Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Kilpailun keskeyttäminen
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kyllä se on nyt niin, että olkoon mitkä säännöt tahansa, niin kyllä kilpailun saa keskeyttää, jos itse haluaa. Sehän nyt on jo ihan perusoikeuksia. Eikä siihen tarvita kenenkään lupaa. Rangaistukset ovat sitten eri asia. Ne mielestäni liittyvät kyllä johonkin tahallisuuteen ja vääryyteen. Jos sun pelis on ihan pilalla lukuisten outtien takia, niin kyllä on oikeutettua nostaa pallo. Eihän siinä ole kenelläkään kivaa.
Mistä olet saanut päähäsi,että golf on aina kivaa ?
Luuserihommaa keskeyttää kisa syystä, että peli ei kulje.
Luuserihommaa tai ei, mitä siitä sitten.
NimetönMinusta kylläkin toisen pelaajan pelin ja ratkaisujen arvosteleminen on golfetiketin vastaista ja mainitsemaasi luuserin hommaa.
Golfin kantavia ajatuksia on ,että jokainen pelaa omaa peliään ja tekee omat ratkaisunsa sekä vastaa myös niistä.
Kilpailun saa keskeyttää aina JOS HALUAA.
Jos keskeytykseen on pätevä syy, kilpailunjohtaja ’siunaa’ keskeytyksen eikä siitä seuraa mitään sanktioita.
Sen sijaan jos kilpailu keskeytetään omatoimisesti ilman hyvää syytä seuraa siitä aina kilpailukieltoa, ainakin useimmissa seuroissa.
HUOM! Ei kilpailussa olla vain omilla ehdoilla ja tehdä mitä tahdotaan. Täytyy huomioida, että kilpailussa olet AINA myös jonkun toisen merkkarina. Tähän hommaan olet myös ’sitoutunut’ kun olet kilpailuun ilmoittautunut.
Kehottaisin tutustumaan kilpailujen, joihin osallistutte, sääntöihin, eipä tule sitten yllätyksiä kun on äitiä ikävä tai pissa housuissa ja peli pitää sen vuoksi keskeyttää.
Itse huomioin tämän merkkarina olemisen ja toimin merkkarina + ’määräsin’ itselleni ’sanktion’. Eli en osallistu toistaiseksi kuin pistebogi kisoihin.
En kyllä mielestäni ole arvostellut kenenkään peliä vaan kirjoitellut ihan yleisellä tasolla.
Mitä kisoista tulisi jos porukka alkaisi keskeyttelemään ensimmäisen +5 väylän tai sadekuuron jälkeen kun ei ole enää kivaa ?
Jos sinne kisaan itsensä ilmoittaa niin pelaa sitten loppuun silläkin uhalla, ettei koko ajan naurata.
Sairastumiset ja loukkaantumiset ovatkin sitten ihan toinen asia.
NimetönGC:n suorituskokeen kirjallisissa ainakin Vierumäellä etiketti/käytös-osioon kuului kysymys; Missä tilanteissa voit keskeyttää kilpailun? Ja vastaus oli: ukonilman tai sairauskohtauksen sattuessa! Muussa tapauksessa kilpailun voi keskeyttää VAIN toimikunnan päätöksellä!
Aikalailla ainakin mie tuohon luottaisin tällä vähäisellä tietämykselläni…
Samalla logiikalla laitkaan eivät kiellä varastamasta, pahoinpitelemästä tai tappamasta, nehän ovat jokaisen perusoikeuksia, ja rangaistukset ovat asia erikseen.
Sääntökirjastahan tämäkin asia selviää. Kohta 6-8 Pelin keskeyttäminen. Sääntöjen mukaan pelaaja saa omatoimisesti keskeyttää kilpailupelin VAIN, jos pelaaja uskoo, että salama voi aiheuttaa vaaratilanteen; tai jos pelaaja odottaa toimikunnan päätöstä epäselvään tilanteeseen; tai jos pelaajalla on muu PÄTEVÄ syy kuten äkillinen sairastuminen. Säännöissä on erityisesti mainittu, että huono sää ei ole pätevä syy pelin keskeyttämiseen.
Jos pelaaja keskeyttää pelin ilman toimikunnan lupaa, hänen tulee ilmoittaa asiasta toimikunnalle mahdollisimman pian. Jos toimikunta tällöin katsoo, että pelaajalla oli pätevä syy keskeytykseen, ei keskyttämisestä tule seuraamuksia. Muussa tapauksessa pelaaja diskataan kyseisestä kilpailusta. [Valitettavasti tämä oleellinen kohta säännöistä puuttuu suomenkielisestä sääntökirjasta vuodelta 2004, s. 46. Kiinnostuneet voivat kuitenkin tarkistaa asian todenmukaisuuden virallisesta englanninkielisestä laitoksesta esimerkiksi osoitteista http://www.randa.org/index.cfm?action=rules.rulessub.rulespage&cfid=1232762&cftoken=16982986 tai http://www.usga.org/playing/rules/rules_of_golf.html%5D.
Eli näin siis sääntökirja sanoo kilpailupelin keskeyttämisestä. Pätevällä syyllä ei rankkuja ja ilman pätevää syytä diskaus kisasta.
Kokonaan eri juttu sitten on, mitä seuraamuksia esimerkiksi oma seura mahdollisesti määrää sellaiselle pelaajalle, joka ilman pätevää syytä keskeyttää kilpailupelin. Uskoisin, että yksittäistapauksissa niihin ei puututa, mutta tietysti jos joku jatkuvasti keskeyttää kisan esimerkiksi niin naurettavalla syyllä, että oma peli ei kulje hyvin, niin silloin seuran toimikunnilla tai hallituksella lienee mahdollisuus ojentaa tällaista pelaajaa esimerkiksi määräaikaisella kilpailukiellolla.
Kilpailukieltoa kovempi rangaistus voisi sitten olla pelikielto kentälle. Tämän voinee määrätä vain kentän omistaja eli käytännössä golfkenttäosakeyhtiön hallitus. Ja näin kovaan rangaistukseen kyllä edellytetään myös pelaajalta rankkoja rikkomuksia. Tiedän näin kuitenkin jossain tapahtuneen, kun pelaaja on mm. juovuspäissään mennyt kentälle ja aiheuttanut siellä piittaamattomalla käytöksellään lukuisia fyysisiä vaaratilanteita. Mutta kuten sanottua, tämä on jo kokonaan eri juttu kuin yksittäisen kilpailupelin keskeyttäminen omin lupinensa.
No näyttää tulevan lunta tupaan.
Rinnastus varastamiseen kyllä on jo hivenen ’yliampuvaa’. Kyllä kait nyt tietyn piirin – tässä tapauksessa golfin harrastajien – itselleen tekemät etikettisäännöt ovat eri asia kuin rikos yhteiskuntaa tai kanssa ihmisiä kohtaan.
Eli tuntuu siltä, että tietyt golfetiketin määräykset ovat jostain muualta kuin todellisesta elämästä. Sanoisin niin, että yleinen oikeustaju sanoo sen, että kilpailun saa keskyttää milloin haluaa.
Olettaisin, että perustuslaki menee ohi golfetiketin.
Tottakai jokainen saa keskeyttaa kilpailun, milloin itse haluaa. Ei tuomari, ei kilpailunjohto eikä kukaan muukaan tietysti voi mitenkään pakottaa pelaamaan kisaa loppuun. Tämähän on ihan selvää ja kuulunee niihin ihmisen perusoikeuksiin.
MUTTA. Vapaaehtoisesti ilmoittautumalla mukaan kilpailuun tämä sama pelaaja on etukäteen hyväksynyt myös sen, että ko. kilpailussa noudatetaan sekä golfsääntöjä että kilpalumääräyksiä. Näin ollen hänen täytyy hyväksyä nämä säännöt myös kilpailun keskyttämisen osalta. JOS hän näitä etukäteen hyväksymiään sääntöjä rikkoo, häntä voidaan myös rangaista sääntöjen mukaan.
Eli joka kisaan ryhtyy, hän myös kisan kestäköön. Kaikissa sääntöjen määräämissä tilanteissa. Satoi tai paisto. Meni sitten oma peli p–seelleen tai ei.
Kilpailun keskeyttämistä koskeva sääntö on vain yksi säännöistä. Jos et niitä hyväksy, olisi kohteliasta ilmoittaa muille etukäteen, että et aio pelata samoilla säännöillä kuin muut.
Mitä muita golfin – tai muitakaan sääntöjä et voi hyväksyä?
Onko epistä, että kaikki lyönnit lasketaan? Kyllä kyrsii kun reikää ei saakaan siirtää sinne minne löit? Onko tylsää ajaa koko ajan ajoradan oikeata laitaa?
Luuserin tuntee siitä, että pinna ei kestä tunnustaa tappiota ’itseään huonommille’.
Varkaus tai tappo ei todellakaan ole sama asia kuin perusteeton kilpailun keskeyttäminen eli luovuttaminen. Onko lyhyehko kilpailukielto epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä tosiaan sama asia kuin vankeusrangaistus varkaudesta tai elinkautinen murhasta?
NimetönEi kilpailun keskeyttäminen tai luovuttaminen ole epäurheilijamaista käyttäytymistä.
Sitä tapahtuu kaikessa urheilussa,myös parhaillaan käynnissä olevissa mm.kisoissa.
Syitä ja selityksiä sitten keksitään jälkihaastatteluissa.
Vilppi ja sääntöjen vastainen toiminta on epäurheilijamaista.
Noudatatko sinä muuten kaikkia lakeja ja määräyksiä.
Kenelle esim. ilmoitat lähtiessäsi ajamaan autolla,että et noudata tieliikennelakia etkä ajele yhtään ylinopeutta tai aja liian lähellä toista ajoneuvoa.
Kyllä ihminen on senlaatuinen epeli,että se ei noudata sellaisia sääntöjä ja lakeja,joita se pitää turhina ja epäoikeudenmukaisina.
Näihin voidaan kyllä lukea myös nämä golfin kilpailumääräykset keskeyttämisen osalta.
TIETYSTI TÄYTYY HUOMIOIDA,MILLAISISTA KISOISTA ON KYSYMYS.
Mikäli olet seuran nimeämänä ja sen kustannuksella pelaamassa,puhumattakaan liiton edustamisesta kisoista keskeyttämiskynnys on huomattavasti korkeampi.
NimetönOlipahan noin juridisesti melko puppua nuo sinun kirjoituksesi.
Esim. omalla pelioikeudella pelaaminen perustuu yhtiöjärjestykseen ja osakeyhtiölakiin aivan kuten asuminenkin.
On juridisesti aika vaikea antaa pelikieltoa muutoin kuin omistajan eli yhtiökokouksen päätöksellä ja silloinkin joudutaan helposti turvautumaan osakkeen haltuunottoprosessiin.
Juopunut ja muutoin häiriötä tuottava pelaaja voidaan poistaa kentältä ja tahallisesta kentän särkemisestä voidaan vaatia korvauksia.
Toiminnan täytyy olla jatkuvaa.
Huomautuksia ja eriasteisia varoituksia täytyy olla ensin vino pino.
Vieraskentät on eri asia.
Pelin keskeyttämiseen ei kummoisia syitä tarvita.
Sadekin riittää,kun ilmoittaa, ettei viitsi terveydellisistä syistä itseään kastella.
Kuumalla riittää,kun ilmoittaa,ettei jaksa enää pelata.
Kilpailukieltoa ei tästä voi antaa ainakaan oman kentän kisoihin.
Kaatuu varmasti Tarastin lautakunnassa.
Mitä tulee tähän sopimukseen,että sitoudut näihin kilpailumääräyksiin,kun osallistut kisoihin.
Rohkenen olla erimieltä.En minä ole allekirjoittanut mitään sopimusta.Sopimus on yksipuolinen ja kohtuuton ajatellen tätä keskeyttämistä.
Tämmöisiä yksipuolisia ns. sopimuksia pyrkii kaikki tänä päivänä tekemään mitä erilaisimmista asioista.
Suurelta osin nämä ovat juridisesti epäpäteviä.
Mainitsisitko jonkun lajin, jonka säännöt sallivat luovuttamisen tai keskeyttämisen ilman pätevää syytä, ja jonka harrastajien piirissä kakaramaisesti kiukutteleva luovuttaja on korkeammassa arvossa kuin viimeinen kisan loppuun sinnitellyt?
Kuinkahan korkealle arvostettaisiin voittoa, jos voittaja on ainoa loppuun pelannut ja muutama kymmenen muuta luovuttaa kun ei huvita?
Ensimmäinen osa kirjoitustani referoi suoraan voimassaolevia virallisia golfsääntöjä. Ei siis puppua.
Toinen osa kirjoitustani käsitteli mahdollisuutta, että seuran kilpailutoimikunta ja/tai hallitus voisi ojentaa esimerkiksi määräaikaisella kilpailukiellolla jatkuvasti golfsääntöjä ja/tai kilpailumääräyksiä rikkovaa jäsentään. Väitän edelleen, että tämä on mahdollista. Korostan kyllä itsekin sitä, että näin ei varmasti tehdä, eikä ole syytäkään tehdä yksittäistapauksissa, ja kaikki tapaukset tulee aina tutkia huolellisesti. Mutta jos golfsääntöjen ja/tai kilpailumääräysten vastainen toiminta samalta pelaajalta on tahallista, jatkuvaa, täysin perusteetonta ja epäurheilijamaista (esim. ei huvita pelata loppuun, kun tuli taas pari tuplabogia), niin kyllä seuralla minusta silloin pitäisi olla mahdollisuus ojentamiseen. Tällainen pelaaja kun vie kisapaikan joltakin toiselta, joka suhtautuisi kisaan vähän kunnioittavammin. Jos ylimääräisiä tuplabogeja ei kisassa kestä, niin ei kenenkään ole pakko mukaan tulla.
Kolmas osa kirjoitustani käsitteli puolestaan pelikieltoa omalle kentälle. Kuten itsekin jo kirjoitin, tämä edellyttää pelaajalta jo melko rankkoja rikkeitä. Ja Snakes on siinä ihan oikeassa, että ennen tällaisen vakavan rangaistuksen toimeenpanoa täytyy rikkonutta pelaajaa myös etukäteen kirjallisesti varoittaa, että rikkomusten edelleen jatkuessa siitä seuraa sitä tai tätä. Sen sijaan yhtiökokousta rangaistus ei välttämättä edellytä, sillä osakeyhtiölain mukaan hallitus edustaa osakkeenomistajia ja useimpien golfyhtiöiden yhtiöjärjestyksessa on pykälä, jonka mukaan hallitus päättää kentän käytöstä tms.
Koska en kuitenkaan juuri tunne yhdistyslakia ja osakeyhtiölakiakin tunnen vain ’maallikkojuristin’ ominaisuudessa, niin en ala tästä aiheesta enempää tällä foorumilla väittelemään. Eli minun osaltani ’case closed’. Piste.
Kilpailukielto ja pelikielto mainitaan kapteenin työkaluina. Molemmat. Ei hallituksen eikä toimikuntien, vaan nimenomaan kapteenin.
Olen aina ollut siinä käsituksessä, että yhteisössä toimitaan sen sääntöjen ja normien mukaan. Taas olin siis väärässä.
Yhtälailla pallon potkimine ruffissa tai uuden pudottaminen taskusta salaa kuuluvat perusoikeuksiin. Myös kilpailuissa.
Hieno homma, että löytyivät nämä perusoikeudet. Nyt ei kenenkään tarvitse enää välittää säännöistä mitään. Voidaan aina toimia niinkuin hyvältä tuntuu. Vihdoin on tämäkin vanhoillinen laji siirtynyt nykyaikaan 🙂
Ennen kun kirjoittaa noin ehdottomia mielipiteitä osakeyhtiö- ja yhdistyslaista, sekä sopimusoikeudesta, kannataisi ensin tutustua edes niiden pääperiaatteisiin, ettei tulisi noin virheellisiä tulkintoja.
Golfin pariin on tullut paljon uusia pelaajia, eikä lajin syvin olemus ole vielä kaikille auennut.
Yleisesti ottaen pelikierros kenen tahansa kanssa kertoo paljon kyseisen henkilön arvomaailmasta. Kun näet kuinka toinen suhtautuu pelikavereihin, käyttäytyy klubilla tai kentällä tiedät että hän on sisimmältään samanlainen myös muussa elämässään.
Jos joku esim. kiroilee epäonnistumisiaan, huijaa tulostaan, rikkoo muutenkin sääntöjä tai käyttäytyy huonosti tms, niin voit olla varma ettei ko. henkilön tekemisiin tarvitse kovin paljoa luottaa muuallakaan.
Henkilökohtaisesti minua ei juurikaan häiritse jos joku luovuttaa tai keskeyttää esim. kilpailussa, huonon alun tai epäonnistuneen ensimmäisen kierroksen jälkeen. Hyvä vaan että pääsee eroon tällaisista.
Henkilö joka luovuttaa helposti kohdatessaan hankaluuksia on yksinkertaisesti luuseri.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Kilpailun keskeyttäminen