Aihe: Kentänhoidon ulkoistamisesta - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista

Kentänhoidon ulkoistamisesta

Etusivu Foorumit Yleistä Kentänhoidon ulkoistamisesta

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Parina viime vuonna nousevana trendinä on ollut kentänhoidon ulkoistaminen, tästä taisi olla ihan lehdessäkin artikkeli. Itse en ole päässyt kyseisille kentille toteamaan tilannetta kentänhoitajan näkökulmasta, ja lähinnä kiinnostaisi pelaajien näkemys aiheesta; hyvät ja huonot puolet asiasta.

    Mikä on kyseisten kenttien kunto (Gumböle, Espoo, Tuusula ja oliko niitä muita…), onko säästöt osuneet kohteeseen ja niin edelleen?

    Ja Vihti.

    GG, EGS ja Vihti on samassa paketissa. Taloudesta en osaa sanoa mitään. Ja kentän kunnostakin jos puhutaan, ensin pitäisi päättää onko esimerkiksi greenien etanavauhti kentän huonokuntoisuutta.

    Gumbölehän on varsin hyvässä kunnossa, ei siinä kauheasti muuta vikaa ole, paitsi ihan törkeän hitaat karvagreenit. Olen pelannut tällä kaudella noin 20 eri kenttää ja ainoastaan Saraksella oli hitaammat ja karvaisemmat. Senkin olen pelannut ainostaan kerran, joten voi olla että se sattui olemaan poikkeus. Niin ja tietysti Vierimäellä oli molempien kenttien greenit aivan hirveät.

    Mutta siis, alkukaudesta ajattelin että ongelma on kentänhoidollinen, mutta parisen kuukautta sitten ymmärsin että ei se kyllä ole. Jos koko kesä greenit on etanavauhtisia ja joka päivä arvotaan uusi greenibingo, kiukuttaako, vai harmittaako, minusta syy ei ole kentänhoidon, vaan hallituksen joka sallii sen. Nehän pelaa siellä viikottain, ongelma vaan on että kun ei oikeista greeneistä oikein ole käsitystä, ja hitailla 2,2- 2,3 stimpeillä vuodesta toiseen pelaa, sitten kun kerran pistetään normaali 2,7, joka siis on normaali, kaukana nopeasta, kaikki valittaa kun on liian nopeat greenit. No ei ole. Vaan ne on muuten aina liian hitaat ja nämä ihmiset jotka tästä päättävät, eivät oikeasti ymmärrä asiasta. Päinvastoin, selittävät miten ne ovat poikkeuksellisen hyvät ja nopeat. No ei ne kyllä ole.

    Mutta lukuunottamatta ylipitkiä väyläleikkuuksia ja tiibokseja (jotka mielestäni johtuvat samasta syystä, eli hallituksen ohjeistuksesta ja valvonnasta) kenttä on kyllä ollut varsin hyvässä kunnossa. Minun käsitykseni on että kentänhoidosta puhuttaessa kyseisillä kentillä ei puutu taito, vaan ymmärrys ja ongelma on se, että sitä ymmärrystä ei suostuta ottamaan vastaan sellaisilta kenellä sitä on.

    Mitään asiasta tietävänä uskoisin että kyse on resurssien puutteesta. Hoidetaan useampaa kenttää ilman henkilökuntaa. Tämähän on nykyään muotia myös kiinteistöjen huollossa, kuka jättää halvemmalla työt tekemättä.

    toverit
    Mitään asiasta tietävänä uskoisin että kyse on resurssien puutteesta. Hoidetaan useampaa kenttää ilman henkilökuntaa. Tämähän on nykyään muotia myös kiinteistöjen huollossa, kuka jättää halvemmalla työt tekemättä.

    Kentäyhtiöt sensijaan ovat keksineet viikonloppuisin velotta extraa ns viikonloppuhinnan, koska väylät, viheriöt ja lyöntipaikat hoitamatta perjantain jälkeen.. Se on sitä kuuluisaa ”asiakaspalvelua” Täytyyhän se hoitamattomuus jossain näkyä, eikä koske tämä vain ulkoistaneita yhteisöjä..

    Eli sinun mielestäsi kentänhoitajien pitäisi tehdä töitä 7 päivänä viikossa (ei taida suomalainen lainsäädäntö taipua moiseen)? Onnistuu kyllä lisäämällä hlökunnan määrää ja nostamalla entisestään greenfeen hintaa. Meidän kentällä ei ainakaan osakkeenomistajille tule yhtään mitään lisämaksua viikonlopuista. Ja eiköhän tässä hinnoittelussa ole puhtaasti kyse kysynnän ja tarjonnan laista? Itse olen kyllä ehdottanut meidän kentällä halvempaa viikonloppugreenfeetä klo 15 jälkeisiin lähtöihin..

    Kyllä lähellä toisiaan olevat kenttäyhtiöt voisivat käyttää osin yhteistä henkilöstöä ja myös työvehkeitä. Miksi tarvitaan molemmilla kentillä omia kenttämestaria ja toimaria. Yksikin riittäisi. Samoin joitakin työkoneita voisi lainailla.
    Ulkoistamisella en näe suuria hyötyjä. Kyllä minun käsittääkseni useimmilla kentillä ajetaan greenit 6 viikossa. Sunnuntaisin on kentänhoito hiljaisempaa.
    Greenfiimaksut lienee määritellään kysynnän ja tarjonnan mukaan. Osakkaan vieraat sitten on oma lukunsa.

    PennG6
    Eli sinun mielestäsi kentänhoitajien pitäisi tehdä töitä 7 päivänä viikossa (ei taida suomalainen lainsäädäntö taipua moiseen)? Onnistuu kyllä lisäämällä hlökunnan määrää ja nostamalla entisestään greenfeen hintaa.

    Hitsi onhan kuppilanpitäjät ja kädäritkin viikonloppuisin töissä, niin miksei kenttähenkilökuntakin vois tehdä 24/7 töitä.. Jotkun viisaat insinöörit on kuulemani mukaan keksineet vuorityönkin joka helpottaisi tuota 24/7 ”vaadetta” ja mahdollistaa 7 päiväisen työviikon..

    Kuten vastauksessani kirjoitin, niin onnistuu kyllä, mutta lisää hlökunnan määrää eli hinnat nousee! Kentänhoidon ulkoistaneet yhtiöt tulevat kärsimään näistä viikonlopuista vielä enemmän..

    golfin kehtomaassa ei ole lainkaan omituista että 2×18 reiän kenttäkokonaisuutta hoidetaan alle kymmenen vakituisen voimin, ja kesäksi otetaan pari kausityöntekijää hoitamaan pelkästään rangea ja bunkkereita.

    meillä ei valitettavasti ole sitä luksusta, että golfkausi jatkuisi ympäri vuoden sillä tasolla että se voisi olla kannattavaa; valon määrä on rajallinen talvisin. vaikka jollain tapaa heinän kanssa voitaisiin kikkailla pimeinä kausina, ”peli-ikkuna” on aika lyhyt jotta siitä saataisiin taloudellisesti kannattava kentän pyörittämisen kannalta.

    meillä ei ole myöskään ensimmäistäkään maailmanluokan kenttää, jonne ympäri maailman haluttaisiin tulla pelaamaan oli olosuhteet mitkä tahansa. meillä on järjettömän hienoja kenttiä aivan tajuttoman hienoissa puitteissa, mutta edes top 100 listalle pääseminen vaatii jotain muuta mitä on tarjolla tällä hetkellä. näiltä osin perinteiset golf-maat ovat auttamattomasti ulottumattomissa toistaiseksi. tämä taas vaikuttaa rahavirtaan ja kysyntään.

    vaikka kentänhoidon taso on ottanut huimia harppauksia viime vuosina, tässä maassa talvikausi tarkoittaa edelleen että talven jäljiltä on monesti puhdasta arpapeliä onko x kenttä missä kunnossa. kauden alussa menetetään monesti monta viikkoa kun kevät ei aina noudata kenttämestarin ja golfyhtiön suunnitelmia. tähän tarvitaan ammattitaitoista työntekijää jotta se kenttä saadaan reilusti ennen juhannusta tip-top kuntoon, jos edes silloinkaan, koska edelleenkin ollaan täysin luonnon armoilla.

    ulkomailla, missä ulkoistaminen on joissakin maissa normi, on mahdollisuus hoitaa useita kymmeniä kenttiä yhden yhtiön kautta, ja lähes poikkeuksetta näissä yhtiöissä on kovan luokan ammattitaitoista porukkaa josta ammentaa tietotaitoa. tämä tosin tarkoittaa sitä, että ammattitaidosta ollaan valmiit maksamaan; millään siwan kassan palkoilla on turha odottaa augustan kenttämestaria palkkalistoille. poikkeuksetta näillä kentänhoitoyhtiöillä on ammattitaidon lisäksi suhteellisen vakaa konekanta jota voi tarpeen mukaan siirrellä.

    sopimuksen teko on myös ongelmallinen kentän ja hoitavan yhtiön kannalta; miten tarkkaan ja missä puitteissa voidaan todeta että kenttä on halutussa kunnossa. pahimmillaan tämä tarkoittaa että joka ikinen leikkuukorkeus ja greeninnopeus on listattu siihen sopimusnivaskaan niine päivämäärineen jolloin kentän pitää olla x kunnossa, ja sen valvominen on edelleen oma soppansa. tietyn kunnon ylläpitäminen vaatii jotain muuta kuin sen kuuluisan vihreän kirjan ja aikomuksen tehdä huippukenttä pikkurahalla. ja edelleenkin keleillä on oma sanansa siihen miten asiat tässä maassa menee tulevina kausina.

    asia kiinnostaa lähinnä siksi, että kyseessä on ns oma ala, ja sattuneesta syystä tulee seurattua läheltä miten golf-ala elää omaa elämäänsä suomessa. valitettavasti viime aikoina monesta eri syystä on syntynyt vaikutelma siitä, että oletetaan kentän hoitamisen olevän lähinnä leikkurin päällä istumista, ja että siihen riittää kunhan joku vain saadaan istumaan siihen leikkurin päälle. asia ei kuitenkaan ole aivan näin.

    suuressa mittakaavassa suomessa on aivan järjettömän kova ammattitaito, mutta kuitenkin kentänhoidosta pyritään karsimaan turhat eurot pois taloudellisiin syihin vedoten. tämä on tietenkin täysin ymmärrettävää, ja joiltain osin olen sitä mieltä että karsittavaa on reilusti. kuitenkin liika karsiminen sokeasti ilman pitkän tähtäimen suunnitelmaa johtaa ennenpitkää siihen, että alalle on entistäkin vaikeampaa saada alasta oikeasti kiinnostuneita työntekijöitä. kyse on siis siitä millä nuoteila suomessa pelaillaan tulevaisuudessa, ja mitkä eväät se antaa tulevaisuuden lupauksille pelattavien kenttien kunnossa, joka taas osaltaan vaikuttaa näiden lupausten menestymiseen maailmanlaajuisesti. tällä on luonnollisesti suuri vaikutus lajin imagoon tässä maassa.

    minulla ei ole mitään sitä vastaan että golf-ala kokee muutoksia, lähinnä se on tervettullutta ja luonnollista. tällä tavoin asiat kehittyvät toivottavasti parempaan suuntaan. monesti kuitenkin tuntuu siltä, että tässä maassa ei ole täysin tajuttu mitkä ovat rajoitteet ja vaatimukset alalla, ja kuinka ne parhaiten kohtaisivat toisensa.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Vastaa aiheeseen: Kentänhoidon ulkoistamisesta

Etusivu Foorumit Yleistä Kentänhoidon ulkoistamisesta