-
JulkaisijaArtikkelit
-
Miksi monet sanovat että pitää saavuttaa virallinen EGA tasoitus (36 tai parempi) ensin kotikentällä ja vasta sen jälkeen saa mennä vieraskentille? Tasoitusmääräysissä kun sanotaan seuraavaa:
21. EGA-TARKKATASOITUKSEN SAAVUTTAMINEN (Attaining an EGA Exact Handicap) ….. Jäsenseuran jäsenen pitää pelata nämä kierrokset tasoituskelpoisen tuloksen edellytysten vallitessa kotiseuransa kentällä tai millä tahansa muulla kentällä, jonka hänen tasoituksesta päättävä taho tuntee ja hyväksyy.
Minusta tämä kyllä ajaa ohi niiden suositusten jotita esitetään liitteessä 1: seuratasoitus. Jos tasoituskierrokset vieraskentiltä hyväksytään, niin miksi sitten suositellaan ettei klubit noita pelaajia sinne päästäisi?? Maissa joissa seuratasoitusta ei ole, ei pelaajalla ole tasoitusta ollenkaan ennen EGA tasoituksen saavuttamista. En löydä määräyksistä suositusta missä he saavat/eivät saa pelata. Miksi ei, jos kerran seuratasoituksesta sellaista suositusta annetaan (vai enkö ole vaan tuota kohtaa huomannut)?
Jake2 kirjoitti: (19.11.2010 23:51:03)
Miksi monet sanovat että pitää saavuttaa virallinen EGA tasoitus (36 tai parempi) ensin kotikentällä ja vasta sen jälkeen saa mennä vieraskentille?Tasoitusmääräysissä kun sanotaan seuraavaa:
21. EGA-TARKKATASOITUKSEN SAAVUTTAMINEN (Attaining an EGA Exact Handicap)
…..Jäsenseuran jäsenen pitää pelata nämä kierrokset tasoituskelpoisen tuloksen edellytysten vallitessa kotiseuransa kentällä tai millä tahansa muulla kentällä, jonka hänen tasoituksesta päättävä taho tuntee ja hyväksyy.
Minusta tämä kyllä ajaa ohi niiden suositusten jotita esitetään liitteessä 1: seuratasoitus.
Jos tasoituskierrokset vieraskentiltä hyväksytään, niin miksi sitten suositellaan ettei klubit noita pelaajia sinne päästäisi??
Maissa joissa seuratasoitusta ei ole, ei pelaajalla ole tasoitusta ollenkaan ennen EGA tasoituksen saavuttamista. En löydä määräyksistä suositusta missä he saavat/eivät saa pelata.
Miksi ei, jos kerran seuratasoituksesta sellaista suositusta annetaan (vai enkö ole vaan tuota kohtaa huomannut)?Kyllä se nyt on niin, että tuo siteeraamasi tasoitusmääräysten kohta ei todellakaan puhu mitään siitä, missä seuratasoitukselliset (37-54) golffaritt varsinaisesti saavat pelata. Tuo kohtahan kertoo vain sen, minkälaisilla kentillä pelatut kortit hyväksytään silloin, kun tuo aloitteleva golffari haluaa saada sen ekan virallisen EGA-tasoituksensa. Eli kotikentän lisäksi sallitaan kuitenkin joku muukin tunnettu ja hyväksytty kenttä (jos sellaiselle on jossain vieraspelaajana sattunut pääsemään). Tasoitusmääräysten liitteessä I on kuitenkin ihan selvästi kerrottu, mitä seuratasoitus eli club handicap (37-54) tarkoittaaja missä sellaiset aloittelevat pelaajat saavat pelata ja kilpailla.
21. EGA-TARKKATASOITUKSEN SAAVUTTAMINEN (Attaining an EGA Exact Handicap)
21.1 Ainoastaan jäsenseuran jäsen, kansallisen liiton henkilöjäsen tai pelaaja, jonka tasoituksen rekisteröi ja sitä kontrolloi kansallinen liitto, voi hankkia EGA-tarkkatasoituksen. 21.2 Suurin mahdollinen tarkkatasoitus on 36,0 sekä miehille että naisille. Tarkkatasoituksesta johdettu pelitasoitus voi olla tätä lukua suurempi. Huomautus: Seuratasoitukset 37 ja enemmän, ks. liite I.Liite I – Seuratasoitus (CLUB HANDICAP)
I/1. Seuratasoituksen tarkoitus (PURPOSE OF A CLUB HANDICAP)
Pelinautinnon lisäämiseksi kokemattomille pelaajille, erityisesti aloittelijoille, monet seurat antavat tasoituksia, jotka ylittävät virallisen EGA-tarkkatasoituksen rajat, ja joiden rajat kansallinen liitto on määrännyt (kohta 21.1). Nämä ns. seuratasoitukset ovat yleensä enintään 54, mutta voivat olla suurempiakin. Seuratasoituksen tarkoituksena on antaa jäsenseurojen jäsenille mahdollisuus pelata ja kilpailla vain omalla kotikentällään kotiseuran päättämien rajoitusten mukaisesti.I/2. Määritelmät (DEFINITIONS)
Seuratasoitus (Club Handicap) Seuratasoitus on tasoitus, joka ylittää virallisen EGA-tarkkatasoituksen ylärajan. EGA-tarkkatasoitus on enintään 36,0. Seuratasoitus esitetään kokonaislukuna. Tasoitustoimikunta voi antaa pelaajalle ensimmäisen seuratasoituksen, joka vastaa pelaajan taitotasoa. Seuratasoitusta käytetään pelaajan pelitasoitusta määriteltäessä.Voiko tätä tämän selvemmin ilmaista, mikä yli 36-tasoitusten tarkoitus on ja missä on ajatus heidän ensisijaisesta pelaamisestaan? Linja on vain lipsunut ja nyt on oikeastaan kyse ryhtiliikkeestä noudattaa EGA:n sääntöjä ja henkeä. Kaikkien kenttien ei toki näin tarvitse tehdä, jos se ei heidän strategisiin valintoihin sovi.
Kantaa ottamatta: En ole ollut noita EGAn sääntöjä kirjoittamassa enkä nähnyt siihen johtanutta prosessia. Kun EGA ei vastaa yksityishenkilön kysymykseen tästä asiasta, niin pitää vain lukea mitä on kirjoitettu. Ja tulos on, että liite I ja kohta 21 ovat ristiriidassa, eikä kummassakaan puhuta vierailuoikeuden rajoittamisesta yhtään mitään, ’rivien välistä’ kukin lukee mitä haluaa.
Kantaa ottaen: Olen lujasti sitä mieltä, että:
1) Jos EGA haluaisi golfiin olennaisesti kuuluvaa vieraspelaamista rajoittaa, se sanottaisiin paljon selvemmin.
2) Vahingollisia sääntöjä ja ohjeita ei tarvitse noudattaa ja niitä pitää pyrkiä muuttamaan, tulee ne sitten harrastusyhdistykseltä (EGA), lainsäädännöstä (vaalit kohta) tai saarnastuolista (kirkkovaalit meni just).
JuKu kirjoitti: (20.11.2010 11:36:05)
Ja tulos on, että liite I ja kohta 21 ovat ristiriidassa,Millä tavoin ristiriidassa?
JuKu kirjoitti: (20.11.2010 11:36:05)
1) Jos EGA haluaisi golfiin olennaisesti kuuluvaa vieraspelaamista rajoittaa, se sanottaisiin paljon selvemmin.
Millä mandaatilla EGA voisi vieraspelaamista rajoittaa? Johan asiasta nousi myrsky Suomessakin. Sitä paitsi tasoitusmääräyksissähän vain kuvaillaan mikä on tasoitus, mikä on seuratasoitus ja miten tasoitus muuttuu. Jos jossakin haluttaisiin puuttua vieraspelaamiseen, ei se ainakaan tasoitusmääräyksissä lukisi.
Pelata JA kilpailla
ei äidinkielen opettajani mukaan suinkaan tarkoittanut samaa kuin
pelata vaan ei kilpailla.Kenttäoppaan 2010 mukaan tasoitusrajasta 36 piti kiinni 28 kenttää. Näistä vain yhdeksällä kentällä edes miesten tasoitusvaatimus oli tiukempi.
Pelkän Green Cardin sloupatulle kentälle hyväksyi 61 kenttää ja lisäksi tasoituksen 54 (tarkoittanee SGL:n tasoitus- ja jäsenkorttia) 34 kenttää.
Arvelen SGL:n jäsenmäärän hienon nettokasvun ja Green Card – kurssien suuren menestyksen ainakin osittain perustuneen väärin ymmärrettyyn markkinointiväitteeseen Green Cardin ja/tai jäsenkortin ’riittävyydestä’ satunnaispelaamiseen.
Tilannearvion tekeminen on järkevän toiminnan ensimmäinen ehto
Juuri näin KL – olet oikeassa! Eli tuo mukamas ristiriita johtuu siitä, että EGA ei tunne sellaista että kaikki aloittavat tasoituksesta 54, mikä on nyt vallitseva tilanne Suomessa. Se tuntee vain omat sääntönsä, jotka ovat sinällänsä loogisia, epäloogisuutta ilmaantuu vain jos noita peilaa maahan, missä on vähän eri käytäntö (eli nyt Suomeen).
Minähän kävin tästä asiasta jo oman Jaakobin painini Observerin kanssa, joka ei lopulta enää edes kommentoinut….sai silloin(kin) vissiin nokilleen.
KL on oikeassa, ettei ole mandaattia kieltää vieraspelaamista. Tasoitusmääräykset, Golfliiton säännöt, oman seuran säännöt, oma yhtiöjärjestys, osakeyhtiölaki ja Suomen laki ovat kaikki omia juttujaan. Vaikka toki relevantteja asioita ketjuna, jos lähdetään jotain pakottamaan eri golfyhteisöille. Tasoitusmääräyksissä päätetään tasoituksista ja tasoituskäytännöstä.
Nyt kun Suomen vallitseva tilanne on, että kaikki aloittavat tasoituksesta 54 (mikä siis Egalla on 36, poikkeuksena että kotiseura voi antaa suurempiakin) niin meillä tilanne on hivenen eri. Toki meilläkin (tämä sitten käsittääkseni, en ole varma) seura voisi teoriassa EGA:n nojalla antaa aloittelijalle (jos pelitaito sitä luokkaa) tasoituksen 36 tai päin vastoin esim. 65. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että meillä on luotu käytäntö, jos Green Cardin läpäisee, se on merkki tietystä valmiudesta, minkä jälkeen lähtee tasoituksesta 54 (tiedän Green Card myöntämisen epätasaisuus-ongelman, tähän nyt toivottavasti ainakin tulee muutos…). Tuo aloittelijan tasoitus 54 on Suomessa kuitenkin jo instituutio.
Sitten tuohon 37-54 pelaamiseen. Niin mielestäni on ihan hyvä, että liitto suosittaa tuota 36 rajaa, kuten se nyt tekee (ei määrää). Sillä määrääminen johtaa helposti väärinkäytöksiin, nyt liitto antaa golfyhteisöille määrän päättää. Otan esim. Lohjan pelioikeussäännön, koska se on edessäni (ja Markku – tämä ei ole kuitti, vaan koitan kertoa tilannetta, harmikseni vaan joudun käyttämään oikeita esimerkkejä, jotta kirjoituksella on katetta). Siellä on maininta tuosta vieraspelaajat, tasoitusraja 36. Toimistusjohtajalla on oikeudet joustaa tästä. Eli tämä on täysin liiton suosituksen mukainen!
Mitä yritän sanoa, niin tuo suositus jättää aina takaportin auki, ettei toimita vastoin sääntöjä. Kun Montonen minulle viime talvena ehdotti pakollista 36 rajaa, kysyin häneltä, että jos menen avovaimoni kanssa Tahkolle (hcp54), niin emme voi vai mennä pelaamaan? Montonen sano, ei tottakai sä voit, samoin minä, kun ne luottaa, et me katotaan, että homma toimii – HALOO! En ole ikinä ymmärtänyt että tehdään ehdottomia sääntöjä, joista sikariporras kuitenkin itse luistaa?
Eli vaikka kannatan vahvasti, että aloittelijat pelaavat/harjoittelevat omalla kentällään (kuten Rauskikin kirjoitti vaimostaan), niin mielestäni ehdottomat säännöt, joista kuitenkin tapauskohtaisesti luistetaan eivät ole reiluja. Miksi tehdä ehdoton sääntö, jos kaikki tietää etukäteen, että osa tulee sitä tapauskohtaisesti rikkomaan? Eli siksi tuo suosituksena 36 on hyvä, antaa kuitenkin pelivaraa golfyhteisöille, ilman että syytetään sääntöjen rikkomisesta. Ja usein suositukset riittävät, kun ne tehdään perustellusti ja hyvässä hengessä – esim. olen lähes varma (hallitus päättää), että meillä siirrytään hcp54 rajasta hcp36 ensi kaudella. Mutta jos mun kaveri tulee pelaamaan hcp 42 – niin sata varmasti pääsee pelaamaan…
Eli liitolta aivan hyvä suositus, ja kuten alussa sanoin, ei edes oikeasti muuta nykytilannetta mitenkään (korkeintaan muutamat hassut meidän tapaiset kentät rupee miettimään, että pitäisikö rajaa laskea). Ja senhän ratkaisee uesin talous ja peliviihtyvyys. Meille tuolla on taloudellisesti vain pos.merkitys laskea rajaan 36 – kun taas jollain maakunnan kentällä ei – niin nyt heidän ei ole pakko laskea, vaan voivat pitää tuon 54 rajana.Jii kirjoitti: (20.11.2010 12:34:59)
Pelata JA kilpailla
ei äidinkielen opettajani mukaan suinkaan tarkoittanut samaa kuin
pelata vaan ei kilpailla.Kenttäoppaan 2010 mukaan tasoitusrajasta 36 piti kiinni 28 kenttää. Näistä vain yhdeksällä kentällä edes miesten tasoitusvaatimus oli tiukempi.
Pelkän Green Cardin sloupatulle kentälle hyväksyi 61 kenttää ja lisäksi tasoituksen 54 (tarkoittanee SGL:n tasoitus- ja jäsenkorttia) 34 kenttää.
Arvelen SGL:n jäsenmäärän hienon nettokasvun ja Green Card – kurssien suuren menestyksen ainakin osittain perustuneen väärin ymmärrettyyn markkinointiväitteeseen Green Cardin ja/tai jäsenkortin ’riittävyydestä’ satunnaispelaamiseen.
Tilannearvion tekeminen on järkevän toiminnan ensimmäinen ehto
Olen usein liittoa huomauttanut tuosta epäkohdasta Kenttäoppaassa 54 vai GC – koska oikeasti tarkoittavat kenttäoppaassa samaa, vaikka todellisuudessa eivät! Mutta kun tämä ero ei ollut (ainakaan viime talvena) edes selvä liiton puheenjohtajalle, kun hänen kanssaan olin lounaalla.
Ja laskepa Kenttäoppaasta Uudenmaan alueen kentät : kuinka monella on tasoitusrajat 36 tai alle ja kuinka monella 54/GC. Tämä on relevantti tilanne mikä vallitsee Uudellamaalla jo nyt. Eli ei montaa 54/GC kenttää…
Janne Uotila kirjoitti: (20.11.2010 12:50:02)
Olen usein liittoa huomauttanut tuosta epäkohdasta Kenttäoppaassa 54 vai GC – koska oikeasti tarkoittavat kenttäoppaassa samaa, vaikka todellisuudessa eivät! Mutta kun tämä ero ei ollut (ainakaan viime talvena) edes selvä liiton puheenjohtajalle, kun hänen kanssaan olin lounaalla.Ja laskepa Kenttäoppaasta Uudenmaan alueen kentät : kuinka monella on tasoitusrajat 36 tai alle ja kuinka monella 54/GC. Tämä on relevantti tilanne mikä vallitsee Uudellamaalla jo nyt. Eli ei montaa 54/GC kenttää…
Hei Janne,
Uudellamaalla on pikaisen laskennan tuloksena seitsemäntoista (17) kenttää, jotka sallivat ainakin osittaisen vieraspelaamisen seuratasoituksella (tosin viisi näistä vain naisille ja yksi junnuille).
Vain seitsemällä (7) kentällä vaaditaan vierilevilta miehiltä alle 36 tasoitus. Yritystapahtumissa tiedän tosin tästäkin tingityn. Kaikki nämä kentät ovat jostain syystä Hämeenlinnan tiestä lännteen.
Voisitko Janne kertoa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen tuoreimmasta tutkimuksesta laskettelua harrastavien kokonaismäärän (ja laskettelijaksi laskemisen rinnekäyntien vähimmäismäärän) sekä alan tai oman arviosi näiden merkityksestä laskettelulle?
Minusta tuolla alalla ei juuri ole osakasmäkiä, mutta kausi-, päivä- ja erilasiten tuntilippujen ostajia sitäkin enemmän.Rinteiden aukeamista odotellen
Aukes tänään…siis rinne!
Tuota, en aivan osta tilastoasi, koska itse laskin aivan eri tuloksen?
Odota, etsin Kenttäoppaan ja palaan kohta!Tämä uusi suositus on ihan jostakin syvältä. Minun vanhemmat jotka ovat lähemmäs 70 v ja suorittaneet GC kolme vuotta sitten pelaavat händärillä 54 molemmat. He asuvat Oulussa ja minä Jyväskylässä. Golfista tuli meidän yhteinen harrastus, mutta golfliitto haluaa tappaa meidän yhteisen harrastuksen. Ja varmasti on paljon pellaajia joiden avopuolisot/sukulaiset asuu muualla kuin siinä omalla kotikentällä ja händäri on enemmän kuin 36. Vanhempani ovat jo nyt paniikissa että saadaanko me pelata enää ollenkaan yhdessä. Uskon ja toivon että ei heidän kotiseura saatika minun kotiseura eivät estä meidän yhtiestä pellaamista kerran kesässä.
Paljon on myös reissaavia ihmisiä jotka pellaa 36+ händrillä, heidänkin mahollisuudet pellaamiseen halutaan poistaa. Nyt äkkiä ne ukot/akat vaihtoon sieltä golfliiton penkiltä.
Laji on hieno, mutta näillä suosituksilla EI tuu uusia harrastajia saatika että se innoittaa GC suorittaneita jatkaan lajin parissa.KL kirjoitti: (20.11.2010 11:59:45)
Millä mandaatilla EGA voisi vieraspelaamista rajoittaa? Johan asiasta nousi myrsky Suomessakin. Sitä paitsi tasoitusmääräyksissähän vain kuvaillaan mikä on tasoitus, mikä on seuratasoitus ja miten tasoitus muuttuu. Jos jossakin haluttaisiin puuttua vieraspelaamiseen, ei se ainakaan tasoitusmääräyksissä lukisi.
Tätä väitettyä mandaatin olemassaololoa olen itsekin ihmetellyt.
Väitteet seuratasoituksella tapahtuvan vieraspelaamisen kieltämiseksi/estämiseksi perustuvat nimenomaan EGA:n määräämään kieltoon. Itse en ole mistään tälläistä kieltoa EGA:n tasoitusmääräyksistä tai muistakaan määräyksistä edes löytänyt.
Jii kirjoitti: (20.11.2010 14:04:25)
Hei Janne,Uudellamaalla on pikaisen laskennan tuloksena seitsemäntoista (17) kenttää, jotka sallivat ainakin osittaisen vieraspelaamisen seuratasoituksella (tosin viisi näistä vain naisille ja yksi junnuille).
Vain seitsemällä (7) kentällä vaaditaan vierilevilta miehiltä alle 36 tasoitus. Yritystapahtumissa tiedän tosin tästäkin tingityn. Kaikki nämä kentät ovat jostain syystä Hämeenlinnan tiestä lännteen.
No aika lähellä mennään kuitenkin toisiamme. Itse sain 21 missä tas.raja 36, Kulloossa se on 40 ja 12 missä 54/GC. Tosin tuossa 12 on laitamilla olevia ja yhdeksän reiän kenttiä: Tammisaari, Hanko, Teijo, Hirvihaara, W-Golf, Paloheinä jne. Mutta silti. Ja neljältä sain tuon naisten rajan 45.
Mutta lienemme aika yhtä mieltä (ei nussita nyt pilkkuja), että lähes 2/3 kentistä on jo pääsääntöisin noudattanut Uudellamaalla tuota 36. Tai kentistä vielä selvästi enemmän kuin 2/3, sillä monilla noista on kaksi kenttää, Pickkalassa jopa kolme. Muistan joskus laskeneeni, että kapasiteetin mukaan luku oli yli 80%.
Suurin osa tuosta 1/3 on kenttiä, jotka perustavat pelaamisen osittain loma-ajan pelaamiseen/ovat suht uusia/yhdeksän reikäisiä. Toki joukossa on muitakin, en sitä sano. Varmaan vanhemmista kentistä voisi mainita: Ruukki, Rönnäs, Porvoo, Vihti ja Kotojärvi. Mutta mitä koitan sanoa, että on tuo 36 raja varsin hyvin hanskassa ollut vanhemmilla ja vakiintuneilla kentillä tähänkin asti. Ja miksei olisi, lisäähän se ainakin teoriassa muiden pelaajien viihtyvyyttä!Pellaaja kirjoitti: (20.11.2010 14:19:26)
Tämä uusi suositus on ihan jostakin syvältä.Suositus EI ole uusi! Sen noudattamisesta vain on tingitty enenevässä määrin. Suositus on ollut aivan sama niin kauan kuin EGA:n tasoitusmääräykset nykymuodossa ovat olleet olemassa.
Pellaaja kirjoitti: (20.11.2010 14:19:26)
Minun vanhemmat jotka ovat lähemmäs 70 v ja suorittaneet GC kolme vuotta sitten pelaavat händärillä 54 molemmat. He asuvat Oulussa ja minä Jyväskylässä. Golfista tuli meidän yhteinen harrastus, mutta golfliitto haluaa tappaa meidän yhteisen harrastuksen. …… Vanhempani ovat jo nyt paniikissa että saadaanko me pelata enää ollenkaan yhdessä.Jos te kaikki kolme pelaatte samassa ryhmässä, niin yhteistasoituksenne on 134. Minkään kentän ei edes tulisi päästää teitä samaan ryhmään, jos noudattavat OMIA määräyksiään.
Ymmärrän kyllä tilanteen kinkkisyyden, mutta mikäs ongelma teillä on pelata vanhempiesi kotikentällä yhdessä? Miksi juuri SINUN vanhempiesi tulisi olla se poikkeus, joka saa pelata seuratasoituksella haluamillaan kentillä?
En millään jaksa uskoa, että tätä nykyistä ja kauan voimassa ollutta suositusta otetaan niin vakavasti missään, ettette pääsisi yhdessä pelaamaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Kyse on kuitenkin yhteisestä hyvästä, eli pelaajien viihtyvyyden ja turvallisuuden takaamisesta. Niin kauan kuin kenttä rullaa, niin kutakuinkin kaikille lienee sama millä tasurilla kukin siellä kyntää. Sitä paitsi täälläkin on useasti todettu, ettei pelinopeus eikä turvallisuuskaan ole korkeasta tasoituksesta kiinni, pikemminkin tuntuu välillä olevan päinvastoin….
P.S. Kolme vuotta tasoituksella 54 ei vaikuta kovin hyvältä. Ovatko pelit jääneet muutamaan kertaan kaudessa vai miksei kummankaan tasoitus ole tippunut yhtään?
Janne Uotila kirjoitti: (20.11.2010 14:42:21)
Jii kirjoitti: (20.11.2010 14:04:25)
Vain seitsemällä (7) kentällä vaaditaan vierilevilta miehiltä alle 36 tasoitus.No aika lähellä mennään kuitenkin toisiamme. Itse sain 21 missä tas.raja 36. TAI ALHAISEMPI (miehille)ainaki osan päivästä.
Mutta lienemme aika yhtä mieltä (ei nussita nyt pilkkuja), että lähes 2/3 kentistä on jo pääsääntöisin noudattanut Uudellamaalla tuota 36. Tai kentistä vielä selvästi enemmän kuin 2/3, sillä monilla noista on kaksi kenttää, Pickkalassa jopa kolme. Muistan joskus laskeneeni, että kapasiteetin mukaan luku oli yli 80%.
Suurin osa tuosta 1/3 on kenttiä, jotka perustavat pelaamisen osittain loma-ajan pelaamiseen/ovat suht uusia/yhdeksän reikäisiä. Toki joukossa on muitakin, en sitä sano. Varmaan vanhemmista kentistä voisi mainita: Ruukki, Rönnäs, Porvoo, Vihti ja Kotojärvi. Mutta mitä koitan sanoa, että on tuo 36 raja varsin hyvin hanskassa ollut vanhemmilla ja vakiintuneilla kentillä tähänkin asti. Ja miksei olisi, lisäähän se ainakin teoriassa muiden pelaajien viihtyvyyttä!Hienoa, Janne, kun korjaat ja perustelet.
Luvuista (kun ne viitsii laskea) on helppo olla suunnilleen samaa mieltä. Joillakin kentillä on myös tasoitus/aikarajoituksia, jotka varmankn perustuvat kenttäyhtiön/seuran omaan kokemukseen.
Kommenttisi kenttäyhtiöiden (eli joillakin on useampia kenttiä) kapasiteetista on aiheellinen. Pitäisikö kapasiteettilaskentaan kuitenkin 9-kenttien lisäksi ottaa mukaan myös Par3-kentät? Nehän tajoa(isi)vat monille nopeita kierroksia jo GC-vaiheessa.
Yksi aloittelijan/kevytharrastajan ongelmista on kuitenkin se, että läheskään kaikilla kentillä ei Par3:a ole. Tosin jotkin 9-kentistä ovat (jollain pidemmällä väylällä höystettynä) lähempänä näitä harjoituskenttiä kuin ’oikeita’ championship-kenttiä. Siksi minusta ei ole järkevää edes ’suositella’ niille pelirajoituksia, joita ne varmasti tulevat rikkomaan.
Minusta teidän Par3-pelioikeutenne omille kurssilaisillenne on erinomainen yritys kehittää uusien golffareiden taitoja. Toivon monen muun kentän varastavan ideanne!
Ihmettelet väittettä, että seuratasoituksella (37–54) tapahtuva vieraspelaamisen kieltäminen perustuvan nimenomaan EGA:n määräämään kieltoon.
Hörhö kirjoitti: (20.11.2010 14:20:44)
Itse en ole mistään tälläistä kieltoa EGA:n tasoitusmääräyksistä tai muistakaan määräyksistä edes löytänyt.Näinhän se on, ei EGA mitenkään sitä kiellä tai salli tai suosita kieltämistä tai sallimista. EGA vaan toteea, että jotkut seurat tällaisia 37–54 tasoituksia antavat ja millä ajatuksella näin toimivat.
Ja koska EGA asian näin havannoi, EGA kirjaa miten näiden seuratasoitusten kanssa menetellään.
Missä seurassa sitten lasketaan seurapelitasoitus (’slope’) EGA:n ja siten myös SGL:n ohjeen mukaisesti.
Ei ainakaan St. Laurence Golf, Hyvinkään Golf tai Suur-Helsingin Golf kuten myöskään SGL:n tasoitustoimikunnan puheenjohtajan ja sihteerin kotikentät seurapelitasoituksen kaavat noudata näitä EGA:n ohjeita. Tarkemmin sanottuna kotisivuilla tarjotut seurapelitasoitukset eivät ole ohjeen mukaisia.
Kyllä olen kanssasi samaa mieltä Par3-kenttien hyödyntämisestä!
Olisin jo ehdottanut täällä, jos useammalla golfyhteisöllä tuo olisi, että vaadittaisiin joku normisto siellä, ennen kuin pääsee ’suurelle kentälle’. Meillä Pro pitää yhtenä Green Cardin saannin rajana, että Par3-kenttä tulee pelata alle 50. Siksi (toki muutenkin) uskallan väittää, että meillä tuo kouluttaminen on hanskassa (ja siis tuo ilmainen harjoittelumahdollisuus Par3-kentällä). Ja mun on toki helppo toimia, jos meiltä saa muka liian helposti Green Cardin, annan Prolle potkut 😉 Eli haluan, että tässä asiassa maineemme on kova, vaikka Peltoniemen Ana tuolla höpöttelee meistä jotain aivan muuta…
Se olikin syy, kun otin meidän Pron mukaan viime talvena Peltoniemen kutsumalle lounaalle. Sanoin suoraan Antille, että jos väität tuolla ympäriinsä kulkiessasi, että meiltä saa liian helposti Green Cardin, niin tässä on syyllinen…annanko potkut nyt tässä ja heti? No sitten asia rupesi selviämään siinä pöydässä, Peltoniemi itse sotki Green Cardin ja Jäsenkortin….
Ja jäsenkortti asiassa taas, niin ei meillä ole mitään oikeutta ruveta kyseenalaistamaan muiden myöntämiä Green Cardeja (vaikka aihetta olisi, jos sen saa pelkästään Rangella ja lähipelialueella, niin kokemukseni mukaan ensimmäisten kierrosten käyttäytyminen on huimaa…). Eli haluan, että nyt oikeasti uudistetaan tuo Green Cardin saanti, että siellä on tuo yhdeksän reiän kierros mukana. Niemisen Mika on tässä onneksi ammattilainen ja tervejärkinen, eli sieltä tulee varmasti hyvä ehdotus ensi kaudelle!Niin olihan mullakin tuolla kompuutterin syövereissä jotain dataa tästä.
Tässä pelivaatimukset alueittain (toi jakoviivajuttu tarkoittaa yleensä sitä että ruuhka-aikana on voimassa tiukempi rajoitus).
Itäsuomi
Pelivaatimus Yhteensä
36 1
45 1
54 4
GC 15
gc/36 1
(tyhjä) 1
Itäsuomi Yhteensä 23KeskiSuomi
Pelivaatimus Yhteensä
36 9
54 5
54/36 1
GC 9
KeskiSuomi Yhteensä 24LounaisSuomi
Pelivaatimus Yhteensä
30 1
36 1
54/36 2
GC 14
LounaisSuomi Yhteensä 18Pohjanmaa
Pelivaatimus Yhteensä
ei rajoituksia 1
GC 10
Pohjanmaa Yhteensä 11PohjoisSuomi
Pelivaatimus Yhteensä
54 4
54/36 1
GC 9
PohjoisSuomi Yhteensä 14Uusimaa
Pelivaatimus Yhteensä
24 1
30 7
36 13
40 1
45 1
54 4
54/36 1
ei rajoituksia 1
GC 5
gc/36 1
Uusimaa Yhteensä 35Kaikki yhteensä 125
Jos tuosta katsotaan kuinka suuri osuus kentistä noudattaa miesten kohdalla aina tasoitusrajaa 36 (vähintään) niin saadaa aikaan seuraanvanlainen taulu.
Itäsuomi 1 23 4 %
KeskiSuomi 9 24 38 %
LounaisSuomi 2 18 11 %
Pohjanmaa 0 11 0 %
PohjoisSuomi 0 14 0 %
Uusimaa 21 35 60 %Yhteensä 33 125 26 %
Noista kentistä 7 sallii naisten pelaavan korkeammalla tasoituksella. Eli kentistä tällä hetkellä tasoituksen 36 naisilta vaatii 26 kenttää.
k. kirjoitti: (20.11.2010 16:22:02)
Missä seurassa sitten lasketaan seurapelitasoitus (’slope’) EGA:n ja siten myös SGL:n ohjeen mukaisesti.Ei ainakaan St. Laurence Golf, Hyvinkään Golf tai Suur-Helsingin Golf kuten myöskään SGL:n tasoitustoimikunnan puheenjohtajan ja sihteerin kotikentät seurapelitasoituksen kaavat noudata näitä EGA:n ohjeita. Tarkemmin sanottuna kotisivuilla tarjotut seurapelitasoitukset eivät ole ohjeen mukaisia.
Nyt putosin, voitko tarkentaa? Siis miten slope-järjestelmässä erotellaan tarkka- ja seuratasoitus toisistaan tai missä on ohjeistettu näin tekemään?
Driving Force kirjoitti: (20.11.2010 7:37:29)
Jake2 kirjoitti: (19.11.2010 23:51:03)
Miksi monet sanovat että pitää saavuttaa virallinen EGA tasoitus (36 tai parempi) ensin kotikentällä ja vasta sen jälkeen saa mennä vieraskentille?Tasoitusmääräysissä kun sanotaan seuraavaa:
21. EGA-TARKKATASOITUKSEN SAAVUTTAMINEN (Attaining an EGA Exact Handicap)
…..Jäsenseuran jäsenen pitää pelata nämä kierrokset tasoituskelpoisen tuloksen edellytysten vallitessa kotiseuransa kentällä tai millä tahansa muulla kentällä, jonka hänen tasoituksesta päättävä taho tuntee ja hyväksyy.
Minusta tämä kyllä ajaa ohi niiden suositusten jotita esitetään liitteessä 1: seuratasoitus.
Jos tasoituskierrokset vieraskentiltä hyväksytään, niin miksi sitten suositellaan ettei klubit noita pelaajia sinne päästäisi??
Maissa joissa seuratasoitusta ei ole, ei pelaajalla ole tasoitusta ollenkaan ennen EGA tasoituksen saavuttamista. En löydä määräyksistä suositusta missä he saavat/eivät saa pelata.
Miksi ei, jos kerran seuratasoituksesta sellaista suositusta annetaan (vai enkö ole vaan tuota kohtaa huomannut)?Kyllä se nyt on niin, että tuo siteeraamasi tasoitusmääräysten kohta ei todellakaan puhu mitään siitä, missä seuratasoitukselliset (37-54) golffaritt varsinaisesti saavat pelata. Tuo kohtahan kertoo vain sen, minkälaisilla kentillä pelatut kortit hyväksytään silloin, kun tuo aloitteleva golffari haluaa saada sen ekan virallisen EGA-tasoituksensa. Eli kotikentän lisäksi sallitaan kuitenkin joku muukin tunnettu ja hyväksytty kenttä (jos sellaiselle on jossain vieraspelaajana sattunut pääsemään). Tasoitusmääräysten liitteessä I on kuitenkin ihan selvästi kerrottu, mitä seuratasoitus eli club handicap (37-54) tarkoittaaja missä sellaiset aloittelevat pelaajat saavat pelata ja kilpailla.
Alkaa vissiin olla korkea aika oikaista nämä EGA:n tasoitusmääräysten virheelliset tulkinnat.
Kohta 21 käsittelee EGA-tarkkatasoitusta, siis sitä virallista EGA-tasoitusta. Tämän tasoituksen suurin mahdollinen arvo on 36,0. Koko kohta 21 siis käsittelee AINOASTAAN EGA-tasoitukseen vaikuttavia asioita. AINOA poikkeus tähän kolmas kappale, joka kuuluu näin:
Huomautus: Seuratasoitukset 37 ja enemmän, ks. liite I.
Liite I siis käsittelee seuratasoitusta eikä siellä puhuta mitään vieraskentillä pelatuista tuloksista. Kohdan 21 ja Liitteen I välillä ei siis ole mitään ristiriitaa (JuKu huom!), vaan ne päinvastoin täydentävät toisiaan.
KL kirjoitti: (20.11.2010 16:40:23)
k. kirjoitti: (20.11.2010 16:22:02)
Missä seurassa sitten lasketaan seurapelitasoitus (’slope’) EGA:n ja siten myös SGL:n ohjeen mukaisesti.Ei ainakaan St. Laurence Golf, Hyvinkään Golf tai Suur-Helsingin Golf kuten myöskään SGL:n tasoitustoimikunnan puheenjohtajan ja sihteerin kotikentät seurapelitasoituksen kaavat noudata näitä EGA:n ohjeita. Tarkemmin sanottuna kotisivuilla tarjotut seurapelitasoitukset eivät ole ohjeen mukaisia.
Nyt putosin, voitko tarkentaa? Siis miten slope-järjestelmässä erotellaan tarkka- ja seuratasoitus toisistaan tai missä on ohjeistettu näin tekemään?
Ah, nyt löysin kohdan, ei tarvitse tarkentaa. Liite I/2.
Janne Uotila kirjoitti: (20.11.2010 16:22:15)
Eli haluan, että tässä asiassa maineemme on kova, vaikka Peltoniemen Ana tuolla höpöttelee meistä jotain aivan muuta…Tähän vielä hauska yksityiskohta vuosi sitten marras/joulukuun vaihteelta.
Promme oli pelaamassa jotain pelaavien Proitten joukkue EM-kisaa Espanjassa (en ole kisasta varma, mutta muistaakseni tuollainen). Kun Peltoniemi oli samaan aikaan siellä. No olivat sitten Suomalaiset illallistaneet yhdessä…ja kesken illallisen oli Antti Peltoniemi ruvennut kertomaan, miten Vihti Golfista saa Green Cardin aivan miten vaan…meidän Pro hetken kuunteli ja kysyi: ’Niin – anteeksi, et varmaan tiedä, millä kentällä työskentelen Prona…’ ja ’meillä ei Green Cardeja kirjoittanut viime kesänä kuin minä…’.
Ennenku TS saapuu seminaarista, niin korjaan: opettavien proitten (ei siis pelaavien, eiköhän kaikki pelaa 😉
Jep olemma mahtueet samaan lähtöön pienen neuvottelun jälkeen, emme ole koskaan olleet hitaita, pysytty edellä olevan ryhmän perässä että jouduttu aina odotteleen. Niin ja kyse ei oo siitä että meidän pittää samaan lähtöön mahtua vaan siitä että he eivät muka voi pelata 54 händärillä muualla kuin kotikentällä.
KL taitaa kattoa maailmaa pienten lasien läpi, kaikille se tasurtin tiputtaminen ei oo se ’must’ juttu golffissa. Vanhempani nauttivat ulkoilmasta ja pallon lyönnistä ja suotakoon se heille. Tää tasuri ongelma on vain ja ainostaan siellä kehä teiden eteläpuolella kuten jo annoit palutteesta ymmärtää. Luojan Kiitos kehä teidän pohjoispuolella ymmäretään golffin henki ja sen ainautlaatuisuus, riippumatta pelitasosta.
KL:lle suosittelen lämpimästi kiikareiden ostoa jotta näkkee asiat hiukan isommin 🙂Pellaaja kirjoitti: (20.11.2010 17:43:26)
KL taitaa kattoa maailmaa pienten lasien läpi, kaikille se tasurtin tiputtaminen ei oo se ’must’ juttu golffissa. Vanhempani nauttivat ulkoilmasta ja pallon lyönnistä ja suotakoon se heille. Tää tasuri ongelma on vain ja ainostaan siellä kehä teiden eteläpuolella kuten jo annoit palutteesta ymmärtää. Luojan Kiitos kehä teidän pohjoispuolella ymmäretään golffin henki ja sen ainautlaatuisuus, riippumatta pelitasosta.
KL:lle suosittelen lämpimästi kiikareiden ostoa jotta näkkee asiat hiukan isommin 🙂
Elä huoli , minä olen saanut vaikutelman KL:n kirjoitteluista (kuittailuista) että hänen elämäntehtävä on Pilkun N….nen ja toisten virheiden tarkkailu (ja osoittelu), Toivottavasti olen ymmärtänyt väärin, mutta tunne on todella vahva. :DD
-
JulkaisijaArtikkelit