-
JulkaisijaArtikkelit
-
Jos Onnille ei nopeat päättelyt riitä niin lue tästä, OK laskin vähän karkeasti itse asiassa pessimistisesti.
—————————————————-
Opetusravintolan päällikkö Virve Louhi Turun ammatti-instituutti laskee, että heille katetta jää tuollaiset 80 prosenttia. Hän toteaa hieman hymyillen, että kyllähän kahvikupillinen on sellainen tuote, josta nykyään otetaan hintaa melkoisesti.
Martalla pannullisen keittäminen kesti kolme minuuttia. Laskennan lehtori Helena Santalan mukaan työvoimakustannusten laskeminen on kahvipannullisen tapauksessa lähinnä teoreettista, joten vaikeasti eriteltävään työvoimakuluun varaudutaan myyntikatteessa, kuten hotellijohtaja painottikin. Onko kahvi sitten niin vaikea valmistettava ja tarjoiltava, että kolmanneksen työvoimakulu on perusteltavissa?
Ravintolapäällikkö Tähtinen toteaa, että kyllä kahvi on huomattavasti työläämpi tarjoiltava kuin esimerkiksi olut.
-Oluthan tulee nappia painamalla, hän korostaa.
Opetusravintolapäällikkö Virve Louhi taas on täysin eri mieltä. Hän toteaa, että saman yhden henkilön työpanoksenhan se vaatii.
-Jossain erikoiskahveissa voisi ajatella, että työvoimakustannus olisi suurempi.
Kaiken lisäksi jokainen hakee kahvinsa usein itse. Jos 3 sentin kahvin kulurakennetta sovellettaisiin varttikilon kuhafileeseen, maksaisi kuhafile ravintolassa 132-264 euroa. Taitaisi jäädä tilaamatta. Kahvikupin hinta on aiheena arka. Pienemmät yrittäjät kieltäytyivät kohteliaasti haastatteluista eikä esimerkiksi Shellillä ymmärretty lainkaan, miksi asia heitä koskisi. Toisaalta tuotteen hintaa voidaan pitää oikeana, jos tuote menee kaupaksi.
Pannullinen kahvia:
Vesi 0,381 c.
Suodatin 1,9 c.
Kahvi 26,9 c.
Energia 0,2 c.
Yht: 29,381 c./10 kupilla
= 3 c.
Onnittelut! Häikäisevä esitys!
Meidän klubilla golffarin perussatsi kahvi ja munkki on hilautunut kahdessa kesässä kahdesta eurosta hintaa 3,80. Vesikannukin oli ennen vapaasti käytettävissä, vaan ei ole enää. Vedenpyytäjältä kysellään ystävällisesti, etteikö kuitenkin laittettaisi olut. Automiehen kun ei kuitenkaan sovi ottaa. Olisi mukava tukea ystävällistä yrittäjäpariskuntaa, mutta ei näillä hinnoilla…
Yrittäjähän voi pyytää kahvista vaikka 10 euroa per kuppi, kuluttaja päättää ostaako vai eikö.
En ymmärrä miksi tällaisesta asiasta viitsii ja jaksaa
marista, jos kahvi on liian kallista niin eipä tarvii
ostaa. Yleensä hinta asettuu kohdilleen kun yrittäjä
huomaa mihin hintaan tuote käy kaupaksi.
Jos hinta on joka paikassa sama niin taas rutistaan
että yrittäjillä on kartelli, ikinä ei oo asiat hyvin.
Golffataan ja kahvitellaan!
aika kova hinta kupposesta. Näin ne monopolit toimii. Näkyy taas näistäkin vastauksista miks oltiin Ruotsin ja Venäjän vallan alaisuudessa niin kuuliaisesti, onneksi pari Ringoo pani tuulemaan ja saatiin itsenäisyys.
Näyttää siltä, että olet ainoa tässä keskustelusta joka ymmärtää jotain liiketoiminnasta.
Lasketaanpas asiaa näin:
Kahvilatyötekijän palkka = n 8 eur/tunti (viimevuotisen TES:n mukaan 7,89 siihen korotukset päälle)
Sotut + muut pakolliset maksut karkeasti 50% palkasta eli tunnin hinta 14 eur
Tämän esimerkki ravintolan omistaja on pihi mies eikä halua maksaa lisiä (iltalisä 18:00 alkaen) joten hän sulkee klubinsa klo 17:30 jolloin duunarille jää puol tuntia aikaa sivota paikat ennen kuin työaika loppuu. Tietysti Klubi on kiinni sunnuntaisin jolloin on tuplapalkat.
Palkkaa maksetaan 08:00 – 18:00 eli 10 tuntia = 140 eur työvoimakuluja eli heti kun on myyty yli 117 kupillista (sitä 80% katteen) kahvia niin alkaa vuokran maksun aika.
Jos vuokra on vaikka 500,-/kk (ei harmaintakaan aavistusta oikeasta) niin se tekee taas 16 kuppia/aukiolo päivä.
Sitten vielä muut kulut (vesi, sähkö, puhelin, välineet, vaatteet etc etc etc) vaikka 100- /kk tekee karkeasti 3 kupillista/päivä
Saadaan, että heti kun 137:s kupillinen on myyty paikka on tienannut 1,2 eur ja omistajakin on alkanut tienaamaan.
10 tuntia täysi kenttä = n. 280 pelaajaa. Jos joka toinen pelaaja ostaa kahvin niin saatiin kulut maksettua. Ja tietysti kyseillä kentällä ei ole yhtään alle 4 hengen ryhmää ja kaikki ajat on aina varattu satoi tai paistoi vai mitä?
Luojan kiitos klubi ravintola ei joudu elämään pelkällä kahvin mynnillä muuten niitä ei olisi ollenkaan olemassa.
Käsittääkseni kyse oli kahvikupposen hintarakenteesta eikä elinkeinoelämän suuremmista suuntaviivoista.
Mutta kivahan sitä on kinastella.
Ps älkää nyt niihin draivipituuksiinne sitä ALV:a laskeko mukaan,voipi jäädä lyhyeksi ja putit bruttona vähentämättä sosiaalikuluja.
LOPPU
Draivi on valitettavasti ilman ALV:tä reilusti alle 200 metrinen ja tän vuoden putti keskiarvo 38/kierros joten jos vaan tiedät miten siihen Driveen saa ALV;n mukaan ja Putista ALV:n pois niin kerro ihmeessä 😉
1,50 on rasvainen hinta ottaen huomioon että golfklubit tekenevät rahansa aivan muusta kuin kahvin myymisestä.
Kuten täällä on jo todettu, 80% kate kupposesta antaisi varaa laskea hintaa ajalle ’ennen euron tuloa’..
Juonpa kahvit kotona oman sohvan ääressä..
Anoppini sisarella ja hänen miehellään oli taannoin huoltoasema erinomaisella paikalla Tampereen kupeella. Rahaa tuli enemmän kuin he millään ehtivät käyttää. Itse huoltamo pysyi juuri ja juuri omillaan. Sen sijaan kahvila oli se, joka tuotti. Pikkukuppi ja munkki oli rahantekohitti.
Puolitoista ekeä on huomattavasti enemmän kuin kahvi maksoi ennen euron tuloa. Pyytää saa, eipä sitä tarvitse kenenkään maksaa, jos ei halua. Ainoa, mitä ihmettelen on, millä vippaskontilla inflaation suuruudeksi on viime vuosina saatu vaivaiset prosentti pari. Tuntuu siltä, että siihen lasketaan nykyisin vain palkat.
-
JulkaisijaArtikkelit