-
JulkaisijaArtikkelit
-
Minua on jo jonkin aikaa vaivannut ongelma avauslyönnin kanssa. Driveria käyttäessäni pallo nousee todella korkealle ja yleensä myös slaissaa. Mutta spoonilla tai muilla mailoilla tätä ei ilmene juurikaan. Onko vika miehessä vai välineessä? Olen kokeillut useita eri valmistajien drivereita, löysällä ja jäykällä varrella, pienellä ja suurella loftilla (8-12). Ainoa mitä en vielä ole kokeillut on rautavarrellista driveria. Olen kokeillut myös muuttaa backsvingiä matalammaksi, korkeammaksi ja kysynyt neuvoa myös pro:lta. Mutta mikään ei ole tähän mennessä auttanut. Haluaisin uskoa että ongelma on välineessä eikä miehessä ;-) Olisiko kenelläkään antaa mitään hyvää vihjettä? Hörhö, mikä on mielipiteesi näistä välinekokeiluista?
Vika lienee miehessä. Maallikon mielipide on se, että sulla kädet kulkee mailan lavan edellä. Mahdollisesti vielä kurotat palloon. Ilmeisesti tiiaat pallon aika korkealle. Minä kokeilisin palloa ihan vähän keskemmälle stanssia, rennompaa otetta mailasta ja rauhallisempaa tempoa. Anna sen mailanpään tulla sieltä ja tehdä työnsä, älä purista.
(olis helpompi näyttää kun kirjoittaa ohjeita 🙂
Kirjoitat että olet kysynyt neuvoa pro:lta.
Jos pro todellakaan ei pysty auttamaan, niin kehottaisin kääntymään toisen pron puolelle. Pätevä pro kyllä löytää virheet.
Kädet mailan edellä?
Olen käynyt Prolla koko talven ja tärkeimmäksi asiaksi on noussut se, että käsien kuuluu olla mailan lavan edellä osumahetkellä.
Nyt joku hyväkäs neuvoo päinvastoin.
Ei ole helppoa olla Golf-noviisi.
Olis ehkä pitänyt kirjoittaa liikaa edellä. Tee vaan niinkuin pro opettaa. Swingi on kokonaisuus, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Älä mieti yksityiskohtia. Mitä pitemmälle ehtii, sen paremmin on sitten mahdollista keskittyä johonkin tiettyyn yksityiskohtaan. Nim. 15 vuotta tahkonnut 🙂
Kyllä tällaisissa tapauksissa useinmiten ongelma on svingissä. Draiveri on aika paljon vaikeampi maila kuin spooni.
Koska kyseessä on slaissi, niin maila kulkee osuma-alueella ulkoa sisään ja lapa on auki lavan kulkusuuntaan nähden. Tyypillinen slaissin aiheuttaja.
Jos mahdollista, niin kuvaa lyöntisi hyvällä digitaalivideokameralla ja katso, mitä lyönnissä tapahtuu ja miten mailanpää kulkee. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Jos katsot pron kanssa, niin tämän pitää huomata, mistä kiikastaa. Pitäisi huomata ilman kameraakin.
Voithan aina tietysti kokeilla erilaista lapa/varsiyhdistelmää ja katsoa, mitä tämä vaikuttaa. Välinekokeilu on hauskaa, mutta lompakko tuppaa keventymään, kun ihastuu johonkin :))
Voi mennä metsään mutta kokeileppa viedä maila backswingissä hieman loivemmassa kulmassa ylös.Jos backswing on liian jyrkkä, swing plane ei ole kohdallaan.Tästä on käytännössä mahdotonta tulla palloon sisältä ulos.
Tämä on erittäin helppo sisäistää: tee backswing draiverilla liioitellun jyrkässä kulmassa, huomaat että ’magic moven’ jälkeen lapa tulee downswingissä hävyttömän paljon ulkoa sisään.Tämän näkee selvästi kun seuraat lapaa.Sitten vaan loiventamaan backswingiä, huomaat kuinka lavan rata muuttuu riippuen planesta.
Todennäköisesti lyöt driverilla nyt samaan tapaan kuin raudoilla ja siksi tulet palloon liian jyrkästi, siitä kielii tuo korkealle nouseva slaissi.
Kokeilepa seuraavaa: kun aloitat taakseviennin, siirrä mailan lapaa pallolta vaakasuoraan taaksepäin n. puolen metrin matkan ja vasta sitten swingirataa pitkin ylöspäin taakseviennin loppuun saakka. Samalla paino pitäisi siirtyä lähes kokonaan takajalalle. Tämä auttaa saamaan swingistä laakeamman, paremmin puumailoille sopivan.
Kuutosväylän ketulla on hyvä pointti. Takeaway on hyvin tärkeä. Jos se ei ole kunnossa, on lyöntiä todella vaikeaa enää myöhemmässä vaiheessa korjata. Tee takeaway ’paketissa’, eli kädet hartiat ja lantio kiertyvät samaan aikaan. Jos pelkät kädet liikkuvat, niin seuraa taas harmia.
Myös muut kommentit ovat hyviä.
Kiitos kaikkille hyvistä vinkeistä.
Ei kai auta muu kuin katsoa itseä peiliin, ottaa digikamera ja driveri käteen ja mennä treenaan swingiä 😉 Golffissa ei vissiin ole oikotietä onneen?!?
Joku tuossa valitti, ettei ole helppo olla noviisi, kun neuvot vaihtelevat niin paljon vastaajan mukaan. Yhdyn asiaan täysin. Lauseesi ’Todennäköisesti lyöt driverilla nyt samaan tapaan kuin raudoilla ja siksi tulet palloon liian jyrkästi, siitä kielii tuo korkealle nouseva slaissi.’ saa minut kyllä ihmettelemään. Mulle on sanottu, että samanlainen svingi sopii kaikille mailoille ja siihen pitäisi nimenomaan pyrkiä. Pitääkö mielestäsi opetella eri svingi tai tapa lyödä puumailoille, kuin raudoille ? Hommasin viime keväänä spoonin ja olen lyönyt sillä kuten muillakin mailoilla !
Kyllä lyönneissä on eroja.
Osumahetkellä suurin ero on siinä, että raudoilla lapa on vielä menossa alaspäin osumahetkellä ja puissa (varsinkin teen päältä) lapa on juuri ohittanut alimman kohdan, eli lyödään ns. nousevalla lavalla.
Höpö on ihan oikeassa, että swingin tulisi olla samanlainen raudoilla ja puilla. Kyse onkin lähinnä planesta. Itse pyrin siihen että raudoilla lyödessä maila osoittaisi noin kello yhtätoista ja puilla noin kello kymmentä. Eli siis jos kuvitellaan että kellotaulu kaksitoista on pystysuoraan maasta kun tarkastellaan lyöjää oikealta puolelta backswingin puolivälissä.
Suurin osa meistä klubituuppareista lyö ’väärin’ juuri kuvatulla tavalla. Usein on niin että isolapaiset offset-mailat auttavat pelaajaa kuitenkin niin että lopputuloksen kanssa ’voi elää’. Draiveri on kuitenkin jo niin lahjomaton että se ei anna juuri armoa pienellekään ’kirveslyönnille’ vaan se näkyy juuri niinkuin Taaplaaja aloituspuheenvuorossaan kuvaa. Draivereissakin löytyy offset-malleja jotka eivät vaadi pelaajalta niin oikeaoppista swingiä.
Katselin eilen Butch Harmonin (Tigerin Pro) opetusvideota, Butchin ohje oli selkeästi se, että sillä yhdellä hyvällä laajalla swigillä lyödään kaikilla mailoilla, wedgeillä tehdään vajaa backswingi ja keskitytään siihen että mailan liike on palloa kohti kiihtyvä… Laajassa backswingissä kuitenkin on oleellista että lantio ei lähde liukumaan oikealle vaan että backswingissä selkeä painontunne jää oikean jalan sisäsyrjälle jota vasten ’jousi virittyy’.
En ole ennen nähnyt Harmonin opetusta, minua kuitenkin viehätti hänen perustellut mutta varsin yksinkertaiset perusperiaatteet joita löytyy vanhojen legendojen kuten Bobby Jones tai Ben Hogan swingeistä. Suosittelen Taaplaajalle (ja meille kaikille…)
Kyllä swingi pitäisi olla kaikilla mailoilla kutakuinkin samanlainen (kun ajatellaan täyttä swingiä) lantionkierto, käsien liike, ranteiden liike, jne..
Mutta se mikä pitäisi muuttua eri mailoilla on tosiaan tuo jo edellä mainittu ’swing plane’ eli se kuviteltu ’taso’ jossa maila liikkuu. Lyhyillä mailoilla se on jyrkempi ja pitkillä taas vastaavasti loivempi. Toinen mikä myös pitäisi muuttua on Hörhön mainitsema mailan tulokulma palloon se vaihtelee eri mailoilla hyvinkin paljon. Wedgeillä tullaan palloon hyvinkin jyrkäsit alaspäin suuntautuvalla liikkeellä kun taas draiverilla maila on tosiaan jo liikkeessä ylöspäin osumakohdassa. Tähän taas voidaan vaikuttaa esim. pallon paikalla ja swingikaaren laajuudella.
Itse ainakin harjoittelen kolmea hiukan eri swingi tyyliä eli puumailat, raudat ja wedget. Erot eivät ole suuria mutta niitä kuitenkin on.
Ymmärrän hyvin, että osumakulmassa on eroja mailasta riippuen. Mutta mitä tekemistä sillä on svingin kanssa ? Eikö osumakulma ole muutettavissa juuri pallon paikkaa siirtämällä eli driverilla lähemmäksi vasenta jalkaa (oikealta lyövillä), jotta maila on jo nousevalla radalla osuessaan palloon. No tämä on vain noviisin ajattelua, mutta mielestäni loogista. Lisäksi vielä vähän stanssia leventämällä puulyönneissä svingin kaari tulee mielestäni ikään kuin luonnostaan laakeammaksi, eikä ylävartalon tai käsien liikkeitä tarvitse muuttaa lainkaan. Eli summa summarium samanlainen svingi kaikilla mailoilla !
Tuossahan oli jo monta muutosta, jotka myös jonkun verran muuttavat lyöntiä 🙂 Siihen kun lisätään vielä usein laakeampi takeaway ja se, että usein draiverilla lyötäessä vasen olkapää tulisi olla (ei kaikkien mielestä) hieman ylempänä ja oikea alempana ja lisäksi monesti paino vähän enemmän oikealla jalalla jo alkuasennossa, kun raudoissa yleensä 50/50 jne.
Esim. Tiikerin draivi on svinginä aika paljon erilainen kuin r7. Toisaalta kenenkään tavallisen kuolevaisen ei kannata matkia Tiikerin svingiä 🙂
Kaikki nämä vaikuttavat svingiin jonkin verran. En tarkoittanutkaan, että draivi olisi kokonaan toinen lyönti rautoihin verrattuna. Tarkoitin pienempiä eroja. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että yrittää pitää suunnilleen samanlaisena.
Tässä on jo tullutkin paljon täyttä asiaa. Lisäisin vielä Taaplaajalle esim. Vijay Singhin korostaman asian joka on: TEMPO. Sen tulisi olla sama (lue=yhtä rauhallinen) niin wedgellä kuin draiverillakin. Me tuupparit tuppaamme lyömään molemilla mailoilla liian nopeasti, repien. Seurauksien luettelemiseen mitkään tilat eivät riitä.
Täysin aiheen ulkopuolelta:
Oletko HIFK-fani? Sama nimimerkki löytyy jatkoajan HIFK-palstalta.
Onpas tullut asiantuntevia neuvoja!
Kuuntele nyt kuitenkin Höpöä (noviisi?), äläkä missään nimessä rupea muuttamaan svingiä mailojen mukaan.
Mailasta riippuen muuttujat ovat stanssin leveys ja pallon sijainti. Nämä yhdistettynä mailan pituuteen muuttavat itsessään svingin kaarta, pituutta ja osumakulmaa (lyhyt maila = jyrkkä/lyhyt/alaspäin ja driveri = laakea/pitkä/ylöspäin).
Keskity siis alkuasentoon ja svingaa sitten mailasta riippumatta samalla tavalla.
Mitä itse ongelmaasi tulee, niin tuskinpa se välineistä johtuu. Liian suuri kiire downsvingissä voisi olla yksi tekijä. Asiansa osaava Pro näkee varmasti hyvinkin nopeasti mistä tällainen mailakohtainen ongelma johtuu.
Olisikohan Pro’n vaihdon paikka?
Yhden swingin teoria ei ole näin yksinkertainen.Jos olisi, tätä keskustelua ei käytäisi.Tiedän pelaajia jotka draivaavat jyrkällä ’rautaswingillä’, vaikka tietävät että luonto ja fysiikan lait hoitaisivat asian automaattisesti.Mutta kun näin ei ole: opittu lihasmuisti tekee tepposia, joten usein pitää harjoitella ’erilaisia swingejä’.Tämähän tarkoittaa käytännössä vain pieniä muutoksia.Eli ei muuta raudoilla kuoppaa kaivamaan ja puilla lehtiä lakaisemaan ;D.
Ja jottei asia olisi liian yksinkertainen:
On myöskin niin ettei mailan liikerata ja lyöjän mielikuva siitä vastaa aina toisiaan.
Rata muuttu mailasta toiseen pakostakin, vaikkei muuta ’svingiajatustaan’.
Toisaalta ’svingiajatuksen’ muutos voi olla vaikuttamatta juurikaan mailanpään todelliseen rataan. Muutos on vain pääkopassa.
Kyllä se teoria on näin yksinkertainen, eri mailojen erilaiselta näyttävät svingit johtuvat mailan pituuseroista ja siitä seuraavasta pystymmästä tai laakeammasta liikeradasta. Kaikki pelaajat lyövät itse asiassa kaikilla mailoilla suunnilleen samalla tavalla, jos tarkastellaan pelkästään vartalon ja käsien liikkeitä. Erot lopputuloksessa johtuvat siitä, että huonolla tekniikalla lyötäessä tehdään pieniä alitajuisia korjaus- ja kompensointiyrityksiä, joita on mahdoton toistaa joka kerta samalla tavalla (esim. väärän otteen korjaaminen kyynärvarsia väkisin kiertämällä tai ne jäykistämällä tai väärän pallon paikan kompensointi erilaisilla heilumisilla tai pystyyn nousemalla). Näiden syiden takia maila tulee palloon milloin mitenkin, ja lopputulos on sen mukainen, joskus harvoin jopa ihan kiva.
En ole sama kaveri kuin mainitsemasi HIFK-fani. Niin paljasjalkainen stadilainen kuin olenkin, ovat sympatiat jo kauan olleet Tapparan puolella mikä taas johtuu siitä, että työnantajani oli aikoinaan Tapparan suurin sponsori (Urpo Lahtinen, Lehtimiehet Yhtymä).
Ok. Tsemppiä pleijareihin.
Me seurataan sivusta.
-
JulkaisijaArtikkelit