-
JulkaisijaArtikkelit
-
Tässä hieman mietityttää, kun pari kaveria sanoo että saisin parempia/tarkempia spooneja väylältä. Nykyisellä varrella (Callaway RCH firm) pallo lentää tiiltä tarpeeksi kauas ja tarkasti n.220-235, mutta väylältä en saa palloon mitään suuntaa… Olen kuullut monta hyvää sanaa stiffin teräsvarren puolesta… Menetänkö mittaa kuinka paljon ja onko teräs helpompi väylältä. Entä tunto, pidän nykyisen varren potkusta (muutaman vuoden vanha joten jo löystynyt) ja fiiliksestä muutenkin
Teräs ei sinänsä ole mielestäni helpompi väylältä. Kysymys on lähinnä varren painosta, jäykkyydestä ja kiertojäykkyydestä. Ero nykyisen vartesi ja teräsvarren välillä on erittäin suuri. RCH on aika lepsu varsi ja melko kevyt. Muistaakseni alle 70 g ja kiertojäykkyys aika suuri spoonille. Lähemmäs 4:ää muistaakseni. Callaway on lisäksi negatiivisessä mielessä kuuluisa vakiovarsistaan. Teräsvarressa paino menee yli 100 g:n ja jopa 120g:aan riippuen varresta. Kiertojäykkyys menee n. 2 paikkeille varresta riippuen. Jos pallon saaminen ylös väylätä ei tuota ongelmia, niin tiukempi varsi sen puolesta käy hyvin. Jos lyöntisi on nimimerkkisi mukainen, on varsi ehdottomasti liian löysä ja kevyt. Myös lyöntitekniikassa väylältä saattaa olla jotain isosti pielessä, mutta tasoituksesi huomioiden en tähän usko.
Itselläni aikoinaan oli spoonissa Grafalloyn Prolite 35 ja kärsin paljon tarkkuusongelmista. Varsi on aivan liian kevyt spooniin (64g), joten swngweightin kanssa joutui paljon ’kikkailemaan’ jos sen halusi jonnekin D2:n lähelle. Hankinta vain aikoinaan tuntui hyvältä. Laitoin spooniin Fujikuran Vista Pro 90:n (90g, torque 3.0). Tällä spooni toimii todella tasaisesti sekä teeltä, että väylältä ja pituus on pysynyt samana. Lyöntituntuma on myös erinomainen. Pituudet on samaa luokkaa kuin sinulla. Draiverin svinginopeus on 107-110 mph.
Edullisin vaihtoehto on tietysti teräsvarren laittaminen, mutta hiilariin verrattuna menetät kyllä pituutta. Painoa varteen tulee myös lähes tuplasti nykyiseen varteen verrattuna. Jo 10g:n ero varressa muuttaa tuntumaa paljon. Teräksessä ei ole samaa potkua kuin hiilarissa. Joka tapauksessa hanki painavampi varsi jonka kiertojäykkyys on enintään 3 ja mieluummin alle, jos swingin tempo ei ole erityisen rauhallinen. Itselläni on 3 asteen kierojäykkyys, mutta Fujikuran mittausmenetelmillä se on todellisuudessa vähintäänkin 0,5 astetta tiukempi kuin monella muulla valmistajalla. Kiertojäykkyyden mittaamisessa ei ole olemassa mitään yhtenäistä menetelmää tai standardia, kuten ei myöskään varren ’yleisen’ jäykkyyden mittaamisessa.
Kyllä se pallo ilmaan sieltä lähtee, ja korkealle… nimimerkki ei anna täyttä kuvaa (puoliksi duck- ja puoliksi quick-hook). Onko tietoa mitä maksaa fujikuran kyseinen varsi?.
harvempi hcp3 kyselee tälläistä. Pitäisi jo olla selvä käsitys. Suosittelen ehdottomasti terästä stiffiä/x-stiffiä riippuen tempostasi ja mailanpäännopeuksista. Kaari ehkä hieman madaltuu mutta mikäs ei toimisi paremmin tuulisella kelillä. Kiertojäykkyys taas tuo tarkkuutta kärki ja kanta osumissa. Lyönti ei lyhene kuin ehkä 5 metriä.
Melko vähän pelannut ystäväni on tilaamassa kopio puita (puu 3 ja 5) itselleen DiamonTourilta ja pyyteli apua varsien valintaan.
Tunnut tietävän varsista yhtä ja toista, joten voitko kertoa mihin kaikkeen pitää kiinnittää huomiota. Uskoisin hänen etsivän regular grafiitti-varsia, mutta kaiken muun osalta olen yhtä pihalla kuin hänkin.
Voitko/voitteko myös kertoa minkä pituiset varret ko. puissa ovat ’normaalit’.
Yleisesti käytetyt pituudet ko. mailoissa ovat seuraavat: Puu-3 graf.varrella 43 tuumaa ja puu-5 graf.varrella 42,5 tuumaa. Teräsvartiset pääsääntöisesti 0,5 tuumaa lyhyemmät. Kyseessä on siis mailojen pituudet, ei varsien pituudet.
Kun ko. ystäväsi on ’melko vähän pelannut’, niin ei kannata liikaa miettiä eri vaihtoehtoja ja ominaisuuksien yhdistelmiä painon, jäykkyyden, kick-pointin, kiertojäykkyyden, paino- ja jäykkyysjakauman jne. välillä. Varsien ’viidakko’ on todella laaja sellaisellekin henkilölle, joka tietää, mitä haluaa. Tärkeintä ystävällesi henkilölle on, että varsi on ’helppo’. Suurin virhe, minkä vähän golfia pelannut tekee vartta valitessaan on se, että hänellä on liian optimistinen kuva taidoista ja svinginopeudesta ja sen perusteella valitsee liian jäykän varren. Varren tulisi ko. pelaajalle olla riittävän kevyt, jotta mailanpään nopeus saadaan riittäväksi. Maila ei saa olla liian kirtojäykkä, jotta mailan lapa pystyisi oikenemaan paremmin lyöntihetkellä, kick-point tulisi olla alhaalla, jotta pallon lentokaari olisi korkeampi jne jne.
Kaikki tietysti riippuu mailan käyttäjästä. Mikä on svinginopeus, pallon lentorata, svingin tempo, minkälainen on tyypillinen epäonnistunut lyönti, minkälainen lyöntituntuma halutaan mailassa olevan jne jne. Kaikki nämä ja monet muut seikat vaikuttavat varrenvalintaan.
Ns. premium-varsien valintaa ja hankintaa kannattaa harkita vasta sitten, kun svingi on vakiintunut ja pystyy toistamaan samanlaista svingiä melko tasaisesti. Tietysti tarjolla on myös halpoja jälkiasennusvarsia, joiden kokeileminen ei juurikaan rasita kukkaroa. Tällaisia ovat mm. UST:n, Grafalloyn, Aldilan jne. varret, joiden hinta pyörii ainakin Jenkeissä jossain 30-40 USD:n paikkeilla. Parhaimmat esim. Fujikuran Triax -teknologialla valmistetut varret maksavatkin jo sitten yli 350 USD. Erittäin hyvä varsi hintaansa verrattuna on Graphite Design varret, mutta niitä ei valitettavasti Suomessa edusta kukaan. Hinnat pyörii UST:n tasolla ainakin YS-sarjan osalta. GD on US Tourilla Fujikuran kanssa eniten käytetty varsi.
En muista tarkkaan Vista Pron hintoja, mutta voit kysyä niitä ja kaikkien muidenkin varsien hintoja asennettuna omalta clubfitteriltäni Johan Laaksoselta 050-599 0509. Hän on tuntee mailat ja varret kuin omat taskunsa ja kertoo varmasti mielellään eri komponenttien ominaisuuksista. Oma tietämykseni on hyvin paljon peräisn hänen kanssa käymistä keskusteluista ja omista ’tonkimisistani’. VP:n hinnat ovat varmastikin korkeammat kuin UST:n ja Grafalloyn, mutta eivät kuitenkaan aivan poskettomia, kuten jotkut Fujikuran varret. Mielestäni hinta/laatusuhde on erinomainen.
Olen aivan vakuuttunut, että sinulla on sopimattomat kengät. Kokeile uusia kenkiä, voi suositella Nike TW-mallia, mutta jos löydät kalliimmat, osta ne. Pieni vaikutus voi olla myös pallolla, käsineellä jne – kenties väylät ovat aivan kelvottomia.
Älä kuitenkaan missään tapauksessa usko, että itsessäsi olisi mitään vikaa. Kyllä kaikki harjoittelu ja opettelu on aivan turhaa. Kipin kapin G-kauppaan.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)