Aihe: Hakusessa puu-4, metalli vai grafiitti? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

Hakusessa puu-4, metalli vai grafiitti?

Etusivu Foorumit Yleistä Hakusessa puu-4, metalli vai grafiitti?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko metallivartisessa kuinkakin suuri ero grafiittivartiseen vastaavaan (Callaway Steelhead III), ja millä perusteella päätös kannattaa tehdä kummanko valitsee. Hintaerolla ei väliä, mutta jos edullisemmin saa pelittävän mailan niin kyllä sekin passaa. Onko lyönnin pituudessa suurikin ero? Tarkkuudessa lienee, varren kiertojäykkyys metallissa suurempi vai kuinka?

    Varsivalinta riippuu käsitykseni mukaan svingistä ja mailanpään nopeudesta. Joten en lähde filosofoimaan vaan kehotan kokeilemaan eri varsivaihtoehtoja. Kokemuksesta tiedän kertoa, että fiilarissa on eroja.

    Melkeinpä voisin suositella samantien grafiittivartta. Grafiittivarsi on kevyempi, helpompi svingata, tuottaa enemmän mailanpään nopeutta (hieman lisää pituutta) ja on sopivampi vaihtoehto 90%:lle golfareista.

    Metallivarsi sopii ominaisuuksiensa puolesta väyläpuissa lähinnä pitkälyöntisille, tosi taitaville pelaajille (hcp <5). Siis nyt en väitä, etteikö metallivartinen väyläpuu voisi olla hyvä ja tuntua hyvälle svingata kenelle tahansa, MUTTA jos pitää suositella tavalliselle pelurille niin ehdottomasti grafiittivarsi!! Helpottaa kummasti elämää.

    Metallivarren edut tulevat vasta esiin pelaajalla, joka TODELLA osaa hallita lyöntinsä ja haluaa raskaampaa ja hieman jäykempää tuntumaa väyläpuihinsa. Kannattaa ottaa huomioon, että tosi monet ammattilaisetkin pelaavat puissaan grafiittivartta ja raudoissaan metallivartta, ja he TODELLA osaavat hallita lyöntinsä. Eli miksi tehdä jo vaikeasta pelistä vaikeampaa valitsemalla vaikeammat välineet helpompien sijaan.

    Varren jäykkyys sinänsä on kuitenkin merkittävä asia, regular on ihan sopiva useimmille MUTTA käy lyömässä ulkona useita varsivaihtoehtoja (kokeile myös senior flexiä, ja jopa lady flexiä) ja valitse varsi parhaimman tuntuisen mukaan!

    PS. Kiertojäykkyydestä ei kannata välittää yhtään mitään, kyse on lähinnä Wilsonin kehittämästä mainoskikasta. Vinoon menneiden lyöntien syy on omassa svingissä, ei varren kiertojäykkyydessä (tasolla millä useimmat pelaavat ei asialla ole mitään väliä). Mutta metallivarren torque eli kiertojäykkyys on yleensä pienempi kuin grafiittivarsissa (siis metalli on kiertojäykempi).

    Kiitos Duffalo Bill, vastauksestasi on paljon hyötyä.

    nyt mennään vähän vanhan kaluamiseksi mutta kyllä niillä kiertojäykkyyksillä on todellakin väliä. Eikä Wilson ole kiertojäykkyyttä keksinyt. huonossa osumassa varsi kiertyy ja tällöin pallo lähtee automaattiseti vinoon. Mutta on niitä paljon Fat Shaftejä kertojäykempiä graffiti varsia. Kuten esim. Fujikura Speeder 757, kiertojäykkyys hulppeat 2.5astetta. Sellaista teräsvarsitasoa. Minä olisin suositellut ainakin kokeilemaan teräsvartista koska itse koin sen paremmaksi ja kontrolloitavaksi. Eikä se pituus niin lyhene sillä.

    Kun valitsee vartta joutuu valitsemaan pituuden ja kontrollin väliltä. Grafiitilla lentää pidemmälle, mutta teräs varressa on parempi kontrolli. Kyse on siis kummasta haluaa luopua. Ennenkaikkea kyse on siitä kummasta materiaalista tykkää enemmän.

    http://www.truetemper.com :

    What can I do to hit the ball farther?

    -Use a lighter weight shaft.

    -Use a more flexible shaft.

    What can I do to hit the ball straighter?

    -Use a heavier shaft.

    -Use a stiffer shaft.

    Steelhead II spoon vaihtunut metallivartiseen varren vaihtamiskokeilun jälkeen (true temper dynamic gold s400) ja lopputulos:

    – metallivarsi 1/2 tuumaa lyhyempi swingipaino sama D2,5 hieman

    painavamman tuntuinen swingissä

    – tarkkuuus parempi (varsi jäykkyydeltään sopivampi minulle)

    – pituus jopa parempii kuin graffiitti firm varrella (joskaan ei merkitysta spoonilla)

    metallivarteen tykästynyt

    graffiitti meni myyntiin

    Helpoin tapa ratkaista tämä ongelma on katsoa muita puumailoja bägissäsi ja ottaa puu-4 samalla varrella kuin ne muutkin. Jos yksi (tai jokainen) puu satsissasi on tuntumaltaan erilainen kuin muut, voit olla varma, että siitä aiheutuu enemmän ongelmia kuin hyötyä.
    En oikein ymmärrä, mitä tarkoitat kysymykselläsi varren vaikutuksesta lyöntipituuteen, jos kerran olet jo päättänyt ostaa puu-4:n. Yleensä yksittäiset draiveria lyjyemmät mailat ostetaan jotain määrättyä pituutta varten, joka muuten jää kahden mailan väliin, ei sitä varten, että saataisiin puumailoista sarja 1,2,3,4,5 täyteen.
    Haluatko sellaisen, jolla lyö pidemmälle kuin puu-3:lla tai lyhyempiä kuin puu-5:lla? Vai keräätkö settiä, jossa on pelkkiä puu-4:ia, joilla lyö eri mittaa?

    En tiedä oletko idiootti vai vi**uiletko ihan muuten vaan vai luuletko olevasi hauska. Jos et ymmärtänyt kysymystä niin okei… et ehkä tajua asioita samanlailla kuin muut.

    Siis kysymys oli että kuinka paljon varsi vaikuttaa lyönnin pituuteen. En näe tota mitenkään vaikeana kysymyksenä. Jos lyö puu-3:lla 225m ja teräsvartisella puu-4:lla 205 ja graf.vartisella puu-4:lla 215m ja rauta 3:lla 190m. Niin kysymys on että kumpaa suuntaan haluaa sen isomman eron. Esim. haluaako lyödä 215m:sta kevyemmän puu-3:sen tai sitten täyden svingin graf.vartisella puu4:lla tai sitten haluaako lyödä hieman tarkemmin ja paremalla kontrollilla yli 190m lyönnit.

    Ei se teräsvarsi lyhennä lyönnin pituutta lähes ollenkaan. Ehkä metrin pari, mutta mikä pituudessa lähtee niin tarkkuudessa tulee.. Elikka osut paremmin griinehin ja väyliin.

    Itseasiassa jos on ongelmia saada puu3 nousemaan väylältä niin kannattaa ottaa graffitivarsinen, mutta puu5 nousee helpommin niin siihen kannattaa sitten ottaa teräsvartinen.

    Mitä mailan painavuuteen tulee niin se itsessään jo lisää tarkkuutta, koska painavampi maila menee helpommin paremmilla radoilla, juuri painonsa vuoksi.

    Puulyönti on ihan riittävän vaikea ilman, että pitää muistella, millaista swingimuutosta tämä muita raskaampi/kevyempi/pidempi/lyhyempi maila taas vaatikaan verrattuna edellisen lyönnin draiveriin/puu-3:een/pitkään rautaan.

    Kyllä puumailojenkin on parempi olla jossain tol*******sessa suhteessa toisiinsa ja rautoihin eikä mitä milloinkin. Juuri yhtenäisyyden ja ennustettavuuden takia raudat ostetaan koko- tai ainakin puoli settiä kerrallaan ja kaikki samoilla varsilla, enkä ole kuullut, että mittatilausraudoissakaan suosittaisiin sekalaisia varsia ja lapamalleja. On tietysti ihan sallittua ostaa raudatkin yksitellen ja vaikka jokainen erilaisella lavalla, varrella ja swingpainolla ja päästä itselleen parempaan tulokseen kuin ostamalla setti samanlaisia, mutta jostain syystä tällaisella satsilla pelaaminen keräisi pelkästään sääliviä katseita, enkä muista, että täälläkään kukaan olisi sellaista ehdottanut tai edes kysynyt. Minkänlaista vaihtoarvoa tällaisella kokoelmalla ei myöskään olisi, vaikka hankintahinta on helposti kaksinkertainen yhtenäiseen settiin verrattuna.

    Ei swingiä tarvitse muttaa kaikkien mailojen välillä. Taidat ilmeisesti omata aika killin swingin jos joudut muuttelemaan sitä jokaiselle mailalle.

    Eikös varret kannata ostaa omaa peliä eikä jälleenmyyntiarvoa tai ulkonäköä ajatellen. Tämänkö takia ehkä UST Proforce villitys Suomessa, joka ei edes sovi perus tuupparille ominaisuuksiensa puolesta. Mutta on niin mukavaa kun kaverit päivittelevät ’on se räikeän värinen’ :).

    ei svingiä tarvitsekaan muuttaa, jos mailat tuntuvat suunnilleen samanlaisilta, mutta voi olla vaikea muuttamatta, jos yksi on löysällä ja toinen jäykällä varrella, yksi kevyen ja yksi raskaan tuntuinen

    Ei tässä ole puhuttu varrenjäykkyyksistä mitään, vaan teräsvarren ja grafiittivarren löyntipituuseroista. Eikä mailan svingaaminen muutu jos vaihtaa grafiittivarren tilalle teräsvarren, svingipaino ei muutu yhtään, ellei sitten ota samalla hieman pidempää tai lyhyempää vartta. Eli svingiä ei tarvitse muuttaa jos vaihtaa varren materiaalia.

    Joskus tuntuu että luet ihan eri viestejä, kuin mitä täällä lukee… vastailet ihan outoihin kysymyksiin ja väitteisiin joita kukaan ei ole esittänyt. Lue ihan tarkaan mitä tänne on kirjoitettu niin ei tule tollasia erehdyksiä.

    grafiittivarsien etuna pidetään sitä, että ne ovat terästä kevyempiä, jolloin niitä voi samalla voimalla heilauttaa nopeammin tai sitten ottaa pidemmän varren ilman, että kokonaispaino muuttuu. Tästä seuraa väistämättä, että myös mailan painopiste siirtyy, koska sama lapa on suhteessa raskaampi kevyemmän / pidemmän varren päässä, jolloin myös swingweight muuttuu. Alkuperäinen kysyjä tuskin tarkoitti sitä, että hän olisi etsimässä grafiittivarsia, jotka toimisivat täsmälleen samoin kuin teräsvarret, kun niissä kerran odotettiin olevan eroa lyöntipituudessa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Hakusessa puu-4, metalli vai grafiitti?

Etusivu Foorumit Yleistä Hakusessa puu-4, metalli vai grafiitti?