tasoitukseni mahdollisimman pian alle 36:n kilpailuihin osallistumisen takia. Aloitin siis viime kesän viimemetreillä vasta pelaamaan ja olen kiertänyt kaksi tasoitusta alentavaa kierrosta.
Silloin harvoin kun kentälle pääsee, niin pelataan tulosta ja tulosta ei voi oikein tehdä tai siis sen arvo ei ole mistään kotoisin, jos se ei ole tehty sääntöjä noudattaen. Tällä siis tarkoitan sitä, että jokainen kierros on tasoitukseen vaikuttava kieppi, mikäli mahdollista.
NimetönKyllähän se on niin, että jos huijaa itseäänkin, sehän on kaikkien huijausten äiti!
Minä ainakin pelaan sääntöjen mukaan myös harjoituskierrokset, ettei jäisi korvien väliin virheitä kilpailuja ajatellen. Kyllä pelikaveritkin joskus ihmettelevät, miten tarkkaan noudatan sääntöjä harj.kierr., ehkäpä he itse huijaavat itseään.
Jos huijaa, sehän on kuin käyttäis dopingia!!Sääntöjen mukaan pelaan aina. Jokaisen pitää lukea säännöt, jotta osaa pelata niiden mukaan. Jos ei osaa sääntöjä, voi pelata tietämättään väärin ja saada fuskarin leiman itseensä. Jokainen on itse vastuussa pelaamisestaan, eikä tietämättömyys ole mikään syy pelata väärin. Pidän sääntöjä tuntemattomia, mutta kilpailuihin osallistuvia henkilöitä typeryksinä.
Monet kilpapelaajatkaan eivät tunne sääntöjä, mikä on käsittämätöntä. Jos Roope Kakko on sanonut usein nähneensä, että sääntöjä rikotaan, mutta ei viitsi puuttua asiaan, rikkoo hän itsekin sääntöjä. Sääntörikkomukseen puuttumattomuus tulkitaan yhteiseksi sopimukseksi sääntöjen noudattamattomuudesta. Tällaisesta on seurauksena kilpailusta sulkeminen eli diskaus.
Fuskarit ehkä luulevat, että muut eivät huomaa fuskua, mutta toisin on. Tavallisesti useimmat heistä ovat yleisessä tiedossa.
Mikä siinä on, että filunkiin puuttumisen kynnys on niin korkea?
Kyllä tässä on lyhyen golf urani aikana tullut monta kertaa ihmeteltyä, kuinka huonosti ihmiset tuntevat sääntöjä. Sitten kisoissa hankitaan turhia rankkuja ja ollaan naama solmussa, kun virheistä huomautetaan ja lisätään korttiin pinnoja. Vaihtoehtoisesti jäädään pähkäilemään, että mitäs tässän nyt pitäisi tehdä.
Tuntuu myös, että vaihtoehtoisen pallon pelaaminen on ihan uutta siinä vaiheessa, kun sormi on mennyt suuhun koko ryhmältä jonkin tulkinnan kanssa. Sillä kyllähän joskus niitäkin tapauksia sattuu, että mennään jonkun tulkinnan puolelle, josta siinä kisatiimellyksessä ei ole varmaa tietoa.
Itse pidän aina sääntökirjaa mukana ja kun pieni pää oli ensimmäisissä kisoissa ihan pyörällä kaikista muistettavista asioista, pidin taskussa pientä pikaohjetta etten hölmöyttäni ihan joka mutkassa päässyt todistamaan.
Monet eivät uskalla kysyä, jos ovat epävarmoja. Parempi olisi kysyä säännöstä kuin tehdä väärin – kyllä sitä sitten seuraavalla kerralla muistaa. Ja erityisesti nimenomaan harkkarundeilla. Turhan usein kuulee sanottavan, että näinhän me on aina tehty ja sitten ryhdytään väittelemään. Kun alusta saakka tekee sääntöjen mukaan niin pikkuhiljaa ne menee selkäytimeen.
Olis varmasti itselläkin taas paikallaan ennen kauden alkua tehdä pieni kertaus sääntöjen ihmeeliseen maailmaan. Eikä tekis varmasti pahaa muillekkaan!
Tuo vaihtoehtoinen pallo on muuten mielenkiintoinen juttu johon harvemmin törmää.
Sain kunnian tässä taannoin lähietäisyydeltä olla seuraamassa kun Isot Tytöt pelasivat. Ranskalainen Löi Hän pallonsa veteen, jonka jälkeen seurasi varsin epäselviä tulkintoja tapauksesta. Brittityttö (joka oli tapaus Hänen merkkarina) sanoi, että ei kun toinen pallo liikkeelle (ei siis varapallo teeltä, vaan toinen ’tulkintapallo’). Molemmat pallot pelattiin loppuun ja kierroksen jälkeen pelaajat ja meidät caddiet kutsuttiin mielipiteidemme antamistilaisuuteen tuomariston eteen.
Tapaus tulkittiin tuomariston toimesta seuraavana päivänä Ranskalaistyttöa vastaiseksi ja kaikkia meitä muita puoltavaksi, mutta tyttö sai vielä mahdollisuuden pelata pelinsä loppuun ja vielä koettaa unelmakierroksella selvittää cut.
Mikäli tätä toista palloa ei olisi pelattu, seurauksena olisi ollut DQ, joten tuota sijaispallolla pelaamista pitäisi kyllä enemmänkin suosia.
Koskaan en ole tuota ennen nähyt, tuon ammattilaistilaisuuden poislaskien.
HUOM: Aina on mahdollista pelata kaksi palloa loppuun sääntötulkinnoissa ja sitten antaa jälkikäteen tuomariston ratkaista kumpaa palloa pelaten saavutettiin oikea tulos. Monet kuvittelee, että asia pitää päättä siinä hetkessä, kun ratkaisun valitsee, mutta mikäli tuomaria ei ole sillä hetkellä saatavilla, tai tuomari ei pysty sitä sillä hetkellä ratkaisemaan, pystyy pelaamaan molemmilla tulkinnoilla reijän loppuun ja sitten jälkikäteen alkaa vääntämään asiasta.
Harjoituskierroksillakin pitäisi kyllä noudattaa sääntöjä, jos on useampi pelaaja.
Ei tunnu reilulta,jos pelikaveri aina ’löytää’ pallonsa hyvältä lyöntipaikalta.
Samat säännöt kaikilla.Olen itsekin käyttänyt vaihtoehtoista palloa mm. seuran mestaruuskisoissa. Tilanne tulee usein eteen silloin, kun ei ole ennen starttia muistanut napata mukaan sitä paikallissäännöistä kertovaa pikku lappusta. Nuo mokomat kun saattavat jopa muuttua juuri mestiksiä varten.
Viimeisin tapaus omalta osaltani oli sellainen, että pallo oli raffissa työkoneen renkaan jäljessä. Yleensähän näistä jäljistä ei vapautusta saa, mutta joskus paikallissääntöihin on lisätty tällainen vapautus tietyn tai tiettyjen korjauksen alla olevien väylien osalta. Kun en ollult asiasta varma eivätkä muutkaan ryhmässäni tienneet asian oikeaa laitaa, pelasin varmuuden vuoksi vaihtoehtoisen pallon. Sama tilanne tulee eteen usein pallon ollessa tiellä (muistattehan pitkän keskustelun hiekkateistä….;-)).
Kaksi asiaa on kuitenkin muistettava vaihtoehtoista palloa pelattaessa:
1) sen saa pelata vain lyöntipelissä, ei reikäpelissä
2) ennen vaihtoehtoisen pallon pelaamista on ilmoitettava kumman pallon tuloksen haluaa korttiinsa merkittävän, edellyttäen että vaihtoehtoisen pallon pelaaminen oli sääntöjen mukaista (sääntö 3-3a). Parempaa tulosta ei saa jälkeenpäin valita.Kirjoitit:
’2) ennen vaihtoehtoisen pallon pelaamista on ilmoitettava kumman pallon tuloksen haluaa korttiinsa merkittävän, edellyttäen että vaihtoehtoisen pallon pelaaminen oli sääntöjen mukaista (sääntö 3-3a). Parempaa tulosta ei saa jälkeenpäin valita.’Tarkennuksena, että pelaajan on ilmoitettava kumman pallon tuloksen haluaa korttiinsa merkattavan, siinä tapauksessa JOS molemmat pallot on pelattu sääntöjen mukaisesti. Muutoinhan siis tietenkin merkataan tulos siltä pallolta, mikä oli sääntöjen mukaan pelattu..
Itse pelasin vaihtoehtoisen pallon viime kesänä vain kerran. Taisi olla niin, että pallo oli uponnut syvälle semiraffiin ja oli kahta tulkintaa, saako vapaan dropin vai ei. Loppujen lopuksi siinä kävi niin, että tein bogin sillä oikealla pallolla, minkä ’räjäytin’ sieltä maan sisästä, ja sillä minkä sain dropata väylälle, tein tuplan. Onnekseni sääntötulkinta ei puoltanut tuota vapaata droppia joten minulle kirjattiin parempi tulos 🙂
Jos pelataan kilpailua, viikko-, suffeli- tai seuran mestaruus-ellaista tai British Openia, niin ehdottomasti. Jos pelataan kaverin kanssa esim voittaja saa hävinneen pallon tai auton, niin silloin voi tietenkin sopia keskenäännoudatettavista säännöistä, mutta silloinkin tietysti pelataan niiden sääntöjen mukaan. Jos haluaa jättää tasoitukseen vaikuttavan kortin, niin sillooinkin pitää pelata sääntöjen mukaan. Tasuri kun sitten taas saattaa vaikutta seuraavan kilpailun tulokseen. Jos vain olet ulkoilemassa ja hutkimassa palloa harjoitellessasi, niin säännöistä viis, mutta etiketistä kuus.
Saako kaupasta varastaa, jos vie vain vähän kerrallaan??
clap kirjoitti: (31.1.2006 22:17:20)
Kirjoitit:
’2) ennen vaihtoehtoisen pallon pelaamista on ilmoitettava kumman pallon tuloksen haluaa korttiinsa merkittävän, edellyttäen että vaihtoehtoisen pallon pelaaminen oli sääntöjen mukaista (sääntö 3-3a). Parempaa tulosta ei saa jälkeenpäin valita.’Tarkennuksena, että pelaajan on ilmoitettava kumman pallon tuloksen haluaa korttiinsa merkattavan, siinä tapauksessa JOS molemmat pallot on pelattu sääntöjen mukaisesti. Muutoinhan siis tietenkin merkataan tulos siltä pallolta, mikä oli sääntöjen mukaan pelattu..
Menee nyt vähän hiusten halkomisen puolelle, mutta menköön.
Olet tietenkin oikeassa, että molempien pallojen tulee olla sääntöjen mukaan pelattu, mutta aika harvoin se alkuperäinen pallo ei sitä ole. Golfin periaatteen mukaisesti kun toimitaan, niin pallo pelataan paikaltaan ja silloin alkuperäinen pallo on lähes aina pelattu sääntöjen mukaan, sitä ei yleensä tarvitse erikseen korostaa.
Halusin omassa vastauksessani korostaa sitä, että vaihtoehtoisen pallon tulosta ei korttiinsa saa, jos tuo pallo ei ole pelattu sääntöjen mukaisesti, minkä oivallisesti omassa esimerkissäsi juuri toit esille. Toisaalta aika harvoin pelaaja ilmoittaa haluavansa sen alkuperäisen pallon tuloksen sinne korttiinsa, muutoinhan hän ei vaihtoehtoista palloa pelaisikaan, eikös?
Vaihtoehtoinen pallohan tulee kyseeseen käsittääkseni yksinomaan silloin, kun pelaaja on epätietoinen siitä, saako hän vapautuksen ilman rangaistusta vai ei. Tällöin on erittäin tärkeää, että alkuperäinen pallo todellakin pelataan paikaltaan. Esimerkkinä vaikkapa kiinteän haitan ja pelaamattoman paikan välinen ero. Jos pelaaja jättää alkuperäisen pallon pelaamatta (eikä siis sovella sääntöä 3-3 / vaihtoehtoinen pallo) ja olettaa saavansa vapaan dropin, voi käydä niin, että hän droppaakin pallonsa väärään paikkaan. Tällöin tulee penaltteja väärästä paikasta pelaamisesta.
Mielenkiintoisemmaksi tilanne muuttuu, jos sekä alkuperäinen että vaihtoehtoinen pallo on pelattu sääntöjen vastaisesti. Esim. alkuperäisen pallon pelaaminen sinivalkoisten paalujen rajaamalta alueelta ja vaihtoehtoisen pallon droppaaminen ja pelaaminen lipun suunnassa taaksepäin eikä lähimmästä vapauttavasta paikasta.
Treenikierroksilla nyt voi tehdä mitä vain, kunhan ei häiritse omaa eikä muita ryhmiä. Silloin kun vielä opettelee sääntöjä/etikettiä on tietysti järkevää tehdä kaikki kilpailutilanteen mukaisesti, ettei sitten skabassa mokaa.
Clap kirjoitti:
Itse pelasin vaihtoehtoisen pallon viime kesänä vain kerran. Taisi olla niin, että pallo oli uponnut syvälle semiraffiin ja oli kahta tulkintaa, saako vapaan dropin vai ei. Loppujen lopuksi siinä kävi niin, että tein bogin sillä oikealla pallolla, minkä ’räjäytin’ sieltä maan sisästä, ja sillä minkä sain dropata väylälle, tein tuplan. Onnekseni sääntötulkinta ei puoltanut tuota vapaata droppia joten minulle kirjattiin parempi tulos 🙂Miten ihmeessä droppasit väylälle???
Kyllä niitä epäselviä tilanteita joskus tulee, muutenkin kuin ’saako vapautuksen’ -tilanteissa. Ja kyse joskus merkkarin ja pelaajan erilaisesta tulkinnasta. Silloin on yksinkertaista pelata toinen pallo ja katsotaan sitten, pelattiinko ensimmäinen oikein ja jos ei niin otetaan toisen pallon tulos.
Haluatko kertoa pari esimerkkiä niistä epäselvistä tilanteista, joissa pelataan vaihtoehtoinen pallo eikä kyseessä ole mahdollisen vapaan dropin saaminen? Ihan vain uteliaisuuttani kysyn, kun ei omaan mielikuvitukseeni tuottainen tilanne oiken mahdu. Olen rajallinen….
Vai tarkoitatko tilannetta, jossa pelaaja ei tiedä mihin pallonsa dropata esim. pallon kadottua vesiesteeseen? Näitä voi tietenkin syntyä, mutta jotenkin olin sulkenut ne pois mielestäni, koska niihin löytyy vastaus nopeasti sääntökirjasta (joka kaikilla on tietenkin mukana bägissä kierroksella, onhan?). Paikallissäännöt sen sijaan usein löytyvät vain klubilta, kun ei muista ottaa niitä mukaan lähtiessä.
Kuinka moni muuten muistaa kotikenttänsä paikallissäännöt?
Näitä kahden pallon pelaamisia ei tietysti (varmastikaan juuri koskaan) tarvita silloin, kun säännöt hallitaan täysin. Omalta kohdaltani en muista, että olisin enää muutamaan vuoteen joutunut näin pelaamaan. Mutta samassa lähdössä, skabassa, tuli viime kaudellakin pari kertaa toiselle pelaajaparille tällainen tilanne. Toinen oli muistaakseni sellainen tilanne, että pallo liikkui, ja eivät tienneet miten jatkaa. Toinen taas griinin ympärillä, kun toinen oli sitä mieltä, että toisen pallo haittasi ja taas oltiin epätietoisia jatkosta. Molemmissa tilanteissa lopulta sanoin, miten mielestäni piti jatkaa, mutta pelasivat myös toisen pallon.
Vielä tästä vaihtoehtoisesta pallosta. Jos sellainen on pelattu, on asia aina tuotava tuomarin tietoon, siinäkin tapauksessa, että molemmilla on tehty sama tulos.
Jos näin ei tehdä, on seurauksena pelistä sulkeminen(diskaus). Säännöt on kivoja!
Eikö kilpailutoimikunta riitä, pitääkö tosissaan ilmoittaa tuomarille?
Olet oikeassa, näitä tosiaan voi tulla. Tosin vahvasti uskon siihen, että kuvailemasi tilanteet ja niiden ratkaisut ovat useimmille tutumpia kuin koko vaihtoehtoisen pallon käsite.
Meillä oli kerran reikäpelissä (jossa siis vaihtoehtoista palloa ei saa pelata) visvainen tilanne, kun griinin takana oli sen verran tiheää metsää, ettei kahta peräkkäistä out-rajan paalua voinut nähdä samalla kertaa. Oli aivan mahdottoman vaikeaa sanoa oliko pallo outissa vai ei. Lopulta päätettiin ettei ja jatkettiin peliä. Se oli muuten minun palloni ja hävisin kumminkin sen ottelun….
-
JulkaisijaArtikkelit