-
JulkaisijaArtikkelit
-
Iltaa,
Olisko kellään kokemusta kokemusta Languedoc- Roussillionin alueesta? Paljonko greenfeet maksaa ja minne olisi parasta lentää. Olisi kiva pelata hiukan halvemalla, sillä Provancen hinnat ovat aika suolaisia.No iltaa.
Juu, kyllä jotain kokemusta on, sillä olen paikan päällä parhaillaankin. Tosin koska Languedoc-Roussillon on aika iso alue, niin pitänee ehkä hieman tarkentaa, että kokemusta on vain täältä ihan eteläisimmästä nurkasta eli alueesta nimeltä Pyrenees Orientales. Täällä olen pelannut kahta itselleni lähintä kenttää eli St. Cyprien (n. 25km päässä) ja Domaine de Falgos (n. 70km päässä), eli ihan kauhean tiheässä kenttiä ei täällä ole.
Näillä kentillä ns. low season -hinnat (paikallinen ’talvi’) on ollut haitarissa 29 – 55 euroa per GF, joka tosin on aina ollut päivä-fee. Normaalikaudella, joka nyt just alkoi/alkaa, hinnat nousevat noin 45 – 55 euroon arkena ja viikonloppuna pahimmillaan jopa 60 – 70 euroa. Näillä on täällä vähän tämmöinen ’eläväinen’ hinnoittelu ranskalaiseen tyyliin ja ihan varma päivän hinnasta ei voi olla kuin vasta kassalla. Jos viheriöitä/bunkkereita/väyliä tms. on kunnostettu/puunataan parhaillaan tai muita huoltohommia puuhailtu, niin voi olla halvempaa – tai sitten ei, riippuu päivästä ja kenttämestarin fiiliksistä. Ei näistä ihan aina ota selvää…
Ihan ilmaista täällä ei siis tunnu olevan juuri missään (tosin ei kauhean kallistakaan – suhteessa), mutta käy vilkaisemassa seuraava saitti:
Tuolta pitäisi löytyä alueen kentät ja lisäinfoa ensihätään. Ja Golfyn kautta pitäisi kai olla jotain tarjouksiakin GF:stä. Provenceen en suoraan pysty vertaamaan, mutta yleistäen lienee täälläkin niin, että mitä lähempänä ’suosittuja alueita’, niin sitä tyyriimpää. Mutta kuten Tilanderkin tuossa viime kolumnissaan sanoi, niin klubikenttiä kannattanee hakea. Tosin niitä ei aina ole tai löydä, jos tarjonta on vähäistä. Esim. tuon St. Cyprienin pelkkä liittymismaksu (ei siis osake) oli muistaakseni jotain 5000 euroa ja siihen päälle vuosimaksut ns. tähtitieteellisessä luokassa eli GF:llä huitominen on todella ilmaista verrattuna jäsenyyteen – hassua. Ja vuosi-/vuokrapelioikeus on tuntematon käsite. Ja sitten taas Falgosissa vuosipelimaksu oli suurinpiirtein Suomen tasoa, alle tonni. Eli vaihtelu on aika suurta.
Lentokentät löytyy ainakin Perpignanista ja tietysti Toulousesta, vaikka Toulouse ei enää Languedoc-Roussillonia olekaan. Montpellierissa voi olla kenttä, kuten myös Carcassonnessa tai Narbonnessa, mutten ole varma. Näille kentille pitää tulla Pariisin tai Lontoon kautta – suoria lentoja tänne ei Suomesta tietääkseni ole (itse ajoin tänne ihan kiltisti omalla autolla). Riippuen siitä, miten täällä ehkä aikoo olla – ja miten kauan – ja mitä tehdä, niin Barcelonan kautta voi olla myös relevanttia matkustaa. Halvat lennot sinne ja vuokra-auto alle tai juna. Juna (suorat yhteydet) Barcelonasta tänne meille maksaa jotain 20 euroa, Narbonnen tai Montpellierin tienoille varmaan vähän lisää. Eli tosi halpaa. Barcelonasta näille tienoille ajaa tai junailee about 2,5h…
Mutta jos kerrot suunnitelmistasi/aikatauluista/toiveista jne. (?) jotain lisää, niin voin ottaa tarkemmin tai paremmin kantaa, sillä muuten tämä menee ihan matkailuosaston yleishorinaksi, jota ei kukaan jaksa lukea. Saati kirjoittaa 🙂
Tässä siis jotain ensialkuun, toivottavasti on mitään hyötyä? Mutta jos sinulla on siis jo jotain kokemusta Ranskasta (eteläisimmästä), niin on kai edes turha sanoa, että tänne vaan. Täällä on ihmisen hyvä olla, oli golf minkä hintaista tahansa…
Hei,
matka aika tulisi olemaan n. juhannuksesta pari viikkoa etiäpäin. Tarkoituksena olisi myös vuokrata auto ja tukikohtana olisi näillä näkymin St. Cyprien lähistö.Kiittäen
Hoi!
No niin… Keskikesällä on siis tietysti high-season hinnat eli päiväfee esim. juurikin St. Cyprienissä on siis 70 euroa oli sitten arki tai vkl, mutta 10 GF:n paketin saa 590 eurolla. Samoin jos majoittuu kentän hotelliin, niin siihenkin kai sisältyy halvemmat feet muistaakseni – tiedot löytynee muistaakseni sieltä Cyprienin sivuilta. Kentällä on 3 x9 reikää, kaikki jees. Ja kun se on tosi rantsussa, niin siellä tuulee usein kovaa. Kannattaa ehkä treenata valmiiksi matala, rullaava draw! Yksi 9-reikäinen on tuulensuojaisempi, jonne ehkä kannattaa vetäytyä liian kovalla tuulella. Hieno kokonaisuus kyllä mielestäni.
Domaine de Falgosissa feet on pari euroa halvemmat per laaki, mutta 10 GF:n setin taisi saada jo 325 eurolla. Hieman edullisempi siis, mutta sinne on kyllä pyöreästi kolmen vartin ajomatka täältä rantsusta, vaikka kyllä ihan matkan arvoinen kenttä. Tosin reitti sinne on kyllä pirun hieno varsinkin vuoristoon päästessä, harmi että pitää katsella niin tarkasti tietä autoillessa. Falgos on siis about 500 metrin korkeudessa tuolla vuorten seassa. Muutamalta griiniltä ja tiiauspaikalta on aika komeat näkymät. Suosittelen lämpimästi hyvän ja nimenomaan tarkan kartan mukanaolemista. Golfista täällä vielä sen verran, että aika vapaamuotoista on meininki. Porukka ottaa tosi iisisti kentällä ja muutenkin. Aika paljon naureskelua ja juttelua, eikä huonoja lyöntejä kiroilla. Sääntökirjaa ei porukka juuri katsele ja aika usein näkee pelaajien ottavan kiltisti dropin siihen, mistä pallo meni OB. Näyttäisi siltä, että ihmisillä on hauskaa kentällä ( ! ), vaikka yleinen pelitaso ei mikään huikea olekaan.
Auto on täällä melkeinpä välttämättömyys, jos haluaa liikkua fiksusti – ainakin golfin näkökulmasta. Jos haluaa loikoa rannalla, niin silloin asiat on helpompia. Näiden kahden mainitun kentän lisäksi etäisyydet vain kasvavat, mutta toisaalta maisemat on hienoja melkeinpä kaikkialla, varsinkin ihan rannan läheisyydessä ja sitten heti vuorille päästessä. St. Cyprieniä lähin oikea kaupunki on Perpignan, jonne on aika lyhyt pyräys autolla – tosin jos haluaa nauttia seudun antimista kunnolla eli runsaan viinin ja ruoan muodossa, niin kannattaa harkita junailua paikasta toiseen, sillä se on halpaa ja helppoa. St. Cyprienissä ei muistaakseni ole asemaa, mutta naapurissa Argelesissa ainakin on. Esim. täältä meiltä Port Vendresistä pääsee Perpignaniin vitosella alle puolessa tunnissa. Mutta muuten tietysti autoilu varsinkin tätä rantatietä edestakaisin on aika hienoa ja kivaa. Tsekkaa esim. Google Earthista meininki: Canet-en-Roussillon – St. Cyprien – Argeles-sur-mer – Collioure – Port Vendres – Banyuls-sur-mer – Cerbere -reitti. Hienoja vanhoja pikkukaupunkeja vieri vieressä. Toiset vähän enemmän turisteja kuin toiset ja aika isoja eroja tyylissä, mutta kaikki näkemisen arvoisia. Argelesissa – joka on siis ranskalaisten oma kesän rantalomakohde – on vähän uudempaa rakennuskantaa, kun taas esim. Collioure on ikivanha ja pirun hieno ’postikorttikaupunki’. Suosittelen todella lämpimästi esim. lounastamista siinä ihan Colliouren keskustan rantabulevardilla. Tosin siellä voi olla pari muutakin turistia tuohon aikaan 🙂
Jos teillä on auto koko ajan käytössä – mitä suosittelen – niin sitten ei ole niin väliä, missä täällä majailee. Jos taas ei ole autoa, niin sitten sillä on paljon väliä. Esim. Port Vendres ja Collioure ovat molemmat täynnä palveluita kävelyetäisyydella autenttisessa ympäristössä, kun taas Argelesissa ja St. Cyprienissä palvelut ovat enemmän keskittyneet niiden (kieltämättä massiivisten ja hienojen) biitsien ympärille ja rannalle. Palveluita siis on paljon, mutta rakennuskanta uudempaa ja meininki turistisempaa. Mikä taas on ihan hyvä siinä mielessä, että ilman paikallisen kielen osaamistakin pärjää… Molemmissa (Argeles ja St. Cyprien) on muuten nk. ’vanha keskusta’, mutta muutama kilometri sisämaahan päin. Argelesista Canet’hen asti (ja ylöspäin) on hienoa hiekkarantaa kilometritolkulla, mutta esim. Port Vendresissä ja Colliouressa ei ole isoja ’turistirantoja’ lainkaan muutamaa laguunia ja paikallisille kelpaavia pikkurantoja lukuunottamatta. Eli näissä kylissä on isoja eroja, mutta jokaisella on puolensa. Jos haluaa hiekkarantameininkiä, niin sitä on siis paljon Canet – St. Cyprien – Argeles -akselilla. Collioure – Port Vendres – Banyuls -tienoilla taas on vähemmän rantaa, mutta enemmän autenttista vanhaa (jo keskiajalta alkaen) kaupunkiasutusta ja vastaavaa – ja näissä on elämää siis talvellakin. Kuka siis mistäkin tykkää?
Perpiganiin siis pääsee lentäen ainakin Pariisin kautta, mutta kannattanee silti tsekata kustannusmielessä se Barcelonan kautta tuleminen (ja auton vuokraaminen sieltä). Espanjan puolella on selvästi halvempaa ja sinne lennotkin on halpoja. Muuten siellä ei sitten olekaan niin kivaa kuin täällä. Täältä meiltä on Espanjan puolelle noin 23 km ja paikalliset käy hakemassa sieltä (ja Andorrasta) röökit ja viinakset – ja paljon muutakin. Kustannustaso on merkittävästi erilainen tietyissä tuoteryhmissä, mutta ei kaikissa ja aina. No joo, takaisin asiaan, netissähän voit käydä vertailemassa niitä lentoja tänne, hintoja jne jne… Uskon, että täällä viihtyy varmasti, oli sitten seudulla melkein missä tahansa. Me on ainakin viihdytty täällä kohta viisi kuukautta. Tosin kahden viikon päästä alkaa kotimatka, ikävä kyllä. No, Suomessa kevät alkanee toivottavasti kohta ja pääsee sielläkin taas kentälle. Täällä ollaan jo nyt aika kesäisissä oloissa (päivisin noin 15 – 20 astetta) eli kun te pääsette paikalle, niin täällä pitäisi olla jo aika komeat oltavat.
Hyvää Pääsiäistä!
NimetönPakko osallistua keskusteluun, sillä oma suosikki golfkohde on Ranska.
Itse olen käynyt pelaamassa pariin otteeseen kyseisellä alueella ja ehdottomiksi suosikeikseni ovat nousseet sisämaassa päin sijaitsevat, Carcasssonnen kenttä ja Turun Ruissalon kenttää muistuttava Mazametin Golf La Barouqe.
Taitavat edellämainitut kentät sijaita jo Tarnin tai Midi-Pyreneen alueella. Mutta seudulla on paljon muutakin nähtävää joten ajomatka ei ole turha. Lisäksi greenfee- ja majoituspaikka hintataso tuntuu olevan halvempi kuin rannikolla. -
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)