-
JulkaisijaArtikkelit
-
Hämärä muistikuva että jossain päin (Suomessa kummiskin) olis ollut keinonurmigreenit. Missä se oli ja miten siellä on homma sujunut? Ja millasta tuo nurmikko on ollut? Meinasin vaan että stadionin nurmikko on kuulemma keinonurmea, vaikka aika oikeelta se ainakin minusta näytti. Onko keinonurmikkoa käytetty muualla kun greenillä (siis golf-kentillä)?
Olisko Paloheinässä ollut keinonurmigreenit?
Olympiastadionilla on luonnonnurmi, mutta vieressä olevalle Finnair-stadionille asennettiin keväällä keinonurmi.
En muista kuulleeni Suomessa yhdestäkään keinonurmea käyttävästä golfkentästä. Jenkeissä on jo joitakin harjoitusgreenejä ja tiiauspaikkoja, joissa käytetään keinomateriaaleja. Nopeasti googlaamalla löytyi jopa muutama kokonainen kenttä.
Peuramaalla oli ennen 18 reikäistä kenttää muutamareikäinen kenttä, jossa greenit oli keinonurmea tai siis lähinnä muovista kuramattoa.
Juu, peuramaalla oli kyseisiä griinimattoja yli 10 vuotta sitten pienellä par-3 kentällä (ei pidä sekoittaa nykyiseen par-3 kenttään).
Itse aloitin pelaamisen kyseisellä kentällä, eikä itselläni ainakaan mitään pahaa sanottavaa ollut kyseisistä viritelmistä. Hemmetin nopeat ne oli ja lyhyissä puteissa piti olla *******a, mutta hauskaa oli. Ihan ok ratkaisu mielestäni pienille par-3 kentille. Ainakin edullinen..
Oli kyllä nopeat greenit ne vanhat Peuramaan tekogreenit, mutta ei mullakaan niistä loppujen lopuksi kauhean huono maku jäänyt ensijärkytyksestä toivuttuani. Kyllä sitä selvästi on huonommilla luonnongreeneillä on tullut pelattua.
Ajattelin vaan että josko nykysin materiaalit oli takavuosista parantuneet ja tekonurmi saatais jo muistuttamaan hyvinkin lähelle oikeeta. Nopeuskin vois pysyä kurissa pinnasta riippuen.
Tiiaus paikat ja greenit vois sillon hyvinkin olla feikkinurtsia, ei jäis alastulojälkiä, ei tulis kuivana kesänä huonoja kohtia. Tosin reiän siirto ja varsinkin sen vanhan paikkaus voi olla ongelma(?)
Lyöntipaikoilla maton kovuus eroo oikeesta nurmesta, josta johtuen lyönnistä voi tulla erilainen (siis jos ei käytä tiitä). Mutta kai maton voi tehdä pehmeämmäksi? Ja vaikka se ei tiillä niin luonnon nurmea vastaiskaan niin onko sen väliä?
Vois kuvitella että olis mukavampi pelata tiillä ja greenillä jotka pysyy tasalaatusina koko kesän, sen sijaan että ne loppukesästä voivat olla hyvinkin huonos hapes.
Saati sitten harjoitusgreenillä, jonka hoito tuntuu jossain paikoissa olla hyvinkin toisarvonen homma.
Vai onkohan luonnonnurmen ylläpito (tai ylläpitämättömyys) halvempaa kun riittävän hyvälaatusen keinonurmen?
Golfia kuuluu pelata ruoholla, ei jollain matolla.
Jos jollain pienellä harjoitus/par3 kentällä käytetään keinomattoa se on ihan eri asia.
’Oikella kentillä’ on oltava luonnonnurmi, vaikka se joskus on huonokuntoistakin.
Mitä teepaikohin tulee, niin ajattele ruohorangen ja mattorangen eroa.
Harjoitusgreenin on ehdottomasti oltava samanlainen kuin kentän greenit.
Minkälainen mahtaa sitten käytännössä olla tuo TourTurf matto. Vaikee sanoo kun kokemusta on vain näistä yleisesti käytössä olevista kumipohjasista ohuista tai sitten vähän paksummista matoista jotka ei tosiaankaan muistuta tai tunnu luonnon nurmipohjalta muuta kun ehkä väriltään.
Mutta lienee turhanpäivänen ajatus vieroksua esim. keinogreeniä jos se vaan käyttäytyisi samoin kun oikea.
Mutta onko se oikeestaan edes mahdollista, jos oikeeseen nurmeen pallo ensin uppoo jättäen jäljen ja sen jälkeen vasta jotenkin pomppaa. Keinonurmeen pallo ei jätä jälkeä ja siksi väkisinkin pomppaa erilailla. Tai jos ei pomppaa erilailla niin sitten koko pinta (tai pinnan alus) on oltava jotenkin ratkasevasti erilainen kun luonnon greeni. Paitsi jos pinnan alla olis porsaankyljystä tai ulkofilettä johon jää kuoppa mutta se palautuu pikkuhiljaa 🙂
Hyvin hoidettu oikea nurmi on tietysti paras vaihtoehto, mutta heikommin hoidetuille kentille, vaikka sitten par3:lle, keinomatskut tuskin heikentäisivät homman toimivuutta nykyisistä kyntömaista, jos vaan tekonurmi olis hyvää.
Sitäpaitsi ei oikeissa golf-palloissakaan enää ole höyheniä sisällä. Eikä puumailat ole enää puuta.
’Mutta onko se oikeestaan edes mahdollista, jos oikeeseen nurmeen pallo ensin uppoo jättäen jäljen ja sen jälkeen vasta jotenkin pomppaa. Keinonurmeen pallo ei jätä jälkeä ja siksi väkisinkin pomppaa erilailla. Tai jos ei pomppaa erilailla niin sitten koko pinta (tai pinnan alus) on oltava jotenkin ratkasevasti erilainen kun luonnon greeni. Paitsi jos pinnan alla olis porsaankyljystä tai ulkofilettä johon jää kuoppa mutta se palautuu pikkuhiljaa :)’
Eh… mitähän tähän nyt sanoisi….
…jenkkiperäisiä http://www.southwestgreens.com/ griinejä.
Vastauksia monien kysymyksiin: http://www.tourgreens-europe.com/faq.php
Mainos sanoo: ’Unlike other synthetic greens our product is dual purpose and is capable of taking a full shot just like a natural green’
Kuulostaa hieman uskomattomalta. Onkohan Suomessa kenelläkään asennettuina näitä? Pääsis testaa ennen kun tilaa 😉
Hinta Irlannissa asennettuna: 20e per square foot. Eli noin 180e neliö. Eli sellainen 5m*10m griini maksaisi about 9000e. Kyllä tolla jo aika hyvä pitäs saada.
Etsivät kuulemma Suomeen asentajaa tai ovat jopa lähellä saada sellaisen.
Lue lisää: http://www.tourgreens-europe.com/
Paloheinä aloitti keinonurmigreeneillä. Olisivat jättäneet yhden muistoksi.
Homma taisi mennä niin, että Golfliitto asetti jäsenyyden ehdoksi luonnonnurmigreenin.
Keinonurmella puttaaminen muistutti enemmän ratagolfia.
Paloheinä Golf Oy:n kotisivuilla on Matti Haran juttu Oy:n/ry:n sinänsä mielenkiintoisesta syntyhistoriasta.
Jos vanhat merkit ja kiertävät huhut yhtään pitävät paikkaansa, Paloheinän papupata alkaa porista ensi lumien jälkeen.
Ymmärtääkseni nurmigriini maksaa jotain 17 kiloeuron kieppeillä, mutta eikös tuo keinonurmi mene suunnilleen samoihin tai enemmän jos tehdään siitä oikean kokoinen?
Joo kalliimmaksikin taitaa mennä, MUTTA halvempi hoitaa.
Mutu: Jotain varmaan maksaa myös maton asentaminen keväällä ja poistaminen talveksi sekä reiän paikan vaihtaminen.
…ja imurointi.
Olenkin ihmetyllyt mitä sieltä bägistä oikein puuttuu. Hommaan heti rikkaimurin. Kyllä muijan naama venähtää kun kerron etten joudu golfin vuoksi tuostakaan luopumaan…
Nimetön’Mutu: Jotain varmaan maksaa myös maton asentaminen keväällä ja poistaminen talveksi sekä reiän paikan vaihtaminen.’
Miksi mattoa pitäisi poistaa talveksi tai reiän paikkaa vaihtaa?
Dunno, thus mutu…
Jos taas reiän paikkaa ei siirretä niin kierrokselta jää olennainen nautinto pois eli kenttämestarin manaaminen;)
Jos reikää ei voi kairata uutta (tai vanhaa siis ei saa paikatuksi virheettömästi) niin pyöräyttää koko greeniä ja reiän paikka vaihtuu 🙂
Tosin ympyrän piirissä se silti aina pysyy jos ei alunperin ole keskelle greeniä porattu, mutta kummiskin.
Sitäpaitsi mattogriinin voi siirtää kokonaan toiseen paikkaan ja uudistaa vanhaa kenttää kerran pari kesässä 🙂 …ei vai, no ei sitten.
Tekoheinä säästäis vettä kuivilla seuduilla. Mutta sitten pitäis koko kenttä olla keinonurmea. 15-20e x 20ha (vai minkä kokosia kentät on?) tulisko siitä 3 – 4 000 000 euroa.
+ Hooveri ja vajaa kilometri johtoa.
Kyllä toi tekonurmigreeni on aikalailla samanlainen kuin nurmigreeni. Matto täytetään suhteella 1/2 hiekkaa, 1/2 kumirouhetta. Pintaan jäävä kumirouhe joustaa kun siihen lyödään pallo, jolloin pallo pysähtyy kuin aidolla nurmigreenillä (jos siis osaa lyödä backspinniä). Greenin nopeutta voidaan säädellä rouheen määrällä. Reikiä voi tehdä greenin koon mukaan. Käyttämättömään reikään laitetaan joku sopiva puupalikka ja pintaan reiän kokoinen tekonurmi palanen. Maton hinta on noin 17€/m2. Noin 160-180 neliön greeni on jo riittävä. Ainoat hoitotoimenpiteet, joita tarvitsee tehdä on kumirouheen tasoittaminen ja roskien poisto.
Jos oma greeni kiinnostaa, niin konsulttiapua on tarjolla…
Oletko siis tuon itse tehnyt vai jollakin teettänyt?
Kiinnostaa todellakin. Joskus kun rakentaa niin ehdottomasti harkinnan arvoinen asia. Siihen bunkkeri viereen ja lähipeli kuntoon.
Mailaile lisää aiheesta: olli.hirvonen@digia.com
NimetönAvausviestiin kommenttina, että muistini mukaan Laajasalon ’greenit’ olivat 80-luvun puolivälissä hiekkaa, piakkoin sen jälkeen keinonurmea ja nyt nurmea.
USA:ssa myytiin ’kokolattiamattoon’ perustuvaan greeniä, juuri lähinnä kotikäyttöön.
Olipa jonkin Nike Tourin yhteyteen rakennettu greeni kaikkien kokeiltavaksi.
Riippuen arvostuksista, voisin kyllä todeta, etten ehkä koskaan ole pelannut paremmalla greenillä, ainakaan Suomessa. No, ehkä Nevaksessa aina lähellä sitä.
Niin että hä?
Luetun ymmärtäminen taas vähän tökkii mulla.
Onko tuo matto siis hiekka-rouhetta ilman mitään varsinaista pinnoitetta? (tulis mieleen vähän niinkun tartaani… entiä miksi) Ja tarkoittaako tuo kumirouheen tasoitus että maton pintaan syntyneet kolot täytetään rouheella?
Äkkiä kattoen nuo linkkien matot olivat paksuja, joiden sisärakenne oli jotain tuollasta sekotusta ja pinnassa oli jonkinlainen nurtsin jäljitelmä.
Onko näitä tulossa Suomeen jonnekin julkiseen käyttöön?
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)