-
JulkaisijaArtikkelit
-
Teksti-tv:n mukaan valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Jari Koskinen, maanviljelijä, jääkiekkopomo ja kokoomuksen kansanedustaja Hämeenlinnasta, on varoittanut etukäteen Lindéniä tukemasta golfkenttiä yleensä ja Oulun kenttää erityisesti, joten eiköhän ne jokamiehen kentätkin ole tullut nyt kuopatuksi vähäksi aikaa
Näin pelkään pahoin minäkin. Laji saattaapi olla huonossa huudossa lähiaikoina.
Mutta yksi asia mitä ihmettelen kovasti on julkisuudessa jopa poliitikkojen lausumat mielipiteet siitä, miten ’golfin kaltaista _marginaaliryhmän_ harrastetta ei pidä tukea missään muodossa’. Yhteiskunta ilmeisesti ei ole vielä tajunnut, että suomessa on 85.000 rekisteröitynyttä harrastajaa – 1.7% Suomen kansasta. Verrataanpa tätä lukua vaikkapa maailman harrastetuimman lajin eli jalkapallon (hieno laji sekin btw) suosioon: palloliitossa on n 100.000 rekisteröitynyttä jäsentä. Ero ei ole suuren suuri. Toki jalkapalloa harrastetaan rekisteröitymättöminäkin (gallup: 250.000 harrastajaa), mutta kuitenkin luvut ovat samassa dekadiluokassa. Enkä kenenkään ole kuullut haukkuvan jalkapalloa marginaaliryhmän urheiluksi.
Pitäisikö meidän golfareiden alkaa pitää enemmän melua itsestämme, jotta lajille saataisiin se arvostus mikä sille kuuluu ja sen mukana riittävästi harrastuspaikkoja?
Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä golfareilla itsellään on suurin syy lajin ’huonoon’ maineeseen. Tämmöset lajit (tennis ja laskettelu 70- ja 80 luvuilla) vetää valitettavasti puoleensa kaikenlaista roskasakkia, jotka purkaa omia turhaumiaan ja pätemisentarpeitaan
Golf on valitettavasti hyvin niin elitistisen lajin maineessa että se herättää joissakin ihmisissä suorastaan inhoa. Kuitenkin lajina tämä on kansanterveydellisestikin erittäin hyvä. Verrataan esim. huippu-urheiluihin hiihto, juoksut ja kenttälajit. Ei ole tietääkseni doping-ongelmaa ja ihmistä ei rääkätä pilalle muutamassa vuodessa. Kyllä meidän olisi tuotava kaikkien ihmisten tietoon golfin todellinen luonne. Se on pitkäkestoista liikuntaa fyysisesti ja henkisesti opettavaista. Paljon halvempaa kuin yleisesti uskotaan. Sopii kaiken ikäisille. Eikös golfin ’keksineet’ lammaspaimenet, jotka koettivat kepeillään sohia kiviä koloihin aikoinaan? Siis alunperin tämä on hyvinkin raavas harrastus. Ihmettelen miten päättäjillä voi olla niin brutaali käsitys lajista ettei golfia lajina kannata muka tukea? Tukea eivät tarvitse mielestäni olemassa olevat kentät vaan valtion olisi perustettava kenttiä aloittelijoille (Esim. pitch and putt- tyyliin). Näin kaikilla olisi paremmat mahdollisuudet harrastaa lajia. Nykyiset kentät eivät olisi myöskään niin ruuhkaisia.
Nelosen nettisivulla olevan mmielipidemittauksen mukaan yli 90% vastanneista on sitä mieltä, että valtion ei pitäisi tukea golfia mitenkään. Golf on sentään ainoa laji, jonka potentiaalinen harrastajamäärä Suomessa ei kun lisääntyy koko ajan sitä mukaa kuin väestö vanhenee.
Mitähän ne kaikki salibandyn pelaajat ajattelee tehdä sen jälkeen kun täyttää 30..
Ja mä kun luulin, että se on sählyä 🙂
Aika huono kommentti toi 30 vuotiaista salibandypelaajista.
Itse olen saavuttanut tuon iän, pelaan EDELLEEN myöskin ’salibandia’ (lue: sählyä), tämän lisäksi pelaan koripalloa ja ylläri ylläri myöskin golffia. Aika outo käsitys sulla että 30 vuotiaana ei enään harrastettaisi ks. lajia. Pelailen sählyssä ja koriksessa elämäni parasta kautta (S III-div. ja K II-div.) Kysymykseesi saat toki vastauksen: Eli mitä teen 30 vuotiaana hmm.. Pelaan tietysti Salibandya, korista ja golffia.
Juuh taisi mennä hieman alkuperäisen otsikon vierestä.
Golfilla on kansan keskuudessa tietty maine, jonka pelaajat ovat itse idioottimaisella käyttäytymisellä saaneet aikaan. Ennakko asenteet golfia ja golfareita kohtaan ovat niin jyrkät etteivät ne ihan hetkessä muutu.Pay&Play- kentät olisi oiva keino hälventää ennakko luuloja, koska silloin jokainen voisi kokeilla mitä golf oikein on!!!Ehkä siinä ennakko luulot kariutuisi…
Kyllä tälläkin palstalla on saanut lukea kirjoituksia jotka eivät hirveästi edesauta golfiin liittyvien asenteiden muuttumista.Valitettavasti sellaisia henkilöitä golf-piireistä löytyy aivan liikaa, jotka omalla käytöksellään ja puheillaan tekevät golfille vain hallaa.Liekö näiden henkilöiden tyhmyyttä vai itsekkyyttä…? Asenne ’minä olen tämän kentän osakas joten green-fee pelaajat pysykööt poissa MINUN kentältä’ on valitettavan yleinen ainakin pääkaupunkiseudun kentillä!!!
Ja kuka näiden pay&play -kenttien rakentamisen maksaisi, pay&play pelaajat vai kunta/valtio? Yhteiskunnan rahakirstujen päällä istuvat ihmiset, joiden asenteet golfia kohtaan ovat peräisin 60-70-luvuilta, jolloin kaikkien piti osoittaa vapautuneensa taantumuksen hapatuksesta ja vanhoista arvoista käyttämällä samanlaisia trumpettipunttisia farkkuja, ja tiedostavaa työväenluokkaa ei juuri voinut pahemmin solvata kuin pitämällä silitettyä paitaa.
Oulun tapauksessa valtion tuki on (tai olisi ollut, luultavasti oululaiset eivät näitä rahoja ikinä näe) noin 10% laajennushankkeen budjetista, mitä tapahtuisikaan, jos joku puhuisi 100% lainoituksesta kunnalta tai valtiolta.
Poliittisen itsemurhan voi tietysti tehdä muutenkin kuin tukemalla golfia, mutta yhtä nopeaa ja varmaa tapaa tuskin löytyy.
Täällä kysyttiin: kuka maksaa jokamiehen kentät ?
Kyllä kai ideana on, että valtio ja kunta maksavat ko. kentän.
Tämän jälkeen kunta ja valtio saavat sijoituksensa takaisin vuosimaksuista ja/tai greenfee-maksuista.
Kyllä golfkenttä voi olla bisnes. Ei sen tarvitse olla vain rasitus.
Itse olen ihmetellyt lukuisia hyppyrimäkiä ja yleisurheilukenttiä, joita rakennetaan varsin paljon julkisilla varoilla.
En ymmärrä miksi suuriin keskuksiin ei voitaisi julkisilla varoilla rakentaa golfkenttiä. Mikä muu voisikaan olla parempaa liikuntaa perheille, ikään katsomatta kuin golf. Verrattuna mäkihyppymäkiin golfkenttä on varmasti ihmismassojen käytössä.
Julkisia kenttiä löytyy kyllä ulkomailta varsin runsaasti. Välimuotona ovat kentät, joihin esimerkiksi kaupunki antaa maan nimellistä korvausta vastaan ja golfklubi rakentaa kentän.
Kyllä molempia vaihtoehtoja löytyy, ei ne mitään poliittisia itsemurhia ole.
Saapi nähdä miten käy taas ,jos jonnekin tulee joku ns. jokamiehenkenttä, nimittäin onhan meillä hyvä ennakkotapaus tuo Helsigin Kaupungin ylpeys Tali, eikös se ole kaupungin kenttä,jonne rahvaalla ei kuitenkaan ole juuri asiaa.
Emmä mikään kommari ole, vain pelkästään kade.
Golfin maine on itseään ruokkivassa kehässä, josta pitäisi päästä irti. Koska pelaajat maksavat itse kenttänsä, pelaaminen maksaa. Siksi vain rikkailla on varaa pelata. Koska vain rikkailla on varaa pelata, golf on elitistien laji. Koska vain elitistit pelaavat golfia, sitä ei tueta julkisilla varoilla. Koska golfia ei tueta julkisilla varoilla, pelaajien on itse maksettava kenttänsä.
Jos julkista rahaa halutaan nykyistä paljon enemmän, tuosta kehästä pitäisi päästä eroon.
Suuren yleisön mielipidettä ei muuteta suopeampaan suuntaan ainakaan sillä, että liian tiukasti tuijotetaan esim. vaatetukseen. Eräs kaverini kysyi kerran hyvän kysymyksen: ’Jos golf on urheilulaji, miksi sitä ei saa harrastaa urheiluvaatteissa eli verkkareissa?’ En tarkoita, että etiketistä pitäisi poistaa pukeutuminen. Tarkoitan sitä, että lajin kuvaa pitäisi muuttaa muiden silmissä, lajia itsessään ei tarvitse muuttaa.
Lääkettä tähän muuttamiseen minulla ei ole. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että Lindén teki golfille kovasti hallaa. On hyvä, että lopulta pääsimme eroon mokomasta ministeristä.
Vastauksena Arto M:lle totean, että tuskin golf nyt valtavan elitistinen laji enää nykyään on. Eikös golfliitto ollut suurimpia lajiliittoja tai jotain sinnepäin.
Artoa vaivasi myös pukeutuminen.
Meillä on hyvin erilaisia golfklubeja Suomessa. Kyllä kaikkialta löytyy klubeja, joissa voit pelata lähes minkälaisissa asusteissa vain. Esim. tuulipuku, joka on suomalaiselle rakas asuste, on vakiovaruste, jokaisen golfbägissä, hyväksytään jokaisessa golfklubissa.
Eikä ne ryppyiset ja kauhtuneet ylilyhyet rantashortsit, joka on yleisin golfasu Suomessa nyt kovin elitistiseltä vaikuta.
Itse kiinnittäisin enemmän huomiota siistiin pukeutumiseen Suomen golfklubeilla. Maailmalla liikkuessani epäsiisteimmät golffarit löytyvät suomalaisista tai ruotsalaisista. Siisti ja tyylikäs pukeutuminen on myös toisen huomioon ottamista. Näin ainakin maailmalla. Parhaimmista klubeista löytyy pukeutumisohjesääntö.
JJ:tä vaivasi Tali. Kyllä käsitykseni mukaan Taliin pääsee jonotuslistalta. Kenttä on vain tällä hetkellä täynnä. Vastaava jonotuslista on EGS:ään. Itse olen mennyt jonotuslistan kautta erääseen keskisuomalaiseen puolikunnalliseen klubiin golfia
aloittaessani. Suomessa on useita klubeja, joihin ei tarvita osaketta, joten turha jurputus lajin kalleudesta on turhaa. Me ihmiset olemme erilaisia. Tämän vuoksi erilaisia klubeja tarvitaan.
Pitänee selventää kirjoitustani.
Minua ei vaivaa pukeutuminen, enkä pidä golfia elitistisenä lajina. Toin vain hieman kärjistetysti esille lajia harrastamattomien ihmisten ajatuksia. Totta on se, että golfia pidetään elitistisenä lajina. Totta on myös se, että golfia pidetään lajina, jota täytyy harrastaa vähintään pukuhousuissa ja kauluspaidassa – melkein kravatin kanssa. Kyllähän me pelaajat tiedämme, että nuo stereotypiat eivät pidä paikkaansa. Ne stereotypiat ovat kuitenkin olemassa muiden mielissä ja siksi niitä ei saa ruokkia yhtään lisää. Lisäksi, jos halutaan valtion tukea lajille, noista stereotypioista on jotenkin päästävä eroon.
Minä olen siistin pukeutumisen kannalla. Minusta jotkut tuijottavat liikaa yksityiskohtiin sen sijaan, että katsottaisiin kokonaisuutta. Edes siistissä T-paidassa ei saa pelata, mutta aivan karmeassa kunnossa olevassa kauluspaidassa pääsee kentälle. Jotenkin tähän täytyisi tulla muutos. Tärkeää ei pitäisi olla se, miltä joku yksityiskohta näyttää. Tärkeää on se, kehtaako henkilöä kokonaisuutena golf-kentällä katsoa. Sinällään en kannata sitä, että T-paita pitäisi sallia. On kuitenkin väärin, jos risa kauluspaita sallitaan, mutta siisti T-paita ei.
Asiaa, Arto M. !!! Golfin elitistisyys tuntuu nimenomaan kulminoituvan pukeutumiseen ja nimenomaan sen vanhakantasuuteen. Ei katsota kokonaisuutta (=tyyliä), vaan niuhotetaan yksityiskohdista. Tähän kun vielä lisätään se fakta, että suomalaiset käyttävät vähiten EU-maista rahaa pukeutumiseensa, niin katastrofi on valmis.
Kunnallisia kenttiä kyllä on tulossa, mutta vie vielä muutaman vuoden aikaa.
Esim. Kytäjällä on jo kentän piirustukset valmiina ja kenttä kait rakennetaan, kunhan ensin on saatu valmiiksi osakaskentät, joista ensimmäinen aukeaa kesällä 2003.
Kävin muuten katsomassa työmaata ja en ollut uskoa silmiäni, kun näin sen rumban, mitä kentän rakentaminen itseasiassa on. Tuli mieleen Helsinki-Vantaan lentokentän uuden kiitoradan rakennustyömaa. Niin paljon maata oli siirretty jne.
Lue lisää: Golfpiste
tarkennahan vähän vastaustasi.
siitä saa sen kuvan, että Laakkosten (yksityisillä) rahoilla oltaisiin rakentamassa kunnallista kenttää Kytäjälle -
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)