-
JulkaisijaArtikkelit
-
En nyt tiedä onko tämä oikea alue tähän, mutta itseäni alkoi tässä viime viikolla kiinnostamaan miltä golf näyttikään kolmannen valtakunnan Saksassa. Oliko kuri kova, oliko laji elitistinen? Muistaakseni Berliinin olympialaisissa 1936 oli hillulla että golf ei ollut mukana yhtenä olympialajeista osoittaen, että lajia kohtaan oltiin varsin suvaitsevaisia aivan ylintä johtoa myöden. Taisi jopa Luftwaffen johtaja Göring pelatakin golfia ja muistaakseni Kriegsmarinessa oli myöskin useita golfkerhoja ja maissa ollessaan seilorit rentoutuivatkin tämän lajin äärellä. Baijerissa oli tuohon aikaan jo muutama kenttä. Erään vuosikirjan mukaan saksassa olisi ollut 52 golfkenttää ennen sodan alkua ja suurin osa näistä olisi ollut myös avoimia, toisin kuin yksityiset country clubit briteissä ja yhdysvalloissa. Oletteko itse tutkineet aihetta?
Lisäyksenä tähän, että viikonlopun tutkiminen on tuottanut tulosta ja on selvinnyt että Wilhelm Mohnke, eräs Hitlerin viimeisistä kenraaleista. Aloitti golfinpeluun kunhan oli saanut vankeutensa suoritettua. Hän olikin länsiliittoutuneiden kaappaama. En usko että itärintamalla kiinni jääneet upseerit kovinkaan paljon golfia pelasivat. Noteerattavaa on myös että monet saksalaiset tekivät pakkolaskuja golfkentille sodan Battle of Britainnin aikana ja löysivät näin ollen golfin jalon lajin, kunhan olivat hekin suorittaneet sotarikostuomionsa. Vankila-aika toi myös hyvää aikaa mielikuvaharjoittelulle ja näin ollen noviisipelaajakin saattoi muuttua singeli-tasurin omaavaksi 10 vankivuoden jälkeen kun oli märhetinyt kenttää lukemattomia kertoja läpi ja miettinyt taktiikat jokaiselle väylälle.
Hieno Golf-Mörtsjöön! Mukavaa lukea vähän erilaisia aloituksia, eikä aina vain vain sääntökiihkoilijoiden ”tuntematon avaruusalus vei varapalloni, miten edetään” aloituksia.
Asian vierestä mutta esim. Mannerheimin golfharrastuksesta löytyy paljon tietoa ja kyllä sitä pelattiin sota-aikoinakin. Golfin historiaa voisi käsitellä täällä enemmänkin ja kuinka se on vaikuttanut lajin nykymenoon.
Ulkoministeri von Ribbentrop oli innokas golfari ja pelasi erityisesti Skotlannissa, varmaankin myös Saksassa. Golf kuului 30-luvulla Saksan merivoimien koulutusohjelmaan, joten sillä oli varmasti muidenkin natsijohtajien tuki.
Hitler ei pelannut tiettävästi golfia. Hän otti golfin kuitenkin Berliinin olympialaisten 1936 ylimääräiseksi ”näytelajiksi” ja oli matkalla Baden-Badeniin jakamaan palkintoja kuultuaan, että Saksan 2-miehinen joukkue johti ennen viimeistä päivää. Hitler kääntyi matkalla kuitenkin takaisin Berliiniin saatuaan kuulla, että Saksa oli romahtanut kolmanneksi. Ilmeisesti Johtajan tulo veti pelaajien hermot liian tiukalle.
Kiitos kehuista, itse tykkään myös että aiheet vaihtelevat ja mukava saada vaihtelua ainaisesta sääntörituaalien pohtimisesta
NimetönMielenkiintoinen aihe. Muistaakseni suur-Saksassa useat aatelismiehet ja paroni yms kreivit pelailivat golfia, olihan monilla heistä skottitaustaa. En sitten tiedä ylimmästä johdosta oliko laji himmlerin, goebbelsin jne mieleen mutta jotain kertoo tuokin jos fuhrer lähti ajamaan onnitellakseen voittajia. Operaatio paperiliittomessä ei sentään maineikkaita golfinpelaajia salakuljetettu usa:han tai nl:ään tuomaan golftietoutta joten ei laji kyllä alselivalloissa yhtä edellä ollut kuin liittoutuneilla 😀
Puhut asiaa! Muistaakseni suurin osa puoluejohdosta oli pohjimmiltaan työväenluokkaa ja viettivät vapaa aikaansa muncheniläisissä kellaripubeissa. Poikkeus tähän ehkä Göring. Muistaakseni luftvaffen korkea arvoisia paroniupseereita pelasi golfia. Operaatio Paperclipissä taas oli lähinnä rakettitieteilijöitä ja tärkeitä operaatio manhattaniin tarvittuja tiedemiehiä, jotka todennäköisesti alkoivat rapakon takana pelaamaan golfia. Von braun muistaakseni ainakin. Wrner von Braun. Himmler ja Göbbels eivät olleet suuria golfin ystäviä olet oikeassa.
Nimetön3. valtakunta todella piti golfin pelaamisesta
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)