Aihe: Greeniosumat - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Greeniosumat

Etusivu Foorumit Yleistä Greeniosumat

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Mielestäni hyvään tulokseen vaikuttaa ensisijaisesti greeniosumien määrä ja puttaustaito. Greeniosumilla tarkoitan sitä,että esim par 4 osumat tulevat toisella lyönnillä ja puttiin jää ne kaksi, jotta parin voi kirjata tuloskorttiin. Rangella näkee paljon kavereita, jotka hakkaavat ämpäritolkulla palloja draiverilla, mutta lyhyilla raudoilla vähemmän. Onko muilla sitten toiset osa-alueet tuloksen kannalta tärkeämmät? Myös greenin läheltä tehdyt zipit ovat erittäin merkityksellisiä hyvään tulokseen. Pieni kirjanpito puttien määrästä/kierros ja griiniosumien määrä osoittaa nopeasti, mitä tulisi harjoitella, jotta tulokset paranisivat.

    samaa mieltä, lisää griiniosumia ja hyvä kierros on varma.

    Tällä hetkellä lyöntejä tulee ihan liikaa griinin ulkopuolella ja chipit pitäisi laittaa paljon paremmin -> lähemmäksi lippua. Kyllähän se siis helpottaisi jos löisi suoraan griinille.

    Jep, pitää paikkansa tuo lähipelin merkitys.

    Tosin on ne avauksetkin tärkeitä varsinkin metsäkentillä. Juuri eilen kaatui kierrosennätys siihen, että erittäin pitkä avaus oli pari metriä sivussa väylältä ja pallo hukassa jonkin mättään sisässä !!!

    Oikeilla linjoill ollaan. Hyvän tuloksen takaa onnistunut lähipeli. Esim. Yksi lähestymis lyönti + 2 puttia per griini, niin johan alkaa tulosta syntymään. Eli 2 puttia/griini=36 lyöntiä + 1 lähestyminen /griini = 54 lyöntiä. Eli jos ajattelaan että kentän par on 72 niin sulle jää muihin lyönteihin vielä 18 lyöntiä. Tietysti täytyy laske pois par 3:set ja tietysti muutama onnistunut griini eli yksi putti per griini. Eli näin ollen jää avaus ja väylä lyönteihin n.24 lyöntiä ja jos pelaa n.90 pintaan per kierros kasvaa avauksien ja väylälyöntien määrä 42. joka tekee 2.3 lyöntiä per väylä.

    ELi yhteenvetona: Kaikki lähipeliä harjoittelamaan kyllä sen pallon sinne griinille saa 2-kolmella pitkällä lyönnillä.

    Kyllä ne viheriöosumat ratkaisee, silloin voidaan putata vaikka surkeasti. Eli jos pitää chipata, niin edellinen lyönti on jo epäonnistunut.
    Eli keskiraudat kuntoon, näillä lyödään GIR.
    GIR-prosentin nosto kummasti muuttaa tulosta.

    Aivan samaa mieltä, että peli on paljon helpompaa
    jos lyöt paljon greeniosumia.

    Mutta aina se ei vain onnistu. Huonon draivin par4:lla voit ehkä paikata hyvällä lähestymisellä,
    lähestymisen voit paikata hyvällä pitchillä tai hyvällä chipillä. Pitchin tai chipin voit paikata hyvällä putilla ja tehdä vielä paarin.

    Mutta, jos joudut koko ajan paikkaamaan, paikkaaminen ei jatkuvasti onnistu eli kyllä draivin
    ja lähestymisen tulee jollain lailla toimia, jotta pystyt tekemään kunnon scorea.

    Ei lähestymisen välttämättä tarvitse olla greeniosuma. Kyllä forelta tai läheltä forea pitäisi
    pystyä chippaamaan valtaosa yhden putin päähän, kunhan chippi ja putti ovat edes kohtuullisessa kunnossa.

    Kyllä 2-4 greeniosumalla (joka ei ole paljon) on vielä hyvä mahdollisuus pelata 80 pintaan tai vähän alle.

    ilman pitkää avausta ei keskiraudalla ole mitään asiaa greenille, ja kaikki osuu SW:llä greenille useammin kuin vaikka rauta-5:lla.

    Lähipeli ratkaisee, mutta ilman kunnon draivia ei pääse kisaan mukaan, ja pitkällä draivilla saa vielä reilusti tasoitusta.

    Tottahan toki, hyvällä lähipelillä paikataan se epäonnistunut keskirauta, mutta GIR-prosentti on se joka ratkaisee kaiken.
    Phil ’Lefty’ Mickelson on monen mielestä ’paras’ lähipelaaja, niin hän on ollut ainakin tähän asti ’ikuinen kakkonen’. Tiikerillä taas on tourin korkein GIR%, ja kaikki tietään hänen saavutuksensa. Tiikerin pelin kaataa yleensä putti, huippuvuonna puttikeskiarvo/kerros oli 28,76 (36. sija), kun tänä vuonna keskiarvo on ollut 29,66 (160. sija), ja silti Tiikerillä on rahalistan 1. paikka, vaikka ei ole dominoinut touria kuten v.2000.

    Aivan samat totuudet pätevät tavallisen klubituuppariin. Eli GIR% korkealle, niin tulos on taattu.

    Mistä löytyy kyseisiä lukuja TL?

    Onhan se kiva lyödä pitkälle. Mielestäni jos avauslyönti on kunnossa, niin tulee parempi fiilis upottaa pallo reikään. Kuin lähteä metsästä tokaan.

    Peter O’Malley johtaa Euroopan Tourin GIR ja väyläosumatilastoa, ja on score-tilastossa 90 huonommalla puolella

    O’Malleylle on helppo ohjeistaa, että opettele kaveri puttaamaan, niin olet sen jälkeen ET:n ykköspelaaja. Puts per round ja puts per GIR ovat surullista luettavaa. Sitten vähän pituutta lisää draiveihin. Kaveri draivaa kuitenkin niin tarkasti, että varmaan voisi vähän nostaa mailanpäännopeutta tarkkuuden kustannuksella. Tällöin saisi sen nykyisen GIR lyönnin tarkemmaksi, joten puttaaminen helpottuisi.

    Oma GIR 21%, Kun avaukset (53%) sais pysymään pois metistä, niin kyllä pitäis parantua. Lyhyillä par3:lla(134-150) GIR 48%, pitkällä par3:lla (175m)GIR 5%.

    Lisäksi greenin ympäristössä (<30m) menee 16 lyöntiä ja greenillä vielä 33 puttia.

    Jos pelaajalla on paljon griiniosumia niin se johtaa aina korkeaan puttien määrään koska putit ovat pidempiä kuin chippien jälkeen jäävät.

    Hyväksi pelaajaksi jos haluaa pitää lyödä TARKKOJA ja pitkiä draiveja ja lisäksi puttien tulee upota. Muu tulee siinä sivussa.

    en ymmärrä Klubiduffarin logiikkaa: korkea GIR ei todellakaan johda aina korkeaan puttien määrään. Esim. Tiger on tänä vuonna lyönyt 73.3% griiniosumia ja putannut 1.787 kertaa per griini (ja on putannut huonosti tänä vuonna). Itsekin pystyn yleensä laittamaan pallon putterilla mistä tahansa kohtaa griiniä lähemmäksi kuin chippaamalla jostain lähistöltä.

    Silti uskon, että suurin ero PGA kundien ja normaali pallonlyöjän välillä on draivissa. En väitä, että se on tärkein osa peliä mutta kaikki varmaan lähestyisivät griiniä mieluummin wedgellä väylältä kuin rauta-4:lla raffista.

    Omaa peliäni kehittäisin kuitenkin mieluiten nimenomaan lähestymislyöntien osalta. Griiniosumat 5 m säteelle lipusta ja puttien määrät tippuvat varmasti. Score myös.

    Klubiduffari tarkoittanee sitä, että jos missaa paljon griinejä joutuu chippaamaan paljon, jolloin puttien määrä vähenee. Eli jos missaat 18 griiniä, chippaat 18 kertaa ja oletettavasti puttaat myös noin 18 kertaa, mikäli se chippi kulkee. Silloinhan se puttikeskiarvo on noin 1.0, eikö vain Vesa? Samaan puttitulokseen pääseminen griiniosumilla vaatii joko todella fantastista puttamista tai järjettömän tarkkoja lähestymisiä…

    Tietenkin putit vähenevät jos aina chipataan läheltä. Sitten vielä vaikka kehutaan sillä kuinka hyviä puttaajia sitä ollaan, vaikka todellisuus, että viheriölle tulo mättää jatkuvasti kun pitää turvautua chippiin.
    Kyllä klubituuppari voi aivan huoleti tyytyä 2.0 keskiarvoon GIR-puteissa 😉 Sehän tarkoittaa Paria.

    Ok TP, tokihan se noin on. Tuskin tuo up&down ja siten par joka reiällä kuitenkaan on kovin realistinen case juuri kenellekään – ei edes ammattilaisille…

    Ei ole toki realistista chipata joka reiällä yhden putin päähän mutta jos vaikka reilulla puolilla reistä näin käy, laskee se melkoisesti puttikeskiarvoa 18 girriä lyöneeseen verrattuna.

    Noin 20 puttia on yllättävän yleistä kilpapelaajille. Itsekin olen onnistunut alle 22 putin kierroksissa noin kymmenesti vaikken mikään Ilonen olekaan.

    Mikon puttikeskiarvo on kylläkin 29.2, eikä suinkaan siellä 2-kympin tietämillä…
    Mikon heikkoudet näyttää numeroiden valossa olevan FIR, GIR ja puts/GIR.
    Saattaisi olla, että FIR:ä nostamalla nousisi myös GIR. Eli hieman pituuden kustannuksella lisättäisiin tarkkuutta. Pituushan ei ole Mikolle ongelma. Drive keskiarvo 305 yaardia (2. sija).

    Nyt kun ymmärrän klubiduffarin logiikan, niin myönnän toki, että chippaamalla voi vähentää puttien keskiarvoa kivasti. Varmaan myös 50% onnistumisprosentti up&downeille on realistista mutta se, että pelataanko silloin (eli pienellä GIR:llä) pidemmän päälle par’n lähelle tai alle, onkin täysin toinen asia…

    Siis, toivottavasti jokainen nyt ymmartaa sen, etta griiniosumaprosentti (GIR) laskee kierrostulosta huomattavasti.

    JA HUOM putit kierrosta kohti (putts per round) ja putit griiniosumaa kohti (putts per GIR) eivat ole vertailukelpoisia suoraan (niinkuin aiemmin keskustelussa oli sekoitettu) ELI GIR kertoo pitkan pelin onnistumisesta ja putts/GIR puttauksen onnistumisesta griiniosumista = jos putts/GIR on alle 2, puhutaan jo alle parin tuloksista ko. vaylilta.

    JA putts per round kertoo vain kierroksen aikana putattujen puttien lukumaaran (ei mitenkaan riippuvainen edellisisista tilastoista), tietenkin tuo luku kertoo yleisesti puttipelin onnistumisesta MUTTA ko. tilastoa luettaessa pitaa ottaa huomioon griiniosumat, koska tietenkin griinin missattua chipit + pitchit ovat lahempana reikaa kuin kaukaa lyodyt lahestymislyonnit.

    Ja summatakseni: GIR-prosentin kasvaessa myos putts per round-luku kasvaa (1. puttien ollessa kauempana reikaa), MUTTA yleensa score tippuu samalla

    ELI jos lyot puolet griineista (9/18) ja puttaat 34 kertaa, pelaat myos hyvin todennakoisesti alle 80:n MUTTA jos lyot yhden griinin (1/18) ja puttaat 26 kertaa, et todennakoisesti pelaa alle 80:nta, koska oletettavaa on, etta lyonteja on kertynyt paljon lisaa pitkassa pelissa.

    Nyt joku todennakoisesti kommentoi, etta miksi nain (laskennallisestihan nuo esimerkit johtaisivat samaan tulokseen) EDELLYTTAEN, etta pitkassa pelissa lyonteja kertyisi yhta monta, mutta kaikkihan taman tietavat etta nain ei ole. Tulee kaiken nakoisia hazardeja (vetta, outteja jne.)

    SIIS GIR kertoo pelin onnistumisesta ja tuloksesta paljon, paljon enemman kuin pelkka puttimaara!!

    Ammattilaisten statistiikkaa loytyy osoitteista:

    http://www.golfweb.com ja http://www.europeantour.com,

    kaykaa myos sivulla http://www.golfdigest.com, sielta loytyy paljon juttua samoista asioista + paljon muuta!!

    Vesa sen sanoi, mitä keskustelun alullepanijana yritin tarkoittaa. Voi voi kuinka monta peliäni olen pilannut hyvien avausten jälkeen huonolla lähestymislyönnilla. Ei tartte, kuin joutua lipun yläpuolelle raffiin ja sieltä chippi alamäkeen niin on äkkiä kolme puttia tiedossa. Jos kyseisessä tilanteessa olisi saanut sen griiniosuman niin putilla alle metriin ja paar sisään. :-))

    Tarkoitin tietysti Buffalo Bilin kommenttia ;-))

    Toki Vesakin asiaa selvitti

    Mielestäni tässä ketjussa on ollut valtavasti viisastelua hienoilla termeillä höystettynä. Kuten aikaisemmin kommentoin jos lyöt valtavasti greeniosumia todennäköisesti teet parempaa tulosta

    kuin hyvin harvoilla griiniosumilla.

    Ainahan tämä ei onnistu. Tämän vuoksi hyvällä golffarilla tulee olla kaikenlaiset lyönnit hallinnassa.

    Draivien, lähestymisten, pitchien, chippien ja puttien tulee toimia. Joskus tulee enemmän chippejä ja vähemmän putteja. Joskus päinvastoin.

    Itse puttaan joskus jopa 34 kertaa, joskus vain 25 kertaa. Score voi olla silti suunnilleen sama.

    Yleensä score pyörii kohtuullisen lähellä tasoitusta

    jos tasoitus on kohdallaan.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
Vastaa aiheeseen: Greeniosumat

Etusivu Foorumit Yleistä Greeniosumat