-
JulkaisijaArtikkelit
-
Tänään, TV-selostuksensa ohessa, Tyry jo hieman vihjaisi aiheeseen liittyen. Nimittäin jotain on on jäänyt puolitiehen golfkenkien piikkien ja ruusukkeiden kehityksessä. Piikit ovat erittäin hyvät silloin kun tarvitaan pitoa, verrattomat esim. märällä kelillä ja monien mielestä muutenkin. Haittapuolena on tietenkin niiden huono sopivuus muualle kuin ruohopinnalla kävelyyn. Vaihdettavilla muoviruusukkeilla varustetut kengät ovat jonkinlainen vaihtoehto. Niillä kelpaa steppailla klubilla ja asfaltilla ilman suurempia ongelmia. Kentälläkin ne ovat periaatteessa ihan ok. varsinkin kun ruusukenappulat ovat uusia. Ongelma on siinä etteivät ne kestä hyvinä kuin muutaman kierroksen. Paljon pelaavan pitäisi vaihtaa ruusukkeita lähes viikottain jotta ne olisivat kunnossa. Hankalinta on se että ruusuukkeita välillä irtoaa omia aikojaan. Toisaalta joskus ne juuttuvat niin tiukkaan ettei millään järjellisellä vehkeellä saa niitä irtoamaan. Juuri hajosi itseltä kahvalla varustettu irroitusavain eikä nappula liikahtanutkaan. Pitääköhän lähettää ne amerikkaan, Footjoylle irroitettavaksi? Näissä nappuloissa olisi varmaa jotain kehittämistä, vai mitä? Pitäisikö ne valmistaa kestävämmästä materiaalista, komposiitista, hiilikuidusta tms.? Kuivalla kelillä tukevat karkeapohjaiset lenkkarit ovat jopa paremmat kuin kuluneilla ’napeilla’ varustetut golfkengät. Tässä voisi olla hyvä tuotekehitys-case jollekin laadukkaita ulkoilukenkiä valmistavalle yritykselle.
Onhan noita todella hyviakin muovisia piikkeja vaikka kuinka paljon. Nikella (ihan van esimerkkina kun niista on eniten kokemusta) on niita esim niiden parhaissa kengissa.
Viime vuoden malli (en muista mallin nimea), joka tana vuonna on SP-6 Tour, on edelleen kaytossa ja eilen kun otin ne taas kerran kierroksen jalkeen jalasta, niin teloin sormeni (jalleen kerran) niihin muovipiikkeihin. Teravat on siis edelleen. Sama juttu noissa Tiikerin kengissa, joita on kaksi paria.
Totta turiset.
Tässä männä viikolla otin asiaksi vaihtaa kuluneimmat ruusukkeet kenkiin. Tovi meni partsilla touhutessa ja hikoillessa ennen kuin sain vaihdettavat irti. Jouduin käyttämään jopa lievää vakavampaa väkivaltaa ennen kuin onnistuin.
Jotain tarttis tehdä.
Futiskenkien nappulat irtoavat paljon helpommin, sieltäkö lääke tähän pulmaan ?
Helpommin ne varmaan irtois jos vaihtais viikon välein, mutta….
NimetönMinä käytän aina märällä kelillä teräspiikkejä.
Onneksi meidän kentällä se on sallittu.
Sisätiloihin ei kylläkään saa mennä.
Muovipiikit on meillä vain suositus.
Olen pitkään käyttänyt Footjoyn kenkiä kun ovat tukeneet hyvin jalkaholvieni muotoja. Luulisi niihinkin löytyvän jostain parempia=kestävämpiä ruusukkeita. En usko että olen ainoa maailmassa joka on hieman kyllästynyt jatkuvaan nappuloiden ruuvailuun.
Taidan käydä ensiviikolla katselemassa uusia golfkenkiä ja samalla minkälaisia piikkejä niihin on saatavilla. Kiitos hyvistä vinkeistä.
Toisaalta en tiedä uskaltaako enää ostaa Niken golf-tuotteita. Olen ollut huomaavinani että mm. Tiger käyttää niitä. Ikävä kyllä hänellä on pelaaminen alkanut kääntyä melkoisen tasapaksuksi räpellykseksi.
Eihän se kaikki varmaankaan kengistä ole kiinni, mutta enpä tosiaankaan haluaisi että omat suorat avaukset alkaisivat lentelemään pitkin metsiä.
Tai hei, jos niilla paaseekin maailman ykkoseksi muutamaksi vuodeksi 😉
Ois voinu lyödä vetoa että Golfinn tarttuu tohon Jylanin provoon. Ja niinhän siinä kävi.
NimetönNiin huonoista kengistähän tuo tiikerin onneton peli johtuu.
Vaihtaisi kunnon kenkiin,niin pelikin alkaisi sujumaan.
Luulisi miehellä olevan varaa ostaa kunnon kalossit.
😉 meinaa kaiketi jotain muuta kun tarttumista…
En kai ma nyt noin tyhmana Jylaniakaan pida 😉
Lepo vaan…
Valitsin ehkä sanat huonosti. Tarkoitin, että varmasti vastaat jotain Jylanille kun tollai Nikeä arvostelee,vaikkakin pilke silmäkulmassa.
Aijaa, sorge…
Arvostelkoon vaan, ei ole yksin…
Mulle aivan sama
Jos nyt vaikka palattaisiin varsinaiseen aiheeseen….
Ensinnäkin, teräspiikit ovat mielestäni ne ainoat oikeat kentällä, parkkipaikalla ja klubilla muoviset ruusut toki ovat miellyttävämmät kävellä. Kierroksen jälkeen näkee kenkien pohjista kummilla on tullut pelattua, teräspiikkikenkiä tuskin edes tarvitsee harjata ennen pussiin laittoa, hämähäkkiruusukkeiden kanssa on sitten jo ihan toinen juttu (skeidaa joka välissä ja paksulti…). Pidosta ei ruusukkeiden kohdalla voi edes puhua.
Alunperin väitettiin, että teräspiikit vaurioittavat viheriöiden pintaa ja siksi ne kiellettiin mm. USAn kentillä lähes tykkänään. Vilkaisten amerikkalaisten golffareiden keskipainoa voin tämän hyvin ymmärtää, eiväthän ne 20-tuumaiset pohkeet noin vain nouse ilmaan. Sen sijaan Suomessa, jossa puolet kaudesta pelataan talvigriineillä tai muuten vain perunapeltoa muistuttavilla puttausvyöhykkeillä, ei teräspiikeillä ole kentän kunnon kannalta minkään valtakunnan merkitystä. Klubien lattiat sen sijaan tuppaavat kärsimään, varsinkin kun ne tehdään tarkoitukseen loistavasti soveltuvasta mäntylaudasta. Käsittääkseni tämä on se syy, millä meidän maassamme muovipiikkien tuloa on yritetty ankarasti perustella.
Sitten tuotekehitykseen. Tyryn kommentti bisneshakuisesta toiminnasta ruusukkeiden kohdalla osuu kuin nyrkki silmään. Mikään maailman mahti ei estäisi ketään valmistamasta muovisia ikipiikkejä, jollei bisnesmaailman moraali sitä kieltäisi. Kestihän teräksisten ikipiikkienkin tulo aikansa, joten eiköhän muutaman vuoden sisällä markkinoille putkahda muovisia ikipiikkejä. Ja toivottavasti sellaisia, joissa kiinnitysreiät pysyvät ehjinä…
Ymmarran, etta kyseessa on toki oma mielipiteesi ja kentilta, joilla ei yli puoleen vuoteen voi edes pelata, ja lopustakin ajasta suuri osa kuluu todella huonoissa olosuhteissa (mutaa ja talvigriineja). Teraspiikit noissa olosuhteissa onkin eittamatta kovaa valuuttaa, verrattuna koko vuoden erinomaisessa kunnossa oleviin kenttiin, joilla liukastumisia ei satu samaan tahtiin ja joilla griinien stimmit on korkeita.
Mielipide oli hieman yksipuolinen (pelataanhan golfia onneksi muuallakin kun Jenkeissa ja heti kakkosena olevassa Suomessa), mutta siita jai yksi mielenkiintoinen asia mieleen: amerikkalaisen golfaajan keskipaino. Ika-haitarissa olen nahnyt huiman eron esim Suomen golffareihin, mutta tuossa painossa en niinkaan. Laittaisitko lahteen esille eri maiden golffareiden keskipainoista, niin paastaan vertailemaan. Sehan sulla varmasti siina on, kun tuollaista lahdet kertomaan.
Olen antanut itselleni kertoa, että teräspiikkien kielto haihtuu suuressakin maailmassa kuin tuhka tuuleen, kun ammattilaissirkus saapuu kaupunkiin
Noita ruusukkeita on markkinoilla useita eri malleja, joten ei kannata yleistää. Ainoat ruusukkeet, joiden vaihdossa minulla on ollut ongelmia, ovat perinteiset kierteelliset ruusukkeet. Ja silloinkin vain, kun laiskuuttaan jättää vaihdon liian myöhään. Selvennykseksi vielä että liian myöhään on arviolta n. 60 rundin jälkeen.
Ostin juuri jotkut Niken kengät, joissa näyttää olevan Champin ruusukkeet 1/4-osa rundin kiinnityksellä. Enpä usko tulevan ongelmia vaihdon suhteen niin kauan kuin ruusukkeesta tongeilla saa kiinni.
Minulle on ollut aina mysteeri tuo piikkien paremman pidon kailottaminen. Itse en moista ole huomannut yli 10 v. golf-uran aikana. 90-luvun puolivälin Addun malli Langerin ikipiikit lienevät ääripää perinteisissä piikeissä. Totaalisen mahdottomat kävellä kovalla alustalla, mutta enpä huomannut pidossa eroa nurmella.
Edellisen kanssa olen samaa mieltä. Minun mielestä ruusukkeet pitävät erinomaisesti ja ovat huomattavasti miellyttävämmät. Voisiko ajatella, että svingissä on pikkusen parannettavaa, jos ruusukkuiden pito ei riitä..?
Ei se pito missään swingissa katoa, vaan käveltäessä kaltevissa rinteissä. Kentällä on paljon kaikenlaisia kumpuja ja rinteitä, jotka ovat paikoittain sateen jälkeen tosi liukkaita. Vaarallisinta on kulkea mm. kantobägin kanssa jyrkissä alamäissä. Tietenkin jos joutuu lyömään jostain alaspäin viettävästä rinteestä, saattaa pidossakin olla epävarmuutta.
Sadekelillä tai muuten märällä kentällä ns. ruusukkeet keräävät itseensä ruohopaakun ja sen jälkeen pitoa ei niissä enää ole. Jos ruusukkeet ovat kuluneita ruohoa ei kerry, mutta eipä ole silloin mitään hyötyäkään.
Kokemus on että ruusukkeet kuluvat kehnoiksi jo 10-20 kierroksen aikana, joten niitä pitäisi vaihdella melko taajaan.
Itsellä on kerran mennyt kolme kuukautta keppien kanssa, kun nivelsiteet nirskahti juuri tällaisessa alamäessä sattuneessa liukastumisessa.
Itse vaihdoin just ruusukkeet noin 30-40 kierrosta pelatuista kengistäni. Aikaa meni 40min ja työlästähän se oli. Mut ihan hyvin onnistu.
NimetönKyllä teräspiikit ovat ainoa kunnollinen ratkaisu.
Nuo erilaiset ruusukkeet täyttyvät helposti heinällä ja pito katoaa lähes täysin.
Jonkun vain pitäisi tuoda markkinoille kengät, jouhin kuuluisi jonkinlaiset kalossit piikkejä peittämään. Luulen, ettei näin jo ole on se, että nuo riivatun ruusukkeet ovat oiva business. Yksillä teräspiikeillä voi pelata koko kauden, useimmat jopa enemmän.
Eikö sitten ole olemassa teräksisiä ruusukkeita? Sellaset matalareunaset teräsläimyrät pohjiin, eipähän kuluisi pompannapeiksi yhdessä kesässä.
Tosi on, että muoviruusukkeet ovat susia. Tuntuu siltä, että ne on suunniteltu kentän puhdistamiseen ruohosilpusta.
Minä olen käyttänyt kaksi vuotta piikittömiä kenkiä, joiden pohjassa on vain nystyröitä. Ainakaan toistaiseksi en ole kaatunut kertaakaan. Paljon kevyempi kävellä kuin ruusukkeilla, saati teräspiikeillä. Eikä tarvitse vaihdella kenkiä, kun menee sisätiloihin.
Peli ei ole huonontunut tippaakaan, päin vastoin tasoitus sen kuin tippuu.
Jos swingi on muuten kunnossa, pallo menee sinne minne on tarkoituskin, ilman ’nastarenkaitakin’. Teräspiikkien pitoa saattaa tarvita tiipaikkojen yms. jyrkissä penkoissa märällä kentällä. Muuten ukon pitää pysyä pystyssä myös loppuasennossa.Kesähelteillä pelasin pelkissä sandaaleissa. Vaikka ne eivät tuekaan jalkaa, peliin se ei juuri vaikuttanut.
Jorkki kirjoitti: (7.9.2006 13:03:12)
Teräspiikkien pitoa saattaa tarvita tiipaikkojen yms. jyrkissä penkoissa märällä kentällä. Muuten ukon pitää pysyä pystyssä myös loppuasennossa.Kesähelteillä pelasin pelkissä sandaaleissa. Vaikka ne eivät tuekaan jalkaa, peliin se ei juuri vaikuttanut.
Hmmm…itse omistin ikipiikkikengät vielä viimevuonna. Jotenkin on sellainen tunne, että kun maasta se pienikin ponnistaa niin miten esim Davis Love III:n 433 yardin drive olis voitu lyödä vaikka varvasväli sandaaleilla ?
Olisko kalliisiin golf-kenkiin sellasia piikejä tai paremminkin nappuloita, että niitä kenkiä vois käyttää vaikkka vaan baanalla…onhan monet golf kengat sen verran stylejä ja kalliita eetä niillä pääsis varmaan raflaan sisään, jos ei olis niitä piikkejä ollenkaan.
Onkos kellään kokemuksia noista piikeistä. Noissahan on teräspiikki keskellä. En ole ainakaan Pro Shopeissa törmännyt noihin…
Jukka-62 kirjoitti: (7.9.2006 13:50:02)
Olisko kalliisiin golf-kenkiin sellasia piikejä tai paremminkin nappuloita, että niitä kenkiä vois käyttää vaikkka vaan baanalla…onhan monet golf kengat sen verran stylejä ja kalliita eetä niillä pääsis varmaan raflaan sisään, jos ei olis niitä piikkejä ollenkaan.
Ota piikit pois ja mene ravintolaan, ei kai se sen vaikeampaa ole. Kyllä baarissa pystyssä pysyy ilman piikkejäkin!
Kuraisessa alarinteessä golfkentällä sen sijaan ei aina pysy, siksi minullakin on velä vanhat kengät, joissa vuosia vanhat ikipiikit. Ikävää, ettei nykykenkiin niitä enää oikein tahdo saada. Nuo Stingerit voisivat olla hyvät, pidetäänpäs silmät auki.
KL kirjoitti: (7.9.2006 15:37:18)
Jukka-62 kirjoitti: (7.9.2006 13:50:02)
Olisko kalliisiin golf-kenkiin sellasia piikejä tai paremminkin nappuloita, että niitä kenkiä vois käyttää vaikkka vaan baanalla…onhan monet golf kengat sen verran stylejä ja kalliita eetä niillä pääsis varmaan raflaan sisään, jos ei olis niitä piikkejä ollenkaan.
Nuo Stingerit voisivat olla hyvät, pidetäänpäs silmät auki.
Ilmoitathan tänne, jos törmäät noihin jossain. En meinaan ole itse löytänyt mistään…
Tilaamalla tietysti saisi….
-
JulkaisijaArtikkelit