-
JulkaisijaArtikkelit
-
Juttelin tuossa parin kaverin kanssa golfin peluusta ja tietysti itselleni ajankohtainen green card tuli esille. Nämä australialaiset eivät olleet koskaan kuulleetkaan moisesta vaikka toinen heistä pelaa melko säännöllisesti. Tiedättekö onko ulkomailla vastaavia pääsykokeita kuin tämä meidän green cardimme ja millä nimellä niitä kutsutaan? Googlella haku tuottaa kovin laihoja tuloksia. Jos ei testejä ole niin millaista meno kentillä mahtaa olla kun edes sääntöjä ei välttämättä tunneta.
Ei Jenkeissakaan mitaan green cardia ole. Kukaan ei kysle yhtaan mitaan yhtaan missaan pro shopissa kun menet maksamaan. USGA paivittaa handariasi.
Ja tosiaan, ei ole Australiassa.
Esim (olen tasta jo muutaman kerran maininnut), jos ja kun pelaan Suomessa, ei mulla ole esittaa mitaan korttia naille nasaviisaille respan tytoille ja pojille. Paitsi tietysti USGA jasen kortti, mutta se ei ole mikaan green card. Suomessa toi green card tuntuu olevan joku ihmeen raamattu, jota ilman ei ole mitaan asiaa kohta enaa edes kirjastoon. Puhumattakaan minigolfista…
Mielenkiintoista. Osaatko vertailla pelin sujuvuutta näillä pyhillä gc-kentillä verrattuna ulkomaisiin jonne ilmeisesti pääsee helpommin?
Tuleeko ruuhkaa, missä kunnossa ovat greenit jne? Entä hoidetaanko karsinta jotenkin muuten (rahalla, tasoituksella)?
Osaako joku muuten sanoa mistä Suomen Golfliitto on keksinyt nykyisen green card -käytännön? Sinänsä koe on mielestäni ihan järkevä ajatellen koko yhteisön parasta vaikka siitä tuleekin hieman nipo fiilis jos koko muussa maailmassa pärjätään ilman.
Onhan noita green cardeja kaytossa monessakin maassa. Euroopassa paaosin. Itse suoritin green cardini Belgiassa, josta mulla on viimeisin green card vuodelta 2003.
Ma oon aika vahan pelannut Suomessa, notta mitaan faktaa en osaa sanoa vertailussa Jenkkeihin tai muihin maihin. Suomessa oon pelannut ehka vajaa 30 kierrosta. Vertailua haittaa myos se, etta ma pelaan nykyisin aika vahan viikonloppuisin, jolloin kaikkialla on tietysti ruuhkasempaa. Muuten ei tartte paljoa ruuhkista valittaa, koska kaikilla radoilla on marshallit liikenteessa hyvinkin aktiivisesti. Ja kun tahan Jenkkien todelliseen vapaa-ajan golffiin tottuu, niin ei ole ongelmia. Joillekin se nayttaa (taalla) olevan onglema
Rento meininki… miten se meni… ilon kautta
Mita sitten tulee kenttien laatuun, niin kylla naa Jenkkien kentat pesee (jos ei oteta mukaan kunnallisia kenttia) kaikki pelaamani kentat noin niin kun laadussa ja kunnossa. Syykin on selva: taalla kenttahenkilokuntaa on moninkertainen maara joka radalla verrattuna melkeen mihin maahan tahansa. Griinit on ’aina’ upeassa kunnossa (oikeestaan riippumatta missa pelaa), fairwayt on just eika melkein ja raffit on paikasta riippuen myos loisteliaita. Noilla ’major-tason’ kentilla kun pelaa, niin tietaa millanen se PGA Tourin raffikin on… Niista on aika vaikee paasta pitkalle
Eilen muuten, apropoo, pelasin OGAn kentalla, jossa aamupaivalla oli ollut seniorien US Open karsintaturnaus. Paastiin liikkeelle heti aijien jalkeen. Oli griinit huikeessa kunnossa, helevetin nopeet ja liput messevissa paikoissa. Lisaksi kentta oli mahtavassa kunnossa ja arska paistoi hellelukemissa. Mahtoiko tuo sitten vaikuttaa Golfinnin fiilikseen, mutta 9 yhden putin reikaa ja 28 puttia on eilisesta lahtien oma ennatykseni. Mahtavaa kun griinit on kun sametilla pelais!
NimetönSekä kanadassa että usa:ssa kun on tuosta green card:sta kysellyt kavereilta niin ei oo mitään tietoa moisesta ollut. Euroopassa käytössä useammassakin maassa. Brittein saarista tosin en tiedä? Tietääkö joku muu?
Ja mitä ulkomailla pelaamiseen tulee niin eipä ole ykskään caddie kysynyt tasoituskorttia kertaakaan, kunhan on maksukuitit löytyny että on green FEE maksettu
IHte nyt jälkeenpäin miettii niin kyllä GC-kurssit on syvältä. Muutaman pelaavan kaverin avulla saa jo perushyvän venkulan, sitten jos haluaa oikeesti oppia niin Pro:n yksityistunneille ja kuin myös Pro:lla suorittaa GC kokeen.
Tuo kontrolli että osaava kattoo että osaatko mitään on ihan ok. Se harhaluulo että vain GC kurssien kautta saa GC:n pitäisi korjata…Eihän kurssi ole pakollinen, riittää että käy vain kokeessa.
Näin su aamuna unenpöpperössä ei asiat mene jakeluun. Tuotahan se iikka juuri tarkoittikin.
Jenkeissä green card = American Express …
Siellä ei kukaan ole kysellyt koskaan mitään muuta korttia. Visa toki toimii myös aika hyvin.
Ei ole britteinsaarilla mitään green cardia tai ei aikakaan ollut vuonna -89 kun siellä golfuraani aloittelin. Urani alkoi siellä niin että menin rangelle lyömään korillisen palloja ja sitten seuraavana päivänä kentälle. Ei ne kaikki säännöt ihan hanskassa silloin ollut, mutta kyllä ne muut siinä pikkuhiljaa tuli tutummiksi.
Kyllä musta tommosellakin tavalla tuli melkeen tervejärkinen golfari, kai
Joo, tallasissa maissa missa golf on ollut osa urheilukulttuuria jo pitkaan (esi-isatkin on pelanneet), niin ei niissa mitaan kursseja sen kummemmin kayda ja ajokortteja radoilla tarvita.
Suomessa (yv maissa) asia on toisin. 10-15 vuotta takaperin yksi 100.000sta taisi tietaa Mikael Piltzin hyva kun nimelta eika ja yli 15 vuotta sitten kukaan ei tuntenut ketaan muuta golffaria Suomessa kun Speden. Tallasissa tapauksissa missa golf alkaa ikaan kuin nollasta (isat ja veljet ei himassa opeta), on noi kurssit kylla varsin asiallisia. Varsinkaan kun minkaan koulun ohjelmaan (korjatkaa jos olen vaarassa) ei golf kuulu.
Tiikerin jalkeenhan golf on ollut taalla se kasvavin laji yliopistoissa ja lukioissa. Standfordiinkin yha useammat ja useammat hakee, ei fudista ja baseballia pelaamaan, vaan golf-puolelle.
Tiikeri muuten sanoi varsin oivasti yhdessa haastattelussa, etta ei hanenkaan ennatykset tule kaikki pysymaan voimassa, silla nykyaan golfiin hakeutuu todellisia nuoria atleetteja. Kuvitelkaa mita esim Michael Jordanin tyyppinen jannu saisi golf-pallolla aikaan, jos han olis alottanut pelaamisen jo ihan junnuna. Mahtava urheilullinen kroppa ja pituuttakin riittaa… BANG!!!!!!!! Ei tuu kenttien mitat tulevaisuudessa riittamaan…
Jotenkin GC-kurssi ja -koe on onnistuttu nyt sotkemaan Jäsen- ja tasoituskorttiin.
Minun kortissani ainakin lukee ’Jäsen- ja tasoituskortti/Menbership card’ Suomen Golfliitto 2005. Kääntöpuolella seura ja tasoitus. Green card – tekstiä en löytänyt.
En heti keksi miten suomalainen kortti eroaa Golfinnin mainitsemasta jenkkikortista?
Kaikkien etu lienee, että caddie voi varmistua pelaajan taidoista. Ei kait voi olettaa, että ulkoisen habituksen perusteella voi päätellä kuka osaa pelata ja kuka ei?
Niin, mutta saatkos golfliiton jäsenseuran jäsen- ja tasoituskortin ellet ole suorittanut asianmukaisia kokeita joiden kokoelmaa kutsutaan green cardiksi?
Kurssit eivät ole pakollisia. Pelitaitojen osoittaminen kyllä. Käsittääkseni ns. kapteeninkierros riittäisi. Eli pelaisin kapun tai jonkun muun valtuutetun kokeneen pelaajan kanssa muutaman reiän osoittaakseni hallitsevani etiketin ja pelin perusasiat.
En tiedä miten yleisiä kapukierrokset tai vastaavat ovat nykyään. Ehkäpä ne ovat osoittautuneet työläiksi. Itse tiedän sen verraan omasta seurastani, että kokelaat ovat pillastuneet, kun tasoituskorttia ei saatu puutteellisten taitojen vuoksi.
Mutta vastaus kysymykseen on: kyllä saan. Ilmeisesti 99 %:a Suomessa tulee golfiin mukaan GC-bisneksen kautta. Itse en pidä pahana kursseja etenkään jos aloittaa keski-iässä tai varttuneessa keski-iässä, hyvä pro kurssin jälkeen on kulttaaakin arvokkaampi, jos haluaa edistyä.
No testeistä eli kokeistahan minä olen puhunut koko ajan. Joku muu mainitsi sivulauseessa kurssin ja tuli jo todettua, että se ei ole pakollinen. Pointti ja kysymys oli, että miksi juuri missään muussa maassa ei ole näitä Suomessa vaadittuja kokeita, eli tuota golfliiton ’tutkinnoksi’ kutsumaa vaatimusta.
Onhan se mukavaa jos jossain seurassa homma toimii kapukierrosperiaatteella, mutta liitto antaa ymmärtää sivuillaan jotain ihan muuta (ks. linkki).
Myös omalla kohdallani piti suorituskorttiin kerätä merkintöjä lyönti- yms. kokeiden osalta ennen kuin seurajäsenyys heltisi.
Lue lisää: Liiton sivut koskien Green Cardia
Monesti on juttua että green card koneen suorituksista ei pidetä kovinkaan tiukasti kiinni. Ihmekkös tuo, jos katsoo noita vatimuksia. Katsokaapa mitä tuo green card koe pitää sisällään! Nuo lähipelikokeen vaatimukset ovat mielestäni ihan liian vaikeat.
Vaikka itselläni on takana jo golfia yli 10 vuotta ja tasoituskin tuolla singelin puolella nuo lähipelivaatimukset eivät todellakaan vaikuta miltään läpihuutojutuilta, vai mitä olette itse mieleltä mm. greenibunkkerista viidestä lyönnistä kolmen saamisesta greenille tai metrin putista viidestä kolme sisään. Noh eipä tuo lähipeli olekaan mun vahvin osa-alue
Mielestäni pelitaidon osuus on liian suuressa (ainakin tuon netissä olevan ohjeen mukaan) roolissa tuossa green cardissa, etiketin ja pelikäyttäytymisen jäädessä liian vähäiselle huomiolle. Kierrokset kokeeneempien ohjeistuksissa ja kädinä toimimisesta ovat ihan liian pienessä merkityksessä tuossa green card listassa.
Omasta mielestäni vaikein osuus olivat nuo chipit. Kaikki muut menivät heittämällä, mutta chipit liruivat usein vähän liian pitkälle. Bunkkeriosuus oli siinä mielessä kuvattua helpompi, että piti päästä vain bunkkerista ulos kohtuullisen matkan päähän eikä varsinaisti griinille (se olisikin ollut jo 30 m päässä :p ). Puteissa ei ollut mitään ongelmaa – sain kaikki lyhyet sisälle ja pitkät putitkin jäivät metrin päähän reiästä.
Pelikokeessa katsottiin hieman myös etikettiä. Samassa ryhmässä oli ihmisiä joille pro totesi, että haluaisi tehdä kokeen heidän kanssaan uusiksi pienen harjoittelun jälkeen. Eli ei mikään läpihuutojuttu.
Oli ihan valaisevaa kerrata nuo liiton ohjeet ja vähän byrokraattinen maku niistä jäi.
Kun kaikki lienevät yhtä mieltä (?), että ihan kylmiltään aloittelijaa ei kentälle sovi päästää, niin mikä muu kuin pelitaitokoe olisi ratkaisuksi?
Ongelma on mielestäni – periaatteellinen – se, että kurssin pitää ja kokeen vastaanottaa sama taho. Vaatii mielestäni kohtuullisen kovaa pokkaa sanoa parinsadan euron kurssin jälkeen, että otetaanpas vielä 5-6 pron tuntia ennen kuin taidot riittävät.
Jälkikäteen arvioiden omalta kohdaltamme saimme ensimmäiset tasoitus-/jäsenkorttimme aivan liian heppoisin taidoin. Tosin yhden vuoden pelasimme vain par 3-kenttiä.
Vähän hankala yhtälö, kynnys pitäisi olla matala ja taidot riittävät.
Olen ehdottomasti samaa mieltä, että jokin peruskoulutus pitäisi olla ihan jo turvallisuudenkin takia saati sitten pelin sujuvuuden.
Pron hyväksi luettakoon näkemässäni tapauksessa, että tietääkseni hän ei veloittanut lisäharjoittelusta mitään. Taisivat mennä vielä samana päivänä lähipelialueelle ja asiakkaiden oli kai tarkoitus treenata vielä yksinäänkin. Mielestäni tässä toimittiin täysin oikein: ei päästetty heittämällä läpi, mutta ei myöskään rahastettu. Luulenpa, että ko. henkilöt olisivat halutessaan saaneet myös tilapäisen pelioikeuden.
Olen itse tavallaan tyytyväinen, että taitokokeeni menivät pitkälti ’by the book’ vaikka se vähän stressiä aiheuttikin. Kokeen kuin kokeen läpäiseminen tuo kuitenkin aina vähän varmuutta. Tuollaiset säännöt eivät vaan madalla aloituskynnystä aivan kuten sanoitkin. Vielä voimakkaammin ne saattavat vaikuttaa golfia harrastamattomien keskuudessa liikkuviin myytteihin. Olen ollut harrastuksen parissa vasta pari kuukautta, enkä enää muista kuinka monta kertaa olen saanut vakuutella sukulaisille ja kavereille, että ’ei se nyt ihan noin mene’.
Varmaan itseluottamus on nyt terveellä tavalla kohdallaan, kun tietää selvinneensä vähintään hyvin vaativahkosta testistä. Mentaalipuoli on golfissa aika tärkeä, etenkin vastoinkäymisten kohdatessa. (Nimierkillä ’Ei yhtään kierrosta ilman vastoinkäymisiä’).
Hyviä pelejä ja palataan vuoden kuluttua asiaan, kun veikkaan että hcp:si on kauden päättyessä jotain 25-28.
Itseltä meni kaksi kautta selvitä klubitasoitukseen 36.
Mista Jenkki-kortista olen puhunut?
’Näsäviisaille respan tytöille ja pojille’???
Muistaakseni olet golfkokemukseltasi lähinnä aloittelija, mutta tieto Suomen respan tytöistä ja pojista on vankalla pohjalla.
Kenen käskystä luulet heidän tasoituskortteja kysyvän? Aivan, työnantajansa,joten kertoisitko montako kierrosta olet Suomessa pelannut ja kuinka useasti törmännyt näsäviisauteen?
Olen alottelija moneen verrattuna kylla. 7 vuotta on pelattu (ka. 100 kierroksen vuosivauhtia) ja handari on luokkaa 5 juuri nyt. Lisaksi toimin golf-alalla paljon muutenkin.
Jossain toisessa otsikossa mainitsin juuri, etta olen pelannut Suomessa sellaset 30 kertaa. Paaosin Helsingin ja Espoon seudulla, mutta myos jokusia kertoja Keski-Suomessa, mm Laukaa, Nurmes(?), Vaasa, Tahko.
Tarkoitin nasaviisaudella lahinna heikkoa asiakaspalvelua ja toksahtavaa kaytosta. Asiakaspalvelusta ja sen koulutuksesta mulla on taas n. 15 vuoden kokemus mm Suomen johtavan hotellin paallikkotasolta.
Pahimmat kokemukset on olleet, en muista kentan nimea, mutta kun Stadista lahdetaan Lahteen pain, niin se on siina aika lahella motaria oikeella puolella, ennen Jarvenpaata. Lisaksi Laukaa oli puistattava kokemus. Myoskaan Kirkkonummen toisella puolella oleva ’kompleksi’ (Masters?) ei lammittanyt. Vuosaari pysyy edelleen niin palvelultaan kuin kentaltaankin mun suosikkina.
’Paitsi tietysti USGA jasen kortti,’, lienee käytännössä sama kuin suomalaisten Tasoitus-/jäsenkortti. Ei Green Card -korttia ole olemassa. Vain kursseja ja kokeet, joista saa todistuksen. Ja todettakoon GC-kurssi ei ole pakollinen
Ei se vastaa green cardia, silla USGAhan liitytaan jos niin haluaa. Siita saa sitten jotain etuja. Silla ei ole mitaan tekemista peliluvan, kurssien ja opetuksen kanssa. Sita ei myoskaan kukaan koskaan missaan kysy.
Väännetään nyt rautalangasta :-). Suomalainen tasoitus- ja seuranjäsenkortti ei ole mikään Green Card. Se on ihan tavanomainen seuran/liiton jäsenkortti. Sen tärkein merkitys minun ymmärtääkseni on, että kenttien caddiet pystyvät kokoamaan sopivia flaitteja, yleisesti kait periaatteena on, että ryhmätasoitus ei saa nousta yli 108:n.
Onko jenkkilässä systeemi tosiaan sellainen, ettei mitään kontrollia ole, vaan kuka tahansa gf:n maksanut voi mennä kentälle kuokkimaan. Poislukien tietysti suljetut klubit, yms.
-
JulkaisijaArtikkelit